Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wtedy trzeba jakie aku KAZAĆ PRZYWIEŹĆ i pełnego off-grida zrobić.

O wątrobę sąsiada trzeba dbać!

Niech mu sczernieje na dobre!

Adam M.

Widziałem Aixam City RHD po przejściach z akumulatorami, ale były to akumulatory żelowe. UPS i CMTP02-2430 czeka, może się kiedyś przyda.

"Tobie MDAM to się na pewno nie zwróci biorąc pod uwagę zakup co jakiś czas aku w cenie złomu po 2 zeta za 1 kg. "

Przecież te działania to tylko taka wprawka i testy...

Nie ma się zwracać.

Mnie kreci coś innego.

Kogeneracja. Taka taniutka. Praktycznie - darmowa (w sensie eksploatacji), bo klocki mam.

Adam M.

,

Adam nie chcę być niemiły, ale dosyć długo piszesz o "darmowej" energii. Klocki już dawno masz, tylko ciągle to nie działa. Zdaję sobie sprawę, że są różne sprawy inne też ważne, ale to już naprawdę długo trwa. Daj coś gawiedzi w końcu podziwiać.

Mam takie może trochę głupie pytanie...

Czy grzałka elektryczna może wydzielać znacznie mniej ciepła niż pobiera prądu...?

Czy jakaś błędną konstrukcja lub wada może powodować że np grzałka 2000w oddaje np 1600w...???

Zgodnie z zasadą zachowania energii pozostałe 400W musi zostać oddane w inny sposób. Np. przez światło - świeci się? Promieniowanie elektromagnetyczne, mikrofalowe - zakłóca odbiór radia? Wibracje, energię kinetyczną, potencjalną - ziemia drży, grzałka się unosi albo porusza z dużą prędkością?

Typowa grzałka oddaje praktycznie 100% energii w postaci ciepła. Podłącz watomierz.

Dobra.

Zrobię fotorelację.

Prawa ręka w szkole jeszcze siedzi a niektóre klocki wagę mają...

Na ferie czekam z większymi ruchami.

Sam UPS waży pół tony...

:lol:

To na razie kabelki, chemia (aku), testy...

Stelaż dla PV to cała kupa złączek.

Cięcie, wiercenie, gwintowanie...

A czasu ciągle mało...

Adam M.

"Są przewidywalne - będą spadać. Tak jak spadają do tej pory. " (o cenach)

Za to KOSZT nie spadnie.

Cena maleje o opłaty nie.

A.M.

Mam takie może trochę głupie pytanie...

Czy grzałka elektryczna może wydzielać znacznie mniej ciepła niż pobiera prądu...?

Czy jakaś błędną konstrukcja lub wada może powodować że np grzałka 2000w oddaje np 1600w...???

Jeśli pobiera 8,69565217391 A przy 230 V, to może mieć wadę wrodzoną. Jeśli przy niższym V, to raczej podporządkowała się prawom natury.

Takie pytanko...

Mamy dwa jednakowe akumulatory 12v i każdy ma 12,6v napięcie...

Robimy z nich blok 24v i po podłączeniu obciążenia jeden dalej utrzymuje 12,6v a drugi spada czym bardziej obciążamy...

Po podłączeniu do ładowania ten ze spadającym napięciem szybko wędruje do max napięcia ładowania a po odłączeniu ładowarki utrzymuje wyższe napięcie niż ten nie reagujący na obciążenie...

Czy to oznacza że ten "latający" do wyrzucenia...?

"Są przewidywalne - będą spadać. Tak jak spadają do tej pory. " (o cenach)

Za to KOSZT nie spadnie.

Cena maleje o opłaty nie.

A.M.

Chyba Tobie?

Moje rachunki za energię spadły z 5000 do 1300 rocznie. Docelowo mają spaść do 200 czyli tyle co abonament.

Roczne zużycie energii spadło u mnie o około 20% z powodu zainstalowania monitoringu zużycia na pvmonitor.pl gdzie widać wszystkie tajemnicze urządzenia i pobór całą dobę, przejścia na bardziej grzanie klimą niż piecami oporowymi, termomodernizacji, wyłączenia niepotrzebnych energochłonnych urządzeń.

Kwota na rachunkach spadła o 75% z powodu fotowoltaiki i spadku zużycia.

Za 10 lat myślę że ZE będzie mi potrzebny tylko jako akumulator zimowy - latem ładuję, a zimą odbieram. Codzienne potrzeby energetyczne od marca do października ogarnę za pomocą fotowoltaiki i akumulatorów litowych których cena powinna już wtedy być opłacalna. Już teraz przerabiam instalację elektryczną w taki sposób aby w przyszłości umożliwić przepinanie części lub całości obwodów na off grid. :)

Chyba Tobie?

Moje rachunki za energię spadły z 5000 do 1300 rocznie. Docelowo mają spaść do 200 czyli tyle co abonament.

Roczne zużycie energii spadło u mnie o około 20% z powodu zainstalowania monitoringu zużycia na pvmonitor.pl gdzie widać wszystkie tajemnicze urządzenia i pobór całą dobę, przejścia na bardziej grzanie klimą niż piecami oporowymi, termomodernizacji, wyłączenia niepotrzebnych energochłonnych urządzeń.

Kwota na rachunkach spadła o 75% z powodu fotowoltaiki i spadku zużycia.

Za 10 lat myślę że ZE będzie mi potrzebny tylko jako akumulator zimowy - latem ładuję, a zimą odbieram. Codzienne potrzeby energetyczne od marca do października ogarnę za pomocą fotowoltaiki i akumulatorów litowych których cena powinna już wtedy być opłacalna. Już teraz przerabiam instalację elektryczną w taki sposób aby w przyszłości umożliwić przepinanie części lub całości obwodów na off grid. :)

Najlepsze jest na końcu...

A podobno Off Grid jest beee...

Bardzo optymistycznie, chciał bym żeby tak było.

Dobrze będzie, jeśli chociaż z 10 lat wytrzyma akumulator za licznikiem i nie straci pojemności.

Zgodnie z logiką powinien mieć sprawność 80% przynajmniej do 40 kW, a jest jak jest.

Nie piszemy o tym samym...

Im więcej będzie on-gridów i wiatraków tym droższy będzie prąd.

To oczywiste.

Z energetyki konwencjonalnej nie możemy zrezygnować.

Potrzebna jest jak nie świeci i nie wieje.

Utrzymanie jej będzie coraz droższe.

KTO za to zapłaci?

"Za 10 lat myślę że ZE będzie mi potrzebny tylko jako akumulator zimowy - latem ładuję, a zimą odbieram."

Za 10 lat, myślę, ze taki akumulator będzie baaardzo kosztowny...

Jak gdzieś jest jakieś on-grid 10kW - system tego nie czuje i praktycznie nic go to nie kosztuje.

Ale...

Jak całe GW pojawiają się i nikną z minuty na minutę - żaden system tego nie wytrzyma. Będzie MUSIAŁ budować sobie akumulatorownie. Wielkie.

Już to powoli robią. A to tanie nie jest...

Adam M.

Jasiek rozbebeszałeś swojego Volta?? Wiesz może jak odłączyć ładowarkę sieciową?? Dzisiaj było trochę słońca i starałem się sterować tym jak mówiłeś. Powrót zasilania ustawiłem na 12,2V. Jednak po powrocie zasilania ładowarka ciągle ładuje aż do dobicia do 14V. I tak to gówno się zapętla.

Jeśli jest możliwość bezproblemowego odłączenia ładowania to wolałbym to puścić przekaźnikiem dla napięć bardziej mi odpowiadających.

Jasiek rozbebeszałeś swojego Volta?? Wiesz może jak odłączyć ładowarkę sieciową?? Dzisiaj było trochę słońca i starałem się sterować tym jak mówiłeś. Powrót zasilania ustawiłem na 12,2V. Jednak po powrocie zasilania ładowarka ciągle ładuje aż do dobicia do 14V. I tak to gówno się zapętla.

Jeśli jest możliwość bezproblemowego odłączenia ładowania to wolałbym to puścić przekaźnikiem dla napięć bardziej mi odpowiadających.

Ale ja nie odłączam zasilania...??

Mam wciśnięty czerwony przycisk który powoduje że przetwornica wie że ma wspomaganie z zewnątrz ...

Akumulatory ładowane są z sieci tylko do pewnego stopnia...

Po pojawieniu się dodatkowej energii np z fotowoltaiki podnosi się napięcie co powoduje że przetwornica automatycznie przełącza się na akumulatory i jest w takim położeniu aż napięcie spadnie poniżej 23v...

Jeżeli energii z fotowoltaiki jest więcej niż zużywamy na bieżąco to nadwyżka idzie w aku...

Po osiągnięciu napięcia 28,3v sterownik załącza mi jakieś obciążenie i jest ono załączone do 26,2v...

I tak to sobie na razie działa...