Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak na co dzień co zasilane jest z tej przetwornicy...?

Ile energii przez nią przelatuje w ciągu doby...?

Zżucia dobowego ostatnio nie mierzyłem ciągle dochodzą nowe pierdoły. Z własnymi potrzebami przetwornicy i maksymalnym obciążeniem leci 300W latem będzie trochę więcej wentylacja i GGWC mocniej ruszy Przeciętnie ok 150W.

Pisałem do sprzedawcy swojego PWM to jeszcze jeden panel mogę podpiąć pod ładowarkę Aku AGM 2x55AH i rozruchowy 45Ah

Zżucia dobowego ostatnio nie mierzyłem ciągle dochodzą nowe pierdoły. Z własnymi potrzebami przetwornicy i maksymalnym obciążeniem leci 300W latem będzie trochę więcej wentylacja i GGWC mocniej ruszy Przeciętnie ok 150W.

Pisałem do sprzedawcy swojego PWM to jeszcze jeden panel mogę podpiąć pod ładowarkę Aku AGM 2x55AH i rozruchowy 45Ah

Jest czego pozazdrościć 300W lepiej załóż malutki wiatraczek taki 50 lub 80W -więcej korzyści da. Zabawy część dalsza.

Edytowane przez -voymar-

U mnie idzie to co w stopce...

Jeżeli jest nadwyżka energii to 500w grzałka w bojlerze...

Wczoraj do południa trochę świeciło słońce i przetwornica przełączyła się na akumulatory, potem trochę grzało CWU a do tej pory cała reszta jest dalej zasilana z akumulatorów...

W tej chwili jest 23,1v więc nie długo znowu przejdzie na zasilanie sieciowe i będzie czekało do następnej okazji...

U mnie idzie to co w stopce...

Jeżeli jest nadwyżka energii to 500w grzałka w bojlerze...

Wczoraj do południa trochę świeciło słońce i przetwornica przełączyła się na akumulatory, potem trochę grzało CWU a do tej pory cała reszta jest dalej zasilana z akumulatorów...

W tej chwili jest 23,1v więc nie długo znowu przejdzie na zasilanie sieciowe i będzie czekało do następnej okazji...

Chciałbym jeszcze podłączyć lodówkę ale nie wyda na tej przetwornicy. Przy rozruchu bierze 1300W później pyka po 80 dobowy cykl to 0,7-0,8kWh.

O ile obniiżyło Ci sie zużycie bytowe na twoich zabawkach. Testowałeś wczoraj swoje przetwornice DC/DC

......

Na dziś off grid NIE MA SENSU.

Jak dla mnie offgrid to pewna filozofia życia. To samo dotyczy się Wody, CO, żywności.

Edytowane przez kulibob

Chciałbym jeszcze podłączyć lodówkę ale nie wyda na tej przetwornicy. Przy rozruchu bierze 1300W później pyka po 80 dobowy cykl to 0,7-0,8kWh.

O ile obniiżyło Ci sie zużycie bytowe na twoich zabawkach. Testowałeś wczoraj swoje przetwornice DC/DC

Jak dla mnie offgrid to pewna filozofia życia. To samo dotyczy się Wody, CO, żywności.

Z lodówką to jest trochę jazda bo nawet moja przetwornica alarmuje przeciążenie przy starcie...

Docelowo u mnie będzie kilka przetwornic o różnych mocach tak aby porozkładać obciążenia ...

Ja nie testuję DC DC ,one są po prostu cały czas podłączone do instalacji...

Jeszcze za wcześnie aby wyciągnąć jakie kolwiek wnioski odnośnie oszczędności szczególnie o tej porze roku...

Chciałbym jeszcze podłączyć lodówkę ale nie wyda na tej przetwornicy. Przy rozruchu bierze 1300W później pyka po 80 dobowy

Nawet przy 2 kW PV ryzykowne jest podłączenie lodówki od grudnia do stycznia, a na pewno nie przy 0,5 kW.

Przetwornica powinna zastartować po dopięciu równolegle kondensatorów, najlepiej 2 razy więcej - tych największych na napięcie 400 V, lub większe.

Cóż taka filozofia...

Edytowane przez vr5

Nawet przy 2 kW PV ryzykowne jest podłączenie lodówki od grudnia do stycznia, a na pewno nie przy 0,5 kW.

Przetwornica powinna zastartować po dopięciu równolegle kondensatorów, najlepiej 2 razy więcej - tych największych na napięcie 400 V, lub większe.

Cóż taka filozofia...

Ilość PV nie ma znaczenia bo tutaj tak naprawdę to akumulatory dostarczają energii albo sieć energetyczna..

Panele służą do ładowania akumulatorów...

Mocno naiwna ta filozofia. Mając offgrid pozostajesz w zależności od producentów paneli, akumulatorów i elektroniki. Można czasowo się odciąć od świata, ale jest to wyłącznie czasowe do pierwszej awarii więc jest to mocno złudna niezależność, a dla mnie po prostu naiwna typowa dla dziecka.

Mocno naiwna ta filozofia. Mając offgrid pozostajesz w zależności od producentów paneli, akumulatorów i elektroniki. Można czasowo się odciąć od świata, ale jest to wyłącznie czasowe do pierwszej awarii więc jest to mocno złudna niezależność, a dla mnie po prostu naiwna typowa dla dziecka.

Że te kilka akumulatorów z przetwornicą wzbudza takie emocje...

Zresztą podobnie reagują palacze obsługujący swoje kotłownie jak im coś powiedzieć o pompach ciepła...

Tak ale jestem bardziej niezależny niż 99% społeczeństwa w większości dziedzin życia.