jasiek71 09.12.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 W tym trybie to nie jest już dość głębokie rozładowanie aku?? Myślę że jakieś 50%... Ale taki cykl jest tylko jak jest nadmiar energii czyli w okresie zimowym od czasu do czasu a przez większość dni jest po prostu na sieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.12.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Dobra zobaczymy jak to działa. Ech że człowiek nie może zawsze być zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.12.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Dobra zobaczymy jak to działa. Ech że człowiek nie może zawsze być zadowolony A tak na co dzień co zasilane jest z tej przetwornicy...? Ile energii przez nią przelatuje w ciągu doby...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.12.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 A tak na co dzień co zasilane jest z tej przetwornicy...? Ile energii przez nią przelatuje w ciągu doby...? Zżucia dobowego ostatnio nie mierzyłem ciągle dochodzą nowe pierdoły. Z własnymi potrzebami przetwornicy i maksymalnym obciążeniem leci 300W latem będzie trochę więcej wentylacja i GGWC mocniej ruszy Przeciętnie ok 150W. Pisałem do sprzedawcy swojego PWM to jeszcze jeden panel mogę podpiąć pod ładowarkę Aku AGM 2x55AH i rozruchowy 45Ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.12.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Zżucia dobowego ostatnio nie mierzyłem ciągle dochodzą nowe pierdoły. Z własnymi potrzebami przetwornicy i maksymalnym obciążeniem leci 300W latem będzie trochę więcej wentylacja i GGWC mocniej ruszy Przeciętnie ok 150W. Pisałem do sprzedawcy swojego PWM to jeszcze jeden panel mogę podpiąć pod ładowarkę Aku AGM 2x55AH i rozruchowy 45Ah Jest czego pozazdrościć 300W lepiej załóż malutki wiatraczek taki 50 lub 80W -więcej korzyści da. Zabawy część dalsza. Edytowane 9 Grudnia 2017 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.12.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Jest czego pozazdrościć 300W lepiej załóż malutki wiatraczek taki 50 lub 80W -więcej korzyści da. Zabawy część dalsza. A Tobie o co chodzi. Ciągle przelatuje przez przetwornicę 150W a to jest 3,6kWh dziennie a to połowa dobowego poboru. Edytowane 9 Grudnia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.12.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Zżucia dobowego ostatnio nie mierzyłem ciągle dochodzą nowe pierdoły. Z własnymi potrzebami przetwornicy i maksymalnym obciążeniem leci 300W latem będzie trochę więcej wentylacja i GGWC mocniej ruszy Przeciętnie ok 150W. Pisałem do sprzedawcy swojego PWM to jeszcze jeden panel mogę podpiąć pod ładowarkę Aku AGM 2x55AH i rozruchowy 45Ah U mnie idzie to co w stopce... Jeżeli jest nadwyżka energii to 500w grzałka w bojlerze... Wczoraj do południa trochę świeciło słońce i przetwornica przełączyła się na akumulatory, potem trochę grzało CWU a do tej pory cała reszta jest dalej zasilana z akumulatorów... W tej chwili jest 23,1v więc nie długo znowu przejdzie na zasilanie sieciowe i będzie czekało do następnej okazji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.12.2017 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 a tobie o co chodzi. Ciągle przelatuje przez przetwornicę 150w a to jest 3,6kwh dziennie a to połowa dobowego poboru. rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.12.2017 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Najlepsze jest na końcu... A podobno Off Grid jest beee... Bo jest zły. Dlatego napisałem o 10 latach, a nie wykluczam że dłużej. Na dziś off grid NIE MA SENSU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.12.2017 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) U mnie idzie to co w stopce... Jeżeli jest nadwyżka energii to 500w grzałka w bojlerze... Wczoraj do południa trochę świeciło słońce i przetwornica przełączyła się na akumulatory, potem trochę grzało CWU a do tej pory cała reszta jest dalej zasilana z akumulatorów... W tej chwili jest 23,1v więc nie długo znowu przejdzie na zasilanie sieciowe i będzie czekało do następnej okazji... Chciałbym jeszcze podłączyć lodówkę ale nie wyda na tej przetwornicy. Przy rozruchu bierze 1300W później pyka po 80 dobowy cykl to 0,7-0,8kWh. O ile obniiżyło Ci sie zużycie bytowe na twoich zabawkach. Testowałeś wczoraj swoje przetwornice DC/DC ...... Na dziś off grid NIE MA SENSU. Jak dla mnie offgrid to pewna filozofia życia. To samo dotyczy się Wody, CO, żywności. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Chciałbym jeszcze podłączyć lodówkę ale nie wyda na tej przetwornicy. Przy rozruchu bierze 1300W później pyka po 80 dobowy cykl to 0,7-0,8kWh. O ile obniiżyło Ci sie zużycie bytowe na twoich zabawkach. Testowałeś wczoraj swoje przetwornice DC/DC Jak dla mnie offgrid to pewna filozofia życia. To samo dotyczy się Wody, CO, żywności. Z lodówką to jest trochę jazda bo nawet moja przetwornica alarmuje przeciążenie przy starcie... Docelowo u mnie będzie kilka przetwornic o różnych mocach tak aby porozkładać obciążenia ... Ja nie testuję DC DC ,one są po prostu cały czas podłączone do instalacji... Jeszcze za wcześnie aby wyciągnąć jakie kolwiek wnioski odnośnie oszczędności szczególnie o tej porze roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Bo jest zły. Dlatego napisałem o 10 latach, a nie wykluczam że dłużej. Na dziś off grid NIE MA SENSU. Tak tak wiemy... Auto to też jedyne słuszne takie jak posiadasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 10.12.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Chciałbym jeszcze podłączyć lodówkę ale nie wyda na tej przetwornicy. Przy rozruchu bierze 1300W później pyka po 80 dobowy Nawet przy 2 kW PV ryzykowne jest podłączenie lodówki od grudnia do stycznia, a na pewno nie przy 0,5 kW. Przetwornica powinna zastartować po dopięciu równolegle kondensatorów, najlepiej 2 razy więcej - tych największych na napięcie 400 V, lub większe. Cóż taka filozofia... Edytowane 10 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Albo myśl jest odkrywcza albo mylisz to z radiem w autku... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Nawet przy 2 kW PV ryzykowne jest podłączenie lodówki od grudnia do stycznia, a na pewno nie przy 0,5 kW. Przetwornica powinna zastartować po dopięciu równolegle kondensatorów, najlepiej 2 razy więcej - tych największych na napięcie 400 V, lub większe. Cóż taka filozofia... Ilość PV nie ma znaczenia bo tutaj tak naprawdę to akumulatory dostarczają energii albo sieć energetyczna.. Panele służą do ładowania akumulatorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 10.12.2017 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Jak dla mnie offgrid to pewna filozofia życia. To samo dotyczy się Wody, CO, żywności. Mocno naiwna ta filozofia. Mając offgrid pozostajesz w zależności od producentów paneli, akumulatorów i elektroniki. Można czasowo się odciąć od świata, ale jest to wyłącznie czasowe do pierwszej awarii więc jest to mocno złudna niezależność, a dla mnie po prostu naiwna typowa dla dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Mocno naiwna ta filozofia. Mając offgrid pozostajesz w zależności od producentów paneli, akumulatorów i elektroniki. Można czasowo się odciąć od świata, ale jest to wyłącznie czasowe do pierwszej awarii więc jest to mocno złudna niezależność, a dla mnie po prostu naiwna typowa dla dziecka. Że te kilka akumulatorów z przetwornicą wzbudza takie emocje... Zresztą podobnie reagują palacze obsługujący swoje kotłownie jak im coś powiedzieć o pompach ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.12.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Mocno naiwna ta filozofia. Mając offgrid pozostajesz w zależności od producentów paneli, akumulatorów i elektroniki. Można czasowo się odciąć od świata, ale jest to wyłącznie czasowe do pierwszej awarii więc jest to mocno złudna niezależność, a dla mnie po prostu naiwna typowa dla dziecka. Tak ale jestem bardziej niezależny niż 99% społeczeństwa w większości dziedzin życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.12.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 ......... Zresztą podobnie reagują palacze obsługujący swoje kotłownie jak im coś powiedzieć o pompach ciepła... A to czemu;?? Ja wymienię swojego jak dajesz przyzwoitą PC Ile masz u siebie Ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 A to czemu;?? Ja wymienię swojego jak dajesz przyzwoitą PC Ile masz u siebie Ah 288Ah w AGM i 1080Ah w kwasiakach rozruchowych... A co do pompy ciepła możemy się dogadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts