vr5 10.12.2017 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Ilość PV nie ma znaczenia bo tutaj tak naprawdę to akumulatory dostarczają energii albo sieć energetyczna.. Panele służą do ładowania akumulatorów... Ja tylko z pewną nieśmiałością chciałem zaznaczyć, że w grudniu 0.5 kW paneli z trudem może wpompować do systemu około 15 kWh. Pewnie nie starczy to zaspokojenie apetytu przetwornicy. Zadał bym sobie pytanie - po co to włączać? Ale z filozoficznego punktu widzenia.... Podpięcie dodatkowych kondensatorów - może to i głupie, ale często skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 10.12.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Albo myśl jest odkrywcza albo mylisz to z radiem w autku... Adam M. Wcale nie jest odkrywcza. Czasem może być skuteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2017 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Wyjaśnij, bo nie łapię GDZIE chcesz podpiąć te kondensatory.Poprawiasz cos fi?Moc bierna Cię zżera? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Ja tylko z pewną nieśmiałością chciałem zaznaczyć, że w grudniu 0.5 kW paneli z trudem może wpompować do systemu około 15 kWh. Pewnie nie starczy to zaspokojenie apetytu przetwornicy. Zadał bym sobie pytanie - po co to włączać? Ale z filozoficznego punktu widzenia.... Podpięcie dodatkowych kondensatorów - może to i głupie, ale często skuteczne. Ale przecież to jest UPS więc po co włączać...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.12.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 288Ah w AGM i 1080Ah w kwasiakach rozruchowych... A co do pompy ciepła możemy się dogadać... :jawdrop:sporo. Pompa może kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Nazbierał... Powoli staje się zupełnie autonomiczny! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 10.12.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Ale przecież to jest UPS więc po co włączać...? Mam wrażenie, że teraz dyskutujemy o problemach kolegi @kulibob , czy warto zasilać lodówkę z PV. Ty wykorzystasz panele na kilka innych sposobów, np do ogrzania wody. Były lodówki "napędzane" grzałką, ale nie o takiej mówimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 10.12.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Tak ale jestem bardziej niezależny niż 99% społeczeństwa w większości dziedzin życia. Tylko tak ci się wydaje, o ile nie jesteś rolnikiem masz stajnie, własny las i własną glinę. Wyngiel masz od górników, drewno od leśników, stal, blachę i miedź od hutników, elektronikę od chińczyków, ropę od ruskich, ubrania z banglaseszu, parę warzyw se posadzisz, ale nasiona i tak kupujesz........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 10.12.2017 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Wyjaśnij, bo nie łapię GDZIE chcesz podpiąć te kondensatory. Poprawiasz cos fi? Moc bierna Cię zżera? Adam M. Nie zżera, nie zżera, cos fi, to się do wiaderka zbiera... Miałem coś przeciąć szlifierką, a dysponowałem tylko UPSem. Po doczepieniu dodatkowego kondensatora chyba 450 V kilkadziesiąt mikrofaradów (taki jest przeważnie w miejscu, gdzie jest około 310V =) szlifierka startowała i pracowała. Bez kondensatora trzeba było zastosować następującą procedurę: włączyć szlifierkę ponownie zrestartować UPS, gdy jeszcze kręciła się tarcza Jak w poruszanym wątku - sprawdzić czy zadziała przy starcie lodówki. Idę na kawę... Edytowane 10 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.12.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Tak ale jestem bardziej niezależny niż 99% społeczeństwa w większości dziedzin życia. Co to za niezależność jak co rok lub 2 trzeba kupić AKU bo te są już do d-py .koszty zakupu AKU a oszczędność pozostawia wiele do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.12.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Jak dla mnie offgrid to pewna filozofia życia. To samo dotyczy się Wody, CO, żywności. Dla mnie też. Dlatego mam off grid, ale tylko w kamperze. Zasila 12V, 230V, lodówkę, światło itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Co to za niezależność jak co rok lub 2 trzeba kupić AKU bo te są już do d-py .koszty zakupu AKU a oszczędność pozostawia wiele do myślenia. A dlaczego chcesz wymieniać te akumulatory...? Ile akumulatorów zajeździłeś w życiu poprzez cykliczne używanie do zasilania domu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Mam wrażenie, że teraz dyskutujemy o problemach kolegi @kulibob , czy warto zasilać lodówkę z PV. Ty wykorzystasz panele na kilka innych sposobów, np do ogrzania wody. Były lodówki "napędzane" grzałką, ale nie o takiej mówimy. A kto zasila jakieś urządzenia domowe bezpośrednio z PV...??? Jak to zrobić skoro fotowoltaika nie ma żadnej stabilności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.12.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 A dlaczego chcesz wymieniać te akumulatory...? Ile akumulatorów zajeździłeś w życiu poprzez cykliczne używanie do zasilania domu...? Jestem pewien że nie było by mnie stać na te aku aby zaspokoiły moje zapotrzebowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 10.12.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) A kto zasila jakieś urządzenia domowe bezpośrednio z PV...??? Jak to zrobić skoro fotowoltaika nie ma żadnej stabilności... Widzę, że dużo piszesz... Czasem przed napisaniem czegoś pomyśl. Zwłaszcza pytania. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Widzę, że dużo piszesz... Czasem przed napisaniem czegoś pomyśl. Zwłaszcza pytania. Widzę że nie nadajemy na tych samych częstotliwościach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 10.12.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Zgadzam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Czy Ty myślisz że posiadanie akumulatorów i nie używanie ich powoduje że żyją wiecznie? Nieużywany akumulator też po kilku latach jest do wyrzucenia. Takie nieużywanie powoduje że ich kupno było czystą stratą pieniędzy. Ja myślę że piszecie o czymś z czym tak naprawdę nie mieliście doczynienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.12.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Ja myślę że piszecie o czymś z czym tak naprawdę nie mieliście doczynienia... Tak nie miałem i nie chcę mieć. Czytając wasze posty jakie są oszczędności z tych AKU -Pieniądze wydane w błoto razem a tymi przetwornicami i całym tym ustrojstwem tylko po to by zasilić pierdoly. Jak posty wyżej 150W lub 300W .Smiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Akumulatorami zajmuję się od 40 lat i myślę że wiem więcej niż Tobie się wydaje. No to za ile czasu padną moje ...? Zacznę odliczać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts