adam_mk 12.12.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Nie masz gdzie ich zamontować?Które to?Nie daj Panie - tellurek kadmu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 12.12.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Nie masz gdzie ich zamontować? Które to? Nie daj Panie - tellurek kadmu... Adam M. Zdjęcie tabliczki. To były moje pierwsze panele. Wykorzystane do testów. Potem były inne, a te wędrowały i wracały do mnie dwa razy. Coś w sobie mają: Za pierwszym razem szczęśliwy użytkownik stał się posiadaczem 24 szt. mono, za drugim razem (aż pod Przemyślem) cieszy się (na razie) inwerterem. Sąsiad spojrzał, i chyba też go urzekły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2017 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Masz a-SIJa mam CIGSTeż nazywają się GS50 i dobrze pracują przy białym niebie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 12.12.2017 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 (edytowane) U mnie były testowane w 2015 roku. Nawet nie wiem, czy a-SI to dobrze, czy nie, bo później kupowałem już głównie mono (dużo). Na dachu mam tylko 6 polikrystalicznych w jednym łańcuchu z monokrystalicznymi. Te w awatarze też mono... GS-50 postały przez kilka miesięcy na balkonie u syna, potem musiał je usunąć. Z inwerterem Siemens dawały do sieci prawie 300 W. W tym roku testował je znajomy. Do dyspozycji miał Froniusa IG 20 (mojego). Ma zamiar montować sobie PV na panelach ramowych.Na razie ma inwerter.Ja tych GS-50 już nie potrzebuję. Nie chce mi się wystawiać na znanym portalu aukcyjnym, bo szkoda czasu...Jeśli chcesz, to Ci wypożyczę - po co mają stać w garażu? Edytowane 12 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2017 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Przemyślę problem. Kłopot w tym, że ja nie mam słońca na mojej włości. Tyle, aby ten 1kW, który mam na dachu "chlewika" zmieścić... Klecę wiatę na drewno i tam by było miejsce... Co by nie było - dziękuję! Ciekawy jestem porównania a-Si z CIGS. O CdTe mam już zdanie. Niepochlebne... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 12.12.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 (edytowane) Też miałem 2 sztuki CdTe abound AB1-67B (a właściwie stoją w garażu). Nie trzymają parametrów. GS-50 będą stały i czekały... Swoje zadanie spełniły. Wyrzucić nie można. Jak pisałem, 7 sztuk, to dobra ilość do testowania on grid przed zgłoszeniem do ZE. Parę sprzętów w domu stale używa (ciągnie) +- 200 W. Miło, jak czerwona dioda w liczniku zachowuje się, jak by jej nie było, gdy świeci słońce. W "iskrze" w lewym rogu jest jeszcze strzałka. Jak jest ">" to ciągniemy z ZE, Jak "<" to pasiemy ZE. Nie dość, że pasiemy, to jeszcze za to płacimy! Edytowane 12 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Lata całe "byłem z Sosnowca" (Pogoni). Teraz też tam bardzo często bywam. Chyba Cie kiedyś wywlokę do siebie i pokażę co klecę. Ale chyba dopiero jak się ociepli... Nie mam zamiaru łączyć tego on-grid. Przez licznik na teraz to chcę mieć warsztat, i pralkę. Reszta off. Docelowo - całość off. Z własnej elektrowni. "Miło, jak czerwona dioda w liczniku zachowuje się, jak by jej nie było, gdy świeci słońce. " Pełnego słońca do tego nie trzeba! Wystarczy, ze jest dzień... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 12.12.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Na dzień dzisiejszy dla większości pasjonatów PV tańszy i łatwiej dostępny jest akumulator "on", niż "off", co decyduje o większej popularności tego pierwszego.To się może zmienić z dnia na dzień. Prędzej, czy później pojawi się nowy typ akumulatora. Pozostałe "klocki" obu systemów mają ceny porównywalne - wręcz sporo "klocków" jest takich samych. Posiadacze "Off" wiedzą na czym siedzą, a "On", to jak gra losowa: akcyza, podatek od..., "I czasopisma"... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 No.. taka gra losowa... https://pl.wikipedia.org/wiki/Rosyjska_ruletka Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 12.12.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Taaa ,a tych wszystkich co będą mieli " of " zostawią bez żadnych podatków i opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 12.12.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Na każdego psa kij się znajdzie. Ale temu na smyczy łatwiej przyłożyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 12.12.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Co niezmienia faktu ze ten pies bez smyczy niedostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 12.12.2017 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 A tak w ogule to myślę ze nie ma co ludzi podatkami od pv straszyć. Czasy w których "psa się bezkarnie kopnelo" bezpowrotnie minęły,(i dobrze). Wątpię by ktoś w przyszłości podniósł reke na producentów czystej energii. Raczej za wzór będą służyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.12.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 PV jeszcze jest za mało. Będzie więcej to problemy się pogłębią i ktoś za to zapłaci. Uważasz , że ci co off-grid? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.12.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 A tak w ogule to myślę ze nie ma co ludzi podatkami od pv straszyć. Czasy w których "psa się bezkarnie kopnelo" bezpowrotnie minęły,(i dobrze). Wątpię by ktoś w przyszłości podniósł reke na producentów czystej energii. Raczej za wzór będą służyć. Ale z Ciebie optymista. Psa się ciągle kopie. A wątpię żeby ktoś niszowego psa łapał który nawet w żadnej ewidencji nie istnieje. Adam dzięki za schemat, Człowiek by chciał wszystko mieć. A tu przetwornica za mała , akumulatorów za mało, paneli za mało, ale co tam pomału będziemy dłubać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.12.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 A tak w ogule to myślę ze nie ma co ludzi podatkami od pv straszyć. Czasy w których "psa się bezkarnie kopnelo" bezpowrotnie minęły,(i dobrze). Wątpię by ktoś w przyszłości podniósł reke na producentów czystej energii. Raczej za wzór będą służyć. Nie minie chyba nigdy. Rację ma Adam, jak będzie więcej, to ci co myślą, to pomyślą dlaczego z tego mleka nie spić śmietankę. Albo inaczej - jak pies przyniesie ustrzeloną K.... (oj! przepraszam - przecież miało być inaczej) kurę, to pan da psu do ogryzienia kości (byle nie piszczelowe) i kuper. Czy ty myślisz, że jak już niedługo będzie u nas 100 milionów samochodów elektrycznych, to będziesz je ładował bez akcyzy? Z pewnością zostaną opomiarowane. Akcyzę zapłacisz i nie ważne gdzie pozyskasz prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.12.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Człowiek by chciał wszystko mieć. A tu przetwornica za mała , akumulatorów za mało, paneli za mało, ale co tam pomału będziemy dłubać Czasem zdarzają się okazie. Kiedyś widziałem na jednym z portali poszły za około 450 funtów 2 Victron-y wprawdzie z jednym akumulatorem (żelowym). Sam akumulator warty był nie mniej jak 1 tys. Edytowane 13 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.12.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Jakiś czas nieźle współpracowałem z (nieznanym mi) serwisem samochodowym. podjeżdżało autko na gwarancji... - nie ładuje, nie zapala... Wymieniali alternator i AKUMULATOR. (bo trzeba by go dobę ładować a klient stoi i czeka). "Stary" aku na złom... Sporo wtedy kupiłem takich niedoładowanych, praktycznie, nowych. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 13.12.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Nie minie chyba nigdy. Rację ma Adam, jak będzie więcej, to ci co myślą, to pomyślą dlaczego z tego mleka nie spić śmietankę. Albo inaczej - jak pies przyniesie ustrzeloną K.... (oj! przepraszam - przecież miało być inaczej) kurę, to pan da psu do ogryzienia kości (byle nie piszczelowe) i kuper. Czy ty myślisz, że jak już niedługo będzie u nas 100 milionów samochodów elektrycznych, to będziesz je ładował bez akcyzy? Z pewnością zostaną opomiarowane. Akcyzę zapłacisz i nie ważne gdzie pozyskasz prąd. 100 milionów aut elektrycznych u nas powstanie za 100 lat, raczej nie dożyję tych czasów. Puki co państwa robią ogromne ulgi dla posiadaczy takowych pojazdów. U nas narazie walczą ze smogiem "wiatrakami" to im jeszcze zajmie wiele,wiele lat, a do tego czasu pv się wróci dwa razy. Jak jesteś taki pewny bezkarnośći to kopnij psa pod kamerą, ( nieopłacalne). Takich samych reakcji sie spodziewam przy dodawaniu podatków do pv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 13.12.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 PV jeszcze jest za mało. Będzie więcej to problemy się pogłębią i ktoś za to zapłaci. Uważasz , że ci co off-grid? Adam M. Nie, jesli jurz to jedni i drudzy. Ale puki co niema o tym mowy, może za jakie20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts