Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie masz gdzie ich zamontować?

Które to?

Nie daj Panie - tellurek kadmu...

Adam M.

Zdjęcie tabliczki.

To były moje pierwsze panele. Wykorzystane do testów. Potem były inne, a te wędrowały i wracały do mnie dwa razy.

Coś w sobie mają:

Za pierwszym razem szczęśliwy użytkownik stał się posiadaczem 24 szt. mono, za drugim razem (aż pod Przemyślem) cieszy się (na razie) inwerterem.

Sąsiad spojrzał, i chyba też go urzekły...

gs-50.jpg

U mnie były testowane w 2015 roku. Nawet nie wiem, czy a-SI to dobrze, czy nie, bo później kupowałem już głównie mono (dużo). Na dachu mam tylko 6 polikrystalicznych w jednym łańcuchu z monokrystalicznymi. Te w awatarze też mono...

GS-50 postały przez kilka miesięcy na balkonie u syna, potem musiał je usunąć. Z inwerterem Siemens dawały do sieci prawie 300 W.

W tym roku testował je znajomy. Do dyspozycji miał Froniusa IG 20 (mojego). Ma zamiar montować sobie PV na panelach ramowych.

Na razie ma inwerter.

Ja tych GS-50 już nie potrzebuję. Nie chce mi się wystawiać na znanym portalu aukcyjnym, bo szkoda czasu...

Jeśli chcesz, to Ci wypożyczę - po co mają stać w garażu?

Edytowane przez vr5

Przemyślę problem.

Kłopot w tym, że ja nie mam słońca na mojej włości.

Tyle, aby ten 1kW, który mam na dachu "chlewika" zmieścić...

Klecę wiatę na drewno i tam by było miejsce...

Co by nie było - dziękuję!

Ciekawy jestem porównania a-Si z CIGS.

O CdTe mam już zdanie. Niepochlebne...

:lol:

Adam M.

Też miałem 2 sztuki CdTe abound AB1-67B (a właściwie stoją w garażu). Nie trzymają parametrów.

GS-50 będą stały i czekały... Swoje zadanie spełniły.

Wyrzucić nie można.

Jak pisałem, 7 sztuk, to dobra ilość do testowania on grid przed zgłoszeniem do ZE.

Parę sprzętów w domu stale używa (ciągnie) +- 200 W.

Miło, jak czerwona dioda w liczniku zachowuje się, jak by jej nie było, gdy świeci słońce.

W "iskrze" w lewym rogu jest jeszcze strzałka. Jak jest ">" to ciągniemy z ZE, Jak "<" to pasiemy ZE. Nie dość, że pasiemy, to jeszcze za to płacimy!

Edytowane przez vr5

Lata całe "byłem z Sosnowca" (Pogoni).

Teraz też tam bardzo często bywam.

Chyba Cie kiedyś wywlokę do siebie i pokażę co klecę.

Ale chyba dopiero jak się ociepli...

Nie mam zamiaru łączyć tego on-grid.

Przez licznik na teraz to chcę mieć warsztat, i pralkę.

Reszta off.

Docelowo - całość off.

Z własnej elektrowni.

"Miło, jak czerwona dioda w liczniku zachowuje się, jak by jej nie było, gdy świeci słońce. "

Pełnego słońca do tego nie trzeba!

Wystarczy, ze jest dzień...

Adam M.

Na dzień dzisiejszy dla większości pasjonatów PV tańszy i łatwiej dostępny jest akumulator "on", niż "off", co decyduje o większej popularności tego pierwszego.

To się może zmienić z dnia na dzień. Prędzej, czy później pojawi się nowy typ akumulatora.

Pozostałe "klocki" obu systemów mają ceny porównywalne - wręcz sporo "klocków" jest takich samych.

Posiadacze "Off" wiedzą na czym siedzą, a "On", to jak gra losowa: akcyza, podatek od..., "I czasopisma"...

Pozdrawiam.

A tak w ogule to myślę ze nie ma co ludzi podatkami od pv straszyć. Czasy w których "psa się bezkarnie kopnelo" bezpowrotnie minęły,(i dobrze). Wątpię by ktoś w przyszłości podniósł reke na producentów czystej energii. Raczej za wzór będą służyć.

Ale z Ciebie optymista. Psa się ciągle kopie. A wątpię żeby ktoś niszowego psa łapał który nawet w żadnej ewidencji nie istnieje.

Adam dzięki za schemat,

Człowiek by chciał wszystko mieć. A tu przetwornica za mała , akumulatorów za mało, paneli za mało, ale co tam pomału będziemy dłubać:)

A tak w ogule to myślę ze nie ma co ludzi podatkami od pv straszyć. Czasy w których "psa się bezkarnie kopnelo" bezpowrotnie minęły,(i dobrze). Wątpię by ktoś w przyszłości podniósł reke na producentów czystej energii. Raczej za wzór będą służyć.

Nie minie chyba nigdy. Rację ma Adam, jak będzie więcej, to ci co myślą, to pomyślą dlaczego z tego mleka nie spić śmietankę. Albo inaczej - jak pies przyniesie ustrzeloną K.... (oj! przepraszam - przecież miało być inaczej) kurę, to pan da psu do ogryzienia kości (byle nie piszczelowe) i kuper.

Czy ty myślisz, że jak już niedługo będzie u nas 100 milionów samochodów elektrycznych, to będziesz je ładował bez akcyzy?

Z pewnością zostaną opomiarowane. Akcyzę zapłacisz i nie ważne gdzie pozyskasz prąd.

Człowiek by chciał wszystko mieć. A tu przetwornica za mała , akumulatorów za mało, paneli za mało, ale co tam pomału będziemy dłubać:)

Czasem zdarzają się okazie. Kiedyś widziałem na jednym z portali poszły za około 450 funtów 2 Victron-y wprawdzie z jednym akumulatorem (żelowym). Sam akumulator warty był nie mniej jak 1 tys.

Edytowane przez vr5

Jakiś czas nieźle współpracowałem z (nieznanym mi) serwisem samochodowym.

podjeżdżało autko na gwarancji... - nie ładuje, nie zapala...

Wymieniali alternator i AKUMULATOR.

(bo trzeba by go dobę ładować a klient stoi i czeka).

"Stary" aku na złom...

Sporo wtedy kupiłem takich niedoładowanych, praktycznie, nowych.

Adam M.

Nie minie chyba nigdy. Rację ma Adam, jak będzie więcej, to ci co myślą, to pomyślą dlaczego z tego mleka nie spić śmietankę. Albo inaczej - jak pies przyniesie ustrzeloną K.... (oj! przepraszam - przecież miało być inaczej) kurę, to pan da psu do ogryzienia kości (byle nie piszczelowe) i kuper.

Czy ty myślisz, że jak już niedługo będzie u nas 100 milionów samochodów elektrycznych, to będziesz je ładował bez akcyzy?

Z pewnością zostaną opomiarowane. Akcyzę zapłacisz i nie ważne gdzie pozyskasz prąd.

100 milionów aut elektrycznych u nas powstanie za 100 lat, raczej nie dożyję tych czasów. Puki co państwa robią ogromne ulgi dla posiadaczy takowych pojazdów. U nas narazie walczą ze smogiem "wiatrakami" to im jeszcze zajmie wiele,wiele lat, a do tego czasu pv się wróci dwa razy. Jak jesteś taki pewny bezkarnośći to kopnij psa pod kamerą, ( nieopłacalne). Takich samych reakcji sie spodziewam przy dodawaniu podatków do pv.