-voymar- 13.12.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 PV jeszcze jest za mało. Będzie więcej to problemy się pogłębią i ktoś za to zapłaci. Uważasz , że ci co off-grid? Adam M. A aku i ich produkcja , utylizacja będzie za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.12.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 "Skąd ta wiedza??? Jasnowidz??? " Pragmatyk... Podłączeni są ewidencjonowani. Łatwo ich obłożyć daniną. Tych z powerwallem też łatwo. Też ewidencjonowani jak on-grid. Nie trzeba łazić, oglądać, oceniać... Same kwity starczą. Dowalą ile się da a ty potem coś sprostujesz ... lub nie. Zwykle tak to się robi. Adam M. A z tymi co są off zrobią to samo; Można wziąć przykład z odprowadzaniem ścieków jak nie masz kanalizacji grawitacyjnej ( sieć) to musisz udowodnić ,przedstawić rachunek- wywóz nieczystości przez samochód asenizacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.12.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 W opisie jest mowa tylko o baterii 12V lub 24V. Nic nie piszą o litowo-jonowych. Ta firma nie stoi w miejscu - wypuszcza wciąż nowe modele. MultiPlus to cały szereg produktów. Gotowych do wpięcia litowo-jonowych też. Na akcjach pojawiają się czasem "perełki" w przystępnych cenach. Nie zawsze to produkty najnowsze. Nie mniej warte uwagi. Ta aukcja, to jedynie przykład, podobnie, jak ta poprzednia z inwerterami on grid ( ABB Aurora). Ja jak na razie w nic nowego nie inwestuję, bo "kasiory" mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.12.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 To w końcu jesteś jasnowidzem, czy spekulujesz??? Bo po co ludzi,(potencjalnych inwestorów) straszyć. Straszą ci co ich nie stać na większe od 1 kW PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.12.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Proszę pamiętać o już wchodzącej usłudze przy autach elektrycznych - V2G, czyli auto służy za akumulator. Jeśli miałbym już jakiś aku mieć, to taki, co za darmo dupę wozi a w dzień/weekend przynajmniej w godzinach szczytu karmi dom prądem 120 000 netto po 5 latach daje wynik na zero z autem spalinowym, wszystko co z tego aku wyciągnie się w trakcie będzie na plus. I to jest to- właśnie rozważam zakup elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.12.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 No...Skracanie żywotności autka. Tamte aku też mają jakąś ilość cykli życia. Ile kosztuje autko elektryczne BEZ (ze zdechniętymi) akumulatora? Adam M. AKU ok .4000 euro- tak było rok temu u japońców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.12.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Nie bierzesz jednak pod uwagę że żywotność tych akumulatorów w samochodzie liczona jest na normalne użytkowanie auta. Jak będziesz akumulator auta stosował dodatkowo do innych celów jego żywotność spadnie. Ciekawe jak producent samochodu będzie respektował wtedy gwarancję na akumulator. Samochód czy jakaś inna rzecz którą kupuję ma przede wszystkim służyć mnie. Reszta to sprawa drugoplanowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 13.12.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Póki co on-gridowcy śpią spokojnie. Off-gridowcy w trybie męczeńskim. Wystarczy mała awaria i świat przestaje być kolorowy: żona chce udusić, dzieci utopić, nawet pies krzywo patrzy, a sąsiedzi się śmieją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.12.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Póki co on-gridowcy śpią spokojnie. Off-gridowcy w trybie męczeńskim. Wystarczy mała awaria i świat przestaje być kolorowy: żona chce udusić, dzieci utopić, nawet pies krzywo patrzy, a sąsiedzi się śmieją . Teraz mogę powiedzieć: Będzie dobrze... A za kilka lat (trzy, a może cztery)Jest dobrze... Albo: Oj niedobrze, niedobrze ... Edytowane 13 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 13.12.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Rozumiem, ze płoszę Ci klientów? Ja wolę kiedy ludzie wiedzą co robią, jak robią i po co. Adam M. Nie rozumiesz, to ja jestem potencjalnym inwestorem i niewiem po co te pesymistyczne uwagi, nie poparte dowodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.12.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Póki co on-gridowcy śpią spokojnie. Off-gridowcy w trybie męczeńskim. Wystarczy mała awaria i świat przestaje być kolorowy: żona chce udusić, dzieci utopić, nawet pies krzywo patrzy, a sąsiedzi się śmieją . Mała awaria czego...? Jak na razie to ja się śmieję jak wszędzie ciemność a moja chałupa oświetlona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.12.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Coraz częściej producenci aut elektrycznych dają dożywotnią gwarancję na akumulatory, albo nawet nie sprzedają swoich samochodow tylko je leasują. Jak ci producenci odniosą się do niestadardowego użytkowania akumulatora ich samochodu? Odpowiedź na to pytanie może być dla Ciebie istotna jak u nich kupisz swój samochód. Jacy producenci dają dożywotnią gwarancję na akumulatory...? Nawet ten wynajem ma ograniczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 13.12.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Mała awaria czego...? Jak na razie to ja się śmieję jak wszędzie ciemność a moja chałupa oświetlona... A jeszcze niedawno płakałeś i chciałeś rzucać offgridowanie w cholerę, a reszta cie pocieszała jak małą dzidzię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.12.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 A jeszcze niedawno płakałeś i chciałeś rzucać offgridowanie w cholerę, a reszta cie pocieszała jak małą dzidzię . To że wysypałem przetwornicę wcale nie oznaczało że nie miałem zasilania... Ale widzisz jakoś dalej się w to bawię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.12.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Renault daje opcję gwarancji dożywotniej na akumulator za co płaci się roczną opłatę. Gwarantują że pojemność akumulatora nie spadnie poniżej 75%. Renault ma limit rocznego przebiegu... Jakiś czas temu rozważaliśmy zakup ZOE ale z tymi akumulatorami za duży burdel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.12.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Ale z Ciebie optymista. Psa się ciągle kopie. A wątpię żeby ktoś niszowego psa łapał który nawet w żadnej ewidencji nie istnieje. Adam dzięki za schemat, Człowiek by chciał wszystko mieć. A tu przetwornica za mała , akumulatorów za mało, paneli za mało, ale co tam pomału będziemy dłubać Ja u siebie mam coś w rodzaju dokładania kolejnych klocków... Dokładam panel to dokładam blok akumulatorów 24v i przetwornicę DC DC... Potrzebuję zasilać jakieś kolejne odbiorniki to dokładam przetwornicę 24v ... Wszystko na zasadzie listew przyłączeniowych z diodami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.12.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Coraz częściej producenci aut elektrycznych dają dożywotnią gwarancję na akumulatory, albo nawet nie sprzedają swoich samochodow tylko je leasują. Jak ci producenci odniosą się do niestadardowego użytkowania akumulatora ich samochodu? Odpowiedź na to pytanie może być dla Ciebie istotna jak u nich kupisz swój samochód. A co mnie to obchodzi co powiedzą! Użytkuję i tyle .Laik być może obciąży dom w sposób jak by jechał 80 km/h gdzie samochód pobiera (X ) kWh np. 12 kWh i ani grama więcej. Rok temu było tak że mogłeś kupić nową baterię po zwrocie starej. aby taki gość jak ADAM nie mógł odkupić na off tylko żeby latał po złomie z miernikiem i gdybał czy się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.12.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Mała awaria czego...? Jak na razie to ja się śmieję jak wszędzie ciemność a moja chałupa oświetlona... Moja też oświetlona. jak pisałem kilkanaście postów wyżej . mieszkam 21 lat i może 6 razy nie było prądu w godz. 8.00----15.00 Czytając co wypisujecie o braku prądu, zastanawiam się czy to tylko tak aby pisać czy rzeczywiście mieszkacie na kompletnym zadupiu . PS. teraz jest dobrobyt jak będę potrzebował to jadę do marketu i agregaty stoją do koloru i wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.12.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Powód jest z pewnością inny. Zwyczajnie stare baterie podlegają regeneracji (wymianie cel) i ponownej sprzedaży. Nie doszukuj się czegoś czego nie ma. Nie kupisz nowej jak nie oddasz starej i cena chyba x2 .Było rok temu .Nie wiem jak teraz. Nissan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.12.2017 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Moja też oświetlona. jak pisałem kilkanaście postów wyżej . mieszkam 21 lat i może 6 razy nie było prądu w godz. 8.00----15.00 Czytając co wypisujecie o braku prądu, zastanawiam się czy to tylko tak aby pisać czy rzeczywiście mieszkacie na kompletnym zadupiu . PS. teraz jest dobrobyt jak będę potrzebował to jadę do marketu i agregaty stoją do koloru i wyboru. Czy wszyscy muszą tak jak ty...??? Mam UPS na całą chałupę i nie muszę lecieć do marketu po agregat prądotwórczy... W moim regionie trafiają się wyłączenia prądu bo taki jest urok linii energetycznej która przebiega przez ten region i tyle... Dla mnie nie ma znaczenia czy te zaniki są często czy nie, po prostu mam taką korbę aby mieć zasilanie bateryjne i trochę paneli fotowoltaicznych do tego... Mam daleko w doopie czy to się opłaca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts