Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich,

Zastanawiam się nad założeniem fotowoltaiki. Jednak ostatnio napotkałem przypadek, w którym znajomy założył panele, dostał dofinansowanie, wystąpił o założenie licznika dwukierunkowego i już 4 miesiąc czeka, ponagla i nic. Czy to jest praktyka często stosowana przez zakłady energetyczne? Miał ktoś taki przypadek i jak z tym walczyć?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Musi czekać, ale ma szczęście, bo jest zima. Ja czekałem 85 dni, ale od maja.

Sugeruję napisać skargę do Prezesa URE i kopię do wiadomości BOK w ZE.

Pewnie dostanie z ZE odpowiedź, że dawno wysłali pismo o uzupełnienie wniosku. Z pewnością mają wsteczne wolne L.Dz.

Kierownik BOK musi dostosować się do wytycznych z "góry". Chce spokojnie spać.

Wyobraź sobie taką sytuację:

BOK wymienia liczniki zgodnie z Ustawą do 30 dni (wszystkim, absolutnie wszystkim) spełniającym wymogi Ustawy).

I co dalej? Któregoś dnia przychodzi do Kierownika Pan Miecio podrzędny pracownik ZE i mówi: "Od dziś to ja jestem KIEROWNIKIEM, wy zgłoście się do magazynu po słupołazy, bo od jutra jedziecie na linię usuwać awarię".

Całkiem jak w piosence Wojciecha Młynarskiego "Jesteśmy na wczasach" , tylko, że zamiast basisty mamy kierownika BOK. Pani Krysia ma się dobrze...

Edytowane przez vr5

Nic nie zamierzam rezerwować, jestem na etapie planów o pv ,a jakie panele wybiorę to do tego jeszcze długa droga. Jestem na tym forum by w temacie pv nie być ciemnym jak tabaka. "Kto pyta ,nie błądzi" Coś tam już wiem, lecz muszę być pewny co i jak ,i za ile. Za duża inwestycja żeby ja tak se pozbywać.

Końcowy klient będzie musiał zapłacić drożej za nowszy produkt. To że w produkcji nowe ogniwo z grafenem jest tanie może świadczyć jedynie o tym, że te co są w sprzedaży są w produkcji jeszcze tańsze...

Produkt końcowy, w tym i PV musi być tak drogi, by wszyscy, którzy uczestniczą w tej grze na nim zarobili.

Inwestor ma mieć satysfakcję, że produkuje "Zieloną energię". To w zupełności powinno mu wystarczyć...

Końcowy klient będzie musiał zapłacić drożej za nowszy produkt. To że w produkcji nowe ogniwo z grafenem jest tanie może świadczyć jedynie o tym, że te co są w sprzedaży są w produkcji jeszcze tańsze...

Produkt końcowy, w tym i PV musi być tak drogi, by wszyscy, którzy uczestniczą w tej grze na nim zarobili.

Inwestor ma mieć satysfakcję, że produkuje "Zieloną energię". To w zupełności powinno mu wystarczyć...

Ja jako inwestor samą satysfakcją się nie najem, dzieci też nie wykarmie. To musi dawać zysk, tak mam.

A jak tam u Ciebie się sprawuje pv, ile kwh narobiła? Pozdrawiam

Sprawuje się dobrze żeby tylko pora roku kiepska do produkcji. Odpalilem 27listopada 5kw i do tej pory naprodukowalo 45kwh (ale w tej chwili przy najniżej położonym słońcu mam cały dzień cień bo mam Las na południu i tak co roku będzie przez około miesiąc.)Ale mimo cienia przez cały dzień potrafi przy

Ja jako inwestor samą satysfakcją się nie najem, dzieci też nie wykarmie. To musi dawać zysk, tak mam.

To zostało skalkulowane dla "on", żeby zwracało się przez około 10 lat. Oczywiście, jeśli sam umiesz zmontować, to będzie szybciej, może nawet znacznie szybciej.

Ja w dzieciństwie naprawiłem żelazko, takie na spiralę w koralikach, to teraz zdecydowałem się sklecić system PV sam i mam...

Witam wszystkich,

Zastanawiam się nad założeniem fotowoltaiki. Jednak ostatnio napotkałem przypadek, w którym znajomy założył panele, dostał dofinansowanie, wystąpił o założenie licznika dwukierunkowego i już 4 miesiąc czeka, ponagla i nic. Czy to jest praktyka często stosowana przez zakłady energetyczne? Miał ktoś taki przypadek i jak z tym walczyć?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Trwa to ok 2 miesięcy-tak ja miałem . Dystrybucja pismo oni mają pewien okres czasu na odp. ,potem odpowiedni RE znów 2 tygodnie potem ponownie dystrybucja-iodp.do ciebie i finał . dystrybucja ma miesiąc na założenie licznika- CHYBA TAK TO BYŁO.bo to już 2 lata. JAK jest teraz dokładnie nie wiem ale kolega ogarnął to w niecałe 5 tygodni ( PGE)

Trwa to ok 2 miesięcy-tak ja miałem . Dystrybucja pismo oni mają pewien okres czasu na odp. ,potem odpowiedni RE znów 2 tygodnie potem ponownie dystrybucja-iodp.do ciebie i finał . dystrybucja ma miesiąc na założenie licznika- CHYBA TAK TO BYŁO.bo to już 2 lata. JAK jest teraz dokładnie nie wiem ale kolega ogarnął to w niecałe 5 tygodni ( PGE)

Przypominam, co napisałem w poście #5137.

To jest złamanie przez ZE obowiązującego prawa - mają ustawowy termin do 30 dni.

Przypominam, co napisałem w poście #5137.

To jest złamanie przez ZE obowiązującego prawa - mają ustawowy termin do 30 dni.

Jeżeli chodzi o ZE to masz rację i oni wywiązują się w tym terminie. Mi założyli licznik w ciągu 2 tyg. ale przed tym jest jeszcze ;

, 1)twoje pismo do dystrybucji

2)odp.

3)RE

4)odp z RE

5)i znów twoje do RE

6)odp RE

7) twoje ZE dystrybucja

8) Montaż licznika

Jak nie pomieszałem to tak

Jeżeli chodzi o ZE to masz rację i oni wywiązują się w tym terminie. Mi założyli licznik w ciągu 2 tyg. ale przed tym jest jeszcze ;

, 1)twoje pismo do dystrybucji

2)odp.

3)RE

4)odp z RE

5)i znów twoje do RE

6)odp RE

7) twoje ZE dystrybucja

8) Montaż licznika

Jak nie pomieszałem to tak

Może tak było. Od 01.07.2016 r. nie ma tylu formalności. Po złożeniu poprawnie wypełnionego wniosku ZE wymienia licznik. 30 dni, to aż nad to.

Jeśli w czasie burzy "zgaśnie" licznik, to wymienią go do trzech dni od zgłoszenia.

Fragment obowiązującej od 01.07.2016 r. Ustawy:

Ustawa OZE - termin przyłaczenia.jpg

Tylko jak z więszością ustaw tak i ta nie nakłada żadnych kar na podmiot któremu ustawa cokolwiek nakazuje.

Dlatego Ustawa swoje a ZE swoje.:bash:

Myślę, że to nie tak. Pracownicy w ZE nie są wrogo nastawieni do klientów. Podłączyć muszą prędzej, czy później. Jeśli wśród Prosumentów znajdzie się jakiś prawnik i wystąpi do Sądu o odszkodowanie za poniesione straty z powodu nie wymienienia licznika w ustawowym terminie to w przypadku wygranej cała wina zostanie zrzucona na pracowników BOK, lub gdzieś na niskim szczeblu w ZE.

Wysoce prawdopodobne jest, że chodzi tu o pieniądze, duże pieniądze... Te miliardy, którymi Unia ma wesprzeć OZE oraz o te pieniądze, które my wpłacamy też na OZE. One powinny dostać się "w dobre ręce", czyli "Córki Spółki" budujące farmy fotowoltaniczne.