Sqcza 20.12.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 To na gwarancji jest to za jakie naprawy maja płacić i co w tym sie psuje najczesciej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Różnie...Założą badziew po znajomości z dostawcą/montażystą to Ty masz to w du. a oni zarobią nie jeden a kilka razy.Gmina zapłaci...(Ciekawe z czego? Mennicę ma?) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.12.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 To na gwarancji jest to za jakie naprawy maja płacić i co w tym sie psuje najczesciej ? Za 3k to bierz i nie zastanawiaj się co się psuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqcza 20.12.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Gmina dosatała dofinansowania 85% dawaja na takie panele ze srodków unijnych 15% pokrywa własciciel domu. Tak samo na wymiane pieców weglowych na piece 5 klasy dawaja do 50% max do 8 tys dopłaty Edytowane 20 Grudnia 2017 przez Sqcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.12.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Przez pierwsze 5 lat bedzie to własność gminy a pozniej przechodzi na mnie. Gmina nie ma z tego zadnych korzysci jesli chodzi o pobor prad itp Piszesz o opcji dofinansowania do 85 %. Wydaje się bardzo atrakcyjna. Jeszcze nikt się nie pochwalił, że ma PV na takich warunkach (może przeoczyłem). Podzielam zdanie Adama - brać... Co się może psuć - tak jak w nowym samochodzie przez 5 lat od zakupu: wszystko, lub nic... Edytowane 20 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.12.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 W tej opcji dofinansowania to Gmina jest właścicielem PV i podobno dotacji nie wykazuje się w PIT rocznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 85% dają... No, no... Ktoś ma bardzo dużo towaru do upłynnienia... Jest opcja zwrotu, jakby Ci dach szpeciło? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.12.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Witam Mam możliwośc założenia paneli fotowoltaicznych 3 kW 12 sztuk 1m/1.70 chyba są. Całość tej inwestycji wychodzi 18 tys zł ja zapłace z tej kwoty 3 tysiace reszta jest dofinansowana pytanie takie czy jest to dobra opcja czy sobie darowac ? zapomniałeś o VAT (8 lub 23 %) czyli jeszcze ok 1450zl i ewentualne koszty niekwalifikowane. Większej dotacji nikt nie da . Tym bardziej się oplaca , że nie idzie to przez banki darmozjady. Jeszcze roczny koszt ubezpieczenia bodaj w granicach 500zl Edytowane 20 Grudnia 2017 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 20.12.2017 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Gmina dosatała dofinansowania 85% dawaja na takie panele ze srodków unijnych 15% pokrywa własciciel domu. Tak samo na wymiane pieców weglowych na piece 5 klasy dawaja do 50% max do 8 tys dopłaty Są wojewódzkie programy operacyjne z bardzo wysokimi dotacjami. W bardzo niewielu gminach i miastach przekazuje się te środki bezpośrednio mieszkańcom. Dla przykładu w moim mieście występuje jedno z najwyższych zanieczyszczeń powietrza. Ostatnio biurwy się wystarały i wymienią ...80 kotłow węglowych, za to przekazali 40 mln zł na budowę biblioteki. Roczny koszt utrzymania nowego budynku to prawie 3mln zł. Dla ścisłości, nowy budynek nie jest w ogóle potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.12.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Piszesz o opcji dofinansowania do 85 %. Wydaje się bardzo atrakcyjna. Jeszcze nikt się nie pochwalił, że ma PV na takich warunkach (może przeoczyłem... W przyszłym roku w gminach Komorniki i Dopiewo (Wlkp) będą montować 450 instalacji w tym trybie , chyba że coś po drodze w urzędzie wojewódzkim się wysypie . Na razie jest na dobrej drodze . Od lutego zaczną zbierac kasę od chętnych . Projekty są od sierpnia gotowe , teraz weryfikują https://www.dopiewo.pl/aktualnosci/2017-07-24/oze-odnawialne-zrodla-energii-z-udzialem-mieszkancow-gminy http://www.komorniki.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&sub=0&subsub=0&menu=3&artykul=1809&akcja=artykul Edytowane 20 Grudnia 2017 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.12.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Różnie... Założą badziew po znajomości z dostawcą/montażystą to Ty masz to w du. a oni zarobią nie jeden a kilka razy. Gmina zapłaci... (Ciekawe z czego? Mennicę ma? Adam M. To nie gmina , a urząd Wojewódzki Wielkopolski Regionalny Program Operacyjnym na lata 2014 – 2020 . Dobrze , że ktoś się w końcu obudził , że można to wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.12.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Co ciekawe było jakoś 95mln do rozdania , a chętnych zebrali na jakoś 10,5 bańki . A jeszcze ciekawsze jest to , że chętnych zbierali tylko 2 tygodnie bo by się nie zmieścili w terminach składania wniosków. Edytowane 20 Grudnia 2017 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.12.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Co ciekawe było jakoś 95mln do rozdania , a chętnych zebrali na jakoś 10,5 bańki To mnie nie dziwi. Ludzie są bardzo nieufni. W pobliżu mojego domu ktoś chyba zrobił "wałek" na zwykłej dotacji z kredytem z BOŚ na PV. Panele są i działają, ale inwestycja jest "na stratach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.12.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 To mnie nie dziwi. Ludzie są bardzo nieufni. W pobliżu mojego domu ktoś chyba zrobił "wałek" na zwykłej dotacji z kredytem z BOŚ na PV. Panele są i działają, ale inwestycja jest "na stratach". Przy kredycie wtopa mnie nie dziwi - dotacja maks 40 % i jeszcze odsetki. Ale przy dotacji i to tak wysokiej chyba ciężko wtopić , chociaż w Polsce to nie ma rzeczy niemożliwych. Według mnie to nie nieufność , a brak wiedzy ludzi o pompach ciepła i Pv . Rozmawiałem z kilkoma znajomymi i sąsiadami , że są dotacje to robili wielkie oczy i to za technologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.12.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Przy kredycie wtopa mnie nie dziwi - dotacja maks 40 % i jeszcze odsetki. Ale przy dotacji i to tak wysokiej chyba ciężko wtopić , chociaż w Polsce to nie ma rzeczy niemożliwych. Według mnie to nie nieufność , a brak wiedzy ludzi o pompach ciepła i Pv . Ta inwestycja kosztowała około 520 tys. BOŚ udzielił kredytu. Do spłaty 360 tys. Spłata do 2021 roku. Odsetki są w wysokości 1300 zł miesięcznie. Ile instalacja ma kW tak na prawdę nie wiem. Tak się złożyło, że 02.08.2017 r. gdy panowie z ZE wymieniali mi licznik na dwustronny, to najpierw coś robili w tej dotowanej instalacji. Podobno jest 40 kW., jednak myślę, że 40 kW to być może mają inwertery, a paneli jest dużo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.12.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) 520 tysi przez 6 tysi za m2 wychodzi 80kw . Tyle chyba kosztuje metr w dotacjach W Wierzchosławicach mają 3 miliony długu http://m.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/28978/dlug-farmy-fotowoltaicznej-w-wierzchoslawicach-to-juz-ponad-3-mln-zl Edytowane 20 Grudnia 2017 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.12.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Gmina dosatała dofinansowania 85% dawaja na takie panele ze srodków unijnych 15% pokrywa własciciel domu. Tak samo na wymiane pieców weglowych na piece 5 klasy dawaja do 50% max do 8 tys dopłaty BIERZ- na zasadach jakie proponuje gmina . Adama nie słuchaj to totalny pesymista który nikomu nie doradzi, tam gdzie są dofinansowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.12.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Jest opcja zwrotu, jakby Ci dach szpeciło? Jeżeli piszesz to zachowuj się poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.12.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) 520 tysi przez 6 tysi za m2 wychodzi 80kw . Tyle chyba kosztuje metr w dotacjach Pomysł tej inwestycji to rok 2013. Dokładnie 520 tys. W ramach tej kwoty było też coś robione ze stropem (na pewno docieplenie i chyba wzmocnienie konstrukcji). Ja jak usłyszałem, że chodzi o taką kwotę, to powiedziałem, że się to nie opłaca.. Od tej chwili nikt mnie nie słuchał. Około 520 tys., nie wiem ile "co do grosza"... Edytowane 20 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 " Adama nie słuchaj to totalny pesymista który nikomu nie doradzi, tam gdzie są dofinansowania . " To prawda!Cokolwiek czynisz - mądrze czyń i oczekuj końca...Na dotacjach się kompletnie nie znam.Wiem, że jak mówią, że zabiorą - to zabierają.Ale jak mówią, że dadzą, to najpierw zabiorą tyle, aby na to dawanie wystarczyło... z zyskiem...Do tego mnie przyzwyczaili, tom nieufny... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts