adam_mk 20.12.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 -voymar- A jak postawią jakiego gargamela i oszpecą chałupę to co? Westchnąć i w rączkę pocałować? :lol: Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.12.2017 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 I gmina będzie płaciła za naprawy i konserwacje? Fajnie... Brać. No, jak masz luźne te 3 tysie. Adam M. Jeżeli masz pojęcie jak działa jakakolwiek pomoc z środków UE to byś nie zadawał takich pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.12.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Różnie... Założą badziew po znajomości z dostawcą/montażystą to Ty masz to w du. a oni zarobią nie jeden a kilka razy. Gmina zapłaci... (Ciekawe z czego? Mennicę ma?) Adam M. Tak ma mennicę z UE- wyjdź z tego chlewika o którym piszesz to coś się dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.12.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 520 tysi przez 6 tysi za m2 wychodzi 80kw . Tyle chyba kosztuje metr w dotacjach W Wierzchosławicach mają 3 miliony długu http://m.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/28978/dlug-farmy-fotowoltaicznej-w-wierzchoslawicach-to-juz-ponad-3-mln-zl Też o tym czytałem. Ten jeden komentarz pod artykułem wystarczy. http://www.portalsamorzadowy.pl/gospodarka-komunalna/farma-w-wierzchoslawicach-ma-3-mln-zl-dlugu-gmina-rozwaza-jej-sprzedaz,100606.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 -voymar- Zejdź ze mnie, bo mi duszno...Pomoc z UE jest darmowa?NIC do UE nie wpłacamy?Z CZEGO wpłacamy, jak jednak wpłacamy?Ja uważam, że dopłacamy do tego w chlebie, karpiu, paliwie i wszelkich transakcjach.Jak kupujesz nowe stare auto - TEŻ dopłacasz! Gdzieś w Unii jakaś fabryka PV (głównie niemieckie są) chyba ma kłopoty... wiadomo... Czajnizy...Wymyślili na szybko jak MY mamy jej pomóc.Zrobi się DOTACJĘ na te PV z tego co wpłacamy.Producent zupełnie dobry towar zbędzie, z zysku TAM podatki zapłaci i wszyscy zadowoleni!Ten dotowany - najbardziej...No... Bez niego tego dilu by nie było a rok (rozliczeniowy i obrachunkowy) się kończy...Trzeba JUŻ to podpisać!A reszta? - Potem... na spokojnie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.12.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 -voymar- A jak postawią jakiego gargamela i oszpecą chałupę to co? Westchnąć i w rączkę pocałować? :lol: Adam M. A co w tym czasie jak będą montować to wyjeżdżasz na urlop?. Trzeba dopilnować. A tak na marginesie to wszystkie PV są tak samo mocowane , no chyba że różnią się panelami MONO lub POLI. Odnośnie konstrukcji to ALU- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.12.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 A tak na marginesie to wszystkie PV są tak samo mocowane , no chyba że różnią się panelami MONO lub POLI. Odnośnie konstrukcji to ALU- Od zasady są wyjątki, tak jak te montowane na ścianie (patrz awatar). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.12.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 -voymar- Zejdź ze mnie, bo mi duszno... Pomoc z UE jest darmowa? NIC do UE nie wpłacamy? Z CZEGO wpłacamy, jak jednak wpłacamy? Ja uważam, że dopłacamy do tego w chlebie, karpiu, paliwie i wszelkich transakcjach. Jak kupujesz nowe stare auto - TEŻ dopłacasz! Gdzieś w Unii jakaś fabryka PV (głównie niemieckie są) chyba ma kłopoty... wiadomo... Czajnizy... Wymyślili na szybko jak MY mamy jej pomóc. Zrobi się DOTACJĘ na te PV z tego co wpłacamy. Producent zupełnie dobry towar zbędzie, z zysku TAM podatki zapłaci i wszyscy zadowoleni! Ten dotowany - najbardziej... No... Bez niego tego dilu by nie było a rok (rozliczeniowy i obrachunkowy) się kończy... Trzeba JUŻ to podpisać! A reszta? - Potem... na spokojnie... Adam M. Skoro już wpłacamy , to dobrze jest z tego cześć spowrotem wyciągnąć . Nawet jeśli pośrednio to zostanie u nas w formie choćby Pv , a u Niemca w formie podatków . Ot uroki kapitalizmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.12.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 -voymar- Zejdź ze mnie, bo mi duszno... Pomoc z UE jest darmowa? NIC do UE nie wpłacamy? Z CZEGO wpłacamy, jak jednak wpłacamy? Ja uważam, że dopłacamy do tego w chlebie, karpiu, paliwie i wszelkich transakcjach. Jak kupujesz nowe stare auto - TEŻ dopłacasz! Gdzieś w Unii jakaś fabryka PV (głównie niemieckie są) chyba ma kłopoty... wiadomo... Czajnizy... Wymyślili na szybko jak MY mamy jej pomóc. Zrobi się DOTACJĘ na te PV z tego co wpłacamy. Producent zupełnie dobry towar zbędzie, z zysku TAM podatki zapłaci i wszyscy zadowoleni! Ten dotowany - najbardziej... No... Bez niego tego dilu by nie było a rok (rozliczeniowy i obrachunkowy) się kończy... Trzeba JUŻ to podpisać! A reszta? - Potem... na spokojnie... Adam M. Tak prawdy w tym jakiś procent jest. Ale do odważnych Świat należy. Przez te lata co jesteśmy w UE to można było pozyskać wiele dotacji na wiele projektów. A jak widzę dla siebie zysk w jakimkolwiek dofinansowaniu to rozważam i korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.12.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Od zasady są wyjątki, tak jak te montowane na ścianie (patrz awatar). Można i tak Jak komu pasuje- ja mam na gospodarczym i kolejne 4, 24 kW też będzie na gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Słusznie czynisz, mimo, ze mało patriotycznie.Skutecznie." A tak na marginesie to wszystkie PV są tak samo mocowane " Pisałem... Gu.cio się na tym znasz...Wkleić Ci fotki mocowania moich paneli?Są całe ze szkła... CIGS GS50 Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.12.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Słusznie czynisz, mimo, ze mało patriotycznie. Skutecznie. " A tak na marginesie to wszystkie PV są tak samo mocowane " Pisałem... Gu.cio się na tym znasz... Wkleić Ci fotki mocowania moich paneli? Są całe ze szkła... CIGS GS50 Adam M. Rozważam standard -bo większość luda tak mocuje . Nie wysilaj się wiem . Do dachówki też mała korekta i więcej pracy. ZNAMY TO Napisalem przecież - MONO lub POLI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.12.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Słusznie czynisz, mimo, ze mało patriotycznie.Skutecznie. Są pewne dziedziny że nie da się ich ominąć. południowi sąsiedzi w 39r nie oddali nawet 1 strzału i skodę mają- rożnie to można rozumować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.12.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Jeżeli masz pojęcie jak działa jakakolwiek pomoc z środków UE to byś nie zadawał takich pytań. Oświeć nas. Mi tylko dofinansowywali kiblo rurke i z doplata wyszło tyle co woziłbym sam firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.12.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Oświeć nas. Mi tylko dofinansowywali kiblo rurke i z doplata wyszło tyle co woziłbym sam firmę Nie ten wątek - Myślałem że całą oczyszczalnię lub sieć kanalizacji ciśnieniowej z przepompowniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqcza 21.12.2017 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 No jest to jakis program ogólnopolski i gminy biora udzial w konkursie na pozyskanie kasy na dotacje tego. naraie zbieraja wnioski i beda robic 100 instalacji PV na poczatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqcza 21.12.2017 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Jesli chodzi o VAT to jeszcze nie wiedza czy 8% czy 23 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqcza 21.12.2017 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014 - 2020, działanie 4.1, Odnawialne Źródła Energii poddziałanie 4.1.3 Odnawialne Źródła Energii – Konkurs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqcza 21.12.2017 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 No tak to wiem jesli chodzi o VAT. U nas maja robic dla 100 osob te PV. moje pytanie jest takie jakie sa mniej wiecej roczne koszty napraw konserwacji itp. po upływie gwarancji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 21.12.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 (edytowane) moje pytanie jest takie jakie sa mniej wiecej roczne koszty napraw konserwacji itp. po upływie gwarancji ? Tego nie da się teraz przewidzieć, zwłaszcza kosztów napraw. O kosztach konserwacji będzie decydował rynek. Jeśli osiągniesz wiedzę, co trzeba Twojej PV, to Cię nikt chyba "nie będzie robił w konia". Zaletą z posiadania PV jest między innymi, że kiedyś w przyszłości łatwej rozbudujesz system. Edytowane 21 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts