Konsultant Viessmann 28.12.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Witajcie, Nawiązując do tematu wątku - chciałbym przedstawić promocyjną ofertę kompletnych instalacji fotowoltaicznych wraz z montażem od Viessmann! Zestawy fotowoltaiczne zawierają wszystkie składniki, niezbędne do wykonania instalacji fotowoltaicznej. Sprawdź nasz kalkulator oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) "AKU ze złomu się kiedykolwiek zwróci przy takich uzyskach. Pewnie nigdy bo prędzej padnie. Marzyciel- no ale cel jest szczytny. " Dziwisz się, że w wolnym czasie i wolnych pieniądzach kleimy w goownie... Potraktuj to (pisałem o tym) jako gromadzenie wiedzy, doświadczeń, swoisty surwiwal energetyczny. Najwygodniej podpalić kawałek gazety na ognisku zapalniczką jednorazową. Wiem... Ale... Da się soczewką, krzesiwem, a nawet przy pomocy dwóch kawałków drewna jak jeden twardszy od drugiego. Ja tak umiem. A Ty? Po co? - Choćby po to, aby rozum nie zardzewiał... Korzyści zwykle takie sobie, ale satysfakcja - jest! Adam M. Jak zwykle odpowiedź ogólnikowa- przytaczasz dzieje harcerstwa .Czemu nie popieram- Zadałem ho ho temu pytania i nie otrzymałem odpowiedzi. tak jak i parę postów wyżej. Wiem niewygodne pytania. Ludzie którzy planują PV oczekują konkretów z zainwestowanych środków. Ich nie interesuje hobby -bez zwrotu. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 O tyle ile wyjdzie. Zawsze to więcej niż zero. Niewątpliwie tak, więcej niż zero ,ale w codziennym użytkowaniu nie da się tego zauważyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 "AKU ze złomu się kiedykolwiek zwróci przy takich uzyskach. Pewnie nigdy bo prędzej padnie. Marzyciel- no ale cel jest szczytny. " Dziwisz się, że w wolnym czasie i wolnych pieniądzach kleimy w goownie... Potraktuj to (pisałem o tym) jako gromadzenie wiedzy, doświadczeń, swoisty surwiwal energetyczny. Najwygodniej podpalić kawałek gazety na ognisku zapalniczką jednorazową. Wiem... Ale... Da się soczewką, krzesiwem, a nawet przy pomocy dwóch kawałków drewna jak jeden twardszy od drugiego. Ja tak umiem. A Ty? Po co? - Choćby po to, aby rozum nie zardzewiał... Korzyści zwykle takie sobie, ale satysfakcja - jest! Adam M. A tak na marginesie to czym kolega ogrzewa- domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2017 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Tak trochę po za temat...Jak to jest że można zbudować autko zabawkę na słoną wodę które całkiem skutecznie się porusza a nie można zbudować jakiejś skutecznej i taniej baterii bazującej na takim rozwiązaniu...???http://allegro.pl/zb28-samochod-autko-auto-na-slona-wode-naped-i7033353079.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Jak zwykle odpowiedź ogólnikowa- przytaczasz dzieje harcerstwa .Czemu nie popieram- Zadałem ho ho temu pytania i nie otrzymałem odpowiedzi. tak jak i parę postów wyżej. Wiem niewygodne pytania. Ludzie którzy planują PV oczekują konkretów z zainwestowanych środków. Ich nie interesuje hobby -bez zwrotu. Rozumiem że te konkrety to 0,5 kWh z instalacji 3,3kWp w grudniowy dzień... Tak tak wiem... Ja by było 33kWp to instalacja wygenerowała by 5kWh... A te 33kWp to za darmo... Fotowoltaika to hobby i zabawa... Aby mózg nie zardzewiał jak to trafnie zauważył Adam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Nie te konkrety to uzyski z Aku i 0,5PV ja nie muszę się przejmować grudniem bo np.,w lipcu uzysk był 937kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Spokojnie i w styczniu za 1 dzień będzie ponad 30kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 28.12.2017 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Rozumiem że te konkrety to 0,5 kWh z instalacji 3,3kWp w grudniowy dzień... Tak tak wiem... Ja by było 33kWp to instalacja wygenerowała by 5kWh... A te 33kWp to za darmo... Fotowoltaika to hobby i zabawa... Aby mózg nie zardzewiał jak to trafnie zauważył Adam... Tak może w grudniowy dzień produkcja kiepska ale mając on grid patrzę na to w skali roku bo latem naprodukuje zapas na zime. A Ci co mają off to faktycznie gimnastykuja mózg co zrobić latem jak mocno święci żeby wykozystac okazję i co zrobić zima jak pradu potrzeba dużo a produkcji prawie brak...no może do ładowania telefonu starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Spokojnie i w styczniu za 1 dzień będzie ponad 30kWh Z 5,75 kWp... Chyba w Afryce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Tak może w grudniowy dzień produkcja kiepska ale mając on grid patrzę na to w skali roku bo latem naprodukuje zapas na zime. A Ci co mają off to faktycznie gimnastykuja mózg co zrobić latem jak mocno święci żeby wykozystac okazję i co zrobić zima jak pradu potrzeba dużo a produkcji prawie brak...no może do ładowania telefonu starczy. Na zapas... Koń by się uśmiał... Instalacja 3kWp jest w stanie co najwyżej przez kilka letnich miesięcy zaspokoić bieżące zużycie energii w chałupie która jest "na prąd"... Aby mieć "na zimę" to trzeba znacznie większej instalacji a co za tym idzie znacznie więcej energii przepadnie jako haracz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.12.2017 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Z 5,75 kWp... Chyba w Afryce... Jak zainstaluje 10 kWp, to kto wie... W dniu 26.12.2017 r. miałem 12,6 kWh (niestety, to był najwydajniejszy jak dotychczas grudniowy dzień). Słońce tak na dobrze "rozpędziło się" dopiero po 11-tej.. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Jak zainstaluje 10 kWp, to kto wie... W dniu 26.12.2017 r. miałem 12,6 kWh (niestety, to był najwydajniejszy jak dotychczas grudniowy dzień). Słońce tak na dobrze "rozpędziło się" dopiero po 11-tej.. No i czego to dowodzi...? Że praktycznie przez cały grudzień jedziesz na ekologicznym prądzie z węgla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.12.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) No i czego to dowodzi...? Że praktycznie przez cały grudzień jedziesz na ekologicznym prądzie z węgla... Nie do końca. Wyprodukowałem w grudniu ponad 90 kWh. Mam inwerter (klimę), który zużył 179,42 kWh od godz. 18-tej 24.11.2017 r. ogrzewając pokój 25 m2. Więc ekologicznego węgla poszło mniej niż 50 %. Węgiel musimy też spalać, bo ile można zebrać na hałdach. Jeśli byśmy nie spalali węgla, to: 1. Musieli byśmy karmić górników, lub 2. Dzieci górników musiały by szukać na śmietnikach jedzenia... Edytowane 28 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 tak może w grudniowy dzień produkcja kiepska ale mając on grid patrzę na to w skali roku bo latem naprodukuje zapas na zime. A ci co mają off to faktycznie gimnastykuja mózg co zrobić latem jak mocno święci żeby wykozystac okazję i co zrobić zima jak pradu potrzeba dużo a produkcji prawie brak...no może do ładowania telefonu starczy. ------------------------------------------------------słusznie i dobitnie powiedzane------------------ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Mi to rybka----ale nie masz pojęcia o PV . powiem tak przykro mi że tak myślisz ale twoja spawa. Nie zamierzam cię przekonywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Ale jak Ci ZE w zimie prąd wyłączy na kilka dni to do czego przyda Ci się ten sieciowy akumulator do którego w lecie nadwyżki załadowałeś? Jak myślisz ile czasu tego prądu nie będzie? Już pisałem przez 20lat może z sześć razy nie miałem prądu w godz.8---15. Jest to moim odnośnikiem do powyższych twoich pesymistycznych wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Na zapas... Koń by się uśmiał... Instalacja 3kWp jest w stanie co najwyżej przez kilka letnich miesięcy zaspokoić bieżące zużycie energii w chałupie która jest "na prąd"... Aby mieć "na zimę" to trzeba znacznie większej instalacji a co za tym idzie znacznie więcej energii przepadnie jako haracz ... Przeczytaj co napisałeś Cyt. Aby mieć "na zimę" to trzeba znacznie większej instalacji a co za tym idzie znacznie więcej energii przepadnie jako haracz To w końcu przepadnie ?bo nie da rady wykorzystać ? czy braknie. NASTĘPNY ZNAWCA. Wszystko zależy od zapotrzebowania domu. 1)jednum wystarczy 2000kWh na rok 2)innym 2000kWh na miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Jak zainstaluje 10 kWp, to kto wie... W dniu 26.12.2017 r. miałem 12,6 kWh (niestety, to był najwydajniejszy jak dotychczas grudniowy dzień). Słońce tak na dobrze "rozpędziło się" dopiero po 11-tej.. W ten sam dzień miałem 15,4 kWh z PV 5,72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 No i czego to dowodzi...? Że praktycznie przez cały grudzień jedziesz na ekologicznym prądzie z węgla... KOLEGO a ty co? czym grzejesz? czytając stopkę? Czym to jest zasilane? PV off-----HA HA:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts