vr5 28.12.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 W ten sam dzień miałem 15,4 kWh z PV 5,72 Tak to jest, obserwuję monitoringi z pobliskich instalacji i powiem, że osiągi mam zbliżone do pozostałych. Ja mam coś w rodzaju solar tracker'a, ale statycznego. U mnie słońce świeci na coraz to inne panele przyjaźnie do niego ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Z 5,75 kWp... Chyba w Afryce... PV to nie kolektory do grzania CWU tu nie potrzeba wysokich temp. tylko Słońca , optymalnego kierunku i kąta. Abyś pamiętał Edytowane 28 Grudnia 2017 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.12.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 PV to nie kolektory do grzania CWU tu nie potrzeba wysokich temp. tylko Słońca i optymalny kierunek i kąt. Abyś pamiętał Dodam jeszcze, że im niższa temperatura, tym wyższa sprawność. Np 1 kWp położony na płaskim dachu - na stelażu około 3 cm nad dachem w maju w chłodnym dniu przy przebłyskach słońca dawał 660 W, a w czerwcu przy upale tylko 330 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Dodam jeszcze, że im niższa temperatura, tym wyższa sprawność. Np 1 kWp położony na płaskim dachu - na stelażu około 3 cm nad dachem w maju w chłodnym dniu przy przebłyskach słońca dawał 660 W, a w czerwcu przy upale tylko 330 W optymalna temp. do +25. Odnośnie PV to kąt ma znaczenie. Kolega ma 10kW na gosp. Dach raczej płaski ok 20-25 st. Wczoraj dała mu 13,2 A u mnie z 5,72 15,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.12.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) optymalna temp. do +25. Odnośnie PV to kąt ma znaczenie. Kolega ma 10kW na gosp. Dach raczej płaski ok 20-25 st. Wczoraj dała mu 13,2 A u mnie z 5,72 15,6 To wszystko prawda. Odnośnie temperatury, to dodam, że przy panelach amorficznych opartych na śniegu, ustawionych prostopadle do słońca miałem bardzo dobre wyniki. Prąd i napięcie były wyższe, niż podane na tabliczce dla wartości znamionowych (Vmp, Imp). Edytowane 28 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 To jest właśnie Twój problem. Myślisz tylko o sobie. Nie myślę o sobie. Zyjemy w XXIw To nie komuna gdzie w zimie przeważnie na wsiach wyłączali prąd tłumacząc oszczędnością, gdzie w przemyśle standardowy 1silnik el. pobierał np. .ok.50kW gdzie tą mocą można było zasilić całą wieś. Dlatego dziś jest to dziwne że może brakować prądu. gdzieś w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 To jest właśnie Twój problem. Myślisz tylko o sobie. Już to wałkowałem co to za niezależność jak piszecie o OFF które daje 100W przez np. 2 godz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.12.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Już to wałkowałem co to za niezależność jak piszecie o OFF które daje 100W przez np. 2 godz Ten off daje mi że umnie światło się świeci u Ciebie nie, dla mnie słońce wstanie dla Ciebie nie, ja mam 100W Ty nie . Najlepszym wyjściem jest hybryda on i off ale to kosztuje i on ma jedną zasadniczą wadę papierek dla ZE. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Ten off daje mi że umnie światło się świeci u Ciebie nie, dla mnie słońce wstanie dla Ciebie nie, ja mam 100W Ty nie . Najlepszym wyjściem jest hybryda on i off ale to kosztuje i on ma jedną zasadniczą wadę papierek dla ZE. Szkoda gadać -tym off za 1000zeta to narobisz ja to widzę po waszych wpisach tylko ty tego nie widzisz. Jak zakładałem swoje to off lub hybryda kosztowała bodajże 70 lub 80 koła i to chyba 4kW (dziś już nie wiem)) cena porażała. To wreszcie przestań tu bredzić o niezależności jak na potrzeby bytowe gospodarstwa potrzeba dziennie ok 8-11kWh dziennie. Przelicz jaki to koszt? tych AKU. A co w zimie. Wniosek jest taki ze nawet na tym off lodówki przez dobę nie zasilisz a gdzie reszta. Myślisz że większość kraju 40mln ludzi ma braki w energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.12.2017 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Ten off daje mi że umnie światło się świeci u Ciebie nie, dla mnie słońce wstanie dla Ciebie nie, ja mam 100W Ty nie . Najlepszym wyjściem jest hybryda on i off ale to kosztuje i on ma jedną zasadniczą wadę papierek dla ZE. U mnie agregat daje prąd jak się go szarpnie, czasem raz, czasem 3 razy. I słońce mi lotto, wyłączą prąd włożę ciepłe portki i jechanie. 10l starczy na jakieś 12-19h bo sąsiedzi będą chcieli się piecami zapiąć do przedłużacza. Jak mam nockę żona wyjmie agregat i sąsiada zagoni do sznurka, a jak nie zadzwoni do mnie i wrócę aby odpalić agregat. No dobra ale mój agregat daje w piku 3300W a Twoje akumulatory i tobie zapomną po 3h. A ja będę miał w pompie TV włączone, komputery włączone nawet router wifi ma własne zasilanie z baterii na kilka godzin opędzę power bankiem. A jak ukradną mi agregat, ukradną paliwo mam samochód 0,5l/h i zapalniczkę z przetwornicą z pełnym sinusem. A ty się będziesz bawił ze 100W panelem kierując go w kierunku słońca kiedy jest w pełni zachmurzone OK dobrej zabawy off grid jest QL u mnie nawet ogrodu w lato nie potrafi oświetlić, A jak prąd teraz wyłączą mam w odległości 7m przynajmniej 6 latarek, 4 powerbanki z latarkami, 3 telefony komórkowe naładowane (z latarkami). i około 180 świeczek. są jeszcze 2 samochody i agregat protwórczy.... potrzebuję off grida aby się się zamęczyć psychicznie. czy 100Ah da radę czy nie, czy kupić jeden czy 8 paneli KUŹWA mam ich 18 i 5kWp na co mi off grid? Edytowane 28 Grudnia 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2017 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 PV to nie kolektory do grzania CWU tu nie potrzeba wysokich temp. tylko Słońca , optymalnego kierunku i kąta. Abyś pamiętał Dobrze że napisałeś "słońca"... Tyle i tylko tyle... Tak swoją drogą to trzeba mieć nasrane we łbie aby robić fotowoltaikę aby gromadziła energię do ogrzewania domu... Od tego jest tania taryfa... Cała zabawa kończy się na zrównoważeniu zużycia drogiej energii w taryfie G 12 lub G12W... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.12.2017 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Dobrze że napisałeś "słońca"... Tyle i tylko tyle... Tak swoją drogą to trzeba mieć nasrane we łbie aby robić fotowoltaikę aby gromadziła energię do ogrzewania domu... Od tego jest tania taryfa... Cała zabawa kończy się na zrównoważeniu zużycia drogiej energii w taryfie G 12 lub G12W... Nasrane też trzeba mieć aby kupować samochód a nie rower .Czy tej nocnej wystarczy? czy ona jest za darmo? A tym tokiem myślenia nasrane nie ma ten co ma off? Magazyn od połowy maja do 10 września reszta miesięcy 70-80% a nawet 100% jak grudzień zużycie własne Edytowane 29 Grudnia 2017 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 U mnie agregat daje prąd jak się go szarpnie, czasem raz, czasem 3 razy. I słońce mi lotto, wyłączą prąd włożę ciepłe portki i jechanie. 10l starczy na jakieś 12-19h bo sąsiedzi będą chcieli się piecami zapiąć do przedłużacza. Jak mam nockę żona wyjmie agregat i sąsiada zagoni do sznurka, a jak nie zadzwoni do mnie i wrócę aby odpalić agregat. No dobra ale mój agregat daje w piku 3300W a Twoje akumulatory i tobie zapomną po 3h. A ja będę miał w pompie TV włączone, komputery włączone nawet router wifi ma własne zasilanie z baterii na kilka godzin opędzę power bankiem. A jak ukradną mi agregat, ukradną paliwo mam samochód 0,5l/h i zapalniczkę z przetwornicą z pełnym sinusem. A ty się będziesz bawił ze 100W panelem kierując go w kierunku słońca kiedy jest w pełni zachmurzone OK dobrej zabawy off grid jest QL u mnie nawet ogrodu w lato nie potrafi oświetlić, A jak prąd teraz wyłączą mam w odległości 7m przynajmniej 6 latarek, 4 powerbanki z latarkami, 3 telefony komórkowe naładowane (z latarkami). i około 180 świeczek. są jeszcze 2 samochody i agregat protwórczy.... potrzebuję off grida aby się się zamęczyć psychicznie. czy 100Ah da radę czy nie, czy kupić jeden czy 8 paneli KUŹWA mam ich 18 i 5kWp na co mi off grid? No popatrz ty się...aż tyle zachodu... Ja o zaniku prądu w sieci dowiaduję się po piknięciu przetwornicy i zgaśnięciu zegarka w piekarniku... Jak będzie długa przerwa w dostawie energii to po prostu byle jakim agregatem doładuję akumulatory , nie potrzebuje jakiejś wydajnej jednostki ze stabilizacjami i innymi pierdołami bo od tego jest przetwornica UPS i bateria... Naprawdę za przeproszeniem pieprzycie sami nawet nie wiecie o czym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 (edytowane) No popatrz ty się...aż tyle zachodu... Ja o zaniku prądu w sieci dowiaduję się po piknięciu przetwornicy i zgaśnięciu zegarka w piekarniku... Jak będzie długa przerwa w dostawie energii to po prostu byle jakim agregatem doładuję akumulatory , nie potrzebuje jakiejś wydajnej jednostki ze stabilizacjami i innymi pierdołami bo od tego jest przetwornica UPS i bateria... Naprawdę za przeproszeniem pieprzycie sami nawet nie wiecie o czym... Na ile tego prądu starczy? i jaka moc przez 24 h Zasilasz te kable ELEKTRA? 10,6 kW ha ha Smiech na sali-nasrane w głowie a kablami grzeje. Ciekawe kto ma nasrane? Ja odbierając opusty darmowe czy ty płacąc za G 12 .A co w dzień .Wystudzisz podłogę ? To zanim nagrzejesz to skończy się G12 i po 0,7zeta- a co tam Edytowane 29 Grudnia 2017 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 A od 01.01 2018r Pełna para bo rozliczenie półroczne 30.06 .Niech sobie odliczą te 20% od uzysków. I NIECH TAK GRA HA HA HA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Na ile tego prądu starczy? i jaka moc przez 24 h Zasilasz te kable ELEKTRA? 10,6 kW ha ha Smiech na sali-nasrane w głowie a kablami grzeje. Ciekawe kto ma nasrane? Ja odbierając opusty darmowe czy ty płacąc za G 12 .A co w dzień .Wystudzisz podłogę ? To zanim nagrzejesz to skończy się G12 i po 0,7zeta- a co tam No i z kim tu dyskutować....? Mam ci przypomnieć zużycie w obydwu taryfach abyś wyliczył amortyzację instalacji fotowoltaicznej...? "Wystudzić podłogę".... Chłopie nie zabieraj nawet głosu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.12.2017 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 ..............QUOTE] 100ah wystarczy na trochę dłużej niż mówisz poza tym jak się człowiek kapnie się że prądu niema to przechodzi w tryb oszczedzania parę rzeczy można wyłączyć i pojedzie dłużej. Do tego mam gówniany z gówniańszych agregatów z dorobioną ładowarką 300W do aku zostaje mi jeszcze 1kW w gniazdku z tego agregatu. Ciekawe jaki masz agregat chinkkowy?? ?na czymś tak szkoda mi było by lodówki czy pomp energooszczędnych. A uczucie że ci brama garażowa jedzie do góry po huragano-orkanie Rumcajs a sąsiadowi kopara opada niezapomniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.12.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Mój PWM pojechał do reklamacji i podpiąłem teraz przetwornicę DC DC pod panele. Czy przetwornica może łądować aku w sposób ciągły?? Z jakimś górnym napięciem ładowania ? Edytowane 29 Grudnia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.12.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Ja o zaniku prądu w sieci dowiaduję się po piknięciu przetwornicy i zgaśnięciu zegarka w piekarniku... Strasznie czasochłonne zajęcie patrzenie w zegar na piekarniku aby stwierdzić że nie ma prądu, ale jak kto lubi. Byle jakim agregatem doładujesz po co przecież masz panele i jesteś off grid na kiego wała Ci agregat byle jaki... byle jakim nie podgrzejesz tych 10kW kabli w podłodze. Chyba że lubisz marznąć ale nie mnie to oceniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Z reguły przetwornice są regulowane w jakimś zakresie.Ustawiasz ile potrzeba i może pracować non-stop.Dla 12V aku ustawiasz od 13,6 do 14,2 VBezpieczniej jest 13,6VSzybciej doładujesz jak ustawisz 14,2V Adam M. Edytowane 29 Grudnia 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts