kulibob 29.12.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Ciemno jak w D. z dwóch paneli przez przetwornicę 0,2A leci. Gówno na patyku. Edytowane 29 Grudnia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.12.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Zaskoczę Cię z 3,3kW leci 186W a z 1,6kW 100W W sumie mam całe 280W Starczy na 2 lodówki i TV... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Zaskoczę Cię z 3,3kW leci 186W a z 1,6kW 100W W sumie mam całe 280W Starczy na 2 lodówki i TV... Z osiemnastu paneli 1,6 kWh przez cały dzień... Brawo ty... Nie wiem czy śmiać się czy płakać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Strasznie czasochłonne zajęcie patrzenie w zegar na piekarniku aby stwierdzić że nie ma prądu, ale jak kto lubi. Byle jakim agregatem doładujesz po co przecież masz panele i jesteś off grid na kiego wała Ci agregat byle jaki... byle jakim nie podgrzejesz tych 10kW kabli w podłodze. Chyba że lubisz marznąć ale nie mnie to oceniać. A ty po co chcesz agregatu używać przy braku prądu w sieci...? Przecież masz osiemnaście paneli fotowoltaicznych na dachu... Do ogrzewania awaryjnego jest kominek... Ty rozumiem że popatrzysz sobie na swoje panele i już ci cieplej... I po raz enty... UPS to nie jest OFF grid... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Mój PWM pojechał do reklamacji i podpiąłem teraz przetwornicę DC DC pod panele. Czy przetwornica może łądować aku w sposób ciągły?? Z jakimś górnym napięciem ładowania ? Moje mam nastawione na 29,2v ... A ładuje tym czym ma z paneli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Z osiemnastu paneli 1,6 kWh przez cały dzień... Brawo ty... Nie wiem czy śmiać się czy płakać... Pomyśl i przelicz ile będzie u ciebie .Skoro masz 2,5 kW mocy PV Przyjmując moc 250W to masz tych paneli 10szt. Uzysk wylicz sam. BRAWO JA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.12.2017 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Z osiemnastu paneli 1,6 kWh przez cały dzień... Brawo ty... Nie wiem czy śmiać się czy płakać... Cieszyć się............. z życia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Pomyśl i przelicz ile będzie u ciebie .Skoro masz 2,5 kW mocy PV Przyjmując moc 250W to masz tych paneli 10szt. Uzysk wylicz sam. BRAWO JA Czy u mnie czy u ciebie z jednego panela jest tyle samo... Czyli całe g... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 29.12.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Z osiemnastu paneli 1,6 kWh przez cały dzień... Brawo ty... Nie wiem czy śmiać się czy płakać... W najgorszym okresie dla paneli pv czego oczekiwać? Jak się ma on grid to latem nadrobi na braki zimą bo trzeba patrzeć w skali całego roku. A co mają powiedzieć Ci off? Przecież ich akumulator (a ten ze złomu to już calkiem) nie da rady zmagazynowac nadwyżki letniej na zimę. Ten off ma chyba tylko sens na południu Europy lub Afryka żeby zmagazynowac prąd na najbliższą noc lub dzień deszczowy. U nas to tylko dla zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.12.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 (edytowane) UPS to nie jest OFF grid... Dlaczego nie??Ja uważam że tak chociaż częściowo. Moje mam nastawione na 29,2v ... A ładuje tym czym ma z paneli... Ja ustawiłem na 27,2 Na zimę masz wciśnięty cycek:) przetwornicy czy nie?? Przecież ich akumulator (a ten ze złomu to już calkiem) nie da rady zmagazynowac nadwyżki letniej na zimę. Nigdy nie miał zmagazynować, Nadwyżkę letnią ma zmagazynować bojler do mycia D... Edytowane 29 Grudnia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 W najgorszym okresie dla paneli pv czego oczekiwać? Jak się ma on grid to latem nadrobi na braki zimą bo trzeba patrzeć w skali całego roku. A co mają powiedzieć Ci off? Przecież ich akumulator (a ten ze złomu to już calkiem) nie da rady zmagazynowac nadwyżki letniej na zimę. Ten off ma chyba tylko sens na południu Europy lub Afryka żeby zmagazynowac prąd na najbliższą noc lub dzień deszczowy. U nas to tylko dla zabawy Jacy Off...??? Jaka nadwyżka letnia na zimę...? Jak rozumiem według was trzeba wybudować ogromną instalację fotowoltaiczną tylko po to aby generowała nadwyżkę energii którą odbierzemy w okresie grzewczym jako tanią energię i to pomniejszone o 20-30%... Normalnie interes życia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Dlaczego nie??Ja uważam że tak chociaż częściowo. Ja ustawiłem na 27,2 Na zimę masz wciśnięty cycek:) przetwornicy czy nie?? To nie jest OFF... Cały czas jest w trybie solarnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.12.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Twoje 2,5k przełącza na aku czy wszystko idzie na podtrzymanie zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Twoje 2,5k przełącza na aku czy wszystko idzie na podtrzymanie zimą Podłączone jest 1,75kWp ... Jak jest pochmurno to co kilka dni przełącza się samo na Aku i zużywa to co nagromadziło a jak zaświeci słońce to przełącza się po ok godzinie jak doładuje aku a potem to zależnie od mocy abo tylko zasila i doładowuje , ewentualnie jak napięcie rośnie to załącza się grzałka i nadwyżka idzie w CWU... Jeżeli dzień był słoneczny to do następnego samo jedzie na akumulatorach... Jak będzie trochę wolnego czasu i pogoda pozwoli to połażę po dachu i podłączę jeszcze pięć paneli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.12.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Jacy Off...??? Jaka nadwyżka letnia na zimę...? Jak rozumiem według was trzeba wybudować ogromną instalację fotowoltaiczną tylko po to aby generowała nadwyżkę energii którą odbierzemy w okresie grzewczym jako tanią energię i to pomniejszone o 20-30%... Normalnie interes życia... Z tymi "on" to nie do końca tak jest. Przy instalacji np 1 kWp może być jak u Ciebie. Prawie "Zero" oddane do ZE, prawie wszystko skonsumowane. Z małymi wyjątkami.. Miałem instalację solarną przez 7 lat. W słoneczne dni całe ciepełko wykorzystane. Ale jak byłem na wakacjach, to ktoś przychodził do domu i się kąpał by schłodzić wodę w bojlerze. Nie da się ukryć, że to też pewna strata, bo woda kosztuje. Mimo przeświadczenia, że w systemie "Off" odpowiednio dobranym można wykorzystać całą pozyskaną energię (pomijam straty w elektronice), to też "gubi się" część energii w słoneczne dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Z tymi "on" to nie do końca tak jest. Przy instalacji np 1 kWp może być jak u Ciebie. Prawie "Zero" oddane do ZE, prawie wszystko skonsumowane. Z małymi wyjątkami.. Miałem instalację solarną przez 7 lat. W słoneczne dni całe ciepełko wykorzystane. Ale jak byłem na wakacjach, to ktoś przychodził do domu i się kąpał by schłodzić wodę w bojlerze. Nie da się ukryć, że to też pewna strata, bo woda kosztuje. Mimo przeświadczenia, że w systemie "Off" odpowiednio dobranym można wykorzystać całą pozyskaną energię (pomijam straty w elektronice), to też "gubi się" część energii w słoneczne dni. ON w słoneczne dni gubi ok 20%... Albo i 30% jak instalacja większa... Tylko nie "wyjeżdżajcie" z autokonsumpcją przez jakieś rozbudowane Watt routery bo co w takim razie odkładacie na zimę...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.12.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 ON w słoneczne dni gubi ok 20%... Albo i 30% jak instalacja większa... Tylko nie "wyjeżdżajcie" z autokonsumpcją przez jakieś rozbudowane Watt routery bo co w takim razie odkładacie na zimę...? Widzę, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.. Miały być taryfy gwarantowane. Nie ma. Chyba to minister Tchórzewski stwierdził, że nie będzie FIT, bo po co mają się panelarze bogacić. Ja wybrałem "on", bo mimo, że muszę oddać te 20 % do sieci, to nie mam wyjścia. Na dzień dzisiejszy to mniejsza strata, niż gdybym miał "off". Lubię bawić się zabawkami elektrycznymi (kiedyś zreperowałem żelazko ze spiralą w środku, więc nie jestem "zielony"). Zabawki lubią "prąd", niech więc jedzą, ale na częściowej diecie, czyli jak najwięcej z własnego chowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.12.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Z osiemnastu paneli 1,6 kWh przez cały dzień... Brawo ty... Nie wiem czy śmiać się czy płakać... No o 12 godzinie... Ja też nie wiem czy płakać że zostało mi do odebrania 890kWh Ty tego W ŻYCIU nie zmagazynujesz, postaw się a zastaw się nie dasz rady. 100Ah 12V = 2,4kWh 890 / 2,4 = 307 akumulatorów - faktycznie "Nie wiem czy śmiać czy płakać" Ten off grid to musi być zajebisty u mnie teraz idzie 800W poboru u Ciebie 100Ah przy takim poborze starczy na może 2h a później będzie nadawał się na śmietnik bo to prawie prąd spawania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 No o 12 godzinie... Ja też nie wiem czy płakać że zostało mi do odebrania 890kWh Ty tego W ŻYCIU nie zmagazynujesz, postaw się a zastaw się nie dasz rady. 100Ah 12V = 2,4kWh 890 / 2,4 = 307 akumulatorów - faktycznie "Nie wiem czy śmiać czy płakać" Ten off grid to musi być zajebisty u mnie teraz idzie 800W poboru u Ciebie 100Ah przy takim poborze starczy na może 2h a później będzie nadawał się na śmietnik bo to prawie prąd spawania. Jak nie rozumiesz zagadnienia to po co zabierasz głos ...? Rozumiem że twoja instalacja wyprodukowała te 890kWh w jeden dzień a akumulatory muszą zmagazynować tą energię a następnie będziesz ją pobierał przez resztę roku...? Bateria o pojemności ok 20kWh jest w stanie obsłużyć instalację fotowoltaiczną o mocy 4kWp i zużyciem całej energii na bieżąco to po co mi te 300 akumulatorów...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.12.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Rozumiem że twoja instalacja wyprodukowała te 890kWh w jeden dzień a akumulatory muszą zmagazynować tą energię a następnie będziesz ją pobierał przez resztę roku...? Bateria o pojemności ok 20kWh jest w stanie obsłużyć instalację fotowoltaiczną o mocy 4kWp i zużyciem całej energii na bieżąco to po co mi te 300 akumulatorów...? 890 kWh może nie ale 35kWh spokojnie ogarnie a aby zmagazynować to na zimę potrzebujesz CUDU. No bateria 20kWh = 10 akumulatorów większych niż w moim WIELKIM Fordzie Mondeo bo tam wchodzi tylko 85Ah. Stać Cię na wymianę co 3 lata 1 aku kosztuje około 400 PLN a ty raz na 4 lata kusisz ich kupić 10 + straty na przetwornicach i aku nie odda tyle co ma. Więc może 14 aku za ponad 5k za prąd mniej zapłacisz za prąd z sieci niż zmagazynujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts