Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

890 kWh może nie ale 35kWh spokojnie ogarnie a aby zmagazynować to na zimę potrzebujesz CUDU. No bateria 20kWh = 10 akumulatorów większych niż w moim WIELKIM Fordzie Mondeo bo tam wchodzi tylko 85Ah. Stać Cię na wymianę co 3 lata 1 aku kosztuje około 400 PLN a ty raz na 4 lata kusisz ich kupić 10 + straty na przetwornicach i aku nie odda tyle co ma. Więc może 14 aku za ponad 5k za prąd mniej zapłacisz za prąd z sieci niż zmagazynujesz.

Ja potrzebuję tylko lub aż kilkunastu kWh co dzień i to dzień w dzień...

Czy twoja instalacja produkuje dzień po dniu przez cały rok taką ilość energii...?

Nie wiem co wy z tym magazynowaniem...?

Instalacja o mocy kilku kWp ma problem z produkcją dzień po dniu takiej ilości energii jaką ja zużywam przez cały czas ...

Nie wiem...?

Czy wy myślicie że ja w dzień gromadzę energię w akumulatorze a w nocy ją zużywam na grzanie wody...?

To idzie na bieżąco i nie potrzebuje pojemności akumulatorów...

Tak jest że wszystkim co działa w dzień ...

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja potrzebuję tylko lub aż kilkunastu kWh co dzień i to dzień w dzień...

Czy twoja instalacja produkuje dzień po dniu przez cały rok taką ilość energii...?

Nie wiem co wy z tym magazynowaniem...?

Instalacja o mocy kilku kWp ma problem z produkcją dzień po dniu takiej ilości energii jaką ja zużywam przez cały czas ...

Nie wiem...?

Czy wy myślicie że ja w dzień gromadzę energię w akumulatorze a w nocy ją zużywam na grzanie wody...?

To idzie na bieżąco i nie potrzebuje pojemności akumulatorów...

Tak jest że wszystkim co działa w dzień ...

Chłopie gówno wiesz i gówno mówisz jeśli moje 5kW nie starcza mi teraz a Tobie aż nad to - o czym ty bredzisz? Masz wydzieloną sieć ja też 20W panel na oświetlenie ogrodu w dni jak dziś produkuje 0,00000000000002kWh starcza na 15 min. Nie pierdziel że to działa ale POKAŻ bo na razie tylko gadasz że masz takie uzyski że moje 5kW to badziewi

Pokaż uzyski i udowodnij swoją teorię w dzień jak dziś a póxniej będziemy polemizować bo naskakujesz na mnie a swoich dowodów nie prezentujesz. I do czasu prezentacji swoich osiągów jesteś ŚCIEMNIASZEM

Chłopie odważ się bo na razie to jesteś teoretykiem mającym off grid, i tak będziesz nazywany.

jasiek71 = Ś|CIEMNIACZ , TEORETYK, MARZYCIEL

A zaraz później zrobimy ekperyment kto później się zesra przy poborze mocy 3kW przez 7h czjnikiem elektrycznym o mocy 3kW.

Mój agregat czy jedo off grid - oczywiście testu nie będzie bo będzie miał obiekcje, a mój agregat nie odpali a jego przetwornica się zesra.

Edytowane przez marcinbbb

Chłopie gówno wiesz i gówno mówisz jeśli moje 5kW nie starcza mi teraz a Tobie aż nad to - o czym ty bredzisz? Masz wydzieloną sieć ja też 20W panel na oświetlenie ogrodu w dni jak dziś produkuje 0,00000000000002kWh starcza na 15 min. Nie pierdziel że to działa ale POKAŻ bo na razie tylko gadasz że masz takie uzyski że moje 5kW to badziewie.

Chłopie odważ się bo na razie to jesteś teoretykiem mającym off grid.

Misiu a kto powiedział że teraz wystarcza energii...?

Od tego jest sieć energetyczna a nie jakieś wasze pierdololo o OFF grid...

Co mi za różnica czy energię zużywam w lecie na bieżąco czy odkładam na "zimę"...

KWh to kWh...

Twoje 3,3kWp tylko przez dwa miesiące wygenerowały najwięcej nie całe 500kWh a tyle To ja zużywam w tym czasie z marszu to o jakich ty zapasach mówisz...

Masz solary to odpada ci CWU ..., Ja grzeję prądem co dzień...

Czy u mnie czy u ciebie z jednego panela jest tyle samo...

Czyli całe g...;)[/Q

Podobnie to może być , ale nie tyle samo

1) nie ta sama lokalizacja

2)Prawdopodobnie kierunek

3) kąt położenia

4)Marka PV

5) reszta powinna się zgadzać czyli grudzień

No i co...?

Poklepać po pleckach...?

Co mi za różnica czy energię zużywam w lecie na bieżąco czy odkładam na "zimę"...

KWh to kWh...

Twoje 3,3kWp tylko przez dwa miesiące wygenerowały najwięcej nie całe 500kWh a tyle To ja zużywam w tym czasie z marszu to o jakich ty zapasach mówisz...

Pokaż zainteresuj nas swoim nabytkiem, jak to sie dzięje że 2,5kW starcza na bytowanie i opowiadanie a moje 890kWh nie starcza. Czytający chętnie się tego dowiedzą.

1 kWh w zimę w off grid (pobrany z sieci ) kosztuje więcej niż 1kWh pobrana z magazynu energii w ZE?

Jasiek nie pierd*l tylko UDOWODNIJ bo siejesz ferment- gadaniem a nie udowadnianiem. POKAŻ!!!!

DOWODY A NIE BAJKI!!!

Ale a byś jeszcze miał pole do popisu pokaż uzyski.... bo te 500kWh (498kWh) było a twoich głupot nikt nie widział

22.JPG

No chłpoie POKAŻ!!! UDOWODNIJ że brednie które produkujesz na forum są prawdziwe!!!

Pokaż zainteresuj nas swoim nabytkiem, jak to sie dzięje że 2,5kW starcza na bytowanie i opowiadanie a moje 890kWh nie starcza. Czytający chętnie się tego dowiedzą.

1 kWh w zimę w off grid (pobrany z sieci ) kosztuje więcej niż 1kWh pobrana z magazynu energii w ZE?

Jasiek nie pierd*l tylko UDOWODNIJ bo siejesz ferment- gadaniem a nie udowadnianiem. POKAŻ!!!!

A gdzie napisałem że 2,5kWp wystarcza...?

To jest i ma być zasilanie awaryjne które tak przy okazji jest w stanie okresowo zastąpić sieć energetyczną...

Nie wiem czego wy nie możecie zrozumieć...?

A gdzie napisałem że 2,5kWp wystarcza...?

To jest i ma być zasilanie awaryjne które tak przy okazji jest w stanie okresowo zastąpić sieć energetyczną...

Nie wiem czego wy nie możecie zrozumieć...?

Tyle w temacie dowodów. Nie zobaczymy, będzie tylko gadka a nie dowody. A ja am 100kWh dziennie ale nie pokaże jaj sjasiek

Napisał marcin_u

Przecież ich akumulator (a ten ze złomu to już calkiem) nie da rady zmagazynowac nadwyżki letniej na zimę.

Nigdy nie miał zmagazynować, Nadwyżkę letnią ma zmagazynować bojler do mycia D...

Jak ją ma zmagazynować?

jak np. dzień 1 =33kWh

dzień 2 38kWh

3 dzień 25 kWh 4 =np. 18 a 29 dzień miesiąca np.=12kWh

Jacy Off...???

Jaka nadwyżka letnia na zimę...?

Jak rozumiem według was trzeba wybudować ogromną instalację fotowoltaiczną tylko po to aby generowała nadwyżkę energii którą odbierzemy w okresie grzewczym jako tanią energię i to pomniejszone o 20-30%...

Normalnie interes życia...

Siądź spokojnie przeanalizuj i może zobaczysz SENS (wreszcie)

Napisał marcin_u

Przecież ich akumulator (a ten ze złomu to już calkiem) nie da rady zmagazynowac nadwyżki letniej na zimę.

Nigdy nie miał zmagazynować, Nadwyżkę letnią ma zmagazynować bojler do mycia D...

Jak ją ma zmagazynować?

jak np. dzień 1 =33kWh

dzień 2 38kWh

3 dzień 25 kWh 4 =np. 18 a 29 dzień miesiąca np.=12kWh

A gdzieś coś napisałem o magazynowaniu energii z Twojej instalacji...?

Nie zapomnij odjąć ok 20%...;)

Ale jakich dowodów...?

Co chcesz wiedzieć...?

Weź dostarcz dowodów, zdjęć, filmów że to co mówisz jest prawdą a nie ŚCIEMNIACZEM i czy można cię uznać wiarygodnym.

Bo ja w dowolnym momecie dostarczam tego co chcesz a TY gadasz/.

A spoko...

Zrobię sobie instalację o mocy 18kWp ,przejdę na taryfę G11 aby było łatwiej o amortyzację...;)

OK jak coś zrobisz daj znać na chwilę obecną NIE ZROBIŁEŚ NIC!!! i mamy ci wierzyć/ W twoje opowieści jak to ci było dobrze/ prawie jak film dla dorosłych a fabuły nie było. Bo pokazałeś NIC

Udowodnij jasiek71 nie bądz idiotom

Widzę, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi..

Miały być taryfy gwarantowane. Nie ma. Chyba to minister Tchórzewski stwierdził, że nie będzie FIT, bo po co mają się panelarze bogacić.

Ja wybrałem "on", bo mimo, że muszę oddać te 20 % do sieci, to nie mam wyjścia. Na dzień dzisiejszy to mniejsza strata, niż gdybym miał "off".

Lubię bawić się zabawkami elektrycznymi (kiedyś zreperowałem żelazko ze spiralą w środku, więc nie jestem "zielony"). Zabawki lubią "prąd", niech więc jedzą, ale na częściowej diecie, czyli jak najwięcej z własnego chowu.

Tak nie FIT ,ale ja jak zakladalem nie nie zalezało mi na FIT. FIT by był OK i coś opłacalny przy PV 40kW. W obecnej formie ustawy jest i tak pseudo fit

I strefa -koszt w G12 ok 0,7 zeta . oddajesz 1 kWh do sieci i masz 0.8kWh x0,7 =0,56 zeta (wirtualny ) ale masz na co chcesz.

Edytowane przez -voymar-

To ja jeszcze coś na temat:

Była u mnie w okolicy spora brzoza. W lecie nie było problemu dla PV, bo słońce wysoko, ale wczesną wiosną, gdy porosła liściami, to w południe cieniowała na część paneli. Została ścięta w maju, dzięki uprzejmości pana Szyszki i problem rozwiązał się sam.

Wróćmy do tematu - otóż wszystkie pieski, które tą drogą prowadziły na spacer swoich właścicieli zawsze przy tym drzewie podnosiły tylną nogę, jedne lewą, inne prawą. Myślę, że nie ważne, czy prawa była ON, czy lewa OFF, lub odwrotnie. Ważne było, że każdy przechodzący był zadowolony, że teraz jego jest na wierzchu!

Edytowane przez vr5

No o 12 godzinie... Ja też nie wiem czy płakać że zostało mi do odebrania 890kWh Ty tego W ŻYCIU nie zmagazynujesz, postaw się a zastaw się nie dasz rady.

100Ah 12V = 2,4kWh

890 / 2,4 = 307 akumulatorów - faktycznie "Nie wiem czy śmiać czy płakać"

Ten off grid to musi być zajebisty u mnie teraz idzie 800W poboru u Ciebie 100Ah przy takim poborze starczy na może 2h a później będzie nadawał się na śmietnik bo to prawie prąd spawania.

Ich nie przekonasz. Oni widzą tylko to że sąsiad ma ciemno a u niego się brama otwiera. Do bramy nie trzeba PV off aby się otwierała

Weź dostarcz dowodów, zdjęć, filmów że to co mówisz jest prawdą a nie ŚCIEMNIACZEM i czy można cię uznać wiarygodnym.

Bo ja w dowolnym momecie dostarczam tego co chcesz a TY gadasz/.

Ale co mówię...?

Że UPS jest w stanie zasilać mi wydzielone obwody w chałupie...?

Że panele fotowoltaiczne są w stanie ładować przy sprzyjających warunkach akumulatory...?

Że jak teraz pójdę i wyłączę zasilanie z sieci energetycznej to dalej w chałupie będzie oświetlenie, telewizja,wentylacja itp...

Że jak np jutro popadnie się dzień słoneczny to dalej będzie do wieczora zasilanie bez włączania tego bezpiecznika...?