-voymar- 29.12.2017 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Jak nie rozumiesz zagadnienia to po co zabierasz głos ...? Rozumiem że twoja instalacja wyprodukowała te 890kWh w jeden dzień a akumulatory muszą zmagazynować tą energię a następnie będziesz ją pobierał przez resztę roku...? Bateria o pojemności ok 20kWh jest w stanie obsłużyć instalację fotowoltaiczną o mocy 4kWp i zużyciem całej energii na bieżąco to po co mi te 300 akumulatorów...? Bateria -podaj koszt , żywotnośc i otrzymany z tego tytułu zysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 OK jak coś zrobisz daj znać na chwilę obecną NIE ZROBIŁEŚ NIC!!! i mamy ci wierzyć/ W twoje opowieści jak to ci było dobrze/ prawie jak film dla dorosłych a fabuły nie było. Bo pokazałeś NIC Udowodnij jasiek71 nie bądz idiotom Nie mam zamiaru robić instalacji o takiej mocy bo raz że nie ma ona sensu ekonomicznego a dwa że jest zbyt kosztowna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 890 kWh może nie ale 35kWh spokojnie ogarnie a aby zmagazynować to na zimę potrzebujesz CUDU. No bateria 20kWh = 10 akumulatorów większych niż w moim WIELKIM Fordzie Mondeo bo tam wchodzi tylko 85Ah. Stać Cię na wymianę co 3 lata 1 aku kosztuje około 400 PLN a ty raz na 4 lata kusisz ich kupić 10 + straty na przetwornicach i aku nie odda tyle co ma. Więc może 14 aku za ponad 5k za prąd mniej zapłacisz za prąd z sieci niż zmagazynujesz. P O P I E R A M W 100% Geniusz AdaM ( nie ubliżając) na niewygodne pytania też nie odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Bateria -podaj koszt , żywotnośc i otrzymany z tego tytułu zysk Jak ją rozbuduję do takiej wielkości i jak padnie To dam znać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Ja potrzebuję tylko lub aż kilkunastu kWh co dzień i to dzień w dzień... Czy twoja instalacja produkuje dzień po dniu przez cały rok taką ilość energii...? Nie wiem co wy z tym magazynowaniem...? Instalacja o mocy kilku kWp ma problem z produkcją dzień po dniu takiej ilości energii jaką ja zużywam przez cały czas ... Nie wiem...? Czy wy myślicie że ja w dzień gromadzę energię w akumulatorze a w nocy ją zużywam na grzanie wody...? To idzie na bieżąco i nie potrzebuje pojemności akumulatorów... Tak jest że wszystkim co działa w dzień ... Tak drogi kolego Rozumie to. również i to że jak żonka chce jeden placek więcej upiec lub wyprasować 2 koszule zamiast 1 to w ten konkretny dzień może braknąc lub i nie. bo tak dobrałeś instalację. Problem w tym co napisał kolega koszt AKU i Ich Żywotność aby koszt zakupu nie przewyższył pozyskanej energii. A tego nie wiesz ile to wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.12.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Tak nie FIT ,ale ja jak zakladalem nie nie zalezało mi na FIT. FIT by był OK i coś opłacalny przy PV 40kW. W obecnej formie ustawy jest i tak pseudo fit I strefa -koszt w G12 ok 0,7 zeta . oddajesz 1 kWh do sieci i masz 0.8kWh x =0,56 zeta (wirtualny ) ale masz na co chcesz. Chyba właśnie dlatego po czerwcu 2016 r. trochę potaniały panele i inwertery, że część osób miała zapasy przygotowane na większe instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Misiu a kto powiedział że teraz wystarcza energii...? Od tego jest sieć energetyczna a nie jakieś wasze pierdololo o OFF grid... Co mi za różnica czy energię zużywam w lecie na bieżąco czy odkładam na "zimę"... KWh to kWh... Twoje 3,3kWp tylko przez dwa miesiące wygenerowały najwięcej nie całe 500kWh a tyle To ja zużywam w tym czasie z marszu to o jakich ty zapasach mówisz... Masz solary to odpada ci CWU ..., Ja grzeję prądem co dzień... Ja też grzeję w lato CWU pradem na to ( to też zależy) idzie ok 5-7 kWh no nie wiem jak obgoniż nałą PV całą dobę biorąc pod uwagę zmywarkę pralkę TV i inne pierdoły. Tak jak pisałem średnia dobowa gosp. dom. to 8-11kWh /doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 No i co...? Poklepać po pleckach...? Grudzień jako produkcja ja zrobiłem 145kWh a TY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.12.2017 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Powtórzę, to co pisałem parę postów wyżej, bo nadal jest aktualne, zwłaszcza przy dzisiejszej dyskusji: Była u mnie w okolicy spora brzoza. W lecie nie było problemu dla PV, bo słońce wysoko, ale wczesną wiosną, gdy porosła liściami, to w południe cieniowała na część paneli. Została ścięta w maju, dzięki uprzejmości pana Szyszki i problem rozwiązał się sam. Wróćmy do tematu - otóż wszystkie pieski, które tą drogą prowadziły na spacer swoich właścicieli zawsze przy tym drzewie podnosiły tylną nogę, jedne lewą, inne prawą. Myślę, że nie ważne, czy prawa była ON, czy lewa OFF, lub odwrotnie. Ważne było, że każdy przechodzący był zadowolony, że teraz jego jest na wierzchu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Tak drogi kolego Rozumie to. również i to że jak żonka chce jeden placek więcej upiec lub wyprasować 2 koszule zamiast 1 to w ten konkretny dzień może braknąc lub i nie. bo tak dobrałeś instalację. Problem w tym co napisał kolega koszt AKU i Ich Żywotność aby koszt zakupu nie przewyższył pozyskanej energii. A tego nie wiesz ile to wytrzyma. Co zabraknie a co nie zabraknie...? To jest wspomaganie zasilania sieciowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 A gdzie napisałem że 2,5kWp wystarcza...? To jest i ma być zasilanie awaryjne które tak przy okazji jest w stanie okresowo zastąpić sieć energetyczną... Nie wiem czego wy nie możecie zrozumieć...? To za co mnie chcesz klepać po pleckach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 A gdzieś coś napisałem o magazynowaniu energii z Twojej instalacji...? Nie zapomnij odjąć ok 20%... MAX mi dawało 43kWh to chyba wystarczy Uzysk roczny za 2016r to 6640 odejmij sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Grudzień jako produkcja ja zrobiłem 145kWh a TY? Brawo ty... Trzeba mieć słońce aby były uzyski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 29.12.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 odrabiam lekcję w tym temacie. Uprasza siębardziej merytorycznie, bo to post #5318 Palec boli od scrolla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.12.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Ich nie przekonasz. Oni widzą tylko to że sąsiad ma ciemno a u niego się brama otwiera. Do bramy nie trzeba PV off aby się otwierała Ciężko kumasz brama jest przenośnią. Wyobraź sobie upsa z większą ilością akumulatorów niż standardowy podłączonym do PV i do agregatu. To porostu UPS z funkcją oszczędzania i tyle. Głównie UPS. Czytam twoją stopkę i rozumiem czemu tak rozdziawiasz jape.Nie każdy potrzebuje 10kW PV grzałki 17 kW i kotła 20kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 A spoko... Zrobię sobie instalację o mocy 18kWp ,przejdę na taryfę G11 aby było łatwiej o amortyzację... Zrobisz 18kW tak jak i ADAM zrobi jak biegacie po złomie za AKU- kup nowy a nie lataj. 18 kW zrobi ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 To za co mnie chcesz klepać po pleckach? Że masz taką wspaniałą instalację i mieszkasz w miejscu z tak dużym urodzajem słońca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 A spoko... Zrobię sobie instalację o mocy 18kWp ,przejdę na taryfę G11 aby było łatwiej o amortyzację... Jak chcesz to wiesz ile potrzeba na dom do grzania i bytowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Zrobisz 18kW tak jak i ADAM zrobi jak biegacie po złomie za AKU- kup nowy a nie lataj. 18 kW zrobi ha ha Nie zrobię i nie miałem nawet takiego zamiaru... Moja instalacja zakończy się na 4 kWp i dopasowanej do niej baterii akumulatorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Ale co mówię...? Że UPS jest w stanie zasilać mi wydzielone obwody w chałupie...? Że panele fotowoltaiczne są w stanie ładować przy sprzyjających warunkach akumulatory...? Że jak teraz pójdę i wyłączę zasilanie z sieci energetycznej to dalej w chałupie będzie oświetlenie, telewizja,wentylacja itp... Że jak np jutro popadnie się dzień słoneczny to dalej będzie do wieczora zasilanie bez włączania tego bezpiecznika...? Jasiek zgoda tylko przez jaki okres czasu? . Uzyski do poniesionych kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts