-voymar- 29.12.2017 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Jak ją rozbuduję do takiej wielkości i jak padnie To dam znać... Podaj obecny bo skoro AKU stary kosztuje 2 zeta za 1 kg UPS ileś tam palele ileś ,Zywotnośc AKU tyle a tyle ( może dzień może tydzień) Jak GENIUSZ pisał że za !00 na złomie za szt. ITD ITD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Co zabraknie a co nie zabraknie...? To jest wspomaganie zasilania sieciowego... Za który zapłacisz + koszty zbudowania i utrzymania OFF ( jak są ) np. AKU. A ja i inny Produkcja 30 minus 20% =26 moje Bojler niech w dzień łyknie 6 to mam jeszcze 20 w Zapasie tak na szybko. Przelicz u ciebie Tak jak ci mówił MARCIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Jasiek zgoda tylko przez jaki okres czasu? . Uzyski do poniesionych kosztów Mam zasilanie bateryjne z funkcją UPS w mojej chałupie...mam bo chciałem... Mam 280m2 kostki brukowej... Mam bo chciałem... Muszę to przeliczać...? W przyszłym roku mam wymieniać dach na garażu...mam jakoś liczyć uzyski do poniesionych kosztów...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 29.12.2017 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Wiecie, trochę się pogubiłem jaki jest właściwie sens tej dyskusji. Do czego chcecie się przekonać nawzajem? Każdy, kto ma rozwiązanie, które mu przynosi spodziewane efekty będzie je chwalił. Dajcie sobie spokój z tymi tekstami typu, że to czy tamto rozwiązanie jest dobre dla CIEBIE. Wiadomo, że każdy pisze subiektywnie ze swojego punktu widzenia. Pokazujmy plusy i minusy różnych rozwiązań, każdy wyciągnie odpowiednie wnioski, zachęcajmy do swoich rozwiązań, ale nie krytykujmy tylko dlatego, że rozwiązanie jest inne od naszego. Nie pamiętam, ale ktoś napisał co będzie robił on-grid gdy w zimie nie będzie prądu przez 5 dni, to ja odwracam pytanie, a co zrobi off-grid? Wydaje mi się, że oboje będą w czarnej d...., gdy dodatkowo pogoda będzie kiepska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Ciężko kumasz brama jest przenośnią. Wyobraź sobie upsa z większą ilością akumulatorów niż standardowy podłączonym do PV i do agregatu. To porostu UPS z funkcją oszczędzania i tyle. Głównie UPS. Czytam twoją stopkę i rozumiem czemu tak rozdziawiasz jape.Nie każdy potrzebuje 10kW PV grzałki 17 kW i kotła 20kW Zapomniałem o kominku. Bramy mi się otwierają 3 szt. Wystarczy odblokować lub zrobić awaryjne ( można kupić w zestawie aku do bram) jak ktoś chce. NIe trzeba oFF budować. Tak grzeję prądem w II i Itaryfie bo jak mam kupić np. 3t węgla to za to wolę dokupić prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Brawo ty... Trzeba mieć słońce aby były uzyski... w tym roku(Grudzień) to był brak słońca czego efekt 145kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Wiecie, trochę się pogubiłem jaki jest właściwie sens tej dyskusji. Do czego chcecie się przekonać nawzajem? Każdy, kto ma rozwiązanie, które mu przynosi spodziewane efekty będzie je chwalił. Dajcie sobie spokój z tymi tekstami typu, że to czy tamto rozwiązanie jest dobre dla CIEBIE. Wiadomo, że każdy pisze subiektywnie ze swojego punktu widzenia. Pokazujmy plusy i minusy różnych rozwiązań, każdy wyciągnie odpowiednie wnioski, zachęcajmy do swoich rozwiązań, ale nie krytykujmy tylko dlatego, że rozwiązanie jest inne od naszego. Nie pamiętam, ale ktoś napisał co będzie robił on-grid gdy w zimie nie będzie prądu przez 5 dni, to ja odwracam pytanie, a co zrobi off-grid? Wydaje mi się, że oboje będą w czarnej d...., gdy dodatkowo pogoda będzie kiepska. Spoko... W planach mam jeszcze turbinę wiatrową... Na ogół jak silnie wieje to są problemy z zasilaniem sieciowym więc może trudniej będzie zabić akumulatory... Tak swoją drogą to ja nie krytykuję instalacji sieciowych a jedynie staram się pokazać że też się da funkcjonować z fotowoltaiką nie mając licznika dwu kierunkowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 w tym roku(Grudzień) to był brak słońca czego efekt 145kWh Już się tak nie chwal bo dla mnie liczy się to co mogę u siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 29.12.2017 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Wiecie, trochę się pogubiłem jaki jest właściwie sens tej dyskusji. Do czego chcecie się przekonać nawzajem? Każdy, kto ma rozwiązanie, które mu przynosi spodziewane efekty będzie je chwalił. Dajcie sobie spokój z tymi tekstami typu, że to czy tamto rozwiązanie jest dobre dla CIEBIE. Wiadomo, że każdy pisze subiektywnie ze swojego punktu widzenia. Pokazujmy plusy i minusy różnych rozwiązań, każdy wyciągnie odpowiednie wnioski, zachęcajmy do swoich rozwiązań, ale nie krytykujmy tylko dlatego, że rozwiązanie jest inne od naszego. Nie pamiętam, ale ktoś napisał co będzie robił on-grid gdy w zimie nie będzie prądu przez 5 dni, to ja odwracam pytanie, a co zrobi off-grid? Wydaje mi się, że oboje będą w czarnej d...., gdy dodatkowo pogoda będzie kiepska. Ot, to! Analitycznie kalkulując opłacalnosć wrzuciłem w Excella "milion" danych i mam wyniki ... baaaardzo przybliżone! Barkuje mi jeszcze kilka danych, np. informacji czy za utylizację paneli nie zapałcę nic (śmieci wielkogabarytowe), czy jednak coś? Ile? ma ktoś link do jakiejś ustawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 29.12.2017 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Ot, to! Analitycznie kalkulując opłacalnosć wrzuciłem w Excella "milion" danych i mam wyniki ... baaaardzo przybliżone! Barkuje mi jeszcze kilka danych, np. informacji czy za utylizację paneli nie zapałcę nic (śmieci wielkogabarytowe), czy jednak coś? Ile? ma ktoś link do jakiejś ustawy? Jak już policzysz to z chęcią zobaczę wyniki, pewnie nie tylko ja, a i plikiem do obliczania nie pogardzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Wiecie, trochę się pogubiłem jaki jest właściwie sens tej dyskusji. Do czego chcecie się przekonać nawzajem? Każdy, kto ma rozwiązanie, które mu przynosi spodziewane efekty będzie je chwalił. Dajcie sobie spokój z tymi tekstami typu, że to czy tamto rozwiązanie jest dobre dla CIEBIE. Wiadomo, że każdy pisze subiektywnie ze swojego punktu widzenia. Pokazujmy plusy i minusy różnych rozwiązań, każdy wyciągnie odpowiednie wnioski, zachęcajmy do swoich rozwiązań, ale nie krytykujmy tylko dlatego, że rozwiązanie jest inne od naszego. Nie pamiętam, ale ktoś napisał co będzie robił on-grid gdy w zimie nie będzie prądu przez 5 dni, to ja odwracam pytanie, a co zrobi off-grid? Wydaje mi się, że oboje będą w czarnej d...., gdy dodatkowo pogoda będzie kiepska. No jak tylko pogoda to on ma opusty (zapas w sieciZE Ale jak sieć padnie to tak jak mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 29.12.2017 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Spoko... W planach mam jeszcze turbinę wiatrową... Na ogół jak silnie wieje to są problemy z zasilaniem sieciowym więc może trudniej będzie zabić akumulatory... Tak swoją drogą to ja nie krytykuję instalacji sieciowych a jedynie staram się pokazać że też się da funkcjonować z fotowoltaiką nie mając licznika dwu kierunkowego... jasiek71 nie chcę być upierdliwy, ale często jest tak, że najpierw wieje mocno, narozrabia, a potem są chmury i cisza. Czyli ani PV, ani turbina, na wiele się nie zda, gdy akurat będzie ta dłuższa awaria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2017 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 jasiek71 nie chcę być upierdliwy, ale często jest tak, że najpierw wieje mocno, narozrabia, a potem są chmury i cisza. Czyli ani PV, ani turbina, na wiele się nie zda, gdy akurat będzie ta dłuższa awaria. No i...?? Dalej pokazywanie kto ma dłuższego....? Jak trzeba będzie to dokręcę sobie do tego wszystkiego jeszcze agregat prądotwórczy pędzony maszyną parową i będę palił w kotle deskami z płotu a jak zabraknie to starymi oponami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2017 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Nie zrobię i nie miałem nawet takiego zamiaru... Moja instalacja zakończy się na 4 kWp i dopasowanej do niej baterii akumulatorów... I koło się zamyka . I znów to samo . Koszt baterii do 4kWp Żywotność . Ta 4kW z bat, przekroczy koszt 6kW a może i większej I za np. 4 czy 5 lat znów koszt nowych bat koszty koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 29.12.2017 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Dzięki, nigdy nie odmaiwiałem pomcy w tym zakresie.Nie mniej nawet jeśli udostępnię Excella, trzeba się "napracować" przy obliczeniach i wypełnianiu, gdyż każda instalacja jest inna (lokalizcja=usłonecznienie, kąty, kierunmki, wielkości zapotrzbowania, zwrot z inwestycji, itd.)Firmy komercyjne mają swoje kalkulatory, ale też na swoje potrzeby, a ja wolę mieć na swoje i najczęściej dobrze na tym wychodzę.Tylko czasu trza mieć! Globalnie ujmując.1. Obecnie sprawdzam i poprawiam ewentualne błędy (braki) w formułach.2. Szukam nie uwzględnionych kosztów, nie podawanych jawnie ( np. utylizacja = wielka cisza w sieci).3. Instalacje PV mają sens! Moje anlizy w 2010-2012r. pokazywały odmienne wyniki, ale nie "0-1", ale w odniesieniu do zapotrzebowania domu na co+cwu vs. prąd + PC. Dzisiaj wyniki są godne uwagi. Instalacji PV nawet bez dotacji. P.S.poprawiłem literówki. Edytowane 29 Grudnia 2017 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 30.12.2017 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 No i...?? Dalej pokazywanie kto ma dłuższego....? Bynajmniej... chcę pokazać, że w naszym klimacie, bardzo trudno jest być całkowicie OFF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 30.12.2017 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Ponawiam pytanie.Czy ktoś może odpowiedzieć w kwestii moich kalkulacji, czy np. po gradobiciu, czy innym tsunami mogę panele wystawić jako "wielkogabarytowe", czy muszę coć zapłacić za utylizację? Ile? Mam w planie instalację na ok. 30 paneli, więc pytanie nie jest bezzasadne, a w sieci i na forum "0" info. Owszem, ktoś może wywieźć złom do lasu, ale nie ja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.12.2017 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Już się tak nie chwal bo dla mnie liczy się to co mogę u siebie... Ja się nie chwalę tylko stwierdzam uzyski aby ludzie wiedzieli ci co planują PV. Zanim założyłem swoją spisywałem swój licznik cały czas dzień po dniu.Nie pytałem nikogo bo nie było kogo. Każdy trzymał dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 30.12.2017 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Ponawiam pytanie. Czy ktoś może odpowiedzieć w kwestii moich kalkulacji, czy np. po gradobiciu, czy innym tsunami mogę panele wystawić jako "wielkogabarytowe", czy muszę coć zapłacić za utylizację? Ile? Mam w planie instalację na ok. 30 paneli, więc pytanie nie jest bezzasadne, a w sieci i na forum "0" info. Owszem, ktoś może wywieźć złom do lasu, ale nie ja! Myślę, że jeżeli zakup jest na osobę prywatną, to podobnie jak z innym sprzętem elektronicznym, można to oddać do gminnego PSZOKU. Poza tym w cenie paneli powinna być chyba opłata KGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 30.12.2017 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) narazie znalazłem tyle info "na terenie Unii Europejskiej, gdzie kwestia odpadów FV regulowana jest przez dyrektywę dotyczącą zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego (dyrektywa WEEE). Nakłada ona na producentów paneli obowiązek finansowania działań związanych ze zbieraniem, utylizacją i recyklingiem sprzedawanych produktów." znalazłem jakieś pytania odnośnie dyrektywy i... "3.11. Czy każdy sprzęt zawierający ogniwa, moduły czy panelefotowoltaiczne stanowi panel fotowoltaiczny objęty kategorią 4załącznika I Dyrektywy?Nie. Jest to zależne od charakteru sprzętu. Panel fotowoltaiczny (PV) jest częścią urządzeniaelektrycznego, którego jedynym celem jest generowanie energii elektrycznej ze światła słonecznegona użytek publiczny, komercyjny, przemysłowy, rolniczy i mieszkalny. Definicja ta nie obejmujesprzętu z integrowanymi ogniwami PV, którego funkcją jest generowanie prądu elektrycznego w celuzasilenia tego sprzętu. Poniższa otwarta lista przedstawia sprzęt zawierający ogniwa słonecznenieuważany za panele fotowoltaiczne, lecz należący do innych kategorii sprzętów objętychDyrektywą: klimatyzacja solarna, plecak z panelem słonecznym, solarna ładowarka do telefonówkomórkowych, wiatrak zasilany energią słoneczną, klawiatura zasilana energią słoneczną, lampazasilana energią słoneczną, laptop solarny, kalkulator zasilany energią słoneczną, fontanna zasilanaenergią słoneczną, odbiornik radiowy zasilany energią słoneczną, lodówka zasilana energiąsłoneczną, zegarek zasilany energią słoneczną, solarne nawierzchniowe punktowe elementy orazświatła ogrodowe zasilane energią słoneczną.Powyższe sprzęty nie powinny byd zgłaszane jako panele PV objęte kategorią 4 załącznika I, alepowinny byd zgłoszone jako należące do innej kategorii (np. kalkulator kieszonkowy z małympanelem PV powinien byd zgłoszony jako należący do kategorii 3 załącznika I, a oprawaoświetleniowa z małym panelem PV powinna byd zgłoszona jako należąca do kategorii 5 załącznikaI)." trzeba by znaleźć załącznik I z opisaną kategorią 4 i zobaczyć co w nim jest napisane EDIT Panele PV są ujęte razem z "kategoria4. SPRZĘT KONSUMENCKI I PANELE FOTOWOLTAICZNE Odbiorniki radiowe Odbiorniki telewizyjne Kamery wideo Sprzęt wideo Sprzęt nagrywający hi-fi Wzmacniacze dźwięku Instrumenty muzyczneoraz inne produkty lub sprzęt do celów nagrywania lub kopiowania dźwięku lub obrazów, w tym sygnałów lub innych technologii przesyłu dźwięku i obrazu niż za pomocą technologii telekomunikacyjnych Panele fotowoltaiczne" http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32012L0019&from=PL skoro przyjmują sprzęt grajacy i tv to i pv'ki powinni przyjąć jako elektrośmieci(zawiezione bezpośrednio do firm zbierających odpady w gminie lub mieście) , a nie wystawiać jako gabaryty . jeśli wystawisz przed furtkę to pewnie rozgrabią to złomiarze nie mający pojęcia co zrobić z resztą po obgryzieniu ze złomu i wywalą to do lasu jest organizacja zajmująca sie utylizacją http://www.pvcycle.org , są w Belgii , Niemczech http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/20633/pv-cycle-rekordowy-recykling-paneli-fotowoltaicznych http://swiatoze.pl/sposoby-zabezpieczania-paneli-fotowoltaicznych/ ale też , znalazłem takie coś "Polska jest w gronie krajów, które nie wdrożyły do krajowego prawa unijnej dyrektywy WEEE" http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/9686/recykling-paneli-fotowoltaicznych-polska-spozniona-z-wdrozeniem-unijnej-dyrektywy Edytowane 30 Grudnia 2017 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts