adam_mk 30.12.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Tu macie cennik naprawdę dobrych akumulatorów. IRON seria TNxxx https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=https://ironedison.com/images/products/Iron%2520Edison/Iron%2520Edison%2520-%2520Customer%2520Price%2520Sheet%2520-%2520Nickel%2520Iron%2520%2528NiFe%2529%25202017.pdf&prev=search Takie baterie kupuje się tylko raz. Można być całkowicie off-grid. Tanio nie jest, ale jak ktoś chce... Tak wygląda bateryjka 48 kWh Adam M. Edytowane 30 Grudnia 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.12.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Ja się nie chwalę tylko stwierdzam uzyski aby ludzie wiedzieli ci co planują PV. Zanim założyłem swoją spisywałem swój licznik cały czas dzień po dniu.Nie pytałem nikogo bo nie było kogo. Każdy trzymał dla siebie. Aby ludzie wiedzieli... A potem rozczarowanie że miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle... Co mi czy innym z twoich zachęcających danych skoro mam swoje własne obserwacje z własnego podwórka i kilku instalacji z mojej okolicy które są bliższe tym co pokazuje np Marcinbb... Chwalisz się że masz w grudniu ponad 140 kWh z 5,75 kWp... Jak to się ma do 44kWh z 3,3 kWp np Marcinbb... U nas jest cały czas pochmurno więc darujmy sobie jakieś porównywanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 30.12.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 cuuube, bardzio dziękuje za merytorycznie świetną odpowiedź! Pierwsza (większa) jej część dużo wyjaśnia i wynika z niej, że raczej konsument (nie-firma) może być spokojny o koszty utylizacji PV, czyli nie powinien ich ponosić. Do artykuły gramwzielone też dotarłem, stąd moje wątpliwości....może po Nowym Roku zadzwonię do "mojego" zakładu oczyszczania i zadam pytanie. Dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.12.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Wracając do utylizacji paneli:Ja oddam w "dobre ręce" 7 sztuk GS-50 i 2 sztuki CdTe (gratis). Wszystkie dają prąd, ale na dzień dzisiejszy są bez wtyczek (MC4). Nie jest to żaden problem, bo kable wychodzące z puszek są na tyle długie, że można je odpowiednio "zarobić".Oczywiście odbiór w własnym zakresie.Te 7 sztuk GS dają do 300 W przez inwerter do sieci. Wystarczy podłączyć przez inwerter (koszt inwertera na napięcie PV 500 V, to +- 500 zł).Co więcej - większość z nas w sposób ciągły wysysa z ZE podobną moc, więc bez obawy wrzucenia nadmiaru do systemu energetycznego możemy cieszyć się PV. Jest to o tyle istotne, że liczniki elektroniczne zawsze idą "do przodu".Oczywiście, żeby legalnie taką instalację używać trzeba chyba w ciągu 30 dni zgłosić do ZE, lub odłączyć i podarować sąsiadowi, albo lepiej, sąsiadce. Edytowane 30 Grudnia 2017 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.12.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Takie baterie kupuje się tylko raz. Można być całkowicie off-grid. Tanio nie jest, ale jak ktoś chce... Adam M. Zaczynają spadać ceny baterii litowo jonowych. Czyli za parę lat może być sporo możliwości i po przystępnych cenach. Pewnie nie jeden z użytkowników tego forum sprawi sobie "porzomną" hybrydę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.12.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Jak to się ma do 44kWh z 3,3 kWp np Marcinbb Wnioski wyciąg sam jak to się ma . Chyba umiesz mnożyć i dzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.12.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Jak to się ma do 44kWh z 3,3 kWp np Marcinbb Wnioski wyciąg sam jak to się ma . Chyba umiesz mnożyć i dzielić I co mi z tego liczenia...? Dowiem się że mieszkasz w miejscu świętym i masz super sprawną instalację...? Co ma mi dać porównanie...? Masz na przykład dzisiejszy dzień... U Marcinbb ok 5kWh bo świeciło słońce a u mnie całe g... bo było pochmurno... Obserwuję i porównuję drugi rok i wychodzi że u mnie nie ma to sensu ekonomicznego... Tylko nie wyjeżdżaj z akumulatorami bo u mojego sąsiada z 4,5 kWp też jest tyle co kot napłakał... Mam wgląd do kilku innych instalacji w okolicy i naprawę daaaaleko im do tego co ty pokazujesz... Co najciekawsze to według wszystkich mądrości z mapek to na Roztoczu powinno być super, miód malina i orzeszki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.12.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 I koło się zamyka . I znów to samo . Koszt baterii do 4kWp Żywotność . Ta 4kW z bat, przekroczy koszt 6kW a może i większej I za np. 4 czy 5 lat znów koszt nowych bat koszty koszty Ale co...? Płacisz za to...? Czy Ja muszę mieć instalację fotowoltaiczną podłączoną do sieci energetycznej...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.12.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Bynajmniej... chcę pokazać, że w naszym klimacie, bardzo trudno jest być całkowicie OFF. Być OFF jest naprawdę bardzo proste... Przecież wystarczy tylko odpowiedni agregat prądotwórczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.12.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Jak to się ma do 44kWh z 3,3 kWp np Marcinbb Już raz mówiłem i powtórzę raz jeszcze podpierasz się danymi z błędnego źródła. A poprawne dane podawałem już wcześniej, ale ty dalej brniesz w to samo. I z uporem maniaka twierdzisz że pvmonitor to autoryzowane źródło do prezentowania danych z produkcji. Ale jesteś słabo ynteligentny więc powtórzę na jednym serwerze działa skrypt który co 5 minut pobiera dane z goodwe, a następnie przesyła do pvmonitora.Jakiś element dał dupy i wyszła taka a nie inna produkcja zrozum to w końcu. A później pisz te swoje idiotyzmy. Zresztą wolę błędną statystyke za jeden dzień niż 2,4kWh w akumulatorach ;0 Edytowane 30 Grudnia 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.12.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Już raz mówiłem i powtórzę raz jeszcze podpierasz się danymi z błędnego źródła. A poprawne dane podawałem już wcześniej, ale ty dalej brniesz w to samo. I z uporem maniaka twierdzisz że pvmonitor to autoryzowane źródło do prezentowania danych z produkcji. Ale jesteś słabo ynteligentny więc powtórzę na jednym serwerze działa skrypt który co 5 minut pobiera dane z goodwe, a następnie przesyła do pvmonitora.Jakiś element dał dupy i wyszła taka a nie inna produkcja zrozum to w końcu. A później pisz te swoje idiotyzmy. Zresztą wolę błędną statystyke za jeden dzień niż 2,4kWh w akumulatorach ;0 Jeżeli do mnie pijesz to ja nie jestem podłączony do żadnego monitora i nie mam AKU .Dane (uzyski które podaję są z inwentera i licznika ZE PS> Chyba wkleiłeś nie ten cyt. OK Edytowane 30 Grudnia 2017 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.12.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Ale co...? Płacisz za to...? Czy Ja muszę mieć instalację fotowoltaiczną podłączoną do sieci energetycznej...? No nie płacę i nie obchodzi mnie co masz. za to obchodzi mnie koszt aku ii dlatego twierdzę że nie da się być całkowicie OFF bo kosztyinstalacji zjedzą uzyski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.12.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 I co mi z tego liczenia...? Dowiem się że mieszkasz w miejscu świętym i masz super sprawną instalację...? Co ma mi dać porównanie...? Masz na przykład dzisiejszy dzień... U Marcinbb ok 5kWh bo świeciło słońce a u mnie całe g... bo było pochmurno... Obserwuję i porównuję drugi rok i wychodzi że u mnie nie ma to sensu ekonomicznego... Tylko nie wyjeżdżaj z akumulatorami bo u mojego sąsiada z 4,5 kWp też jest tyle co kot napłakał... Mam wgląd do kilku innych instalacji w okolicy i naprawę daaaaleko im do tego co ty pokazujesz... Co najciekawsze to według wszystkich mądrości z mapek to na Roztoczu powinno być super, miód malina i orzeszki... Współczuję szczerze ,pewnie i tak bywa. U mnie dziś świeciło i wpadło ponad 15kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.12.2017 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Nie no wpadło trochę więcej bo inwerter SolaX prezentuje jak chce i kiedy chce ale nie będę kupował za 250 PLN lankontrolera aby to spiąć w logiczną całość. Goodwe działa i wysyła statystyki, SolaX jak działa każdy widzi jak wejdzie w zakładkę.Goodwe miał dziś 5,6kWh a Solax 3,8kWh w sumie 9,4 ale i tak jest spoko i nie ma co narzekać Ale reasumując z 3,3kW wpadło w tym roku 3,192MWhA z 1,6kW która ruszyła w maju 1,12MWh Oczywiście jedna i druga instalacja nie ustawione optymalnie ale działają. W sumie 4,3MWh ile to akumulatorów4300kWh / 365 dni = 11kWh dziennie weź to codziennie pchaj w akumulatory i rozładowuj je przed 7:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.12.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Już raz mówiłem i powtórzę raz jeszcze podpierasz się danymi z błędnego źródła. A poprawne dane podawałem już wcześniej, ale ty dalej brniesz w to samo. I z uporem maniaka twierdzisz że pvmonitor to autoryzowane źródło do prezentowania danych z produkcji. Ale jesteś słabo ynteligentny więc powtórzę na jednym serwerze działa skrypt który co 5 minut pobiera dane z goodwe, a następnie przesyła do pvmonitora.Jakiś element dał dupy i wyszła taka a nie inna produkcja zrozum to w końcu. A później pisz te swoje idiotyzmy. Zresztą wolę błędną statystyke za jeden dzień niż 2,4kWh w akumulatorach ;0 Chłopie weź sobie ze dwa głębokie oddechy i przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem do voymar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.12.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Współczuję szczerze ,pewnie i tak bywa. U mnie dziś świeciło i wpadło ponad 15kWh Spoko... Ale na otarcie łez mamy przeważnie piękne bezchmurne noce... Jak dla mnie fotowoltaika to dno i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.12.2017 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Pytanie o łączenie akumulatorów. Będą 3 bloki akumulatorów 24V imam pytanie czy muszę je łączyć równolegle w jedne ciąg czy mogę podłączyć tak jak na rysunku. Bezpośrednio pod "szyny " Jest to dla mnie dużo wygodniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.12.2017 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Jak dla mnie fotowoltaika to dno i tyle... Wreszcie powiedziałeś coś sensownego o swoim off gridzie. Nie wiem jak u ciebie ale u mnie słoneczko wstało i już pięknie świeci, nawet jednej chmurki na niebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.12.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Pytanie o łączenie akumulatorów. Będą 3 bloki akumulatorów 24V imam pytanie czy muszę je łączyć równolegle w jedne ciąg czy mogę podłączyć tak jak na rysunku. Bezpośrednio pod "szyny " Jest to dla mnie dużo wygodniejsza. [ATTACH=CONFIG]404106[/ATTACH] Może być tak jak na rysunku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.12.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Wreszcie powiedziałeś coś sensownego o swoim off gridzie. Nie wiem jak u ciebie ale u mnie słoneczko wstało i już pięknie świeci, nawet jednej chmurki na niebie. OFF grid to nie fotowoltaika... U nas standardowo pochmurny i mglisty dzień a po nocy jeszcze dodatkowo gruba warstwa śniegu... Tak więc syf kiła i mogiła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts