kulibob 02.01.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Adam.Dlaczego kawałek radiatora robi takie jaja? chyba że to nieto.Lodówkę już skreśliłem Nawet na niej nie pierdnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Radiator to KALORYFER. Oddaje ciepło.Grzeje Ci się to?!DOBRE połączenie to kawałek rurki miedzianej spłaszczonej pomiędzy dwoma łożyskami (walcarka) lub dedykowana szyna miedziana (droga).Można na to termokurcza założyć... No, jak potrzeba. Radiator jaj nie robi...Raczej połączenia z radiatorem!Cupal dałeś? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.01.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Nie nie grzeje. Alu dobrze przewodzi i to miałem pod ręką. A z jakimkolwiek Cu to krucho u mnie. Nawierciłem alu dałem zwykłe śrubki chyba ocynkowane plus taka sama nakrętka.Podkładek cupalowych niema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 "Wygląda jakby kilka cm aluminium to rozwalało." Zdaje się, że nigdy nie robiłeś wysokoudarowych połączeń na alu... Ono się pasywuje na powietrzu. Pokrywa tlenkami, które izolują. Plastyczne jest tym bardziej im czystsze. Im mocniej dokręcisz - tym bardziej "płynie". DLATEGO wymyślono cupal... DAŁEŚ tam te podkładki? Bo chyba to jest to... Brak właściwych podkładek pod śrubki... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Wyobraź sobie (lub zrób dla wiedzy), że zachowując odpowiednią polaryzację wstawiasz diodę świecącą łączoną przed i za śrubką mocującą kabel do alu. Start lodówki to OSTRY błysk tej diody... Wolty całe (no i niemało watów) się wydzielają. Krótko... Ale upierdliwie, bo coś nie działa a powinno. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Jakby Ci to tak .. parlamentarnie... Mam to za sobą! Też ostro dałem doopy i szukałem z tydzień co jest grane... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.01.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Dzieki za pomoc teraz kupale trzeba załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.01.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Mam problem z przesyłem miedzy akmulatorem a przetwornicą. Przed podłączeniem większej przetwornicy wykonałem szynę prądową z aluminiowego radiatora.Coś w tym rodzaju http://allegro.pl/radiator-profil-aluminiowy-70x19x1000-a4463-1-m-i6493769316.html po ok 25cm dla + i - Powierciłem go dąłem śruby 6 pospinałem do kupy i się sypie. Jak wepnę aku i przetwornice razem to ok a jak na inne śruby to co jakiś czas wygląda to tak jakby nagle się rozładował i wywala zabezpieczenia. Prądy raczej niewielki 5-10A Po co cię pie***yć się z jakimiś przejściówkami AL-Cu, kiedy prościej dobrać sobie coś choćby z: https://allegro.pl/kategoria/przemysl?string=przew%C3%B3d%20cu&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-com-1-5-1003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Też bym tak zrobił... Samo skręcenie cupali to trochę babraniny...Papier ścierny, darcie powierzchni styku na mokro w nafcie, skręcanie na mokro...Żeby był czysty styk, bez tlenków.Po co?Drożej nie jest a jest pewniej i na lata całe.Skręcasz, pędzelek z wazeliną techniczną, pomalować styki i zapomnieć... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.01.2018 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Nie za bardzo rozumiem co miałbym zrobić z tymi przewodami spawalniczymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Połączyć aku z aku i całość z tą potwornicą co Ci zmienne robi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.01.2018 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Nie za bardzo rozumiem co miałbym zrobić z tymi przewodami spawalniczymi. Nie wiem co Ci podpowiedzieć, Napisałem "dobrać sobie coś choćby z:". Dorzucę jeszcze: https://allegro.pl/kategoria/budownictwo-i-akcesoria-elektryka-i-akcesoria-1523?string=przew%C3%B3d%20lgy&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-hou-1-5-1003 Jak się nie pogubisz, to na pewno coś wykombinujesz.... Edytowane 3 Stycznia 2018 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Dla pracy ciągłej przyjmij 5A/mm2.50A to 10mm225mm2 to spokojne przesłanie 125A ciągle a w udarze do kiloampera. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.01.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Wszystko mam na lgy 10-16mm2 poza sterownikami i przekaźnikami co idą na 1,5.Jeśli dobrze rozumiem to sugerujecie wywalenie radiatora i zastąpienie go powiedzmy lgy35(to najgrubszy jaki mam). Dwuuchy stron konektory oczkowe i skręcenie do kupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2018 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Dokładnie - tak!Przy aku, oczywiście, masz BEZPIECZNIKI TOPIKOWE ?Kwestia obciążeń, ale na różne obciążenia są ODŁĄCZNIKI aku.Warto i o tym pomyśleć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.01.2018 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Bezpieczniki samochodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2018 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Dobre są. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.01.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Wszystko mam na lgy 10-16mm2 poza sterownikami i przekaźnikami co idą na 1,5. Jeśli dobrze rozumiem to sugerujecie wywalenie radiatora i zastąpienie go powiedzmy lgy35(to najgrubszy jaki mam). Dwuuchy stron konektory oczkowe i skręcenie do kupy? Podesłałem Ci te linki, gdyż w #5417 piszesz: "Cu to krucho u mnie". Ale widzę, że nie jest tak źle.. Skorzystaj z doświadczeń Adama, a na pewno będzie dobrze. No i jeszcze te nowe akumulatory.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2018 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Tak się składa, że geograficzno - politycznie byliśmy zawsze w doopę kopani.(niewiele się zmienia, jak mi się wydaje)Nie mieliśmy przez dziesięciolecia dostępu do wielu podzespołów czy technologii.Żelazna kurtyna przeszkadzała.A oni tam do dzisiaj wygrzebują ze strychu czy piwnicy jakieś bateryjki co maja po 50 - 80- 100 lat, odkurzają i robią sobie powerbanki.PEŁNOSPRAWNE!A tu ktoś pieprzy, ze się nie da, nie opłaca... https://www.youtube.com/results?search_query=akumulator+edisona Jak poszukać to jest tam też test oryginalnego aku co ma 80 lat... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Drobna uwaga do wszystkich, co jakąkolwiek bateryjkę sobie składają... Do każdego stringa aku, NA SAMEJ KLEMIE, umieszczajcie bezpieczniki! Wygodnie od "masy", ale to już jak kto lubi... Bo? Jak tu czytam - nie zdarza Wam się wychodzić poza 48V. Nie napięcie jest tam więc groźne... 48V to napięcie BEZPIECZNE, Połowa z tego - napięcie BEZPIECZEŃSTWA. Połowa połowy to 12V - niegroźne nawet dla noworodka... To co jest tam groźne? - TO CZEGO POŻĄDAMY!!! - ENERGIA ! Starajcie się nie zobaczyć ( I NIE POCZUĆ!) deszczu roztopionych metali wybuchowo rozpylanych z głośnym trzaskiem wokół po pomieszczeniu, jakby komu ręka drgnęła... Kilka kilowatogodzin schowane w tych pudełkach uwolnione w nanosekundzie zamienia klucz do kół samochodowych pół na pół w parę i deszcz kropel. No, jakby kto zwarł bieguny takim kluczem w tej bateryjce... Poza tym... Napięcie... no, bezpieczne, to nie zamknięte na klucze, patenty z kontrolą dostępu... Wejdzie jakiś łebek albo kobita, odłoży co metalowego na te styki... https://www.youtube.com/watch?v=chGYCBjGYU8 Tu jest tylko 2000A. Mało... Adam M. Edytowane 3 Stycznia 2018 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts