adam_mk 05.01.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 No i sam widzisz... Same cenne uwagi... tylko nie na temat. Jak zawsze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.01.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Czy wy, laicy nie potraficie zrozumieć, że, żeby pomóc w sprawach elektryki, należy mieć pewność, co do przynajmniej minimalnego przygotowania zawodowego w tej dziedzinie u tegoż?Bawić się akumulatorami możecie, najwyżej kwas was popali, ale z prądem nie ma żartów.Jak mam pomóc takiemu MK, gdy nie mam pewności, czy zrozumie i krzywdy sobie nie zrobi grzebiąc w instalacji elektrycznej, która zagraża życiu i zdrowiu grzebiącemu ?Mam go mieć na sumieniu, bo źle zrozumiał ?Należy pamiętać, że eksploatacją instalacji elektrycznej (w tym realizacja prac montażowych) mogą zajmować się wyłącznie osoby legitymujące się ważnym Świadectwem Kwalifikacyjnym w zakresie eksploatacji urządzeń elektrycznych, że o wykształceniu nie wspomnę.Bez przesady ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 No tak... Ty je masz a reszta świata - NIE! "najwyżej kwas was popali," Poczytałbyś coś na temat akumulatorów, poduczył się... Tylko kwasiaki znasz? Pewnie z autka... i 12V Trzymaj się tego, na czym się znasz. Sieci miejskich. Tu omawiamy sprawy ewidentnie zbyt trudne dla Ciebie! W tych sprawach to Ty jesteś laikiem... Off-grid jest trudnym problemem. Zrozum to. "Jak mam pomóc takiemu MK, gdy nie mam pewności, czy zrozumie i krzywdy sobie nie zrobi grzebiąc w instalacji elektrycznej, która zagraża życiu i zdrowiu grzebiącemu ?" Na szczęście (dla nas obu) pomagać mi nie musisz. Sam sobie radzę. ZAPEWNIAM CIĘ, że naprawdę wiem co robię i znam się na tym. Robię to od dziesięcioleci. Zawodowo. I... mam wszelkie uprawnienia do tego. A ty - nie. MOŻESZ spać spokojnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.01.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Wobec tego ... czekam na konstruktywne, pomagające posty w dziale elektrycznym. Zapraszam. Będzie ... wesoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Po co? Ta wycinkowa wiedza jest mało ciekawa. Tam akurat Ty dobrze sobie radzisz. Mam Cię wspierać? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.01.2018 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Faktycznie ale wystarczy jak widać czerwonego awatara omijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.01.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Jeżeli nie wesprzesz, to nie pozostaje ci nic innego, tylko wracać do ekogroszku. Ale dziękuję za szczerość. To się ceni, że ktoś się przyznaje. Ja mam za dużo do czynienia z takimi, którzy się znają, i trzeba po nich usuwać awarie. Na liczniku wzrasta, musisz podziękować za zaangażowanie PS. marcinbx3 - pisz na temat, nie spamuj. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 "Ja mam za dużo do czynienia z takimi, którzy się znają, i trzeba po nich usuwać awarie." Ja też. Stale... Przychodzi ćwok z uprawnieniami a potem piec indukcyjny remontować trzeba... Gorzej bywa jak taki zabierze się do zespołu prądotwórczego... A jak wsadzi łapy do WN Wcz to... zgroza. Wszyscy z uprawnieniami... cholera... "Jeżeli nie wesprzesz, to nie pozostaje ci nic innego, tylko wracać do ekogroszku." Łaskawyś... A czemu nie włosienica? Za brak wsparcia dla Twojej osoby... Papiery masz, zasady znasz - radź sobie sam! Nie dasz rady - wołaj o pomoc. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.01.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Ostatecznie mogę co pomóc w nauce cytowania, jeżeli masz z tym problem, bo dziwnie to jakoś wygląda. Ale z włosienicą dobry pomysł - zakładaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Nie ma sprawy... Bedę w okolicy to założę. TOBIE! :lol: Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 05.01.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Masakra.... kto ma dłuższego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.01.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Masakra.... kto ma dłuższego.... Ale tasiemiec rośnie, a przecież tylko o to tutaj chodzi. No i wpis do księgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.01.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 ........... Należy pamiętać, że eksploatacją instalacji elektrycznej (w tym realizacja prac montażowych) mogą zajmować się wyłącznie osoby legitymujące się ważnym Świadectwem Kwalifikacyjnym w zakresie eksploatacji urządzeń elektrycznych, że o wykształceniu nie wspomnę. Bez przesady ! A wymiana żarówki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 No, tu już trzeba mieć papiery dozoru! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.01.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 A wymiana żarówki?? Nie dotyczy. W końcu latarka to żadne niebezpieczeństwo porażenia prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.01.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Odbiegając od sporów kompetencyjnych, jak widzę część kolegów kupuje panele PV poprzez portale aukcyjne, gdzie często towar dostarczany jest przez firmy kurierskie. Na odbiór panela należy się odpowiednio przygotować. Po otrzymaniu przesyłki od kuriera w jego obecności sprawdzamy zawartość! Dobrze jest mieć przygotowany jakiś nożyk do otwarcia opakowania.Jeśli panel jest stłuczony, to obowiązkowo spisujemy protokół (z reguły kurier ma stosowne formularze). Co do wymiany żarówki to różnie bywa. Raz trzeba wymienić na słupie oświetleniowym, innym razem w samochodzie... Temat ze wszech miar ciekawy - sugeruję założenie nowego wątku. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.01.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Kolego vr5, ale o tym było już na stronie 89.Po co się powtarzać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafamat 05.01.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Cześć... ponawiam temat! Interesują mnie panele słoneczne. Jestem w trakcie budowania niewielkiego domku jednorodzinnego. Działka rozplanowana, fundamenty wylane i projekt w całości jest. Myślę tylko nad dachem i energią. Nie chciałbym tego w ogródku... bo żona ma swoje plany. Słyszałem co nie co o panelach - jestem ciekaw, co wy myślicie o takiej inwestycji? Jak to sie opłaca? Z kim wspólpracować? Do jakiej firmy zwrócić się o sensowną wycenę? Przydaloby się wiedzieć, kiedy się wszystko zwróci i jaki potrzebny jest wkład własny. Jak to wygląda w praktyce? ... i skąd wziąć gwarancję na same panele, że w przyszłości będą działać i produkować prąd? Technologicznie wszystko sie dynamicznie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.01.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Opłaca się. Naprawdę. Szczególnie sprzedawcom Dlatego tu jest taki nacisk na pozycjonowanie tematu. Ktoś tu coś o tym wie ... przecież. Palcem pokazywał nie będę. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafamat 05.01.2018 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Opłaca się. Naprawdę. Szczególnie sprzedawcom Dlatego tu jest taki nacisk na pozycjonowanie tematu. Ktoś tu coś o tym wie ... przecież. Palcem pokazywał nie będę. Serio? ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts