cuuube 12.01.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Ten wątek jest w większości o du...ie Maryni, a nie o opiniach na temat paneli , owszem zawiera cenne informacje , ale sporo trzeba cedzić by znaleźć to co ważne stąd macie co robić . I powinien być w dziale fotowoltaika wedle tematu. Ten wątek ma prawie 3 600 000 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki , a więc z czym do ludzi Edytowane 12 Stycznia 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.01.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Nie będziemy pierdzielić tylko jak słońce świeci, dziś ciemno jak... więc dziś prawie nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.01.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Moje Dziecko Rosemary wzbogaciło się o MPPT (wymieniony z reklamowanego PWMa) i dwa panele używki trzeba mieć jeszcze tylko czas na ich podłączenie. A ze słońcem dupa ale idzie ku lepszemu:) Edytowane 12 Stycznia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.01.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 No i gdzie to słońce...?Noc była gwieździsta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.01.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Jak to gdzie za chmurami:) Ja się dzisiaj bałem poparzeń słonecznych tak accuweather zapowiadał a tu nawet minuty słońca nie widziałem. Przynajmniej panele wpiąłem w miejsce nowych/starych. A te przeniosę na elewacje może jutro się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.01.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Witam. Jadąc samochodem przez Czechy, byłem zszokowany ilością instalacji fotowoltaicznych - całe hektary pól pokryte panelami. W Niemczech też są coraz bardziej popularne instalacje na dachach domów. Z tego co wiem, mają tam specjalne dotacje. Zakładając, że może kiedyś i u nas będą dotowane, proszę o opinie jak w praktyce wygląda ich wydajność, użyteczność, generalnie wszystkie plusy i minusy. Najlepiej z 'własnej autopsji' , ale jak ktoś ma jakakolwiek pewna wiedzę, niech się podzieli, proszę. Pozdrawiam. Nie mam, mieszkam ponad 14 lat ,ogrzewając mój dom prądem i jestem w nim cholernie szczęśliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.01.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 No i gdzie to słońce...? Noc była gwieździsta... U mnie świeci, od 8 rano do teraz ani chmurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych80 15.01.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 A Co Ci więcej potrzebne My wszyscy eksperci tylko nam już się nie chce gadać tego samego każdemu kto pomyśli o fotowoltaice zobacz 280 stron samych postów i dyskusji. A Takich jak Ty są dziesiątki a zaraz za nimi Ci co im gmina daje dofinansowanie, masz konkretne pytania to słuchamy - Bo może tylko słyszałeś że panele prąd robią dlatego pisalem że przeglądam ;/ zeby sie czegoś dowiedziec - poza faktem że robią prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.01.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 dlatego pisalem że przeglądam ;/ zeby sie czegoś dowiedziec - poza faktem że robią prąd No dziś robią prąd, nawet jednej chmurki na niebie więc z dachu leci już 1,5kW i 900W z kolejnego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.01.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Gdzie Ty masz to słoneczko?U mnie białe niebo... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.01.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Gdzie Ty masz to słoneczko? U mnie białe niebo... Adam M. U mnie świeci drugi dzień z rzędu, od 8 rano do teraz non-stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafamat 15.01.2018 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 U mnie świeci drugi dzień z rzędu, od 8 rano do teraz non-stop. U mnie za oknem też świeci! Poza tym promienie rozproszone też mogą być, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 15.01.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Dzisiaj poświeciło kilka godzin szło 130-140W z 2x230 używane. Już z powrotem ciągnę z sieci resztki słońca dopchają aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.01.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Dzisiaj poświeciło kilka godzin szło 130-140W z 2x230 używane. Już z powrotem ciągnę z sieci resztki słońca dopchają aku. Mając nowe i używane warto sprawdzić wydajność używanych. Raz podłączyć nowe, potem używki, by moc w podobnych warunkach sprawdzić. Oczywiście uwzględniając nominalne różnice wg danych na "metce" oraz to, że używane mogły stracić do 10 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.01.2018 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 W sumie dziś wpadło 13kWh całkiem niezły wynik jak na kilka godzin słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.01.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 W sumie dziś wpadło 13kWh całkiem niezły wynik jak na kilka godzin słońca. Ta... 27kWh na 15 dni stycznia z 3,3kWp... Normalnie doopę urywa... U mnie pierwszy cały dzień słońca od trzech tygodni... I to by było na tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.01.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 A u mnie teraz pogodne niebo.Gwiazdy pięknie widać...Cholera, czemu w dzień tego słoneczka tak poskąpiło? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 15.01.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Od kwietnia nadrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.01.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Ta... 27kWh na 15 dni stycznia z 3,3kWp... Normalnie doopę urywa... U mnie pierwszy cały dzień słońca od trzech tygodni... I to by było na tyle... Jasiek, większość wyprodukowanej energii z pv przypada na miesiące maj-październik. Dlatego stosuje się inwertery sieciowe i 0,8 opust. To najbardziej wydajne rozwiązanie. Dlaczego nie znajdziesz sobie elektryka, który przygotuje papiery do ZE? Potrzebujesz takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.01.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Jasiek, większość wyprodukowanej energii z pv przypada na miesiące maj-październik. Dlatego stosuje się inwertery sieciowe i 0,8 opust. To najbardziej wydajne rozwiązanie. Dlaczego nie znajdziesz sobie elektryka, który przygotuje papiery do ZE? Potrzebujesz takiego? Też bym zadał pytanie "Dlaczego" (to jest już 3,3 kWp!). Szanuję Jego decyzję, ale już pisałem, że powyżej 2 kW to raczej w wyjątkowych wypadkach off grid. Przecież wydając dodatkowo +- 1000 zł można mieć i 500 kg aku ołowiowych i aku wirtualny razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts