Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Ten wątek jest w większości o du...ie Maryni, a nie o opiniach na temat paneli , owszem zawiera cenne informacje , ale sporo trzeba cedzić by znaleźć to co ważne stąd macie co robić . I powinien być w dziale fotowoltaika wedle tematu. :p

Ten wątek ma prawie 3 600 000 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki , a więc z czym do ludzi

Edytowane przez cuuube

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Jadąc samochodem przez Czechy, byłem zszokowany ilością instalacji fotowoltaicznych - całe hektary pól pokryte panelami. W Niemczech też są coraz bardziej popularne instalacje na dachach domów. Z tego co wiem, mają tam specjalne dotacje. Zakładając, że może kiedyś i u nas będą dotowane, proszę o opinie jak w praktyce wygląda ich wydajność, użyteczność, generalnie wszystkie plusy i minusy. Najlepiej z 'własnej autopsji' :), ale jak ktoś ma jakakolwiek pewna wiedzę, niech się podzieli, proszę.

Pozdrawiam.

Nie mam, mieszkam ponad 14 lat ,ogrzewając mój dom prądem i jestem w nim cholernie szczęśliwy.:lol2:

A Co Ci więcej potrzebne ;) My wszyscy eksperci tylko nam już się nie chce gadać tego samego każdemu kto pomyśli o fotowoltaice zobacz 280 stron samych postów i dyskusji. A Takich jak Ty są dziesiątki a zaraz za nimi Ci co im gmina daje dofinansowanie, masz konkretne pytania to słuchamy - Bo może tylko słyszałeś że panele prąd robią ;)

dlatego pisalem że przeglądam ;/ zeby sie czegoś dowiedziec - poza faktem że robią prąd :p

Dzisiaj poświeciło kilka godzin szło 130-140W z 2x230 używane. Już z powrotem ciągnę z sieci resztki słońca dopchają aku.

Mając nowe i używane warto sprawdzić wydajność używanych. Raz podłączyć nowe, potem używki, by moc w podobnych warunkach sprawdzić.

Oczywiście uwzględniając nominalne różnice wg danych na "metce" oraz to, że używane mogły stracić do 10 %.

Ta...

27kWh na 15 dni stycznia z 3,3kWp...

Normalnie doopę urywa...;)

U mnie pierwszy cały dzień słońca od trzech tygodni...

I to by było na tyle...

Jasiek, większość wyprodukowanej energii z pv przypada na miesiące maj-październik. Dlatego stosuje się inwertery sieciowe i 0,8 opust. To najbardziej wydajne rozwiązanie.

Dlaczego nie znajdziesz sobie elektryka, który przygotuje papiery do ZE? Potrzebujesz takiego?

Jasiek, większość wyprodukowanej energii z pv przypada na miesiące maj-październik. Dlatego stosuje się inwertery sieciowe i 0,8 opust. To najbardziej wydajne rozwiązanie.

Dlaczego nie znajdziesz sobie elektryka, który przygotuje papiery do ZE? Potrzebujesz takiego?

Też bym zadał pytanie "Dlaczego" (to jest już 3,3 kWp!). Szanuję Jego decyzję, ale już pisałem, że powyżej 2 kW to raczej w wyjątkowych wypadkach off grid.

Przecież wydając dodatkowo +- 1000 zł można mieć i 500 kg aku ołowiowych i aku wirtualny razem.