Tomek B.. 16.01.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) (ciekawy jestem ile będzie po wyprostowaniu) Napięcie podniesie się o pierwiastek z 2 czyli 1,41 x AC. AC to skuteczne. Mierzysz miernikiem 0,707 szczytowego. Adam M. Tak ale to jest teoria. Ciepło na generatorze, ciepło na inwerterze..... Inwerter startuje przy 10,8V ---, kręcę generatorem, miernik wskazuje 6V AC na każdej fazie i nic się nie dzieje. Dopiero przy 8V AC na każdej fazie startuje inwerter. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.01.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Bo pomyślałem tak że wpinając to równolegle z regulatorem ładowania uzyskuję 1kW hybrydę. Tylko czy takie chińskie gówno przyjmie ZE.http://allegro.pl/show_item.php?item=7121558534 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 16.01.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Bo pomyślałem tak że wpinając to równolegle z regulatorem ładowania uzyskuję 1kW hybrydę. Tylko czy takie chińskie gówno przyjmie ZE. http://allegro.pl/show_item.php?item=7121558534 Jeśli tylko sprzedający posiada papiery w języku polskim to jasne, że przyjmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.01.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Nie wiem za bardzo o jakie papiery są potrzebne. To ich instrukcja http://generatory-wiatrowe.pl/wp-content/uploads/2014/12/Inwerter-Sieciowy-1000W-Smart-Micro.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.01.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 W przypadku"on" to po stronie DC potrzebuję to co mam teraz eskę DC i przepięciówkę DC? A po stronie AC?? Inwerter wpinam w dowolnym punkcie pod fazę? Wszystkie zabezpieczenia ma wewnątrz inwerter?? Ma koś może listę dopuszczonych inwerterów on?? Mając 4 panele to masz po stronie DC około 120 V dla optymalnej pracy paneli. Czyli powinien być dobrany inwerter który przy 120 V ma pełną sprawność. Miałem kiedyś w rękach Growatt 1000 S (na naszym rynku spotyka się głównie Growatt TL). Ten inwerter przy 3 panelach z 105 V pracował wydajnie, a start MPTT miał chyba 70 V. Popularny inwerter to Froniu IG (od 150 V). Sprawdza się przy 180 V (6 lub więcej takich jak Twoje panele). Długo by wymieniać jakie niezbyt drogie, a zarazem mające odpowiednią renomę możesz zastosować inwertery. Zalety posiadania 8 paneli wg mnie są takie: 1. Szerokie możliwości znalezienia sobie inwertera 2. Moc zestawu to uzysk do 2000 kWh w okresie 12 miesięcy. Przy Twoich niskich rachunkach chyba wystarczy na pokrycie pierwszej taryfy (zwłaszcza, że potrzeby wzrosną, bo planujesz PC). 3. Ja sprawdzałem, jak zachowują się panele do bezpośredniego grzania wody - była to totalna prowizorka, ale dawała dużo do myślenia. W zestawie chyba 8 paneli bezpośrednio podłączonych do grzałki z postu #4887. Mimo braku regulatora, to przy pojawieniu się słońca zestaw "załapywał" do 6 A przy napięciu w granicach 200 - 220 V. Gdy słońce wychodzi z za chmur, to system solarny reaguje z pewnym opóźnieniem, a PV natychmiast. Oczywiście, gdybym panele chciał używać do grzania wody, wtedy kupił bym regulator. Inwertery mają własne zabezpieczenia i po AC i po DC. Nie zawadzi dać zwłaszcza po stronie DC dodatkowych zabezpieczeń. Te, które oferują sprzedawcy są znacznie przepłacone. Po stronie AC wystarczy dać wyłącznik (o wartości z tabliczki znamionowej inwertera). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 16.01.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Nie wiem za bardzo o jakie papiery są potrzebne. To ich instrukcja http://generatory-wiatrowe.pl/wp-content/uploads/2014/12/Inwerter-Sieciowy-1000W-Smart-Micro.pdf Potrzebne jest jeszcze świadectwo zgodnośći. Np takie: http://www.solaxpower.com/wp-content/uploads/2017/03/Sola_X1-x.x-S-x_UNBED_EN50438_2013_POL_U17-0085.pdf Możesz im wysłać Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.01.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 @vr5Raczej chciałbym zachować to co mam czyli inwerter co bierze mało V i dużo A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.01.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Bo pomyślałem tak że wpinając to równolegle z regulatorem ładowania uzyskuję 1kW hybrydę. Tylko czy takie chińskie gówno przyjmie ZE. http://allegro.pl/show_item.php?item=7121558534 Chyba szkoda pieniędzy na "takie coś". Na tym portalu można znaleść atrakcyjniejsze urządzenia w podobnej cenie akceptowalne przez ZE. Np, ten w prawie identycznej cenie: http://allegro.pl/inwerter-falownik-afore-2-7-3-8-i7135102633.html Z wszystkimi certyfikatami. 2 wejścia MPTT zaczynają się dla inwerterów od 3 kW. http://www.afore.com.pl/afore-1-5-kw/ Edytowane 16 Stycznia 2018 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.01.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 @vr5 Raczej chciałbym zachować to co mam czyli inwerter co bierze mało V i dużo A Twój wybór, ale mało A i dużo V też jest piękne! I chyba bardziej praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.01.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Twój wybór, ale mało A i dużo V też jest piękne! I chyba bardziej praktyczne. Tak ale gryzie się ze zrobieniem hybrydy na tych klockach co już mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.01.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Tak ale gryzie się ze zrobieniem hybrydy na tych klockach co już mam Faktycznie "gryzie się". Ale to sprzęt ze znacznie wyższej półki. Ja też mam UPS Orwaldi oraz Solar charge Controller CMTP 02 i odstawiłem to "w kąt" (było warto!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.01.2018 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) @kulibob posiadanie w okresie przejściowym 2 różnych systemów wcale nie tak bardzo się gryzie. Możesz sobie "od czasu do czasu" naładować posiadane akumulatory, albo to przez posiadane urządzenia niskonapięciowe, albo z sieci AC (do puki nie "zdechną" aku). Będziesz mógł pokazać sąsiadowi, że masz prąd, gdy on będzie pozbawiony, bo padło ZE. Podłączenie się do sieci nawet z minimalną ilością paneli przez inwerter Afore nie zamyka Ci drogi do zwiększenia mocy instalacji (nie musisz zgłaszać, że masz więcej paneli), bo w projekcie będzie dobrana ilość paneli na pełne obciążenie inwertera. To ja na dzisiaj kończę. Przemyśl to sobie na spokojnie. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 16.01.2018 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Na razie zostanę przy off. Tylko nie wiem czy zostać przy 1kw czy warto przewymiarować dalej do 1,5kW.Koszt niewielki. Dobrze że podsunąłeś mi pomysł mi z tymi używkami.Prawie to samo za polowe mniej. Z jednym się zgodzę koszty aku są powalające. Za kilka lat pomyśle o 5kW "on" + ten swój "off" ale to muszę PC kupić. Sam ona nie zrobię do latania po dachach się nie nadaję skąd jesteś ? w wielu gminach trwają zapisy na dotacje 85% , w niektórych już po ptokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.01.2018 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) @kulibob posiadanie w okresie przejściowym 2 różnych systemów wcale nie tak bardzo się gryzie. Możesz sobie "od czasu do czasu" naładować posiadane akumulatory, albo to przez posiadane urządzenia niskonapięciowe, albo z sieci AC (do puki nie "zdechną" aku). Będziesz mógł pokazać sąsiadowi, że masz prąd, gdy on będzie pozbawiony, bo padło ZE. Podłączenie się do sieci nawet z minimalną ilością paneli przez inwerter Afore nie zamyka Ci drogi do zwiększenia mocy instalacji (nie musisz zgłaszać, że masz więcej paneli), bo w projekcie będzie dobrana ilość paneli na pełne obciążenie inwertera. To ja na dzisiaj kończę. Przemyśl to sobie na spokojnie. Wiesz ja nigdy nie chciałem rezygnować z off tylko zdaję sobie sprawę z jego wad i wad w moich założeniach. Praca cykliczna mocno ora dlatego planowałem jazdę tylko w drogiej taryfie na aku powinno to wydłużyć ich żywotność. Zrobienie tego tak jak myślę daje mi pracę buforową czyli najdłuższą żywotność aku.Po ich śmierci będziemy je wymieniać na nowe. Teoretycznie 1kw mniej więcej pokryje koszt wymiany aku. Co do wymiany ogrzewani na PC/Cop-1 podejrzewam że upłyną długie lata teraz grzeję węglem i jest tanio i w miarę bez obsługowo więc grzanie elektryczne dopiero po śmierci kotła. Więc dopiero za 5-10lat będę potrzebował 5kW-7kw na dachu. Zrobienie hybrydy daje mi oszczędność i to co chę mieć UPS z funkcją ładowania PV i agregatem dającm czysty sinus. Tylko czy wtedy muszę zrezygnować z g12W i przejść na g11? skąd jesteś ? w wielu gminach trwają zapisy na dotacje 85% , w niektórych już po ptokach Dofinansowanie niema były rok temu 3kW za 11k 5kw za 16k Czyli żałosne. Edytowane 17 Stycznia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.01.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Zadzwoń do urzędu i dobrze dopytaj . Dopatrzyłem się , że jesteś z okolic Bydgoszczy , a tam coś się dzieje do 19 stycznia http://emc-dotacje.eu/dotacja-na-instalacje-oze-produkcja-i-dystrybucja/ o dotację starają się JST - jedn samorządu . A one zbierają chętnych na OZE . To by się pokrywało z http://m.gramwzielone.pl/trendy/25139/lista-naborow-na-unijne-dotacje-na-oze-na-2017-r link do naborów w połowie strony. Tak było u mnie . Czekam na 6,16kw za jakieś 7-8 tysi , za wszystko . http://m.gramwzielone.pl/trendy/27192/dotacje-na-oze-i-efektywnosc-energetyczna-w-wielkopolsceTo są mega krótkie nabory i niezbyt nagłośnione , zwykle ok 2 tygodnie ns zapisanie. U mnie na dwie gminy i 52 tyś mieszkańców, zgłosiło się 450 osob. Na podkarpaciu w dwoch gminach mających razem 18 tyś mieszkańców , zebrali 800 osób jakimś cudem Edytowane 17 Stycznia 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 17.01.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 @kulibob nie ma potrzeby przechodzenia na inną taryfę. ZE wymienia bezpłatnie licznik na dwustronny zaprogramowany na taryfę jaka była u Ciebie. I to wszystko ze strony ZE. To że chcesz mieć hybrydę, to Twoja sprawa. Co do tego inwertera chińskiego uważam, że to nie jest "g", wg mnie to jest "wielkie G". Ta cena to jest za produkt nowy, a więc cena produkcji to nie więcej jak 20 % ceny sprzedaży. Zwróć uwagę, że jest chłodzony wentylatorem, który może odmówić posłuszeństwa w każdej chwili, IP20 pewnie. Zrobienie hybrydy z tych klocków będzie też kosztowało, ażeby było pewne, też sporo.Ten inwerter, co Ci podsunąłem ma IP65, więc może być zainstalowany również na dworze. Ma wysoką sprawność oraz dość niskie napięcie pracy po stronie DC (pewnie już na czterech panelach by pracował ). Duży zapas mocy i 2 niezależne wejścia to też duża zaleta. Sprawdź rachunki, ile kWh konsumujesz w ciągu roku w I taryfie. Na pewno będzie więcej po podłączeniu PV do ZE.Co do PC - jest w zasięgu możliwości finansowych bliżej niż myślisz. Mnie kosztowała 1540 zł inwertorowa 3,5 kW (powietrze - powietrze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 17.01.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Co do PC - jest w zasięgu możliwości finansowych bliżej niż myślisz. Mnie kosztowała 1540 zł inwertorowa 3,5 kW (powietrze - powietrze). Jaka to klima? Bo rozumiem, że to klima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.01.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Ja zapłaciłem więcej ale wziąłem Midea 3,5kW grzeje do -15*C na okresy przejściowe jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 17.01.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Jaka to klima? Bo rozumiem, że to klima? KLIMATYZATOR KAISAI FOCUS z WiFi 3,5 kW . Sam zakładałem, więc nie płaciłem za montaż. W słoneczne dni to wyciągam więcej z PV niż klima konsumuje., a ta pracuje non stop od 24 listopada 2017 r. @marcinbbb Midea to znana marka, więc musi kosztować drożej. Moja też jest do -15 st.C. Edytowane 17 Stycznia 2018 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.01.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 z 12 mc 2826 kwh droga 987 tania 1839 ok 65% tania. Ten prąd z "on" konsumowany jest niezależnie czy w taniej czyw drogiej poprostuj jest ściągany ii po dojściu do 0 taryfy mają znaczenie??Jest coś bardziej markowego co pojedzie na ok 30V i teoretycznie do 32A w szczycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts