Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

@kulibob przy tym zużyciu w I taryfie, to 1 kW do 1,5 kW w panelach powinno wystarczyć (jak na razie). Dlatego do 1,5 bo odbierasz 80 % wprowadzonego.

Podobno najpierw rozliczają wprowadzoną energię odliczając z I taryfy, później z II. Jak jest to mogą się wypowiedzieć ci, którzy mają PV od lipca 2016 r.

Nie wiem, co by polecić dobrego niskonapięciowego i do tego żeby było w sensownej cenie. Tak modne obecnie mikroinwertery w G.B. są niestety dość drogie. Stąd wydaje się w naszych warunkach tańsza i lepsza instalacja wysokonapięciowa.

Edytowane przez vr5

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z 12 mc 2826 kwh droga 987 tania 1839 ok 65% tania. Ten prąd z "on" konsumowany jest niezależnie czy w taniej czyw drogiej poprostuj jest ściągany ii po dojściu do 0 taryfy mają znaczenie??

Jest coś bardziej markowego co pojedzie na ok 30V i teoretycznie do 32A w szczycie?

Jeśli masz G12 to produkcja z pv w drugiej taryfie i ewentualne wysyłanie do sieci występuje tylko w godzinach 13-15. Jeśli G12w to zdecydowanie więcej. Sposób rozliczenia jest taki, że wszystkie dane zbiera licznik. Rozliczenie wygląda tak, że jeśli braknie kwh dziennej taryfy, to resztę rozliczenia kwh przerzucaja na drugą taryfę.

Jeśli masz G12 to produkcja z pv w drugiej taryfie i ewentualne wysyłanie do sieci występuje tylko w godzinach 13-15. Jeśli G12w to zdecydowanie więcej. Sposób rozliczenia jest taki, że wszystkie dane zbiera licznik. Rozliczenie wygląda tak, że jeśli braknie kwh dziennej taryfy, to resztę rozliczenia kwh przerzucaja na drugą taryfę.

Tak więc czy jeśli jest dostępna taryfa G13 to nie wybrać jej przy PV?

@Tomek B..proszę wytłumacz "łopatologicznie". Jeśli wprowadziłem do sieci 100 kWh w I taryfie i 100 kWh w II taryfie, a zużyłem w obu po 80 kWh, to na pewno wychodzę na "zero", ale jeśli wprowadziłem po 100 jak w pierwszym przykładzie a zużyłem w I taryfie 100 kWh, a w II taryfie 60 kWh, to jak rozliczą?

Jeszcze jak zużyję 60 na 100 kWh?

Edytowane przez vr5

Rozliczenie wygląda tak, że jeśli braknie kwh dziennej taryfy, to resztę rozliczenia kwh przerzucaja na drugą taryfę.

Możesz to rozliczenie sprecyzować bo nie bardzo rozumie.

Założenia takie same jak powyżej czyli 100 kWh w pierwszej taryfie oraz 100 kWh w drugiej taryfie. Czyli jeżeli teraz odebrałem 80 kWh w pierwszej taryfie. Co będzie dalej? mam jeszcze 80 kWh drugiej taryfie czy jak?

@Tomek B..proszę wytłumacz "łopatologicznie". Jeśli wprowadziłem do sieci 100 kWh w I taryfie i 100 kWh w II taryfie, a zużyłem w obu po 80 kWh, to na pewno wychodzę na "zero", ale jeśli wprowadziłem po 100 jak w pierwszym przykładzie a zużyłem w I taryfie 100 kWh, a w II taryfie 60 kWh, to jak rozliczą?

Jeszcze jak zużyję 60 na 100 kWh?

W I tar. -dopłacasz za 20 kWh a w II masz do odebrania 20 kWh

A czego tu się bać. Chińczycy aby cokolwiek sprzedać do europy muszą mieć na każdy produkt CE. Inwerter on grid działa bez problemu, bezpośrednie podłączenie generatora wiatrowego trójfazowego zmniejsza plątaninę kabli, dalej energia leci bezpośrednio do sieci.

no glownie chodzi mi tutaj o awaryjnosc , mam cos sporo oporow, a taki HIPAR rzuca wysoka cena. Nad panelami zreszta tez mysle, ale jakos chyba bardziej zaopatrze sie w Niemczech.

Czy to znaczy że jak wprowadzę do sieci 100kWh w 1 taryfie a odbiorę 80kWh w 2 taryfie to zapłacę za te 80kWh?

Każda taryfa jest rozliczana osobno.

1) wprowadzenie w I tar (+-) pobranie = bilans na + lub -

2) ----"-------"" w II tar -------"----------"----------"--------

Edytowane przez -voymar-

Jako że to jest mój pierwszy rok to się jeszcze nie przestawiłem z większego udziału II taryfy . Jak nadejdzie wiosna, to wzrośnie i to bardzo produkcja w I taryfie. Jest wysoce prawdopodobne, że na 02.08.2018 r. będę miał dużo nadprodukowane w I- wszej a jakiś niedobór w II-giej. Z tego wynika, że oddam za darmo ileś tam kWh, a dopłacę trochę w II-giej.

Czytam artykuł, do którego odnośnik podał kolega @wiseman - może jednak się mylę. Jak by nie patrzeć - będzie dobrze...

Edytowane przez vr5

Ja się zastanawiam czy taryfa G11 nie jest wygodniejsza dla posiadaczy mikroinstalacji pokrywających całe zapotrzebowanie domu.

Ja mam G12E i chcę przy niej pozostać. Jeśli nic się nie popsuje to to w tym sezonie będę miał nadwyżkę, której nie wykorzystam (przepadnie). Ale się nie martwię, bo dokupię ze dwie, a może 3 klimy na następny sezon grzewczy. Jest jeszcze Kospel (max 4 kW), wprawdzie nie używany (nie działał, ale udało mi się go naprawić) I będzie w rezerwie.

A jak ogrzewacz to już nie? Instalacja PV musi być większa, pytanie czy opłacalna wtedy.

Ustawa OZE dla Prosumentów jest "taka sobie". W każdym razie przewymiarowanie PV nie za bardzo się opłaca, bo wydłuża czas zwrotu poniesionych nakładów. Przy rozliczeniu z ZE nadwyżka energii, jeśli taka będzie przepada bezpowrotnie po 365 dniach.

Ale pomogłeś. Trochę chęci z Twojej strony, podobno się znasz na tym. Ja chęci mam i to dużo i sobie policzę. Dzięki. :p

To po co pytasz? Mam szukać ile kosztuje profil mocowanie itd. bo tobie się nie chce. Zakładałem 2 lata temu to ceny pewnie były inne.Poza tym płaciłem za całość instalacji.

A jak ogrzewacz to już nie? Instalacja PV musi być większa, pytanie czy opłacalna wtedy.

Odpowiedziałeś sobie sam. powyżej 10 kW to już opust 1 do 0,7 To trzeba przewymiarować chociaż na 15kW .12kW malo opłacalne

Z 10kW 80% to=8000kWh

Z 12kW 70%to=8400 kWh

wniosek;- o 400kWh więcej nie opłaci się instalować 12kW lepiej 10kW, a od 80 do nawet 100% produkcji jesteś w stanie połknąć w miesiącach od października do ok połowy kwietnia.Reszta produkcji (maj -wrzesień) musi być nadwyżka.

10kW + PC to ma sens jak ma ktoś luźne 100koła.-ale zwrot to już inna sprawa lub zamiast PC załadować 15kW lub więcej PV (ale to też zależy od zapotrzebowania domu i oczywiście m2.

Edytowane przez -voymar-