marcinbbb 18.01.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Ja bym kupił inwerter 9,6kW a przewymiarował go panelami na 11-12kW Fronka można tak fabrycznie jak to ktoś napisał "wykastrować" Ja mam G11 nie martwie się kto i o której odlali zmywarkę, jednak jak dokupię klimę to pewnie będę myślał o zmianie taryfy na jakąś G12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 18.01.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Witam, Dziękuję wszystkim, którzy merytorycznie piszą w tym wątku, gdyż informacje te bardzo mi się przydały. Opisuję poniżej moje spostrzeżenia i wnioski. Może ktoś równie skorzysta. Opis. Dom zasilany wyłącznie prądem. Taryfa G12 (+kominek dla frajdy). Zapotrzebowanie roczne: 10500-11800 MW. Planowana, rozważana instalacja on-grid. Analiza. 1. Spisałem zużycie prądu i rozpisałem go na miesięczne okresy. Dlaczego? O tym dalej. 2. Znalazłem dobre dane usłonecznienia w moim mieście. Niestety nie jest ono rekordowe, ale nie jest też najmniejsze w naszym kraju. 3. Sprawdziłem ilość dni słonecznych i pochmurnych w moim mieście. Te dane są dobrze udokumentowane statystycznie, ale już definicja dni słonecznych i pochmurnych jest taka sobie. Opisuje dzień słoneczny jako promieniowanie w zakresie 100-80%, a w pochmurny 80-20%. Przyjąłem, więc współczynniki jako średnią tych wartości, odpowiednio 90% i 50%. Okazuje się, że nawet 10% błąd w tym zakresie nie wpływa znacząco na wynik globalny, a roczne sumaryczne usłonecznienie może wahać się też znacząco. Dni słonecznych mam 61,5, zachmurzonych 158,7. Pozostałe rozumiem z zerową produkcją energii. 4. Z projektu wziąłem dane pochylenia dachu, tutaj mam niemalże idealnie 33 st., dalej kompasem sprawdziłem odchylenie kierunków SE170 i SW260. 5. Wstępnie (pobieżnie) wziąłem do analizy powierzchnie PV dające zakres pokrycia zapotrzebowania w zakresie 30%-100%. Wybrałem do dalszych analiz instalacje: 7 kWp, 8,96 kWp i 11,2 kWp. 6. Policzyłem ile paneli będę mógł umieścić na połaci SE i SW i uwzględniłem to dla liczonych instalacji. Niestety dla kierunku SE mogę umieścić tylko 21 paneli co daje odpowiednio dla instalacji: 7 kWp: 80%; 8,96 kWp: 66%; 11,2 kWp: 53% powierzchni. Zacienienie nie występuje. 7. Przyjąłem wartość 0,25% strat na panelach na każdy jeden stopień odchylenia od południa. Co daje 22,5% strat przy odchyleniu 90 st. (literatura podaje 15-20%. Podszedłem trochę zachowawczo). 8. Policzyłem z powyższego uzyski z obu połaci dachu dla pełnej powierzchni PV. Uzyskałem wyniki odpowiednio: 7: 94%; 8,96: 91,5%; 11,2: 89,2% z mocy jaką dają łącznie zainstalowane PV. 9. Wyniki dla kontroli poprawności weryfikowałem do danych podawanych na pvmonitoring dla instalacji opisanych i podobnych w moim regionie aproksymując wyniki do wielkości obliczanych przeze mnie. 10. Następnie zacząłem sprawdzać różne panele/oferty biorąc pod uwagę ich prądy, temperatury, sprawności, itd. Oraz dobierać inwertery. Wybrałem ostatecznie do dalszych rozważań panele polikrystaliczne o mocy 280 kWp i sprawności 17,21% oraz inwerter 3F o sprawności średniej 97,4%. Przyjąłem też sprawność instalacji elektrycznej na poziomie 99%. 11. W dalszych obliczeniach przeanalizowałem dokładnie 3 moce instalacji na panelach PV: 7,0 kWp, 8,96 kWp i 11,2 kWp, przy inwerterach odpowiednio 8,2 kW dla pierwszych dwóch i 10 kW dla trzeciej. 12. Wprowadziłem współczynnik spadku/wzrostu sprawności pozyskiwania energii przez PV ze względu na temperaturę ich powierzchni. 13. Naniosłem w obliczeniach spadek sprawności PV ze względu na ich starzenie wynoszące 0,7% rocznie. 14. Rozpisałem udział produkcji energii z PV, samą produkcję na miesiące, posiadając statystyki z Internetu i powyższe założenia oraz wyliczenia. 15. Rozpisałem zapotrzebowanie domu na energię w każdym miesiącu mając 2-letnią statystykę nowego domu (pierwszy rok pominąłem) oraz ok. 20 letnią statystykę zużycia energii w ogóle. 16. Sprawdziłem i naniosłem zużycie proporcjonalnie (taniej i drogiej) taryfy G12 oraz obliczyłem średnią cenę energii, którą płacę za 1kWh = 0,50 zł. 17. Wyznaczyłem możliwe wielkości energii, które w danych miesiącach skonsumuję bezpośrednio z produkcji paneli PV na własne potrzeby, a ile oddam do „magazynu”. Wyszło mi odpowiednio na własne potrzeby przy instalacjach: 7: 32,4%; 8,96: 27,9%; 11,2: 25,2%. 18. Instalacje uwzględniając wszystkie powyższe dane i współczynniki sprawności wyprodukują odpowiednio: 7: 6444 kWh; 8,96: 8030 kWh; 11,2: 9755 kWh. 19. Odniosłem dalej koszty inwestycji do zwrotu pieniądza w czasie – ROI. Obliczenia prowadziłem dla okresu 10 lat użytkowania i 20 lat amortyzacji instalacji. Wiem…, ale producenci, sprzedawcy zapewniają najczęściej 10-12 letnią gwarancję, a w 30 lat użytkowania instalacji średnio wierzę (różne powody na odrębną dyskusję). Przyjąłem oprocentowanie na poziomie kredytu, który na mnie nadal wisi z roczną symulacją wzrostu WIBOR na kolejne 10 lat opierając się na krzywej Gaussa z pikiem na poziomie 4% (sam WIBOR) + oprocentowanie kredytu. Wnioski: 1. Instalacja obniży rachunki procentowo odpowiednio dla/o: 7: 47%; 8,96: 58%; 11,2: 70%. 2. Zwrot inwestycji w latach następuje odpowiednio dla/o: 7: 9,2 lat; 8,96: 8,6 lat; 11,2: 8,4 lat. Do obliczeń zastosowałem koszty instalacji po cenach podawanych w Internecie z robocizną. Wszystko łącznie z WiFi. 3. Łączna obliczona sprawność instalacji dla moich warunków i dobranych komponentów wynosi odpowiednio: 7: 92,1%; 8,96: 89,6%; 11,2: 87,1%. 4. Czym bardziej dopasowana instalacja pod względem mocy do zapotrzebowania, tym lepsze współczynniki zwrotu. Niestety ograniczeniem jest 80% magazyn dla instalacji do 10 KW. Później „zabawa” zaczyna być mniej opłacalna. 5. Warto walczyć o każdy procent zwiększenia użycia energii na własne potrzeby i jak najmniej oddawać do ZE. 6. Rozumiem, dlaczego tak bardzo walczy się o każdy procent sprawności i usłonecznienia. Szczęściarze, którzy mają w roku dużo słoneczka. Warto stosować (do pewnej granicy ceny) urządzenia o możliwie najlepszych sprawnościach. 7. Bardzo ważne jest właściwe dobranie urządzeń i rozmieszczenie PV względem kierunków, czyli projekt, aby z jednej strony nie ograniczać sobie możliwości przez ograniczenie jednego z komponentów, z drugiej strony, aby nie przeinwestować niepotrzebnie w inny. Niestety wśród dziesiątków, czy setek podzespołów na końcu po analizach do wyboru dla mojej instalacji pozostało kilka! Co determinuje ostateczną cenę zestawu. 8. Odchylenie paneli od południa nie jest takie złe, jeśli wykorzystanie energii na własne potrzeby (nie do sieci) koreluje ze szczytami pracy tych części instalacji PV z naszymi. Reasumując. Opłacalność fotowoltaiki jest sprawą indywidualną i zależy od wielu czynników i parametrów. Pomijając aspekty ideowe, pozostając przy finansowych, powinna być rozważana za każdym razem odrębnie. U mnie wygląda to zachęcająco. mam pytanie, mógł byś podać więcej informacji odnośnie Twojego domu? Mam podobne plany ,a jestem na etapie planowania co i jak. Narazie elektryka się w domu robi , to jeszcze możliwe są małe zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.01.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Do powższej analizy można dorzućić jeszcze jedno. Jeśli będziemy korzystać z dowolnego urządzenia z COP > 1 bądź też ładować auto elektryczne to wtedy "stopa zwrotu" znacznie się poprawia. Jeśli np. klima pociągnie z paneli 500 kWh, to oznacza, iż "za darmo" wrzuciliśmy do domu 2000 kWh. Jeśli np. auto pociągnie z 500 kWh, tzn. iż "za darmo" przejechaliśmy 3300 km, czyli panele wypracowały oszczędność rzędu 1000 zł. W praktyce oznacza to wartość kWh z paneli rzędu 2 zł - zupełnie inna niż 80% wracające z sieci nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 18.01.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Ja bym kupił inwerter 9,6kW a przewymiarował go panelami na 11-12kW Fronka można tak fabrycznie jak to ktoś napisał "wykastrować" SolarMax 2000S oraz SolarMax 3000S mają praktycznie rzecz biorąc te same "wnętrzności" - różnią się oprogramowaniem. Nie wiem jak jest z Aurora 3,0 i Aurora 3,6 firmy ABB, ale nie zdziwił bym żeby było podobnie. Mając dach 2-spadowy (i nie tylko) warto dobrać ekperymentalnie maksymalną ilość paneli dla mocy inwerterów do 10 kW, a nie np 15 kW, bo strata dodatkowych 10 % upustu to odczuwalna strata. Nawet jeśli czasem inwerter "obetnie" trochę mocy to lepsze jest niż tracić równe 10 % przez cały rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 18.01.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 A nie jest tak że jak przewymiarujesz inwerter, to się spali??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 18.01.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 A nie jest tak że jak przewymiarujesz inwerter, to się spali??? Nie sądzę, chyba jakieś "badziewie" z tych z wtyczką do kontaktu. Przykład - ABB Aurora 3,0 Out ma moc nominalną 3 kW, ale w instrukcji pisze, że przy pierwszym uruchomieniu podać kraj w którym ma pracować. Jeśli się zdefiniuje Niemcy, to moc z paneli powyżej 3,0 kW obcina, jeśli się zdefiniuje Wielką Brytanię, to moc maksymalna wynosi 3,3 kW. SolarMax 2000S daje do 1980 W. Jeśli panele chcą dać więcej to inwerter zmniejsza prąd na wejściu DC do takiej wartości by było 1980 W po stronie AC. P=UxI na wejściu jest dopasowywane do mocy na wyjściu, czyli "przerabiana" moc w inwerterze nie jest zamieniana na ciepło w samym inwerterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.01.2018 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Ja bym kupił inwerter 9,6kW a przewymiarował go panelami na 11-12kW Fronka można tak fabrycznie jak to ktoś napisał "wykastrować" ..... https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16947465#16947465 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.01.2018 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Mi się chce. Mogłeś podać cene jaką Ty zapłaciłeś - przecież chyba wiesz co za i ile zapłaciłeś, pomimo że zapłaciłeś za całość. Zresztą nie ma już tematu. 23 koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.01.2018 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) @Tomek B..proszę wytłumacz "łopatologicznie". Jeśli wprowadziłem do sieci 100 kWh w I taryfie i 100 kWh w II taryfie, a zużyłem w obu po 80 kWh, to na pewno wychodzę na "zero", ale jeśli wprowadziłem po 100 jak w pierwszym przykładzie a zużyłem w I taryfie 100 kWh, a w II taryfie 60 kWh, to jak rozliczą? Jeszcze jak zużyję 60 na 100 kWh? Licznik bilansuje wejście i wyjście w godzinach czasowych. To czy rozliczą całą energię dzienną zależy od przesłanych przez licznik danych, które przy taryfach G12 liczone są w 2 strefach. Jeśli przed uruchomieniem instalacji pv zużywałem około 3000 kwh energii dziennej, to przy instalacji pv o wielkości 5,1 KW będę musiał dopłacać do energii dziennej? Można to sobie policzyć: Instalacja pv szacunkowo wyprodukuje w ciągu roku 5000kwh. Na bieżąco zbilansujemy skromnie 20% : 3000 kwh/20% = 600 kwh. 5000 kwh - 600 kwh = 4400 kwh oddam do sieci. 4400 kwh x 20% (opust) = 880 kwh zabierze ZE. 4400 kwh - 880 kwh = 3520 kwh zostaje do wykorzystania. Teraz trzeba to rozbić na godziny strefowe, w G12, szacunkowo w tej taryfie instalacja pv będzie pracowała w drugiej strefie przez 2 h dziennie, przyjmijmy, że będzie to 20% końcowej energii. 3520 x 20% = 704kwh. Daje to szacunkowo do wykorzystania: 3520 kwh - 704 kwh = 2816 kwh w strefie pierwszej 704 kwh w strefie drugiej. Dziś sprawdziłem produkcję na falownikach: Od 4 sierpnia do dziś wyprodukowane 1790 kwh. Dziś słońca nie było, pochmurno, ale 4kwh wpadło. Kąt dachu 60 stopni i żaden śnieg nie jest w stanie się utrzymać. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.01.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Tak więc czy jeśli jest dostępna taryfa G13 to nie wybrać jej przy PV? Generalnie produkcja z pv odbywa się w godzinach pierszej strefy, najkorzystniej wychodzi taryfa G12, ponieważ ma najtańszą energię w drugiej strefie, a do niej właśnie będziemy dopłacać. Taryfa G12w wychodzi mniej korzystnie, dopłata do pierwszej i drugiej strefy wyższa niż w G12 Nie zagłębiałem się nigdy w taryfę G13 i jej stref czasowych. Z reguły jest tak, że dopłacać będzie trzeba do tej energii, której zużyjemy najwięcej, co przy ogrzewaniu energią elektryczną daje automatyczną odpowiedź. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.01.2018 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Generalnie produkcja z pv odbywa się w godzinach pierszej strefy, najkorzystniej wychodzi taryfa G12, ponieważ ma najtańszą energię w drugiej strefie, a do niej właśnie będziemy dopłacać. Nie zagłębiałem się nigdy w taryfę G13 i jej stref czasowych. Z reguły jest tak, że dopłacać będzie trzeba do tej energii, której zużyjemy najwięcej, co przy ogrzewaniu energią elektryczną daje automatyczną odpowiedź. Nie której zużyjemy więcej tylko z bilansu : Produkcja .pobranie , oddanie x opust = Bilans na + lub -. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.01.2018 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Nie której zużyjemy więcej tylko z bilansu : Produkcja .pobranie , oddanie x opust = Bilans na + lub -. Ogrzewasz dom w strefie dziennej? Ja bazuję na normalnym zużyciu do czasu uruchomienia instalacji pv. Co się wtedy zmienia? Zużywasz tyle samo co dotychczas z małym plusem na wzrost, ze względu na własną produkcję energii. Zużycie w strefie dziennej mam stałe od wprowadzenia się do domu, początkowo ogrzewanie elektryczne później pc. Inwestycja w pompę ciepła zmniejszyła liczbę zużywanych kwh ale tylko w strefie drugiej. Dopiero pv spełnia najważniejsze zadanie jakim jest duża redukcja rachunków za energię elektryczną. Każdy, kto już mieszka, siadając przy rachunkach za energię elektryczną z całego roku, jest w stanie policzyć, jak dużą instalację pv potrzebuje. Bardzo pomijanym faktem tutaj jest to, że im większą instalację pv zbudujemy, tym więcej energii będziemy oddawać do sieci z 20% kosztem. Przez większość dnia wartości mocy pobieranych przez urządzenia w domu wahają się miedzy 300 - 500W. Potrzebujemy takiej mocy jako wyjściowa.....ale działającej 24h na dobę. Dlatego kombinuję z generatorem wiatrowym jako dodatek do pv. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 18.01.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Dziś sprawdziłem produkcję na falownikach: Od 4 sierpnia do dziś wyprodukowane 1790 kwh.. Od 02.08.2017 r. wyprodukowałem 1578 kWh. To mniej niż u Ciebie, ale w sierpniu jeszcze były roboty dekarskie i panele dokładałem sukcesywnie po przygotowaniu dachu. Na dzień dzisiejszy mam nadwyżkę do odebrania w I taryfie 37 kWh. W II taryfie musiał bym dopłacić ok. 300 zł. Jeszcze nie przestawiłem się na większą konsumpcję w I taryfie, bo przyzwyczajenie robi swoje. Na pewno będę miał sporą nadwyżkę w I taryfie na 02.08.2018 r. Mnie to interesuje, czy ZE całość zabierze, czy nadwyżkę skompensuje w II taryfie. Mam G12E, więc oprócz tego, że będzie przybywać na koncie 2.82 w godz. 13-15 to jeszcze dojdzie sporo od świtu do 7-mej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 18.01.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Nie której zużyjemy więcej tylko z bilansu : Produkcja .pobranie , oddanie x opust = Bilans na + lub -. Z Ustawy to też tak mi wychodzi, ale co się czyta różne wypowiedzi np w portalu "Gram w Zielone" i innych mam wątpliwości. O moim operatorze to najczęściej słyszy się, że zxxxxxej i inne takie... Ja sam z jego strony nie doświadczyłem nic złego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.01.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Mam pytanie odnośnie akumulatorów. Nie chcę aby przetwornica odpalała mi sie o tej porze roku. Ma brać tylko na swoje utrzymanie z aku.Aby to osiągnąć muszę utrzymywać max 26V prąd rozładowania to ok 0,5A więc do rana napięcie praktycznie nie spada. PV spokojnie to nadgoni jednak aku będą ładowane tylko 26Vaby nie przekroczyć progu startu przetwornicy . czy to może im w jakiś sposób zaszkodzić akumulatorom?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 18.01.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Mam pytanie odnośnie akumulatorów. Nie chcę aby przetwornica odpalała mi sie o tej porze roku. Ma brać tylko na swoje utrzymanie z aku. Aby to osiągnąć muszę utrzymywać max 26V prąd rozładowania to ok 0,5A więc do rana napięcie praktycznie nie spada. PV spokojnie to nadgoni jednak aku będą ładowane tylko 26Vaby nie przekroczyć progu startu przetwornicy . czy to może im w jakiś sposób zaszkodzić akumulatorom?? Tak nie do końca wiem o co Ci chodzi...Ale chyba powinieneś pomyśleć o sterowaniu tej, a właściwie przyszłej hybrydy , może na jakimś mikroprocesorze. Tak na początek może wystarczy zegar sterujący np. Theben TR 610S, lub jakiś prostszy. Nim możesz rozłączyć, lub załączyć poszczególne podzespoły o zaplanowanym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 18.01.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) @rysiek83 Witam, Dom 235 m2 + nieogrzewany garaż.Wszystko na prąd. Gaz odciąłem przed budową.pochylenie dachu 33 st.odchylenie połaci SE - 45 st - 20 paneliodchylenie połaci SW +55 st. - 12 paneli Plan jest taki, aby zminimalizować rachunek prądu (docelowo) do 5-8 stówek rocznie, ale jak i będzie nico więcej też bedzi OK. Jak potrzebujesz więcej informacji napisz na priv. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.01.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Ogrzewasz dom w strefie dziennej? Ja bazuję na normalnym zużyciu do czasu uruchomienia instalacji pv. Co się wtedy zmienia? Zużywasz tyle samo co dotychczas z małym plusem na wzrost, ze względu na własną produkcję energii. Zużycie w strefie dziennej mam stałe od wprowadzenia się do domu, początkowo ogrzewanie elektryczne później pc. Inwestycja w pompę ciepła zmniejszyła liczbę zużywanych kwh ale tylko w strefie drugiej. Dopiero pv spełnia najważniejsze zadanie jakim jest duża redukcja rachunków za energię elektryczną. Każdy, kto już mieszka, siadając przy rachunkach za energię elektryczną z całego roku, jest w stanie policzyć, jak dużą instalację pv potrzebuje. Bardzo pomijanym faktem tutaj jest to, że im większą instalację pv zbudujemy, tym więcej energii będziemy oddawać do sieci z 20% kosztem. Przez większość dnia wartości mocy pobieranych przez urządzenia w domu wahają się miedzy 300 - 500W. Potrzebujemy takiej mocy jako wyjściowa.....ale działającej 24h na dobę. Dlatego kombinuję z generatorem wiatrowym jako dodatek do pv. Tak ogrzewam .Odpowiada za to sterownik ,jak temp.w domu spadnie poniżej 22,5 *C to załączy piec. W I tar. od początku roku pobrałem już ponad 600kWh Choć zdecydowana większość to II tar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.01.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Pomoinmy co chce zrobić. Chodzi o aku załóżmy że jest ciągle rozładowywany prądem 0,5A i będzie ładowany przez kilka godzin tylko przez 26V a zalecane minimum buforowe to 27,2 czy mogę wtedy jakoś zaszkodzić aku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.01.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Z Ustawy to też tak mi wychodzi, ale co się czyta różne wypowiedzi np w portalu "Gram w Zielone" i innych mam wątpliwości. O moim operatorze to najczęściej słyszy się, że zxxxxxej i inne takie... Ja sam z jego strony nie doświadczyłem nic złego. Z rozliczeniem jest tak jak pisałem .Każda taryfa osobno. Rozliczam się już drugi rok i wszystko się zgadza. 31. 12. 2017 roku spisałem ( podsumowałem ) okres rozliczeniowy za: 6-m-cy ( rozliczam się co 1/2 roku) styczeń -czerwiec i lipiec -grudzień. Zanim przyszła faktura znałem koszt dopłaty. Pomyliłem się o 18 zeta. TAK jest u mnie w PGE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts