Tomek B.. 18.01.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Od 02.08.2017 r. wyprodukowałem 1578 kWh. To mniej niż u Ciebie, ale w sierpniu jeszcze były roboty dekarskie i panele dokładałem sukcesywnie po przygotowaniu dachu. Na dzień dzisiejszy mam nadwyżkę do odebrania w I taryfie 37 kWh. W II taryfie musiał bym dopłacić ok. 300 zł. Jeszcze nie przestawiłem się na większą konsumpcję w I taryfie, bo przyzwyczajenie robi swoje. Na pewno będę miał sporą nadwyżkę w I taryfie na 02.08.2018 r. Mnie to interesuje, czy ZE całość zabierze, czy nadwyżkę skompensuje w II taryfie. Mam G12E, więc oprócz tego, że będzie przybywać na koncie 2.82 w godz. 13-15 to jeszcze dojdzie sporo od świtu do 7-mej. Jakieś konkretne wartości będzie można porównać po pełnym roku. W sierpniu i wrześniu inwertery wyłaczały się nawet po godzinie 21. ZE nie może zabrać kwh, musi je rozliczyć, jesli braknie w dziennej to resztę musi przerzucić na nocną. Jeśli nawet wtedy braknie, to warto walczyć o rozliczenie pozostałej energii w opłatach stałych. ZE nie może żądać opłat stałych i jednocześnie zabierać nieswojej energii. Ma do tego prawo tylko wtedy jeśli wartość pozostałych kwh przekracza wartość opłat licznikowych. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.01.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Tak ogrzewam .Odpowiada za to sterownik ,jak temp.w domu spadnie poniżej 22,5 *C to załączy piec. W I tar. od początku roku pobrałem już ponad 600kWh Choć zdecydowana większość to II tar Również ogrzewam w taryfie dziennej. Pompa ciepła pobiera wtedy 1500W. Jak zobaczyłem u ciebie moc grzewczą kotła elektrycznego, to włosy stanęły mi dęba. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.01.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Również ogrzewam w taryfie dziennej. Pompa ciepła pobiera wtedy 1500W. Jak zobaczyłem u ciebie moc grzewczą kotła elektrycznego, to włosy stanęły mi dęba. Jak nie ma PC to tak jest. Jaką masz pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 18.01.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 @culibob 26 V, to 13 V na jeden akumulator. Na pewno takie napięci im nie zaszkodzi. Jak by schodziło do 11 V to by było blisko dopuszczalnego.Jeśli w nocy tej swojej konstrukcji nie używasz, a pobiera prąd "na czuwaniu", to chyba lepiej odłączyć od akumulatorów i ponownie załączyć, gdy będzie dzień. Czyli sterować albo ręcznie, albo np. zegarem czasowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.01.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Jak nie ma PC to tak jest. Jaką masz pompę? Gruntową, sprężarka 1380W, dwie pompy obiegowe po 40W. Dodatkowo mam grzałkę 7500W wkręconą w zbiornik w zbiorniku. Rano i przed 15 załącza się na kilkanaście minut aby podnieść temperaturę c.w.u. Wkrótce to zadanie na co najmniej 6 miesięcy w roku przejmą próżniowe kolektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.01.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Dokładnie - tak.Poniżej 10,5V aku kwasowy (12V) cierpi i się trwale zasiarcza.Powyżej - nie.Nie będzie po prostu doładowany na full.Nie z całej jego pojemności będziesz mógł skorzystać. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.01.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Pytanie o równoległe łączenie paneli czy te panel nie będą sie ze sobą gryzły oczywiście separowane diodami. Parametry techniczne:Napięcie otwartego obwodu 37,6VNapięcie optymalne 30,5VNatężenie optymalne 8,19ANatężenie zwarciowe 8,85AMoc maksymalna (teoretyczna) 250W Parametry techniczne:Napięcie otwartego obwodu 37,1VNapięcie optymalne 29,6VNatężenie optymalne 7,95ANatężenie zwarciowe 8,56AMoc maksymalna (teoretyczna) 235W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.01.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Pytanie o równoległe łączenie paneli czy te panel nie będą sie ze sobą gryzły oczywiście separowane diodami. Separowane diodami na pewno nie, bez diod to nawet i 2 samice z tego samego gniazda mogą się pogryźć.. Widzę, że dalej preferujesz układy nisko napięciowe. Więc i hybryda pewnie "za płotem" PV z wykorzystaniem hybrydy to na pewno przyszłość, ale obawiam się, jednak, że na wyższe napięcia, bo i kable cieńsze. Teraz taka ciekawostka - Na jednym z portali aukcyjnych pojawiły się kable (skrętka z RJ45) w cenach około 100 zł za sztukę dedykowane do Victron Energy. Czyli zamiast niefirmowego kabla za 5 zł potencjalny właściciel tego "cacka" może się dowartościować firmowym, Nie wspomnę o akumulatorach, gdzie zestaw ogniw 12 V Victron Energy OPzS Solar 910 zaczyna się od 13 638,24 zł (ołowiowe zalewane kwasem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.01.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Bardziej chodziło mi oto czy ma to jakieś znaczenie dla regulatora 4 panele. Dwa takie i dwa takie dodatkowo dwa pod kątem ok 20* i dwa 90* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.01.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Bardziej chodziło mi oto czy ma to jakieś znaczenie dla regulatora 4 panele. Dwa takie i dwa takie dodatkowo dwa pod kątem ok 20* i dwa 90* Zawsze! Zapytaj Adama jakie dobrać diody, bo ma duże doświadczenie. Chodzi o to, by straty były jak najmniejsze. Musisz mieć świadomość, że jak dobrze zaświeci słońce i panel wygeneruje 8 A, to mając diody o spadku napięcia 1 V tracisz na zestawie 6 paneli prawie 50 W mocy. Ja Ci życzę słońca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.01.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Te 50W latem raczej wielkiej różnicy nie robi instalacja teoretycznie jest dość przewymiarowana. Wczoraj zmierzyłem obwody podłaćzone do UPS i w 24h wyszło 2,8kwh czyli 117W max jednak TV mało chodził. 300W mogę zmieścić w grzałce czyli instalcja jest przewymiarowana ok x2. Dlatego odpuszczam kolejne dwa panele bo musiał bym załatwić kolejny regulator i kolejne EsyDC.A na on grid przyjdzie czas bo jedyna opcja teraz to to gówienko do gniazdka podłączane ale mówicie ze to totalna lipa chociaż nie wiem dlaczegoTeż życzę słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.01.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) @kulibob to lepiej zostań przy off grid, a nie kombinuj z hybrydą na bazie tego nisko napieciowego inwertera on grid. Jest wysoce prawdopodobne, że nie prędko uda Ci się to wszystko połączyć. Jestem zdania , że przy Twoim doświadczeniu w PV trochę musisz jeszcze poeksperymentować, by dojść do perfekcji. Podsunąłem Ci rozwiązanie wg mnie najbardziej bezpieczne i optymalne - przygodę z PV podzielić na off grid i on grid i jeśli Ci zapału starczyć to eksperymentować przy off, a cieszyć się z szybko amortyzującej sie on . Przy poborze ok. 1000 kWh w I taryfie i przy zastosowaniu on (jak ten który znalazłem) oraz 4 do 5 paneli (zakładam, że przynajmniej 2 przeznaczysz z już posiadanych) to prawdopodobny czas amortyzacji poniesionych dodatkowych nakładów finansowych do 30 miesięcy. Nie można wykluczyć, że szybciej. To Ty będziesz decydował, czy i kiedy przerzucić panele do off, czy do on.Nie ma co się obawiać zgłoszenia do ZE, bo to proste. Schemat podłączenia masz u aukcji z tym na 1000 W - wystarczy dołożyć "korek" przy liczniku. Rozdzielnica po stronie DC wskazana i łatwa do zrobienia. Cena gotowej kupionej do PV to zmarnowane pieniądze, tak jak za kabelek do Victron Energy. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.01.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Co nie prędko uda mis się połączyć? Off grida niedługo zamyka i uznaje za zakończony zostaje mi jeszcze jeden blok akumulatorów i wydech agregatu na zewnątrz. Później już tylko testy i przerzucenie paneli(0,46kW) z ziemi na wiatę gilową (ale trzeba ją jeszcze wybudować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.01.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 @kolbob to dokończ i testuj. Ostrożnie z zakupem akumulatorów, bo grozi Ci przeinwestowanie.Ja miałem w Meleksie 6 nowych. Były kupione suche w Bomisie (taka firma w latach 90-tych, jak teraz Dziadex). Wytrzymały prawie 3 lata i jakieś 10000 km, więc sporo. Jeśli kupisz akumulatory kwasowe, to pewnie "padną" przed zamortyzowaniem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.01.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Te 50W latem raczej wielkiej różnicy nie robi instalacja teoretycznie jest dość przewymiarowana. Wczoraj zmierzyłem obwody podłaćzone do UPS i w 24h wyszło 2,8kwh czyli 117W max jednak TV mało chodził. 300W mogę zmieścić w grzałce czyli instalcja jest przewymiarowana ok x2. Dlatego odpuszczam kolejne dwa panele bo musiał bym załatwić kolejny regulator i kolejne EsyDC. A na on grid przyjdzie czas bo jedyna opcja teraz to to gówienko do gniazdka podłączane ale mówicie ze to totalna lipa chociaż nie wiem dlaczego Też życzę słońca To gówienko ma 5 lat gwarancji, jeśli rzeczywiście taki słaby sprzęt to jest szansa, że po zakupie będziesz miał bez końca nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.01.2018 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Pisałem do sprzedawcy aby podesłał jakis certyfikat caby sprawić czy to jest ok dla energetyki i cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.01.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Pisałem do sprzedawcy aby podesłał jakis certyfikat caby sprawić czy to jest ok dla energetyki i cisza. Jeśli chodzi o gwarancję, to jednak nie 5 lat. W aukcji znajduje się taka informacja : "CZAS NA REKLAMACJĘ Z TYTUŁU RĘKOJMI 1 rok rękojmia wyłączona dla przedsiębiorców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.01.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Jeśli chodzi o gwarancję, to jednak nie 5 lat. W aukcji znajduje się taka informacja : "CZAS NA REKLAMACJĘ Z TYTUŁU RĘKOJMI 1 rok rękojmia wyłączona dla przedsiębiorców" http://generatory-wiatrowe.pl/wp-content/uploads/2014/12/Inwerter-Sieciowy-1000W-Smart-Micro.pdf Strona 14. Gwarancja 5 lat. Jeśli zostajesz dystrybutorem, chińczycy dają 5 lat gwarancji. Gwarancja powyżej jednego roku wiąże się z dodatkowymi kosztami transportu klient-serwis. Firma nie chce ich ponosić, więc przerzuca na klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.01.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Witam!Jako potencjalny klient, który chce sprzęt podłączyć do sieci, gdzie wymagana jest zgoda ZE powinienem z góry wiedzieć czy sprzęt posiada wszystkie wymagane certyfikaty. Tego o tym sprzęcie raczej nie da się powiedzieć, chyba, że coś przeoczyłem. Sprzęt nie ma nawet tabliczki znamionowej, by choć w sieci znaleźć parametry i certyfikaty. Nawet jeśli nie ma ich sprzedawca w naszym języku, to można przetłumaczyć. Powiem szczerze - nie przekonuje mnie ulotka Zespołu Airgenerator.W moim ZE sprawa jest prosta - zanoszę wypełniony poprawnie Wniosek o Podłączenie Mikroinstalacji do sieci z papierami do falownika i wymieniają licznik na dwukierunkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.01.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Witam! Jako potencjalny klient, który chce sprzęt podłączyć do sieci, gdzie wymagana jest zgoda ZE powinienem z góry wiedzieć czy sprzęt posiada wszystkie wymagane certyfikaty. Tego o tym sprzęcie raczej nie da się powiedzieć, chyba, że coś przeoczyłem. Sprzęt nie ma nawet tabliczki znamionowej, by choć w sieci znaleźć parametry i certyfikaty. Nawet jeśli nie ma ich sprzedawca w naszym języku, to można przetłumaczyć. Powiem szczerze - nie przekonuje mnie ulotka Zespołu Airgenerator. W moim ZE sprawa jest prosta - zanoszę wypełniony poprawnie Wniosek o Podłączenie Mikroinstalacji do sieci z papierami do falownika i wymieniają licznik na dwukierunkowy. Te papiery to z reguły jeden certyfikat, mus być w języku polskim. Raczej nigdzie nie znajdziesz tego w opisie aukcji. Każdy sprzedawca dosyła to razem z zakupionym produktem. Dlaczego? Bo miał w języku angielskim czy też innym i dał do tłumaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts