Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

dofinansowanie 85% do OZE , wiele gmin ruszyło zadki do programów

Wypisz wymaluj to na co też czekam

http://www.wfosgw.poznan.pl/unijne-srodki-finansowe-oze-wielkopolskiego-regionalnego-programu-operacyjnego-dla-osob-fizycznych/

No, jeśli dofinansowanie 85 %, to może być atrakcyjne zwłaszcza dla kupujących PV "pod klucz". Te warunki w ramce u @imrahil są raczej dla firm, które wygrają przetargi na montaż instalacji.

@imrahil proszę podaj więcej szczegółów .

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na Mazowszu też taki "konkurs" się odbył.

Gminy wiejskie miały dostać ok 20 milionów na takie inwestycje w OZE.

Z ponad 80 wnioskow pieniądze dostały chyba 4.

Reszta stracila czas i pieniądze na przygotowanie wnioskow.

Ciekawe ile gmin wielkopolskich umoczyło pieniądze we wnioski a ile skorzystalo. :)

cytat " Instytucja Zarządzająca WRPO 2014+ informuje, że w ramach konkursu złożono 187 wniosków o dofinansowanie. 116 wniosków zostało ocenionych pozytywnie i skierowanych do dalszej oceny, 49 projektów zostało ocenionych negatywnie, 20 wniosków pozostawiono bez rozpatrzenia oraz 2 wnioski zostały wycofane. Wnioski pozytywnie ocenione formalnie zostaną ocenione merytorycznie przez członków Komisji Oceny Projektów."

mam info z gminy ,że " 20.12.2017r. otrzymaliśmy wiadomość, że nasz wniosek i otrzymał status w Lokalnym Systemie Teleinformatycznym jako „zatwierdzony po ocenie formalnej”. Planowany termin zakończenia oceny merytorycznej i rozstrzygnięcia konkursu ustalony był na luty 2018r. Prawdopodobnie termin ten będzie opóźniony ok. m-c. " także widać światełko w tunelu

@rysiek83

Witam,

Dom 235 m2 + nieogrzewany garaż.

Wszystko na prąd. Gaz odciąłem przed budową.

pochylenie dachu 33 st.

odchylenie połaci SE - 45 st - 20 paneli

odchylenie połaci SW +55 st. - 12 paneli

Plan jest taki, aby zminimalizować rachunek prądu (docelowo) do 5-8 stówek rocznie, ale jak i będzie nico więcej też bedzi OK.

Jak potrzebujesz więcej informacji napisz na priv.[/WHITE]

Witam. Trochę techniki i człowiek się gubi. Ni hu...hu niewim jak do Ciebie napisać na priv. Jakie masz ogrzewanie? Ja mam w planie grzać podłogowka za pomocą kabli grzewczych. A mam 100m 2 parterowy domek.

32 panele to jakieś 8,3 kW przy 260W za szt.

Z tych 8.3 kW ja bym zrobił 9700kWh ale u ciebie pewnie mniej i to dużo mniej.

ponad 230 m2 do grzania + bytowy

Życzę szczerze powodzenia ale jak całość grzanie + bytowy zamkniesz z dopłatą 2500 koła to by było dobrze.

@voymar

myślałem o PV 280 W co daje łacznie 8,96 kW

A zapotrzebowanie na prąd mam nie za duże, a planuję jeszcze mniejsze (niezależnie od PV), bo nie wszystko jeszcze zrobiłem.

Dom mi grzeje PCi - taki baniak w gospodarczym do CWU, tylko ze sprytnym obiegiem 100 mb podłogówki. Jak mam czas i ochotę to wrzucam trochę drew do kominka w weekendy, a przez kilka zimniejszych dni tej zimy na 6-10 godz. włączałem elektryczną podłogówkę na ok. 2 KW.

Taki dom zoptymalizowany, bliski pasywnemu stąd ... damy radę ;-)

Panowie wnioski to jedno później zacznie się szukanie firmy która postawi instalację pod klucz za 2000PLN/1kWp.
nikt nie ma stawiać pv za takie kwoty , tyle ma zapłacić Kowalski

Ostatnio analizowałem jeden z ogłoszonych przetargów z tym dofinansowaniem
pod jakim kątem ta analiza ?

uwierzcie mi za 7000PLN/kWp nie chcielibyście nawet ruszyć palcem aby to zrobić.
ktoś przebrnie przez skomplikowane wytyczne(bo zapewne do tego pijesz)w jednym wniosku pozostałe 400 zrobi na zasadzie kopiuj wklej i po robocie . jak może sie nie opłacać 7 tysi od kwp , jak innym opłaca sie za 5 i mniej . projekt w mojej gminie opiewa na 10,5 bańki firma realizująca tak duze zlecenie kupi instalacje od producenta z duuużym rabatem i swoje zarobi

@voymar

myślałem o PV 280 W co daje łacznie 8,96 kW

A zapotrzebowanie na prąd mam nie za duże, a planuję jeszcze mniejsze (niezależnie od PV), bo nie wszystko jeszcze zrobiłem.

Dom mi grzeje PCi - taki baniak w gospodarczym do CWU, tylko ze sprytnym obiegiem 100 mb podłogówki. Jak mam czas i ochotę to wrzucam trochę drew do kominka w weekendy, a przez kilka zimniejszych dni tej zimy na 6-10 godz. włączałem elektryczną podłogówkę na ok. 2 KW.

Taki dom zoptymalizowany, bliski pasywnemu stąd ... damy radę ;-)

NIE oponuję . Wiesz co masz, jeżeli jest PC to duży plus. Zapewne wiesz ile zużywasz na bytowe itd. należy odliczyć jeszcze ( te weekendy w które ci się chce) palić w kominku . Moim zdaniem braknie tego PV i dopłata będzie wyższa niż założyłeś ale zawsze można rozbudować ,byle by ustawa była taka jaka jest a nie gorsza.

Edytowane przez -voymar-

@imrahil proszę podaj więcej szczegółów .

w gminie jest nabór o dofinansowanie w formie grantów, środki będą z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego. spróbować zawsze warto. jedyny problem to uproszczony audyt energetyczny podpisany przez osobę z uprawnieniami instalatora instalacji OZE wydanymi przez Urząd Dozoru Technicznego. ten audyt trzeba dosyć szybko wykonać (do 2 marca) i przypuszczam, że za niego zapłacić.

otrzymałem pierwszą wstępną wycenę na panelach Sharp 360 W i inwerterze Fronius lub SMA. na co zwracać uwagę?

w gminie jest nabór o dofinansowanie w formie grantów, środki będą z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego. spróbować zawsze warto. jedyny problem to uproszczony audyt energetyczny podpisany przez osobę z uprawnieniami instalatora instalacji OZE wydanymi przez Urząd Dozoru Technicznego. ten audyt trzeba dosyć szybko wykonać (do 2 marca) i przypuszczam, że za niego zapłacić.

otrzymałem pierwszą wstępną wycenę na panelach Sharp 360 W i inwerterze Fronius lub SMA. na co zwracać uwagę?

Audyt energetyczny ? U mnie i w innych gminach z tego co czytałem to były tylko wizyty firmy zajmującej się dotacjami OZE i weryfikacja kto ile zużywa prądu , co ma na dachu i instalacji elektrycznej oraz miejsca montażu inwertera . U mnie było dziewczę przed 30tką i na pewno nie miała UDT

Kombinują i niepotrzebnie utrudniają... Na Śląsku pojawiła się dotacja na 100% , kosztów niekwalifikowanych ale nie więcej jak 6 koła za KWP i tylko dla 100 beneficjentów http://m.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/29767/kolejne-miasto-z-woj-slaskiego-chce-udostepnic-dotacje-na-pv

Z pewnością ważne jest, jak wygląda serwisowanie instalacji w okresie gwarancyjnym, szczególnie jeśli coś się dzieje z falownikiem. Czy podczas demontażu montują jakiś zastępczy, czy też czekasz na naprawę swojego falownika.

Dostałem rozliczenie z PGE za okres od 4 sierpnia do końca roku.

Wprowadziłem do sieci w taryfie dziennej 721 kwh, w taryfie nocnej 146 kwh.

PGE zabrało 144 kwh taryfy dziennej i 29 kwh taryfy nocnej ( opust 0,8 ).

Bilans strat za niecałe poł roku. Taryfa G12.

Edytowane przez Tomek B..

@cuuube

Owszem za 2000PLN/kWp nikt nie montuje jednak weź pierwszy lepszy przetarg w rękę i zapoznaj się z wytycznymi i przyznawanymi punktami, to jedno.

Np. w jednym z przetargów zażyczono sobie aby w panelach były zalaminowane (pod szkłem) konkretne informacje. Jak myślisz na którym etapie trzeba to zrobić?

Panele w EU można kupić większe ilości, ale z zalaminowaną informacją??... Wyłożysz z własnej kieszeni kilka baniek za produkcję paneli "pod Ciebie"? Bo nikt Ci ich od tak nie da z FV z odroczonym terminem płatności o rok :)

@Tomek B.. Ja od 02.08 do 31.12. 2017 r. miałem odpowiednio zużycie 577 i 927 kWh, a wprowadzone 925 i 260 kWh. Wyszło brutto 273,85 zł dopłaty oraz prognoza 365,37 zł do 30 czerwca 2018.

Nie pisał bym o tym, ale - ważne:

Zmieniłem w BOK na rozliczanie na 365 dni, a nie co pół roku. Przecież zaczną się nadwyżki, więc po co nadpłacać.

Przy zmianie pani powiedziała mi, że wszyscy wolą rozliczać w okresach półrocznych. Pewnie tak, ale chyba nie ci z PV.

@Tomek B.. Ja od 02.08 do 31.12. 2017 r. miałem odpowiednio zużycie 577 i 927 kWh, a wprowadzone 925 i 260 kWh. Wyszło brutto 273,85 zł dopłaty oraz prognoza 365,37 zł do 30 czerwca 2018.

Nie pisał bym o tym, ale - ważne:

Zmieniłem w BOK na rozliczanie na 365 dni, a nie co pół roku. Przecież zaczną się nadwyżki, więc po co nadpłacać.

Przy zmianie pani powiedziała mi, że wszyscy wolą rozliczać w okresach półrocznych. Pewnie tak, ale chyba nie ci z PV.

Według danych z inwerterów i energii wprowadzonej do sieci wychodzi, że zużycie własne przekroczyło 50%.

Dodatkowo pobrałem 411 kwh dziennej i 1953 kwh nocnej.

Pompa ciepła grzeje kiedy chce.

Dziennej mogłoby wcale nie być, za to więcej nocnej. Różnica jakieś groszowe sprawy.

Co do rozliczenia, odpowiada mi co pół roku, następny okres od stycznia do czerwca .

Edytowane przez Tomek B..