Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

wiem na którym , a znasz powiedzenie Polak potrafi

Więc sam widzisz że przy takich założeniach nie uda się zaproponować dobrej ceny, bo wszystko trzeba zlecać już na etapie produkcji. Cenę trzeba wywindować do granic możliwości aby w razie dowolnego "W" mieć z czego pokryć straty.

A wiesz że w tym samym projekcie do bojlera na cwu 300l. należało wsadzić anody tytanowe które kosztują więcej niż zasobnik na tę wodę, a dodatkowo są one (anody) na prąd - i tak też trzeba je wymieniać co 5 lat.

To wszystko jasno wskazuje że do ogłoszonego przetargu może przystąpić może 1 firma w Polsce która w razie przegranej podniesie się z kolan... tak ta której nikt nie lubi. Bo sprzedają abonament na słońce. Ale oni tego nie wezmą mają za dużo do stracenia.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Według danych z inwerterów i energii wprowadzonej do sieci wychodzi, że zużycie własne przekroczyło 50%.

Dodatkowo pobrałem 411 kwh dziennej i 1953 kwh nocnej.

Pompa ciepła grzeje kiedy chce.

Dziennej mogłoby wcale nie być, za to więcej nocnej. Różnica jakieś groszowe sprawy.

Co do rozliczenia, odpowiada mi co pół roku, następny okres od stycznia do czerwca .

Małe to zużycie jak na te miesiące. : sierpień spoko jest ok ale październik- grudzień to powinien być ok 95% a nawet 100%-grzanie.

Jakie będziesz miał zużycie kwiecień- sierpień skoro teraz miałeś 50%? pewnie 25-30%-te miesiące obniżają średnią roczną, ponieważ produkcja duża a potrzeby mniejsze. Jak popracujesz pełen rok to wtedy będziesz miał realny odczyt.

Edytowane przez -voymar-

Wiem , że papier w biurach przyjmuje wszystko... Może ktoś dostrzeże , że to niezbyt realne założenie i wykreślą . Nie chce mi się wierzyć , że przy takiej skali wypuszczonych dotacji na gminy w całej Polsce , położą 100% projektów . Pożyjemy zobaczymy.

Wiem co to anoda , z cenami to chyba przesadziłeś , tam gdzie ja kupuję magnezowe , mają też tytany między 400 a 1700 a to maks równowartość takiego zasobnika . Ja mam 500L/200 multiwalentny z dwiema wężownicami., byłem kiedyś napalony na solary , ale się wyleczyłem dzięki uwczesnym dotacjom z kredytami . Teraz jeśli wypali Pv to wkręcam grzałkę i grzeję CWU latem - prądem

Napisz coś więcej o tym projekcie , który analizowałeś

Małe to zużycie jak na te miesiące. : sierpień spoko jest ok ale październik- grudzień to powinien być ok 95% a nawet 100%-grzanie.

Jakie będziesz miał zużycie kwiecień- sierpień skoro teraz miałeś 50%? pewnie 25-30%-te miesiące obniżają średnią roczną, ponieważ produkcja duża a potrzeby mniejsze. Jak popracujesz pełen rok to wtedy będziesz miał realny odczyt.

Zdaje sobie z tego sprawę. Ale w rozliczeniu półrocznym kolejnym okresem będzie styczeń - czerwiec a w kolejnym różnica będzie taka, że dojdzie cały lipiec. Stawiam na to, że styczeń - czerwiec będzie podobnie jak było teraz (50%) a w kolejnym lipiec zaniży zużycie własne ze względu na większe oddawanie do sieci. Poza tym od wiosny ruszą kolektory słoneczne więc grzałka pójdzie w odstawkę powiedzmy od kwietnia do września. Pewnie będzie to w roku o jakieś 500 kwh energii nocnej + 300 kwh, którą do tej pory zużywa pompa ciepła (kwiecień -wrzesień). Całe 800 kwh trzeba będzie doliczyć jako oddana do sieci.

Edytowane przez Tomek B..

Czy ktoś z posiadających PV optymalizować energię z nich pochodzącą do odpalania urządzeń kiedy płynie z nich prąd?

Na efektywność instalacji znacząco wpływa fakt, czy:

- olewamy kiedy jest produkcja i tracimy 20%,

- uruchamiamy dowolne urządzenie z COP = 1 i nie tracimy tych 20%,

- uruchamiamy urządzenia z COP > 1 zwielokratniając efektywność uzyskanej energii,

- uruchamiamy np. ładowanie auta EV co biorąc pod uwagę jego efektywność daje nam COP w okolicy 4.

Kogo by nie pytać to dziś nie ma urządzeń/odbiorników, które sobie same z tym poradzą. W przypadku urządzenia, któremu stop/start z gniazdka nie szkodzi jest ok, ale już taka PC powinna "rozmawiać" z instalacją domową i słuchać czy idzie prąd z PV.

Nie ma sensu przewymiarowywać instalacji znacznie powyżej potrzeb bytowych chyba, że ich moc przyda się do zwiększenia wykorzystania produkcji do w/w.

Zaraz po zainstalowaniu 3,3kW wydawało się że starczy był to 2016r kiedy to w połowie roku musiałem sprzedać 1,3MWh energii elektrycznej bo wtedy tak prawo mówiło. A 20 grudnia okazało się że zbilansowałem się na 0. Więc cały styczeń i luty okazało się że prąd musiałem pobierać z sieci i za niego płacić.

Więc dopiero w marcu zacząłem ten prąd produkować, ale lato włączona klimatyzacja jedna i druga, pompa do podlewania ogrodu, praktycznie 0 oszczędzania prądu. W maju dołożyłem 1,6kW z nadzieją że spokojnie ogrzeje tym prądem chałupę w zimę. Na planach tylko się skończyło na dzień 1.12.17 miałem do odebrania 890kWh, na tę chwilę pozostało mi około 400kWh czyli tyle co na tzw. "bytowe".

Faktycznie w 2017r kupiłem 2 klimatyzacje, zmywarkę, drugą lodówkozamrażarkę która też chodzi na okrągło.

Pobór prądu:

2016r od lutego 1846kWh

2017 cały rok 3258kWh

2018 do dziś już 280kWh

Zaraz po zainstalowaniu 3,3kW wydawało się że starczy był to 2016r kiedy to w połowie roku musiałem sprzedać 1,3MWh energii elektrycznej bo wtedy tak prawo mówiło. A 20 grudnia okazało się że zbilansowałem się na 0. Więc cały styczeń i luty okazało się że prąd musiałem pobierać z sieci i za niego płacić.

Więc dopiero w marcu zacząłem ten prąd produkować, ale lato włączona klimatyzacja jedna i druga, pompa do podlewania ogrodu, praktycznie 0 oszczędzania prądu. W maju dołożyłem 1,6kW z nadzieją że spokojnie ogrzeje tym prądem chałupę w zimę. Na planach tylko się skończyło na dzień 1.12.17 miałem do odebrania 890kWh, na tę chwilę pozostało mi około 400kWh czyli tyle co na tzw. "bytowe".

Faktycznie w 2017r kupiłem 2 klimatyzacje, zmywarkę, drugą lodówkozamrażarkę która też chodzi na okrągło.

Pobór prądu:

2016r od lutego 1846kWh

2017 cały rok 3258kWh

2018 do dziś już 280kWh

Z 5kW PV chciałeś ogrzać dom + bytowe?. Chyba żartujesz.

Edytowane przez -voymar-

Czy ktoś z posiadających PV optymalizować energię z nich pochodzącą do odpalania urządzeń kiedy płynie z nich prąd?

U mnie Wattrouter steruje: bojlery 80l i 5l do CWU przez wbudowane triaki i SSR. Będzie też sterował przekaźnkiem podłogówkę w łazience z uwagi na elektronikę. Na upartego mogę podłączyć grzałkę podłogówki bezpośrednio, ale to tylko 500W. Kiedyś sterował też odwilżaczami sprężarkowymi.

Niestety WR nie potrafi sterować klimatyzacją. Ale to niewielka strata, bo klimatyzacja ma pracować wg bieżących potrzeb czyli popytu na ciepło, a nie podaży energii.

U mnie Wattrouter steruje: bojlery 80l i 5l do CWU przez wbudowane triaki i SSR. Będzie też sterował przekaźnkiem podłogówkę w łazience z uwagi na elektronikę. Na upartego mogę podłączyć grzałkę podłogówki bezpośrednio, ale to tylko 500W. Kiedyś sterował też odwilżaczami sprężarkowymi.

Niestety WR nie potrafi sterować klimatyzacją. Ale to niewielka strata, bo klimatyzacja ma pracować wg bieżących potrzeb czyli popytu na ciepło, a nie podaży energii.

Mam do swojej klimy takie uniwersalne pudełko, co mi po wifi przez smartfona może klimą sterować. Tylko nie wiem, czy można czegoś "nauczyć" ten sprzęt co by samo reagowało w miarę potrzeb.

To są półśrodki. Przy dużym COP i fotowoltaice nie ma co rzeźbić ale ustawić temperatury wg potrzeb a nie wg dostępności bezpośredniej energii solarnej. Ewentualnie timerem na II taryfę.

Ale to kusi... Przykład: słońce świeci na full 4 godziny w drogim prądzie. Pobór w domu niewielki więc co godzinę idzie np. 4 kWh do sieci.

Wrzucamy łącznie 16 kWh i odbierzemy sobie później około 13 kWh - zysk z paneli rzędu - 8 zł.

Gdyby odpalić grzałkę lub kable w wylewce, zyskamy 3 kWh, czyli 1.7 zł.

Gdyby odpalić PC - wygenerujemy ponad 60 kWh energii cieplnej, czyli stopa zwrotu dla PC i paneli przez 2 :p

Gdyby podładować elektryka, starczy na przejechanie 100 km, czyli równowartość 30 zł.

Różnice są ogromne. Wiem, że to za wcześnie i za 10 lat takie rzeczy będą się działy tu i tam, ale czemu nie spróbować już?

Ręcznie trochę niewygodnie, chociaż i tak zawsze ktoś w domu jest. Godne przemyślenia.

Używanego elektryka na miejskie potrzeby kupimy bez problemu za 60 000 zł.

Nie da się wysyłać sygnału do sterownika ogrzewania, aby podbił temperaturę zadaną i zmusił PC do grzania?

Grzałkę czy kabel można by chyba na jakimś sprzęcie w rozdzielni, zasilać na czas drogiej taryfy tylko z PV, można tak?

Ale to kusi... Przykład: słońce świeci na full 4 godziny w drogim prądzie. Pobór w domu niewielki więc co godzinę idzie np. 4 kWh do sieci.

Wrzucamy łącznie 16 kWh i odbierzemy sobie później około 13 kWh - zysk z paneli rzędu - 8 zł.

No więc mając Wattrouter sterowanie nim kabli w wylewce nie stanowi żadnego problemu. Podobnie jak dowolnym urządzeniem oporowym. Indukcyjnym też można sterować, ale nie stopniowo tylko on/off. Tak jak pisałem u mnie były lub będą sterowane Wattrouterem: odwilżacze sprężarkowe, podłogówka oporowa w łazience, piece akumulacyjne, bojlery CWU. Jednak klimatyzator ma ogrzewać wg zapotrzebowania i dla komfortu więc bardziej mi się w tym przypadku opłaca odpalić 20% haraczu za przechowanie energii.

Jeśli chcesz sterować PC to wszystko zależy od tego czy PC umożliwia takie sterowanie. Np. mój klimatyzator Fujitsu, który założyłem 8 lat temu umożliwa płynne sterowanie, ale wymaga dokupienia interfejsu za 3000 zł. Gdzie tu sens?

Witam kolegów.

Chciałbym zapytać o kilka rzeczy odnośnie PV.

Jestem na etapie SSZ ,stodoła około 200m2 po podłogach OZC wg Asolta 6000 kWh/rok. W planach mam ogrzewać dom PC P-W ,cwu też z pc plus oczywiście prąd bytowy jak w takim układzie bezpiecznie dobrać wielkość paneli?

Drugie to czy jest sens inwestować w drogą pompę ciepła czy może w jakieś kable lub maty? Będzie 100% podlogowki . Przyznaję się, że dla mnie temat PV jest bardzo ciężki, jakoś tak nie ogarniam tych amperów, watów, falowników itd.

Kolejne pytanie, które mi się nasuwa to dlaczego mając własny prąd że słońca macie umowy z ZE na prąd 2-taryfowy lub weekendowy? Jeżeli te panele produkują to raczej za dnia więc po co taryfa nocna?

Może to i głupie pytania ale mam nadzieję, że znajdę życzliwą osobę i na tyle cierpliwą która zechce mi to wyjaśni.

Też wam słońca życzę.