Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam kolegów.

Chciałbym zapytać o kilka rzeczy odnośnie PV.

Jestem na etapie SSZ ,stodoła około 200m2 po podłogach OZC wg Asolta 6000 kWh/rok. W planach mam ogrzewać dom PC P-W ,cwu też z pc plus oczywiście prąd bytowy jak w takim układzie bezpiecznie dobrać wielkość paneli?

Drugie to czy jest sens inwestować w drogą pompę ciepła czy może w jakieś kable lub maty? Będzie 100% podlogowki . Przyznaję się, że dla mnie temat PV jest bardzo ciężki, jakoś tak nie ogarniam tych amperów, watów, falowników itd.

Kolejne pytanie, które mi się nasuwa to dlaczego mając własny prąd że słońca macie umowy z ZE na prąd 2-taryfowy lub weekendowy? Jeżeli te panele produkują to raczej za dnia więc po co taryfa nocna?

Może to i głupie pytania ale mam nadzieję, że znajdę życzliwą osobę i na tyle cierpliwą która zechce mi to wyjaśni.

Też wam słońca życzę.

Na początek to zakładaj pompę ciepła i nie zastanawiaj się...

Z panelami fotowoltaicznymi zawsze zdążysz...

Witam,

Dziękuję wszystkim, którzy merytorycznie piszą w tym wątku, gdyż informacje te bardzo mi się przydały. Opisuję poniżej moje spostrzeżenia i wnioski. Może ktoś równie skorzysta.

Opis.

Dom zasilany wyłącznie prądem. Taryfa G12 (+kominek dla frajdy).

Zapotrzebowanie roczne: 10500-11800 MW.

Planowana, rozważana instalacja on-grid.

Analiza.

1. Spisałem zużycie prądu i rozpisałem go na miesięczne okresy. Dlaczego? O tym dalej.

2. Znalazłem dobre dane usłonecznienia w moim mieście. Niestety nie jest ono rekordowe, ale nie jest też najmniejsze w naszym kraju.

3. Sprawdziłem ilość dni słonecznych i pochmurnych w moim mieście. Te dane są dobrze udokumentowane statystycznie, ale już definicja dni słonecznych i pochmurnych jest taka sobie. Opisuje dzień słoneczny jako promieniowanie w zakresie 100-80%, a w pochmurny 80-20%. Przyjąłem, więc współczynniki jako średnią tych wartości, odpowiednio 90% i 50%. Okazuje się, że nawet 10% błąd w tym zakresie nie wpływa znacząco na wynik globalny, a roczne sumaryczne usłonecznienie może wahać się też znacząco. Dni słonecznych mam 61,5, zachmurzonych 158,7. Pozostałe rozumiem z zerową produkcją energii.

4. Z projektu wziąłem dane pochylenia dachu, tutaj mam niemalże idealnie 33 st., dalej kompasem sprawdziłem odchylenie kierunków SE170 i SW260.

5. Wstępnie (pobieżnie) wziąłem do analizy powierzchnie PV dające zakres pokrycia zapotrzebowania w zakresie 30%-100%. Wybrałem do dalszych analiz instalacje: 7 kWp, 8,96 kWp i 11,2 kWp.

6. Policzyłem ile paneli będę mógł umieścić na połaci SE i SW i uwzględniłem to dla liczonych instalacji. Niestety dla kierunku SE mogę umieścić tylko 21 paneli co daje odpowiednio dla instalacji: 7 kWp: 80%; 8,96 kWp: 66%; 11,2 kWp: 53% powierzchni. Zacienienie nie występuje.

7. Przyjąłem wartość 0,25% strat na panelach na każdy jeden stopień odchylenia od południa. Co daje 22,5% strat przy odchyleniu 90 st. (literatura podaje 15-20%. Podszedłem trochę zachowawczo).

8. Policzyłem z powyższego uzyski z obu połaci dachu dla pełnej powierzchni PV. Uzyskałem wyniki odpowiednio: 7: 94%; 8,96: 91,5%; 11,2: 89,2% z mocy jaką dają łącznie zainstalowane PV.

9. Wyniki dla kontroli poprawności weryfikowałem do danych podawanych na pvmonitoring dla instalacji opisanych i podobnych w moim regionie aproksymując wyniki do wielkości obliczanych przeze mnie.

10. Następnie zacząłem sprawdzać różne panele/oferty biorąc pod uwagę ich prądy, temperatury, sprawności, itd. Oraz dobierać inwertery. Wybrałem ostatecznie do dalszych rozważań panele polikrystaliczne o mocy 280 kWp i sprawności 17,21% oraz inwerter 3F o sprawności średniej 97,4%. Przyjąłem też sprawność instalacji elektrycznej na poziomie 99%.

11. W dalszych obliczeniach przeanalizowałem dokładnie 3 moce instalacji na panelach PV: 7,0 kWp, 8,96 kWp i 11,2 kWp, przy inwerterach odpowiednio 8,2 kW dla pierwszych dwóch i 10 kW dla trzeciej.

12. Wprowadziłem współczynnik spadku/wzrostu sprawności pozyskiwania energii przez PV ze względu na temperaturę ich powierzchni.

13. Naniosłem w obliczeniach spadek sprawności PV ze względu na ich starzenie wynoszące 0,7% rocznie.

14. Rozpisałem udział produkcji energii z PV, samą produkcję na miesiące, posiadając statystyki z Internetu i powyższe założenia oraz wyliczenia.

15. Rozpisałem zapotrzebowanie domu na energię w każdym miesiącu mając 2-letnią statystykę nowego domu (pierwszy rok pominąłem) oraz ok. 20 letnią statystykę zużycia energii w ogóle.

16. Sprawdziłem i naniosłem zużycie proporcjonalnie (taniej i drogiej) taryfy G12 oraz obliczyłem średnią cenę energii, którą płacę za 1kWh = 0,50 zł.

17. Wyznaczyłem możliwe wielkości energii, które w danych miesiącach skonsumuję bezpośrednio z produkcji paneli PV na własne potrzeby, a ile oddam do „magazynu”. Wyszło mi odpowiednio na własne potrzeby przy instalacjach: 7: 32,4%; 8,96: 27,9%; 11,2: 25,2%.

18. Instalacje uwzględniając wszystkie powyższe dane i współczynniki sprawności wyprodukują odpowiednio: 7: 6444 kWh; 8,96: 8030 kWh; 11,2: 9755 kWh.

19. Odniosłem dalej koszty inwestycji do zwrotu pieniądza w czasie – ROI. Obliczenia prowadziłem dla okresu 10 lat użytkowania i 20 lat amortyzacji instalacji. Wiem…, ale producenci, sprzedawcy zapewniają najczęściej 10-12 letnią gwarancję, a w 30 lat użytkowania instalacji średnio wierzę (różne powody na odrębną dyskusję). Przyjąłem oprocentowanie na poziomie kredytu, który na mnie nadal wisi z roczną symulacją wzrostu WIBOR na kolejne 10 lat opierając się na krzywej Gaussa z pikiem na poziomie 4% (sam WIBOR) + oprocentowanie kredytu.

Wnioski:

1. Instalacja obniży rachunki procentowo odpowiednio dla/o: 7: 47%; 8,96: 58%; 11,2: 70%.

2. Zwrot inwestycji w latach następuje odpowiednio dla/o: 7: 9,2 lat; 8,96: 8,6 lat; 11,2: 8,4 lat.

Do obliczeń zastosowałem koszty instalacji po cenach podawanych w Internecie z robocizną. Wszystko łącznie z WiFi.

3. Łączna obliczona sprawność instalacji dla moich warunków i dobranych komponentów wynosi odpowiednio: 7: 92,1%; 8,96: 89,6%; 11,2: 87,1%.

4. Czym bardziej dopasowana instalacja pod względem mocy do zapotrzebowania, tym lepsze współczynniki zwrotu. Niestety ograniczeniem jest 80% magazyn dla instalacji do 10 KW. Później „zabawa” zaczyna być mniej opłacalna.

5. Warto walczyć o każdy procent zwiększenia użycia energii na własne potrzeby i jak najmniej oddawać do ZE.

6. Rozumiem, dlaczego tak bardzo walczy się o każdy procent sprawności i usłonecznienia. Szczęściarze, którzy mają w roku dużo słoneczka. Warto stosować (do pewnej granicy ceny) urządzenia o możliwie najlepszych sprawnościach.

7. Bardzo ważne jest właściwe dobranie urządzeń i rozmieszczenie PV względem kierunków, czyli projekt, aby z jednej strony nie ograniczać sobie możliwości przez ograniczenie jednego z komponentów, z drugiej strony, aby nie przeinwestować niepotrzebnie w inny. Niestety wśród dziesiątków, czy setek podzespołów na końcu po analizach do wyboru dla mojej instalacji pozostało kilka! Co determinuje ostateczną cenę zestawu.

8. Odchylenie paneli od południa nie jest takie złe, jeśli wykorzystanie energii na własne potrzeby (nie do sieci) koreluje ze szczytami pracy tych części instalacji PV z naszymi.

Reasumując.

Opłacalność fotowoltaiki jest sprawą indywidualną i zależy od wielu czynników i parametrów. Pomijając aspekty ideowe, pozostając przy finansowych, powinna być rozważana za każdym razem odrębnie. U mnie wygląda to zachęcająco.

Cytuje bo padło pytanie a to jedna z niewielu dokładniejszych analiz dla konkretnego przypadku.

Jak już się wykosztuje na PC z podłogówką to na panele może nie starczyć :p

Z 3,4 strony wcześniej ktoś wrzucał tutaj szczegółową analizę swojego przypadku.

Czytałem i co to mi dało ...? Nic.

Były procenty, analizy, stopy zwrotu i wzrostu, założenia itd,itp. trzeba by cokolwiek już wiedzieć aby rozumieć co się czyta bo to tak po trosze jak czytanie chińskiego.

@miloszenko, mnie nie chodzi o to czy panele mi się zwrócą i kiedy się zwrócą.

Pytałem;

1. Jak dobrać wielkość paneli jaka moc? Ogrzewanie, woda z PC +bytowe?

2. Czy inwestować w PC czy może w kable(maty)?

3. Dlaczego mając własny prąd za dnia, macie umowy 2u taryfowe?

Pozdrawiam

Przewiń stronę 3 posty wcześniej.

Ad. 1 Planuj na tyle na ile masz moc zamowioną z ZE.

Nie wszystko naraz. Instaluj etapami.

Najlepiej na ziemi jeśli masz na tyle działki.

Ad. 2 Padłogówkę zrób cieczową z buforem grzanym prądem. Zapewni Ci to CO i CWU.

Jak będziesz chciał zmienić COP 1 na COP 4 zainstalijesz sobie PC. Jak będzie Cię stać to gruntową bo nie wiadomo co UE wymyśli w przyszłości z F-gazami.

Ad. 3 W dzień masz prąd z PV a w nocy tańszą taryfę z G12.

Wielkie dzięki za rzeczową odpowiedz.

Ad4. A nie jest tak, że rozliczamy się co pół roku i nadmiar jest wysyłany do ze? Jak dla mnie to nie do końca to rozumiem bo oddaje im mój prąd pomniejszony oczywiście o 20% więc tak czy owak ciągle mam swoje 80 %u nich, który mogę sobie odebrać kiedy chcę.

Chyba, że rzeczywiście czegoś nie rozumiem.

Swoją drogą @wiseman masz sporą listę ignorowanych

Witam,

odpowiadam, gdyż śledzę wontek i czuję się wywołany do odpowiedzi.

@stam222

wersja 1.

włóż w poznanie tematu tyle wysiłku, aby poznać całość i nie pytaj. Podejmij właściwe decyjze.

wersja 2.

włóż wysiłek, aby znaleźć dobrego fachowca, zapłać godne pieniądze za usługę i zapomnij o temacie (@nie zawracaj głowy).

P.S. 1.

jestem z tych w wersji 1. aby wykorzystać wiedzę w wersji 2.

Nie jestem sprzedawcą ani instalatorem.

P.S.2.

Uważasz, że w dzisiejszych czasach otrzymasz receptę na szczęśliwe żcie pisząc 3 zdania na forum?

"..."

Ad. 1 Planuj na tyle na ile masz moc zamowioną z ZE.

Nie wszystko naraz. Instaluj etapami.

Najlepiej na ziemi jeśli masz na tyle działki.

Ad. 2 Padłogówkę zrób cieczową z buforem grzanym prądem. Zapewni Ci to CO i CWU.

Jak będziesz chciał zmienić COP 1 na COP 4 zainstalijesz sobie PC. Jak będzie Cię stać to gruntową bo nie wiadomo co UE wymyśli w przyszłości z F-gazami.

Ad. 3 W dzień masz prąd z PV a w nocy tańszą taryfę z G12.

"Święte słowa".

P.S.

mam tu swoje udziwnienia, ale bliskie przedstawionej idei.

Edytowane przez gosciu01

Witam,

odpowiadam, gdyż śledzę wontek i czuję się wywołany do odpowiedzi.

@stam222

wersja 1.

włóż w poznanie tematu tyle wysiłku, aby poznać całość i nie pytaj. Podejmij właściwe decyjze.

wersja 2.

włóż wysiłek, aby znaleźć dobrego fachowca, zapłać godne pieniądze za usługę i zapomnij o temacie (@nie zawracaj głowy).

P.S. 1.

jestem z tych w wersji 1. aby wykorzystać wiedzę w wersji 2.

Nie jestem sprzedawcą ani instalatorem.

P.S.2.

Uważasz, że w dzisiejszych czasach otrzymasz receptę na szczęśliwe żcie pisząc 3 zdania na forum?

"..."

Dzięki.

Jestem na forum nie od dziś więc nawet nie pytałem o jakieś konkretne instrukcje czy modele paneli. Ogólnie chciałem wiedzieć jak to wszystko podliczyć i jak się za to zabrać.

Jak wcześniej pisałem tematów na forum jest masa które trzeba zgłębić i poznać.

Ubolewam również z powodu braku jakiejkolwiek , nawet pobieżnej znajomości fizyki, elektryki czy elektroniki stąd moje pytania bo aby wszystko zrozumieć musiałbym na nowo rozpocząć edukację od zera w tych kierunkach a niestety lata już nie te.

Nie mniej jednak bardzo kolegom dziękuję za zaangażowanie i wyjaśnienie niektórych kwestii.

Pozdrawiam

I jeszcze jedno spostrzeżenie.

Do moderatora i ku przyszłości Forum.

Od pewnego czasu śledzę ten wontek, gdyż taką mam obecnie potrzebę!

Kiedyś najwięcej dyskusji było wieczorami i w weekendy.

Obecnie zupełnie odwrotnie!

Najczęściej wypowiedzi są w godzinach pracy. W weekend - ZERO.

No i o czym to może świadczyć?

Skanalizowana sprzedaż?

Chętnie podyskutowałbym z zapaleńcami, nawet tymi skomercjalizowanymi, ale zapaleńcami.

A tu raczej prosta komercja, prosta (może nieco zaawulowna) sprzedaż ...

... ot taka puenta, bo co mam do stracenia!

Czy znajduję potrzebne treści?

Tak, ale na 7 z 280 stron, to odpowiedż na frustrację kolegi stam222

Jak już się wykosztuje na PC z podłogówką to na panele może nie starczyć :p

Z 3,4 strony wcześniej ktoś wrzucał tutaj szczegółową analizę swojego przypadku.

Ta najlepiej zrobić kable i fotowoltaikę...

Wystarczy kilka zawirowań z energią i przepisami i jesteś w czarnej doopie...

Dzięki.

Jestem na forum nie od dziś więc nawet nie pytałem o jakieś konkretne instrukcje czy modele paneli. Ogólnie chciałem wiedzieć jak to wszystko podliczyć i jak się za to zabrać.

Jak wcześniej pisałem tematów na forum jest masa które trzeba zgłębić i poznać.

Ubolewam również z powodu braku jakiejkolwiek , nawet pobieżnej znajomości fizyki, elektryki czy elektroniki stąd moje pytania bo aby wszystko zrozumieć musiałbym na nowo rozpocząć edukację od zera w tych kierunkach a niestety lata już nie te.

Nie mniej jednak bardzo kolegom dziękuję za zaangażowanie i wyjaśnienie niektórych kwestii.

Pozdrawiam

PC- woda pow. potrzebuje średnio 7000kWh ( duże znaczenie ma dom) bytowe średnio to 3000-4000kWh. Srednie zużycie własne z PV to 30%. Choć ja dobijam do 95% ale w m-cach 15 paź-- 30 marze. reszta letnie musi iść do ZE nie da rady połknąć. Jak założysz PC + bytowe to 10kW będzie najbardziej optymalne,