Rysiek83 30.01.2018 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Z samochodami elektrycznymi jest fajnie jak są meginesem i egzotykiem. Zobaczcie, co się składa na cenę benzyny czy ON i zastanówcie się, co będzie musiało zrobić państwo, jak 90% osobówek to będą elektryki? Jak załatać dziurę w dochodach podatkowych? Jakoś trzeba będzie "przerzucić" podatek na właścicieli elektryków. I przestanie być tak różowo. Do tego policzcie, ile kWh energii jest sprzedawanej w postaci paliw płynnych, a jaka jest roczna produkcja naszego systemu i jakie zdolności przesyłowe. To się nie może spiąć. Takich czasów nie dożyję ,ale moje prawnuki już prędzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.01.2018 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Z samochodami elektrycznymi jest fajnie jak są meginesem i egzotykiem. Zobaczcie, co się składa na cenę benzyny czy ON i zastanówcie się, co będzie musiało zrobić państwo, jak 90% osobówek to będą elektryki? Jak załatać dziurę w dochodach podatkowych? Jakoś trzeba będzie "przerzucić" podatek na właścicieli elektryków. I przestanie być tak różowo. Do tego policzcie, ile kWh energii jest sprzedawanej w postaci paliw płynnych, a jaka jest roczna produkcja naszego systemu i jakie zdolności przesyłowe. To się nie może spiąć. Tak nie wiemy jak to będzie myślę że jakoś będą musieli z tego wybrnąć. Postawią na nowe elektrownie lub będą importować jak teraz inne źródła energii. Ale wiem jedno jak ruszy na dobre motoryzacja ( elektryki) to będę mógł zatankować auto za darmo niezależnie za co będę w przyszłości płacił ( jaki podatek i od czego) słońca czy powietrza , bo na dzień dzisiejszy nie mam takiej możliwości jak wielu z nas.( nikt gazu lub ON nie ma za darmo) PESYMISTYCZNY ADAM już tam coś wymyśli aby nam dopiec. Będzie budował i budował i nic z tego. Może źle powiedziałem szanuję zaangażowanie i doceniam ale każdy dąży do jak największej korzyści z zainwestowanego kapitału. Im większy kapitał tym oczekiwania są większe, ale on tego nie chce zrozumieć. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 30.01.2018 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Tak nie wiemy jak to będzie myślę że jakoś będą musieli z tego wybrnąć. Postawią na nowe elektrownie lub będą importować jak teraz inne źródła energii. Ale wiem jedno jak ruszy na dobre motoryzacja ( elektryki) to będę mógł zatankować auto za darmo niezależnie za co będę w przyszłości płacił ( jaki podatek i od czego) słońca czy powietrza , bo na dzień dzisiejszy nie mam takiej możliwości jak wielu z nas.( nikt gazu lub ON nie ma za darmo) PESYMISTYCZNY ADAM już tam coś wymyśli aby nam dopiec. Będzie budował i budował i nic z tego. Może źle powiedziałem szanuję zaangażowanie i doceniam ale każdy dąży do jak największej korzyści z zainwestowanego kapitału. Im większy kapitał tym oczekiwania są większe, ale on tego nie chce zrozumieć. A może jak Tusk wróci do Polski i zacznie rządzić ,to Adam przestanie się bać o niepewna przyszłość i zacznie inwestować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 30.01.2018 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Dajcie już chłopaki adomowi Mk spokój, nic wam nie zrobił a próbujecie i nabijanie się z niego tylko dlatego, że ma inne zdanie i inaczej podchodzi do pewnych zagadnień. Adam zrobił bardzo wiele dla wielu na tym forum i innych. Pomaga często i bezinteresownie i choćby dlatego należy się szacunek. Nią mam zamiaru was umoralniac ale dajcie już sobie na wstrzymanie bo wasze zachowanie jest żenujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 30.01.2018 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Dajcie już chłopaki adomowi Mk spokój, nic wam nie zrobił a próbujecie i nabijanie się z niego tylko dlatego, że ma inne zdanie i inaczej podchodzi do pewnych zagadnień. Adam zrobił bardzo wiele dla wielu na tym forum i innych. Pomaga często i bezinteresownie i choćby dlatego należy się szacunek. Nią mam zamiaru was umoralniac ale dajcie już sobie na wstrzymanie bo wasze zachowanie jest żenujące. O braku szacunku nie ma mowy. Niektóre wpisy jego autorstwa są bardzo zabawne, a nie które pouczające. Dzisiaj na przykład dowiedziałem się co oznacza słowo "Kasandra" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.01.2018 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Dajcie już chłopaki adomowi Mk spokój, nic wam nie zrobił a próbujecie i nabijanie się z niego tylko dlatego, że ma inne zdanie i inaczej podchodzi do pewnych zagadnień. Adam zrobił bardzo wiele dla wielu na tym forum i innych. Pomaga często i bezinteresownie i choćby dlatego należy się szacunek. Nią mam zamiaru was umoralniac ale dajcie już sobie na wstrzymanie bo wasze zachowanie jest żenujące. Ja nie nastaję na niego lecz jestem na tym forum od początku. Wiem co pisał z HANS KLOS o FIT i sprzedaży ,o dobrym pomyśle na wykorzystanie PV na maxa . Jak duża PV to taka aby wykorzystywać że był off przez 3 lata i wie co to znaczy.Jak mu mówiłem że będę grzał to popieral każdą myśl itd. itd. A tu nagle zwrot. Może coś z tym TUS..em jest jak wróci to to i on się nawróci . TEZ uważam wielu pomógł tylko zmienny jest choć mu przedstawiałem zyski z 18 -mcy pracy PV. TAKI to charakter i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 31.01.2018 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Ok, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.01.2018 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Widzę ofensywa pozytywnie nastawionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 "PESYMISTYCZNY ADAM już tam coś wymyśli aby nam dopiec. Będzie budował i budował i nic z tego. Może źle powiedziałem szanuję zaangażowanie i doceniam ale każdy dąży do jak największej korzyści z zainwestowanego kapitału. Im większy kapitał tym oczekiwania są większe, ale on tego nie chce zrozumieć. " Ja to rozumiem bardzo dobrze... Zwykle jest tak, ze jak ktoś ma trochę kapitału to bardzo chce, aby inwestycja SZYBKO mu się "zwracała". NIE DA SIĘ tego osiągnąć, jak rozważamy rozwiązania unikalne, nowatorskie. A w rozwiązaniach komercyjnych stopa zwrotu jest mała, bo zyskiem trzeba się dzielić z wszystkimi od producenta poprzez handlowców, banki po instalatorów. "Będzie budował i budował i nic z tego." Jak na razie - nigdzie nie opisałem tego, co buduję... To co już opisałem jest trochę eksperymentem, trochę zabawą. MOJA droga do niezależności energetycznej nie prowadzi do PV i inwerterów. PV jest dla mnie gadgetem, który staram się uruchomić optymalnie i jak narazie nieźle to wychodzi. O buforze ciepła pewnie już się naczytaliście. A o akumulatorze ciepła też? (to mam już za sobą, łącznie z realizacją praktyczną ) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?46786-akumulator-ciep%C5%82a-ciep%C5%82o-utajone-ciep%C5%82o-na-potem Stare dzieje... Nawet linki w większości wygasły... Śledzę wasze rozważania, osiągnięcia, wyliczenia, ale... Do podobnego celu idę inną drogą! A jak komuś mogę pomóc, to pomagam. "Pomacałem" naprawdę sporo różnych rozwiązań różnych problemów... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 31.01.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Jeśli zrobisz małą instalację która zapewni Ci tylko w lecie pokrycie zużycia własnego to G12 jest najlepsza. Duża instalacja, produkująca prawie całoroczne zapotrzebowanie, nałatwiej się bilansuje w taryfie G11 Z drugiej strony dlaczego nie G12? Bo będę miał nadprodukcję w I strefie i niedobór w II? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 31.01.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 A skąd Ci przyszlo do głowy że mają tylko węglowe? Przecież jest jeszcze drewno, plastic, opony, śmieci a w ostateczności nowy piec na pelet czy jakieś inno ecodziadostwo albo piec na olej albo gas. Spróbuj mając druty w podłodze wpuścić w nie coś innego niż prąd. Wpuszczasz prąd od siebie, od sąsiada z przedłużacza, z agregatu. Możesz wstawić ogrzewane nadmuchowe, grzejniki olejowe itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 31.01.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Znajac zycie to pewnie co dostawca to co innego. Ja mam enea i tak mam. Nawet gosc co instalować licznik nie wiedział jak to jest. Ale po obserwacji pomiarów stwierdzam że bilansuje miedzyfazowo Ja w Żarach. Enea. Licznik Iskra MT174 i NIE BILANSUJE. Dlatego wątpię że Ty masz inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Z samochodami elektrycznymi jest fajnie jak są meginesem i egzotykiem. Zobaczcie, co się składa na cenę benzyny czy ON i zastanówcie się, co będzie musiało zrobić państwo, jak 90% osobówek to będą elektryki? Jak załatać dziurę w dochodach podatkowych? Jakoś trzeba będzie "przerzucić" podatek na właścicieli elektryków. I przestanie być tak różowo. Do tego policzcie, ile kWh energii jest sprzedawanej w postaci paliw płynnych, a jaka jest roczna produkcja naszego systemu i jakie zdolności przesyłowe. To się nie może spiąć. Problem państwa będzie taki, że ja auto elektryczne naładuję w domu bez niczyjej wiedzy. W naszym kraju jeszcze z 20 lat elektryki się nie spopularyzują bo mamy za małą siłę nabywczą. Tym bardziej warto korzystać już teraz zanim ktoś na to położy łapę. O zdolności przesyłowe się nie martw. Już dziś można ładować setki tysięcy aut, tylko brakuje inteligentnym liczników, które będą tym zarządzać. Poza tym, mamy już naście tysięcy prosumentów, oni w znacznym stopniu mogą ładować auto swoim własnym prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 31.01.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Ja to rozumiem bardzo dobrze...Zwykle jest tak, ze jak ktoś ma trochę kapitału to bardzo chce, aby inwestycja SZYBKO mu się "zwracała".NIE DA SIĘ tego osiągnąć, jak rozważamy rozwiązania unikalne, nowatorskie.Bez obrazy, ale czasem pierdzielisz tak jak byś się śliwek najad i mlekiem popil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 31.01.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Ja to rozumiem bardzo dobrze... Zwykle jest tak, ze jak ktoś ma trochę kapitału to bardzo chce, aby inwestycja SZYBKO mu się "zwracała". NIE DA SIĘ tego osiągnąć, jak rozważamy rozwiązania unikalne, nowatorskie. Bez obrazy, ale czasem pierdzielisz tak jak byś się śliwek najad i mlekiem popil. Dedykowane Adamowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Dedykowane Adamowi Ufff, myślałem, że do mnie A nasz Adam nigdy nie ukrywa, że brzydzi się produktami sklepowymi, pomimo, iż 99% z nas samemu PV nie zrobi. Można by czasem odpuścić komentarze ale widocznie to od niego silniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 "Można by czasem odpuścić komentarze ale widocznie to od niego silniejsze " Bez problemu przychodzi Wam ocenianie tego, co zrobię.Nawet bawi wielu, że tymi ręcami.A sami piszecie ZAŁOŻYŁEM PV, jak realnie - ZAPŁACILIŚCIE ZA INSTALACJĘ i na tym cała Wasza robota się skończyła.Kilka osób, które coś samemu dłubią, podpytuje czasem o coś.Pomagam, jak wiem jak.Reszta połowy moich wypowiedzi nie rozumie i nie zrozumie, jak nie zacznie grzebać w tych kablach.Taki Rysiek83 na przykład..."Bez obrazy, ale czasem pierdzielisz tak jak byś się śliwek najad i mlekiem popil."- Chińszczyzna dla niego, wszystko co piszę...No to standard - Adam pierdzieli!Nie mam pretensji.Młode to zielone a zielone to...Pożyje - uwidzi. Dobrze Wam idzie wyliczanie komu ile i w jakiej taryfie Słoneczko inwestycję zwraca czy wręcz zyski przynosi.Nie wypowiadam się, bo mało mam praktycznej wiedzy na akurat ten temat.Robię to co robię a jak zrobię to opiszę i nawet fotki wstawię. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 31.01.2018 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Przedłużacz do sąsiada, odległego o 400m, odpada. Agregat wyssie więcej kasy z kieszeni niż da ogrzewania. Grzejniki olejowe i nadmuchowe to też prąd. To są wszystko raczej prowizoryczne rozwiązania. Ja pisałem o możliwości zmiany permanentnej. Permanentnie to sobie instalujesz po prostu nowa instalację grzewczą. Wg aktualnych cen energii itp. Tydzień lub dwa i gotowe. Nie rozumiem problemu. PS Czy to znaczy że ci co pisali o możliwości palenia śmieciami i oponami w kotłach węglowych też mieli na myśli "zmiany permanentne"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Co do tematów ogólnych...Jesteśmy gotowani jak ta żaba ale nikt jakoś tego nie chce widzieć...ZA DUŻO państwa w tym państwie!Wszystko ma być skodyfikowane, opodatkowane, skontrolowane i na pozwolenie!Państwo przecież WIE co nam jest potrzebne.Państwo DA na to, co nam jest potrzebne.Tylko... państwo nie ma swoich pieniędzy. Obraca NASZYMI.(Już kilka kolejnych lat na krechę!) Wydaje się Wam, ze nie sięgnie do Waszych kieszeni?Że to PV to tak już tylko Wasze będzie?Puki jest Was mało, to nie ma problemu.Spokojnie. Wymyślą podatek od m2 PV.Od deszczu już jest.Od świeżego powietrza też (opłata klimatyczna)Wody Polskie zrobili i za każdą kroplę drą aż gwiżdże.Taryfę antysmogową Wam "dali"...A wszystko to dla Waszego dobra!W demokratycznym kraju komunistycznym wydaje Wam się, że ktoś pozwoli na nieopodatkowaną własną energię?Spokojnie.. To tylko kwestia czasu.Nadprezes ogłosił, że potrzebne będą ze trzy kadencje na "uporządkowanie" kraju.(czytałem artykuł w sieci) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 31.01.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 "Można by czasem odpuścić komentarze ale widocznie to od niego silniejsze " Bez problemu przychodzi Wam ocenianie tego, co zrobię. Nawet bawi wielu, że tymi ręcami. A sami piszecie ZAŁOŻYŁEM PV, jak realnie - ZAPŁACILIŚCIE ZA INSTALACJĘ i na tym cała Wasza robota się skończyła. Kilka osób, które coś samemu dłubią, podpytuje czasem o coś. Pomagam, jak wiem jak. Reszta połowy moich wypowiedzi nie rozumie i nie zrozumie, jak nie zacznie grzebać w tych kablach. Taki Rysiek83 na przykład... "Bez obrazy, ale czasem pierdzielisz tak jak byś się śliwek najad i mlekiem popil." - Chińszczyzna dla niego, wszystko co piszę... No to standard - Adam pierdzieli! Nie mam pretensji. Młode to zielone a zielone to... Pożyje - uwidzi. Dobrze Wam idzie wyliczanie komu ile i w jakiej taryfie Słoneczko inwestycję zwraca czy wręcz zyski przynosi. Nie wypowiadam się, bo mało mam praktycznej wiedzy na akurat ten temat. Robię to co robię a jak zrobię to opiszę i nawet fotki wstawię. Adam M. I bardzo dobrze że podajesz co zrobiłeś i opisujesz. Popieram na 100%. Doceń również to u innych jak podają dane, uzyski z PV zużycie własne itd. do istniejącej ustawy o OZN. Nie neguj tego jak inni pytają o PV i chcą wiedzieć jak podejść do tego. Z moich niecałych 2 lat pracy PV widzę że odbiję bardzo szybkoPV Super post o Buforze zamierzam zrobić sam może jakieś korzyści ( oszczędności da. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts