Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Doceniam, ale nie dyskutuje o ekonomii tego rozwiązania.

Nie znam się na niej wystarczająco dobrze.

Znam przypadek, gdy jeden facio reklamował solary.

Nie dawały tego co było w karcie katalogowej.

Przyjechał ktoś z serwisu i... powiedział, że to MUSI BYĆ NA NASŁONECZNIONEJ CZĘŚCI DACHU.

- Usłyszał - Zabierajcie to w cholerę! Przecież na tamtej stronie dachu to tego z drogi nie widać!!!

(fakt autentyczny)

Adam M.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Doceniam, ale nie dyskutuje o ekonomii tego rozwiązania.

Nie znam się na niej wystarczająco dobrze.

Znam przypadek, gdy jeden facio reklamował solary.

Nie dawały tego co było w karcie katalogowej.

Przyjechał ktoś z serwisu i... powiedział, że to MUSI BYĆ NA NASŁONECZNIONEJ CZĘŚCI DACHU.

- Usłyszał - Zabierajcie to w cholerę! Przecież na tamtej stronie dachu to tego z drogi nie widać!!!

(fakt autentyczny)

Adam M.

Jak mu zależało aby wszyscy widzieli a nie na uzyskach- .U mnie PV też z drogi nie widać bo południe z innej strony , ale nie narzekam robilem dla siebie nie na pokaz i uzyski ponad 1160 z 1 kW paneli. a biorąc pod uwagę inwenter i jego ograniczenia to wychodzi ponad 1300kWh

Problem ma ten który zrobił ogrzewanie podłogowe elektryczne i jest zmuszony do zmiany na inne ogrzewanie.

Problemu takiego nie ma ten który zrobił ogrzewanie podłogowe cieczowe.

Tylko, że ja takich nie znam, to trochę jak z yeti, wszyscy słyszeli a nikt nie widział.

Jak ktoś ma rachunek za CO za rok przy kablach rzędu 1500 zł to co może go zmusić do zmiany ogrzewania?

Przecież ma całą paletę rozwiązań, żeby sobie w razie nieznanej dotąd katastrofy pomóc - klima split, kanałówka, PV, itd.

Gorzej ma taki, co ma większy dom, kupił bardzo drogo PC i po latach trzeba myśleć w razie awarii o wymianie na nową...

Tylko, że ja takich nie znam, to trochę jak z yeti, wszyscy słyszeli a nikt nie widział.

Siedzisz na forum tyle lat co ja, ja osobiście z 5 odwiedziłem...

R&K czy MAG to Ci bardziej rozpoznawalni, inni grzeją Kospelem i wodną podłogówką więc koszty te same co przy kablach. W wątku elektrycznym znajdziesz ich kilkudziesięciu.

"Można by czasem odpuścić komentarze ale widocznie to od niego silniejsze "

Bez problemu przychodzi Wam ocenianie tego, co zrobię.

Nawet bawi wielu, że tymi ręcami.

A sami piszecie ZAŁOŻYŁEM PV, jak realnie - ZAPŁACILIŚCIE ZA INSTALACJĘ i na tym cała Wasza robota się skończyła.

Kilka osób, które coś samemu dłubią, podpytuje czasem o coś.

Pomagam, jak wiem jak.

Reszta połowy moich wypowiedzi nie rozumie i nie zrozumie, jak nie zacznie grzebać w tych kablach.

Taki Rysiek83 na przykład...

"Bez obrazy, ale czasem pierdzielisz tak jak byś się śliwek najad i mlekiem popil."

- Chińszczyzna dla niego, wszystko co piszę...

No to standard - Adam pierdzieli!

Nie mam pretensji.

Młode to zielone a zielone to...

Pożyje - uwidzi.

Dobrze Wam idzie wyliczanie komu ile i w jakiej taryfie Słoneczko inwestycję zwraca czy wręcz zyski przynosi.

Nie wypowiadam się, bo mało mam praktycznej wiedzy na akurat ten temat.

Robię to co robię a jak zrobię to opiszę i nawet fotki wstawię.

Adam M.

Czytaj ze zrozumieniem, nigdy niepodważalem twoich kompetencji co do elektrycznych schematów. To że ja być zielonym jak sałata na wiosne ,ani słowa protestów. Chodzi o to że mnie bezpodstawnie straszysz czarną przyszłością. I wielu innych potencjalnych inwestorów pv.

"Chodzi o to że mnie bezpodstawnie straszysz czarną przyszłością. I wielu innych potencjalnych inwestorów pv. "

Uważasz, że bezpodstawnie?

Potrafisz sobie wyobrazić, że WSZYSCY, wcale nie tak dawno w tym kraju, byli MILIONERAMI?

Znajdziesz takiego, co się wcześniej tego spodziewał?

Jeden post wyżej masz optymistę!

"Jak ktoś ma rachunek za CO za rok przy kablach rzędu 1500 zł to co może go zmusić do zmiany ogrzewania?

Przecież ma całą paletę rozwiązań, żeby sobie w razie nieznanej dotąd katastrofy pomóc - klima split, kanałówka, PV, itd."

Nie widzi tego, że TERAZ tak jest a wszystko co opisuje JEST NA PRĄD.

Podłogówkę wodną da się ogrzać czymkolwiek.

Prądem też!

A ciepłej wody w kable nie napuścisz...

Nawet jak sobie prądu do pompki obiegowej naprodukujesz.

Wszyscy, cała unia, jadą na krechę!

Jak myślisz?

Ile lat trzeba jeszcze czekać aż ktoś powie SPRAWDZAM i to wszystko padnie?

Adam M.

"Chodzi o to że mnie bezpodstawnie straszysz czarną przyszłością. I wielu innych potencjalnych inwestorów pv. "

Uważasz, że bezpodstawnie?

Potrafisz sobie wyobrazić, że WSZYSCY, wcale nie tak dawno w tym kraju, byli MILIONERAMI?

Znajdziesz takiego, co się wcześniej tego spodziewał?

Jeden post wyżej masz optymistę!

"Jak ktoś ma rachunek za CO za rok przy kablach rzędu 1500 zł to co może go zmusić do zmiany ogrzewania?

Przecież ma całą paletę rozwiązań, żeby sobie w razie nieznanej dotąd katastrofy pomóc - klima split, kanałówka, PV, itd."

Nie widzi tego, że TERAZ tak jest a wszystko co opisuje JEST NA PRĄD.

Podłogówkę wodną da się ogrzać czymkolwiek.

Prądem też!

A ciepłej wody w kable nie napuścisz...

Nawet jak sobie prądu do pompki obiegowej naprodukujesz.

Jak myślisz?

Adam M.

No to lepiej zacząć pić, to się zawsze zwraca.

"...........

Jak myślisz?

Adam M.

Wiesz na ten "koniec świata" szykuje się od dawna nawet w bloku się szykowałem, ale o tym co mam teraz to nawet mi się nie śniło. Końca świat nie widać :) a my bawimy się dalej:).

Co do inwestycji postawiłem kurnik 12m2+ budynek gospodarczy8m2 z MFP, trochę betonu,drewna, papy i kilku rolek wełny wydałem 3000zł czas zwrotu poniżej roku. Przydało by się dodać z 5cm na elewacji i otynkować i jakąś satyropape na dach. To jest inwestycja a nie PV na 10-15 lat.

Mój offgrid wiem że się nie opłaca w stosunku do on jednak daje mi to czego potrzebuje.

Wiesz na ten "koniec świata" szykuje się od dawna nawet w bloku się szykowałem, ale o tym co mam teraz to nawet mi się nie śniło. Końca świat nie widać :) a my bawimy się dalej:).

Co do inwestycji postawiłem kurnik 12m2+ budynek gospodarczy8m2 z MFP, trochę betonu,drewna, papy i kilku rolek wełny wydałem 3000zł czas zwrotu poniżej roku. Przydało by się dodać z 5cm na elewacji i otynkować i jakąś satyropape na dach. To jest inwestycja a nie PV na 10-15 lat.

Mój offgrid wiem że się nie opłaca w stosunku do on jednak daje mi to czego potrzebuje.

Gratuluję świetnej inwestycji. Ps. Nie źle te twoje kuru musiały jajek na znosić że już się wróciło.

Nie łapię o co Ci chodzi.

Mam wrażenie że próbujesz zaprzeczyć że ci którzy mają kable w podłodze mają mniejsze możliwości zmiany sposobu grzania domu od tych którzy mają OP cieczowe.

Dla mnie to jest nielogiczne.

Jedynym Twoim argumentem jest to że kilka/kilkanaście domów dobrze ocieplonych i małych płaci 1500zl rocznie za ogrzewanie. Gdyby były mniejsze płaciliby jeszcze mniej.

Zapewne gdyby mieli PC płaciliby poniżej 400. :)

Oczywiście PC jest droższa od Kospela ale mając kable nawet tego Kospela nie mogą zastosować.

Kablami nie zagrzejesz CWU więc i ten koszt trzeba dodać.

Nie chcę zaczynać kolejnej pyskówki pomiędzy zwolennikami kabli a resztą świata.

Zwyczajnie wyraziłem swoją opinię na zadany problem.

Nie musisz się ze mną zgadzać ale nie próbuj mnie przekonywać do rozwiązania ktore uważam za nieoptymalne i niezdrowe.

Chodzi mi wskazanie tego zagrożenia, jak i jego stopnia, które w domu zbudowanym pod kable zmusi inwestora do modernizacji systemu grzewczego.

CWU - Ci co mają PC twierdzą, że 300 litrów na dobę to mało, ale setki tysięcy ludzi w domach, kamienicach i blokach pokazują, że koszt jest niewielki, a za 2000 zł można go zbić o połowę odzyskiem z wody szarej.

Nikt nie proponuje kabli do domu powyżej 150 m2, bo tutaj PC już ma szansę się obronić, ale wpakowanie 20-25k w instalację CO u kablarza, żeby powalczyć o 700-800 zł się niestety nie broni.

Nie zgadzam się na stawianie tezy, która w praktyce nie ma poparcia, nie po to przez ostatnie 10 lat odwiedziłem ponad 100 domów grzanych wszystkim co możliwe aby "teoretyzować" lub powtarzać zasłyszane opinie nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.

Popatrz na przykład Jaśka, ma dom 150 m2, połowę mojej izolacji, grzeje kablami z 15 lat, do dziś akceptuje koszty i nie żałuje decyzji. Dzisiaj dom 120 m2 zbudowany zgodnie z obecnymi WT nie będzie generował nawet połowy jego kosztów.

Jeszcze się nie wróciło. średnia nieśność zimą osiagam 55% daje to 15-16 jajek. 5475 sztx0,8 = 4380zł wiadomo odchodzi coś dla siebie. Koszt utrzymania pszenica, kukurydza, witaminy oraz co roczna wymiana 50% stada to koszt ok 1200zł.

No przesadziłem poniżej roku niech będzie rok zwrotu.

Znowu plotę głupoty

Edytowane przez kulibob

Wiesz na ten "koniec świata" szykuje się od dawna nawet w bloku się szykowałem, ale o tym co mam teraz to nawet mi się nie śniło. Końca świat nie widać :)

Mam dokładnie taki sam plan tylko mniejszy kurnik powiedzmy 4m2 + ogrodzony i osiatkowany wybieg około 16m2 dla 8 kur i koguta powinno wystarczyć. Do tego 2 tunele foliowe do uprawy tego i tamtego, trochę miejsca na polu nieopodal domu. Zapasy owszem są, trochę tego i tamtego generalnie żarcia powinno starczyć, prądu myślę że też w razie W na dach pozmieniać stringi i mamy off grida z 2 akumulatorami, jak będzie kibel na świecie będziemy się rozliczać w barterze :)

Zupełnie nie rozumiem o co Ci w tej tyradze chodzi.

Mam PC ze zbiornikiem 185l na CWU i nigdy nie mialem problemu z CWU dla 3 osób.

Znowu jakieś generalizujące stwierdzenia bez poparcia w faktach?

1500/4=375 1500-375=1125.

Gdzie widzisz 700-800 zł?

Ile kosztuje 4-5kW PC PW?

Matematyka się kłania.

Oczywiście w każym z tych odwiedzanych domów mieszkałeś przynajmniej 1 rok żeby wiedzieć ile to ogrzewanie kosztuje i jak się w takim domu mieszka.

Zapewne nasłuchałeś się samych pochwał na temat systemu grzewczego od ludzi którzy ten system wybrali. :)

Oczywiście jego zmagania z PV i narzekanie na brak słońca są dla Ciebie dowodem na to że nie widzi nic złego w rachunkach za prąd. :)

Plizz...

Nie mieszaj mojej fotowoltaiki do moich rachunków...

Naprawdę najtaniej jest nic nie robić a tylko płacić te rachunki...

Jeszcze się nie wróciło. średnia nieśność zimą osiagam 55% daje to 15-16 jajek. 5475 sztx0,8 = 4380zł wiadomo odchodzi coś dla siebie. Koszt utrzymania pszenica, kukurydza, witaminy oraz co roczna wymiana 50% stada to koszt ok 1200zł.

No przesadziłem poniżej roku niech będzie rok zwrotu.

Znowu plotę głupoty

Cały czas pleciesz

Wymiana stada 50% za 1200zeta? 15 -16 jajek to 15 16szt kur. Dobra niech 30% nosi a reszta NIE to daje ok 50szt kur.

1200zeta / 50 szt =24zeta szt

chyba nikt nie sprzedaje niosek jak ma z nich korzyść (jaja)

Aby mieć swoje trzeba kupić pisklęta ,które jaja zaczną nosić nie wiem ale chyba po ok 8 -10 miesiącach

ALE TEMATY

Pompa 5 kW a 11kW -cena chyba podobna

Niech ktoś wytłumaczy jak to jest Pompiarze podają co +cwu /rok rachunek +- 1300--15000 zeta

Parę postów wyżej grzanie kablami 1500 zeta

Wniosek ; TO po jakiego grzyba kupują POMPY za dziesiątki tys. ( które są narażone na awarie i przeglądy) jak kable kupi za kilka stówek a efekt taki SAM

Wątpię by kablami ogrzać za 1500 ,raczej za 4000--4500zeta