Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Problem ma ten który zrobił ogrzewanie podłogowe elektryczne i jest zmuszony do zmiany na inne ogrzewanie.

Problemu takiego nie ma ten który zrobił ogrzewanie podłogowe cieczowe.

Ten problem jest mniejszy niż się wydaje.

W obu przypadkach można założyć ogrzewanie klimatyzacją typu split lub kanałową. Split to kilka godzin instalacji i 3000 zł.

Każde z nich można awaryjnie dogrzać grzejnikami olejowymi lub nawet gazowymi z butli jeśli zapewnimy wentylację. Klimatyzator inwerterowy 3,5kW bez problemu będzie działał z agregatu o mocy 2kW za 2000 zł, co rozwiązuje kwestię przerw w dostawie energii.

Podejście preppersa do tematu ogrzewania skutkuje dużą ilością pracy przy obsłudze i ogromnymi kosztami.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie widzi tego, że TERAZ tak jest a wszystko co opisuje JEST NA PRĄD.

Podłogówkę wodną da się ogrzać czymkolwiek.

Prądem też!

Kocioł CO na węgiel czy gaz też potrzebuje prądu. Brak prądu i ogrzewania nie ma, a czasem jest też poważna awaria.

Własny prąd można mieć z PV i agregatu. Z agregatu wychodzi około 2 zł/kWh co przy podzieleniu przez COP 4 daje nam cenę kWh ciepła na poziomie grzania grzałkami w G11. Czyli da się wytrzymać 2 tygodnie kataklizmu. W dłuższym terminie to już można mieć zamontowane COKOLWIEK. Np. kominek, kocioł na gaz i grzejniki na ścianie.

No wlaśnie dla kogoś kto ma kable to musi być na prawdę kataklizm bo w ich przypadku zmiana źródła ciepła wiąże się z olbrzymią inwestycją i rujnacją.

Ktoś kto ma cieczowe OP to tylko wymiana pieca.

Wymiana kotła na ekogroszek 7000 zł. - wymiana JEDNEGO ELEMENTU zestawu.

Montaż dwóch klimatyzatorów split 6000 zł. - KOMPLETNE i niezależne ogrzewanie

Klimatyzacja kanałowa 4000-7000 zł + 50m rur 1000 zł. i już działa, ale jak ktoś chce ładnie to jeszcze skrzynki rozdzielcze i anemostaty za 2000 co daje 7000-10000 za kompletne ogrzewanie.

Gdzie ta olbrzymia inwestycja?

Pompa 5 kW a 11kW -cena chyba podobna

Niech ktoś wytłumaczy jak to jest Pompiarze podają co +cwu /rok rachunek +- 1300--15000 zeta

Parę postów wyżej grzanie kablami 1500 zeta

Wniosek ; TO po jakiego grzyba kupują POMPY za dziesiątki tys. ( które są narażone na awarie i przeglądy) jak kable kupi za kilka stówek a efekt taki SAM

Wątpię by kablami ogrzać za 1500 ,raczej za 4000--4500zeta

Bo mając tanie źródło ciepła pozwalają sobie utrzymywać w domu temperatury pozwalające na chodzenie w krótkich rękawach. Ja mam tak samo ogrzewając klimatyzacją. Nie raz ustawiam 27 stopni bo lubię i kosztuje mnie to krańcowo... NIC.

"Dlatego moja przygoda z fotowoltaiką to Off Grid... "

Dlatego ja też dłubię off-grid.

I... nie - zabawkowe.

Adam M.

Bez sensu wybierać pomiędzy czymś kiedy można mieć wszystko.

PV on grid 10kWp służy mi do ogrzewania i obniżenia rachunków za energię do poziomu abonamentu.

PV off grid 0,3kW w kamperze służy do podróżowania i niezależności energetycznej.

PV off grid stacjonarne jest w trakcie budowy i szukania akumulatorów. Będzie do wykorzystania niepasujących paneli, nauki, eksperymentów i zasilania części instalacji domowej niezależnie.

U mnie pompa 9KW z bojlerem 300L , pełnym montażem i uruchomieniem + podłogówka sądzę że wyszła około 25tys ..

A mógłbyś podzielić się wyceną w miarę szczegółową systemu CO/CWU?

Przy PC 9 kW i takiej cenie to w mojej okolicy nikt by się do gazu nie podpinał, niestety w przypadku PC z podłogówką wychodzi bliżej 35 000 zł.

"Kocioł CO na węgiel czy gaz też potrzebuje prądu. Brak prądu i ogrzewania nie ma, a czasem jest też poważna awaria."

Bzdury waść wypisujesz...

Mój kocioł chodzi w grawitacji.

Bez światła, prądu, pompki...

"Własny prąd można mieć z PV i agregatu. Z agregatu wychodzi około 2 zł/kWh co przy podzieleniu przez COP 4 daje nam cenę kWh ciepła na poziomie grzania grzałkami w G11. Czyli da się wytrzymać 2 tygodnie kataklizmu."

Spróbuj wytrzymać choć trzy dni na agregacie...

Nie wiesz co wypisujesz...

Adam M.

"

Adam M.

Tylko podłogówki na grawitacji nie puścisz. Mój kocioł sterowanie pompy podajnik itp. Bierze dziennie poniżej 0,5kwh więc to nie jest wielki problem jak nie PV to agregat moja ładowarka daje do 300W czyli 1,5h pracy agregatu na popierdywaniu.

Adam. Z czego zrobić elastyczne połączenie agregatu z wydechem na zewnątrz? i jak rozproszy ciepło przed wejściem w mur i elewacje

U mnie pompa 9KW z bojlerem 300L , pełnym montażem i uruchomieniem + podłogówka sądzę że wyszła około 25tys ..

.....

Co do grzania czystym pradem.

W starym domu grzałem bojler 80L w II taryfie. Musieliśmy mieć naprawdę niesamowity rygor i naprawdę moooocno oszczędzać wodę aby "załapać" się na ciepłą wodę. Grzałem bojler do około 60-70 stopni aby mieć jak najwięcej ciepłej wody.

Miesięcznie wychodziło około 50-60zł za prąd , a komfortu zero bo za mały bojler ..

Teraz bojler 300L z dużą weżąwnicą.. Wody ciepłej pod dostatkiem , mozna i wannie się kąpać i nie przejmowac się że zabraknie ciepłej wody ..

Za miesiąc wychodzi mi niecałe 20zł za wodę.

Porównanie całkowicie bez sensu. Jak porównywanie malucha do jakiejś hybrydy. Jakbyś miał tą samą wielkość bojlera to można by było porównać. Wiadomo, że komfort jest inny, bo inna jest ilość dostępnej wody. Koszta no cóż, grzałeś bojler do 60-70 st. czyli straty na nim były dużo większe. Wiadomo, że COP zrobi swoje, ale porównanie nietrafione.

"Adam. Z czego zrobić elastyczne połączenie agregatu z wydechem na zewnątrz? i jak rozproszy ciepło przed wejściem w mur i elewacje "

Zrób klasyczną kogenerację.

Zastosuj takie 'coś"

https://www.google.pl/search?q=%C5%82acznik+elastyczny+rury+wydechowej&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiAuIbkv4TZAhUJZVAKHXnKBjQQ_AUICigB&biw=1347&bih=786

Weź możliwie jak najdłuższy łącznik.

MUSISZ potężnie wzmocnić wylot z tłumika agregatu.

Nie wzmocnisz to się oberwie...

Chciałem znaleźć jakąś ilustrację i... znalazłem własne zdjęcie tego rozwiązania. :lol:

Stare dzieje...

Ale działało naprawdę dobrze i w warsztacie było ciepło. :lol:

https://i2.wp.com/domowy-survival.pl/wp-content/uploads/2012/02/kogeneratorek.jpg?ssl=1

Rura gumowa zbrojona stalową spiralą wyprowadzała spaliny na zewnątrz.

Zadbaj o spadek, bo z wydechu dość mocno pluje wodą!

Ja to napędzałem LPG...

Adam M.

"Adam. Z czego zrobić elastyczne połączenie agregatu z wydechem na zewnątrz? i jak rozproszy ciepło przed wejściem w mur i elewacje "

Zrób klasyczną kogenerację.

Zastosuj takie 'coś"

https://www.google.pl/search?q=%C5%82acznik+elastyczny+rury+wydechowej&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiAuIbkv4TZAhUJZVAKHXnKBjQQ_AUICigB&biw=1347&bih=786

Weź możliwie jak najdłuższy łącznik.

MUSISZ potężnie wzmocnić wylot z tłumika agregatu.

Nie wzmocnisz to się oberwie...

Chciałem znaleźć jakąś ilustrację i... znalazłem własne zdjęcie tego rozwiązania. :lol:

Stare dzieje...

Ale działało naprawdę dobrze i w warsztacie było ciepło. :lol:

https://i2.wp.com/domowy-survival.pl/wp-content/uploads/2012/02/kogeneratorek.jpg?ssl=1

Rura gumowa zbrojona stalową spiralą wyprowadzała spaliny na zewnątrz.

Zadbaj o spadek, bo z wydechu dość mocno pluje wodą!

Ja to napędzałem LPG...

Adam M.

Nie znam się na tym ale czy jest możliwość przeniesienia tłumika na zewnątrz budynku ten co jest oryginalny to ni jak się nie nadje do podłączenia do niego jakiegokolwiek węża. Agregat kawałek rury elastycznej jakieś "radiator wyjście na zewnątrz i tłumik? Całą droga od agregatu do wylotu na zewnątrz musi być ze spadkiem. Koncepcja mi się psuje:)

A mógłbyś podzielić się wyceną w miarę szczegółową systemu CO/CWU?

Przy PC 9 kW i takiej cenie to w mojej okolicy nikt by się do gazu nie podpinał, niestety w przypadku PC z podłogówką wychodzi bliżej 35 000 zł.

Wiele firm proponuje instalacje na pompie mocno rozbudowaną która zwiększa bezsensownie mocno koszt a nie zawsze taka rozbudowana instalacja ma sens.

Oferują bufory , dodatkowe pompy , termostaty , sterowanie do każdego termostatu i itd i to mocno zwiększa wycenę.

U mnie też rozpiętości cenowe były olbrzymie ...

U mnie po negocjacji i zmienie bojlera na taki jak chce a nie taki jaki ma w ofercie instalator zapłaciłem za pompę z bojler 300L , całym osprzętem , podłączeniem (materiały "wyższej jakości") poniżej 20tys ...

Podłógówka. Zapłaciłem za same ułożenie i podłaczenie i próbę ciśnieniową. Materiały sam kupowałem bo zależało mi na jakości.

Jeśli dobrze pamiętam bo kiedyś wszystko to liczyłem to wyszło coś koło 5000zł (materiał + usługa).

Rozstaw rur co 10-15 , rury kan Bliue , rozdzielacze Capricorn.

Wiele firm proponuje instalacje na pompie mocno rozbudowaną która zwiększa bezsensownie mocno koszt a nie zawsze taka rozbudowana instalacja ma sens.

Oferują bufory , dodatkowe pompy , termostaty , sterowanie do każdego termostatu i itd i to mocno zwiększa wycenę.

U mnie też rozpiętości cenowe były olbrzymie ...

U mnie po negocjacji i zmienie bojlera na taki jak chce a nie taki jaki ma w ofercie instalator zapłaciłem za pompę z bojler 300L , całym osprzętem , podłączeniem (materiały "wyższej jakości") poniżej 20tys ...

Podłógówka. Zapłaciłem za same ułożenie i podłaczenie i próbę ciśnieniową. Materiały sam kupowałem bo zależało mi na jakości.

Jeśli dobrze pamiętam bo kiedyś wszystko to liczyłem to wyszło coś koło 5000zł (materiał + usługa).

Rozstaw rur co 10-15 , rury kan Bliue , rozdzielacze Capricorn.

To ile za ułożenie 120 m2 podłogówki?

Ja naprawdę chciałbym aby to każdego tak tanio wyszło bo skończyło by się czcze gadanie jak to PC z podłogówką drogo wychodzi (niestety często jest drogo).

To ile za ułożenie 120 m2 podłogówki?

Ja naprawdę chciałbym aby to każdego tak tanio wyszło bo skończyło by się czcze gadanie jak to PC z podłogówką drogo wychodzi (niestety często jest drogo).

Ustaliliśmy z instalatorem 14zł za m2 + chyba 100-200 zł za podpięcie rozdzielacza + próby ciśnieniowe. Styropian sam z zoną kładłem na podłodze , bo chciałem mieć to dobrze wykonane a nie ... szybko ...

Prawda jest taka że jak chce się mieć tanio to trzeba trochę włożyć w to wysiłku i poszukać i lekko tematem zainteresować ..

Sam miałem różne oferty na pompę jak i montaż podłogówki i różnice w cenach były naprawdę duuuuuuże ..

Edytowane przez kaszpir007

"Kocioł CO na węgiel czy gaz też potrzebuje prądu. Brak prądu i ogrzewania nie ma, a czasem jest też poważna awaria."

"Własny prąd można mieć z PV i agregatu. Z agregatu wychodzi około 2 zł/kWh co przy podzieleniu przez COP 4 daje nam cenę kWh ciepła na poziomie grzania grzałkami w G11. Czyli da się wytrzymać 2 tygodnie kataklizmu."

Spróbuj wytrzymać choć trzy dni na agregacie...

Nie wiesz co wypisujesz...

Adam M.

Mój rekord to dwa dni bez prądu 10 lat temu. Ale wtedy nie miałem agregatu i wytrzymałem bez najmniejszego problemu. Po co mam projektować instalację na coś co się prawie nigdy nie wydarza? Do sytuacji awaryjnych są awaryjne ogrzewania, a na co dzień planuje się coś innego.