JanWerbinski 01.02.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 TAdam. Z czego zrobić elastyczne połączenie agregatu z wydechem na zewnątrz? i jak rozproszy ciepło przed wejściem w mur i elewacje Z niczego. Są rozwiązania dedykowane ale drogie i awaryjne. Spore ryzyko zaczadzenia. Proponuję umieścić agregat w pomieszczeniu poza domem lub szczelnie izolowanym, z osobną wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.02.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Człowieku, bądź poważny. Te wszystkie rury i skrzynki i anemostaty to na gwoździe przybijesz do wykończonego sufitu i pomalujesz biała farbą żeby się nie rzucały w oczy? U mnie przykręcam na kołki. Ten sam problem jest przecież z wentylacją, a jakaś być musi. Ogrzewanie kanałowe można w parterówce puścić strychem przez sufit. W podpiwniczonym przez nawiewy w podłodze i meblach. Można też dać splita. Np. w miejsce grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.02.2018 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Z niczego. Są rozwiązania dedykowane ale drogie i awaryjne. Spore ryzyko zaczadzenia. Proponuję umieścić agregat w pomieszczeniu poza domem lub szczelnie izolowanym, z osobną wentylacją. Właśnie to ma być metod partyzancką aby było taniej. Nie zrobię podłączenia droższego niż mam agregat. Agregat jest w garażu z własną WG i wyrzutnią z WM. Do tego w kotłowni mam czujnik CO wystarczy przenieść na czas takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2018 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 "Nie znam się na tym ale czy jest możliwość przeniesienia tłumika na zewnątrz budynku" Technicznie - tak.Na koniec osiedla też można...Tylko po co?Znajomy pogrzeb Ci potrzebny? Optymalnie by było ten agregat wywalić pod jaką wiatę.Same słupki i daszek, bez ścianek.JanWerbinski lat temu 10 całe DWA DNI bez prądu przeżył - wiec się da!Jakby agregat miał i zrobił tak jak radzi - to by tu nie pisał...Leżałby sobie cichutko i bzdur nie upubliczniał.Takich..."Proponuję umieścić agregat w pomieszczeniu poza domem lub szczelnie izolowanym, z osobną wentylacją. ". Ja wiem, że każdy z Was widział kiedyś gdzieś jakiś agregat...Niektórzy to nawet widzieli taki "odpalony"... Z podłączoną wiertarką czy żarówką... DZIAŁAŁO!!!A jakby Wam przyszło "oprzeć się" na jaki tydzień na takim zasilaniu tobyście się chyba spłakali.Na agregat dostosowany do pracy ciągłej wielomiesięcznej to Was po prostu nie stać!A chinina, o której pewnie myślicie, dobra jest na jaką godzinkę raz w miesiącu - jak się chininą dobrze zaopiekujecie.A tymczasem?... TAKIE podejście do problemu to spore zagrożenie!"Właśnie to ma być metod partyzancką aby było taniej. Nie zrobię podłączenia droższego niż mam agregat."Zastanowiłeś się na ile wyceniasz życie swoje i rodziny?Taniej jak taki agregat? Robienie swojej własnej elektrowni opartej na agregacie jest co najmniej trudne a z pewnością - wymaga odpowiedzialności!Czad jest bez smaku, zapachu... zabija cicho ale skutecznie.Nie bredźcie, proszę o pomieszczeniach z wentylacją grawitacyjną dla agregatu...Nawet odpalenie go w garażu z otwartą zupełnie bramą nie jest najlepszym pomysłem.Zostańcie przy jakim PV i akumulatorku. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.02.2018 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Pytałem ile energii jest łatwiej wyprodukować samemu 5MWk czy 1.25MWh? Poziom trudności taki sam tylko koszt , lub czas inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 "A z czego ten prąd "robiłeś" tzn. czym "nabijałeś" te aku? " Pisałem przecież..Tym:https://i2.wp.com/domowy-survival.pl/wp-content/uploads/2012/02/kogeneratorek.jpg?ssl=1 I...W warsztacie to stało. Wewnątrz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2018 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Lato to czas przyjazny. Dzień długi, noc krótka, ciepło... Jak co padnie, to raczej po jakim orkanie, trąbie czy innej zawierusze. Zwykle leje, wieje, mrozi... psa szkoda wygnać. WTEDY właśnie idziecie po ten agregat, wywlekacie go na ulewę, odpalacie... Podłączacie pierwszy znaleziony przedłużacz... Tak to sobie wyobrażacie? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.02.2018 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Pytałem ile energii jest łatwiej wyprodukować samemu 5MWk czy 1.25MWh? Poziom trudności taki sam tylko koszt , lub czas inny Produkcja energii w domu nie sprawia żadnego problemu, przecież kable nie wymagają obsługi, to jaka to trudność? Generalnie raczej wolę kierować się w mega prostotę rozwiązania, które spełni swoje zadanie. Bo czym więcej przebywam w domu i produkuję zysków bytowych tym bardziej byłoby mi żal tej PC co się w kotłowni marnuje. Czym więcej słoneczka wpadnie do domu tym bardziej mi żal tej PC co się w kotłowni marnuje. Czym częściej potrzeba chłodzić dom tym bardziej mi żal tej PC co chłodzić nie umie (mogłaby, ale trzeba dużo dopłacić). Jak już mam zbijać kWh to najlepiej kanałówkę dać i trochę PV. Wilk syty i owca cała. Zużyję te 1250 kWh zamiast 5000 kWh, ale PV dadzą znacznie więcej, czyli.... Czyli w cenie 25 000 zł rachunek za CO wyniesie 0 zł (mam wycenę na kanałówkę za 10k i PV rzędu 2.7 kWp za 15k). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.02.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Adam trochę nie rozumiem. Chyba dlatego chcę zrobić wydech na zewnątrz aby było bezpiecznie. + Czujnik CO Z tym tłumikiem też nie zrozumiałem . Do tego co mam fabryczny to nie da się rury podłączyć nawet przerobienia tego niewiedzę więc albo zmiana tłumika na bardziej odpowiedni lub przeniesienie tego tłumika na koniec instalacji czyli na zewnątrz tylko nie wiem jak się zachowuje agregat z tłumikiem dalej niż fabrycznie. To była moja pierwsza koncepcja Edytowane 1 Lutego 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2018 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 kulibob Zdejmij ten tłumik i zanieś do jakiegoś spawacza.Dospawa wylot pasujący do złączki elastycznej.Zadbaj o SOLIDNE podparcie dospawanego kawałka.Przy montażu tłumika wzmocnij na ile się da wszelkie jego podpory i mocowania do korpusu agregatu. Wstaw zdjęcie tego agregatu.Najlepiej od strony tłumika.Tyle różnych zamęczyłem, że może coś konkretniejszego doradzę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.02.2018 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Zdjęcie mogę zrobić dopiero jutro. Coś jak to tylko wydech wypada bezpośrednio na łączeniu dlatego lipa chyba żebym wspawał rurkę 3/4 odpowiednio naciętą na ten szew później jakaś redukcja pod złączkę elastyczną. Mam trochę rur 1/2 i 3/4 z demontażu na działce ROD i chciałbym je tutaj wykorzystać? Ten wydech to jakaś cienka blaszka więc pewnie dziury powypalam ze swoimi umiejętnościami niedzielnego spawacza Edit . Wspomniałeś jeszcze o jednym problemie dość duża ilość wody jak to rozwiązać skoro odprowadzenie spalin idzie pionowo do góry. Edytowane 1 Lutego 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Nie lubię zwracać komuś uwagi na to jak pisze bo staram się skoncentrować na tym co pisze. Każdy się może pomylić, ja też. W tym przypadku jednak muszę zareagować i zasugerować Ci przeczytanie poniższych linków bo tyle razy ten błąd powtórzyleś że nie może to być literówka. http://filolozka.brood.pl/im-tym-nie-czym-tym/ https://zapytaj.onet.pl/encyklopedia/140449,,,,im_tym_czym_tym,haslo.html Ale co...? Masz problem ze zrozumieniem co napisał....? W jednym miejscu gadają " pyry" w innym " ziemniaki" a w jeszcze innym " kartofle"... U Miłosza gadają " flizowanie" a u mnie że " układanie płytek"... Nie ma to jak zrobić z goowna problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Jak nie wiesz o czym napisałem to nie zabieraj głosu, bo się ośmieszasz. Ale to ty masz jakiś problem... ( Ta imponująca lista ignorowanych to też tak żałośnie wygląda...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 "Wspomniałeś jeszcze o jednym problemie dość duża ilość wody jak to rozwiązać skoro odprowadzenie spalin idzie pionowo do góry. " Obrazek obejrzałeś?Agregat stoi wysoko. Wydech jest w dół do góry kaloryfera.(kaloryfer ze złomu, tyle, że cały, szczelny)Dół kaloryfera wężem na zewnątrz. Na ten pypek, co robi za otwór wylotowy tłumika wstawiasz choćby kawałek rury odpowiedniej średnicy.(Urezałem od wydechu małego fiata i kawałek z tłumika. Skręciłem na uszczelki dwoma ósemkami)Wspawane.Co z tego, że większej średnicy jak spawane szczelnie do obudowy tłumika?Tymczasówka na tydzień a wytrzymała... 3 lata! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Smutny ten agregat...Chińska podróba Hondy.Chyba, że chińska podróba chińskiej podróby Hondy - wtedy jest nawet gorzej...(TAK! Są takie!!!)O 2kW zapomnij...1,5kW robi z pewnym trudem przez jakiś czas. Oby to nie była ta wersja na 3 fazy...Ona już nic nie umie... DA SIĘ TO PUŚCIĆ NA LPG! "Ten wydech to jakaś cienka blaszka więc pewnie dziury powypalam ze swoimi umiejętnościami niedzielnego spawacza " To jest do spawania płomieniowego. Acetylenem... Adam M. Edytowane 1 Lutego 2018 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.02.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Nie jest 3 fazowy ale to choinkowe gówno. Dałeś mi do myślenia. Zakładałem skoro traktor ma wydech do góry to agregat też może . A za bardzo już nie mam pola manewru z tym agregatem. Garaż za mały albo panele już wiszą na elewacji. LPG nie tykam robi bum. Wystarczy że wymieniam w kuchence a tego nie lubię robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 01.02.2018 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (mam wycenę na kanałówkę za 10k i PV rzędu 2.7 kWp za 15k). Miłosz, nie zgłaszałeś się do tego programu dopłat, który teraz jest u nas (małopolska) ? Mi w tym programie 8.4 kWp wychodzi nie całe 17k brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2018 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 "LPG nie tykam robi bum." Mnie nie robi... Zepsute? Pisałem... To JEST problem... Ale się da! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2018 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Tam gdzie jest naprawdę GORĄCO to wydech może iść "pod górkę".Tam gdzie się wyziębia - już nie.Spaliny to w części para wodna a ona się skrapla jak ciepło jest odbierane..No i bulgocze w wydechu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.02.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) Ile mogą mieć stopni spaliny za tłumikiem. Już wymodziłem jak to zrobić został mi kawałek komunistycznego regału którego przerabiałem na stojak pod aku. Musiałbym tylko zabezpieczyć rury od GGWC przed ewentualnym stopieniem. 2x GKF powinien wystarczyć. Może słów kilka o BHP?Garaż o dość dużej kubaturze ok 150-200m3 z przepisową WG i nieprzepisowym wyrzutem z rekuperatora do garażu. Gasnica 6kg i koc mam. Czujnik CO trzeba by przenieść w momencie użytkowania agregatu. Paliwa nie przechowuję w garażu. Wydech ma być na zewnątrz. Agregat wpięty do uziemienia. Czego brakuje?? Edytowane 2 Lutego 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts