ciupaq 02.02.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) I będziesz brał? A jakie są haczyki, serwis ,marka produktu itd??? Ja też złożyłem wniosek z czystej ciekawości o wytyczne i na razie czekam, bo w darmowe pieniądze nie wieżę. Choć chciałbym się mylić. Jeżeli gminy (połączyło się kilkanaście gmin i zrobiło stowarzyszenie bo premiowane są największe projekty) wygrają konkurs to oczywiście, że będę brał. Co do wytycznych to nic nie wiadomo na razie, bo jak będzie wiadomo, że jest kasa to ruszą przetargi na wyłonienie wykonawcy. Dopłaty jest 60% ceny inwestycji netto. http://globenergia.pl/nabor-w-malopolsce-na-wnioski-o-dotacje-instalacji-oze/ https://eko.zielonki.pl/index.php/137-program-dofinansowania-odnawialne-zrodla-energii Edytowane 3 Lutego 2018 przez ciupaq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 02.02.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Jeżeli gminy (połączyło się kilkanaście gmin i zrobiło stowarzyszenie bo premiowane są największe projekty) wygrają konkurs to oczywiście, że będę brał. Co do wytycznych to nic nie wiadomo na razie bo jak będzie wiadomo, że jest kasa to ruszą przetargi na wyłonienie wykonawcy. Dopłaty jest 60% ceny inwestycji netto. http://globenergia.pl/nabor-w-malopolsce-na-wnioski-o-dotacje-instalacji-oze/ https://eko.zielonki.pl/index.php/137-program-dofinansowania-odnawialne-zrodla-energii To chyba mamy te same wnioski złożone. ciekawe co tam wymyślą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 03.02.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 (edytowane) Rok ma 8760 motogodzin. Ile motogodzin wypracował Twój agregat? Ile wytrzyma chinina? Mam wiertarkę. Ręczną. Ona ma z 80 lat a wygląda jak nowa i działa bez zarzutu. Tylko ja dość rzadko nią pracuję. Adam M. Mój chiński agregat Kipor (podróbka Hondy) przez 7 lat przepracował dokładnie 17 motogodzin. Wkrótce ponownie mu zmienię olej. Jest co kilka miesięcy odpalany na kilka minut. Był potrzebny dokładnie sześć razy i rekordowo pracował siedem godzin. Jaki sens ma zakup bardziej trwałego, jeśli ten spełnia swoją rolę w 100%? Edytowane 3 Lutego 2018 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2018 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Nie ma sensu!Ale...To nie jest zasilanie rezerwowe.To doraźne ratowanie dooopy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.02.2018 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 To jest zasilanie awaryjne, które w 100% wystarczy. Ponadto ma też funkcję mobilności i umożliwia używanie narzędzi czy naładowanie akumulatorów i zasilanie kampera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 04.02.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Panowie ale jednak poczytał bym o fotowoltaice, a nie o agregatach już ze 3 dni piszecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.02.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Panowie ale jednak poczytał bym o fotowoltaice, a nie o agregatach już ze 3 dni piszecie. Właśnie Czy ktoś z posiadających instalację on-grid jest także użytkownikiem auta w wersji plug-in lub EV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.02.2018 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Tylko czy zakup takiego samochodu ma obecnie sens?? Byle grata przerobisz na lpg i w miarę tanio jeździsz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.02.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Tylko czy zakup takiego samochodu ma obecnie sens?? Byle grata przerobisz na lpg i w miarę tanio jeździsz. Byle grat będzie zjadał gazu za 20-25 zł/100 km, tego nie chcę, on i tak potrzebuje nieco benzyny. Za 45-50k mogę mieć EV z kosztem ok. 4.5 zł/100 km, ale nie tylko o ten koszt się rozchodzi. Chodzi o koncepcję instalacji domowej gotowej przerzucać energię w każdym kierunku włącznie z doładowaniem elektryka jak i korzystaniem z jego baterii na cele bytowe jeśli jest taka potrzeba. Efektywność takiego kompleksowego rozwiązania rozkłada na łopatki wszystko inne, ale na dziś jest to dość nietypowe, a więc i drogie. W ciągu miesiąca będę znał cenę konwersji na elektryka małego furgona (np. peugeot partner) i auta rodzinnego klasy golf 5 i będzie wiadomo, ile kosztuje na dziś ich "elektryfikacja". Można także "dopakować" baterię w starszym używanym elektryku, ale tutaj wszystko rozbije się o dostępne platformy i koszt. W domu wystarczy instalacja do 5 kWp aby spełniała swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.02.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Byle grat będzie zjadał gazu za 20-25 zł/100 km, tego nie chcę, on i tak potrzebuje nieco benzyny. Za 45-50k mogę mieć EV z kosztem ok. 4.5 zł/100 km, a. Wkrótce będę kupował samochód. Pokaż mi co elektrycznego mogę kupić za 50 tys. Ostatnio jak sprawdzałem, to kosztowało to znacznie drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.02.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Wkrótce będę kupował samochód. Pokaż mi co elektrycznego mogę kupić za 50 tys. Ostatnio jak sprawdzałem, to kosztowało to znacznie drożej. Nissan leaf na otomoto. Ewentualnie samemu z UE będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.02.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Może inaczej ile kWh potrzebuje takie coś na 100 km. Mój pali te 9-10l gazu/100 wiec wali benzynę na łeb. Już dziadek Astra 2002 ale póki się nie rozleci nie kupię nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.02.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Może inaczej ile kWh potrzebuje takie coś na 100 km. Mój pali te 9-10l gazu/100 wiec wali benzynę na łeb. Już dziadek Astra 2002 ale póki się nie rozleci nie kupię nowego. Między 13 a 18 kWh/100 km, co daje jakieś 4 zł. Tylko nie porównuj zgazowanego auta do elektryka, chyba, że masz go w automacie i maks. moment obrotowy od startu Ekonomia to jedna, ale każdy kto takim autem pojeździ nie chce już wracać do benzyniaka. Poza tym, od marca można bus pasem ciąć elektrykiem, a taki zgazowany na zakaz wjazdu na parkingi podziemne. To nie jest auto do porównania z każdym innym. To raczej dla osób, które regularnie auta zmieniają, kupują dość nowe lub salonowe. I niestety nie będzie to nigdy auto dla wszystkich (tak jak nowe z salonu z segmentu c+). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Między 13 a 18 kWh/100 km, co daje jakieś 4 zł. Tylko nie porównuj zgazowanego auta do elektryka, chyba, że masz go w automacie i maks. moment obrotowy od startu Ekonomia to jedna, ale każdy kto takim autem pojeździ nie chce już wracać do benzyniaka. Poza tym, od marca można bus pasem ciąć elektrykiem, a taki zgazowany na zakaz wjazdu na parkingi podziemne. To nie jest auto do porównania z każdym innym. To raczej dla osób, które regularnie auta zmieniają, kupują dość nowe lub salonowe. I niestety nie będzie to nigdy auto dla wszystkich (tak jak nowe z salonu z segmentu c+). Sam widzisz że to taka trochę fanaberia... Wyobrażasz sobie mojego Espace i sposób w jaki jest eksploatowany aby dał radę na akumulatorach...? A o koszcie takiego elektromobilu to nawet nie wspomnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.02.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Sam widzisz że to taka trochę fanaberia... Wyobrażasz sobie mojego Espace i sposób w jaki jest eksploatowany aby dał radę na akumulatorach...? A o koszcie takiego elektromobilu to nawet nie wspomnę... Na dzisiaj potrzebujesz zasie 200 km i wszędzie dojedziesz tylko trochę wolniej Jak wycenię konkretną konwersję to dam znać ile to na dziś kosztuje. Co do samych elektryków - to jest to w naszym kraju totalna egzotyka, w 2017 sprzedano u nas 1000 sztuk, we Francji 37 000 sztuk !!! Jesteśmy w tym temacie ekstremalnie zacofani, ale tak samo jest z pompami ciepła czy PV. Co nie znaczy, że się nie da - można z UE ściągać używkę, bo nowy dla nas jest 4 razy droższy niż dla Francuza, Niemca czy innego na zachód od nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 04.02.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Zacofani to my jesteśmy jakieś 45 lat po wojnie a jeszcze do tego zniszczenia wojenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.02.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Raczej wojny brakuje aby cały syf w europie wyrównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.02.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Zacofani to my jesteśmy jakieś 45 lat po wojnie a jeszcze do tego zniszczenia wojenne. Ostatnie 25 lat pompujemy kasę w nierentowne kopalnie. Co roku kilka miliardów dopłat bezpośrednich, nie mówiąc o uposażeniach tej branży. Starczyło by na kupienie z 200 000 aut elektrycznych lub dopłatę do miliona i zainstalowanie OZE i małej atomówki. A tak dalej leżymy, bo wszędzie węgiel, węgiel dotowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 "A tak dalej leżymy, bo wszędzie węgiel, węgiel dotowany... " No...Tylko górnicy mogą sobie pozwolić na te cuda co wypisałeś...Atomówki nie potrzebują... chyba.Ta kasa tajemniczo przecież nie znika. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.02.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Nissan leaf na otomoto. Ewentualnie samemu z UE będzie taniej. Cena najskromniejszej wersji zaczyna się od 139000 a nie od 50000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts