vr5 11.02.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Ilość czynnika musi być precyzyjnie dobrana. Jednostki wewnętrzne muszą się komunikować z zewnętrzną. Nie da się tego wyrzeźbić. Rozwiązania są dwa: Tanie - dwa osobne splity. Drogie - multisplit. Ja mam włączony inwerter od 24.11.2017 roku, pracuje bez wyłączania.. Pobiera średnio 6 kWh na 24 godziny. żakładając, że będę miał pełne pokrycie z energii uzyskanej z PV to mam ogrzewanie "za darmo". Piszę w cudzysłowie "za darmo" bo przecież ileś gotówki i pracy w to włożyłem. Co do ilości czynnika to pełna zgoda (da się to policzyć). Natomiast jeśli przyjąć, że jednostka podrzędna może włączyć się tylko gdy pracuje oryginalna wewnętrzna, przejmując tylko część czynnika z jednostki zewnętrznej to być może wystarczy tylko regulacja obrotów wentylatora tej drugiej. Podrzędna jednostka pracowała by w łazience. Cóż, jeśli nikt nie próbował czegoś takiego, nie wykluczam, że zmontuję sobie stanowisko 1 + 2 do eksperymentów na czynniku R407c, (bo takie mam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.02.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 "Grzałki mają być jak najmniejszej mocy aby aby płynnie pobierać nadwyżki z PV nie obciążając akumulatorów.Czyli nie wyda po mojemu?? Bez przetwornic . " Połącz szeregowo trzy.Przy sporym nadmiarze mocy jedną zwieraj.Do PŁYNNEGO regulowania mocy tylko elektronika zostaje. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb318is 12.02.2018 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Vr5 to u Ciebie był ten wybuch gazu, wydaje mi się że widziałem w telewizji twoją instalacje PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.02.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Też widziałem w TV jego chałupę, i charakterystyczny układ paneli na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 12.02.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Witam!Tak, to moja instalacja. Filmowano przy pomocy drona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riderd 13.02.2018 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Witam Wszystkich, nasza gmina uczestniczy w projekcie OZE. Mogę założyć panele 4 kw na budynku mieszkalnym na 8%vat. Koszt założenia takich paneli to około 8250 pln już po uwzględniwniu dotacji. Panowie, użytkuje ktoś takie panele? Jaka realna produkcja roczna jest możliwa do uzyskania? Szacuje się że sprawność w naszych warunkach to około 90%, czyli roczna produkcja to około 3600 kwh, zakładając nawet, że całość oddam do tauronu, to otrzymam zwrot w postaci 80%, czyli realna produkcja roczna to około 2880 kwh... teraz pytanie jak realnie wpłynie to na obniżenie rachunków rocznych, przyjmując, że zużyjemy rocznie 3000 kwh? Posiada ktoś dane z użytkowania takiej instalacji lub podobnej za zeszly rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 13.02.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Witam Wszystkich, nasza gmina uczestniczy w projekcie OZE. Mogę założyć panele 4 kw na budynku mieszkalnym na 8%vat. Koszt założenia takich paneli to około 8250 pln już po uwzględniwniu dotacji. Panowie, użytkuje ktoś takie panele? Jaka realna produkcja roczna jest możliwa do uzyskania? Szacuje się że sprawność w naszych warunkach to około 90%, czyli roczna produkcja to około 3600 kwh, zakładając nawet, że całość oddam do tauronu, to otrzymam zwrot w postaci 80%, czyli realna produkcja roczna to około 2880 kwh... teraz pytanie jak realnie wpłynie to na obniżenie rachunków rocznych, przyjmując, że zużyjemy rocznie 3000 kwh? Posiada ktoś dane z użytkowania takiej instalacji lub podobnej za zeszly rok? Przy takim zuzyciu i produkcji i biorac pod uwage jakis procent zuzycia na bierzaco to pewnie zaplacisz tylko za abonamenty i oplaty stale do 20zl za mc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.02.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Witam Wszystkich, nasza gmina uczestniczy w projekcie OZE. Mogę założyć panele 4 kw na budynku mieszkalnym na 8%vat. Koszt założenia takich paneli to około 8250 pln już po uwzględniwniu dotacji. Panowie, użytkuje ktoś takie panele? Jaka realna produkcja roczna jest możliwa do uzyskania? Szacuje się że sprawność w naszych warunkach to około 90%, czyli roczna produkcja to około 3600 kwh, zakładając nawet, że całość oddam do tauronu, to otrzymam zwrot w postaci 80%, czyli realna produkcja roczna to około 2880 kwh... teraz pytanie jak realnie wpłynie to na obniżenie rachunków rocznych, przyjmując, że zużyjemy rocznie 3000 kwh? Posiada ktoś dane z użytkowania takiej instalacji lub podobnej za zeszly rok? Przy normalnym użytkowaniu wykorzystasz ok 30% produkcji, reszta to sieć. Ja wprawdzie średnioroczny mam ok 45- 50 %, a okres zimowy tj.15paź -30 marzec ponad 95% (nawet i 100% w zależności od zapotrzebowania na ciepło) Co do produkcji to : jeżeli weźmiemy pod uwagę moc inwentera (5kW) to z 1kW PV/rok uzyskuję ponad 1300kWh biorąc pod uwagę moc paneli (5,72) ponad 1160 kWh z 1kW mocy. Wiadomo to zależy od położenia PV w stosunku do kierunku S . Tak więc rozważ położenie dachu .czy jest on skierowany na S bo może lepiej dopłacić do 23% vat i postawić na bud. gosp. lub gruncie. Przy mojej lokalizacji z tych 4kW co ci proponują ja uzyskał bym min 4600kWh/rok ( na takim sprzęcie jak mam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.02.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Witam Wszystkich, nasza gmina uczestniczy w projekcie OZE. Mogę założyć panele 4 kw na budynku mieszkalnym na 8%vat. Koszt założenia takich paneli to około 8250 pln już po uwzględniwniu dotacji. Panowie, użytkuje ktoś takie panele? Jaka realna produkcja roczna jest możliwa do uzyskania? Szacuje się że sprawność w naszych warunkach to około 90%, czyli roczna produkcja to około 3600 kwh, zakładając nawet, że całość oddam do tauronu, to otrzymam zwrot w postaci 80%, czyli realna produkcja roczna to około 2880 kwh... teraz pytanie jak realnie wpłynie to na obniżenie rachunków rocznych, przyjmując, że zużyjemy rocznie 3000 kwh? Posiada ktoś dane z użytkowania takiej instalacji lub podobnej za zeszly rok? Jak mając powyższe dane nie potrafisz obliczyć wpływu na rachunki, to nie powinieneś tego montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.02.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Witam Wszystkich, nasza gmina uczestniczy w projekcie OZE. Mogę założyć panele 4 kw na budynku mieszkalnym na 8%vat. Koszt założenia takich paneli to około 8250 pln już po uwzględniwniu dotacji. Panowie, użytkuje ktoś takie panele? Jaka realna produkcja roczna jest możliwa do uzyskania? Szacuje się że sprawność w naszych warunkach to około 90%, czyli roczna produkcja to około 3600 kwh, zakładając nawet, że całość oddam do tauronu, to otrzymam zwrot w postaci 80%, czyli realna produkcja roczna to około 2880 kwh... teraz pytanie jak realnie wpłynie to na obniżenie rachunków rocznych, przyjmując, że zużyjemy rocznie 3000 kwh? Posiada ktoś dane z użytkowania takiej instalacji lub podobnej za zeszly rok? Za 8250 brałbym to w ciemno u mnie za 3kW chca 11000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riderd 13.02.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Dach jest nachylony pod kątem 30stopni. Dacch jest skierowany na poludniowy wschód. 17,3 stopnia w kierunku wschodu licząc, że południe jest punktem wyjścia. Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi w przypadku takiego skierowania domu, mam robić panele na ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riderd 13.02.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Trzeba je czyscić, nie wystarczy deszcz i śnieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.02.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Nie trzeba.No, chyba, że chcesz, aby poprawnie pracowały.To wtedy trzeba... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.02.2018 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Nie trzeba. No, chyba, że chcesz, aby poprawnie pracowały. To wtedy trzeba... Adam M. Masło maślane margaryną smarowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.02.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Dach jest nachylony pod kątem 30stopni. Dacch jest skierowany na poludniowy wschód. 17,3 stopnia w kierunku wschodu Usytuowanie dachu jest bliskie optymalnemu. Panele czyści się przeważnie po zimie. 4 kW to 14 do 16 paneli, więc nie ma dużo do czyszczenia. Mimo że na ziemi dostęp jest lepszy, to w trosce o czyste i zdrowe powietrze sąsiad może posadzić ze trzy topole.. A i Ty będziesz miał mniej działki na ogórki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.02.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 (edytowane) Masło maślane margaryną smarowane. Pytałem o uziemienie dodatkowe do szopy i cisza? paragrafu zabrakło czy jak? Edytowane 13 Lutego 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.02.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 "Masło maślane margaryną smarowane. " Jak zwykle tytan logiki i intelektu się wypowiedział... PODAJ, PROSZĘ AKT PRAWNY NAKAZUJĄCY MYCIE, SZOROWANIE I ODŚNIEŻANIE SWOICH PANELI!!!Jest za to jakaś penalizacja? No, za nie mycie i nie odśnieżanie?(za nie odśnieżenie samochodu i używanie - jest kara! Mandat.) Więc...NIE TRZEBA!Można a czasem należy, ale jak nie zrobisz - nie wsadzają... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 13.02.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Masło maślane margaryną smarowane. Teraz już wiem dlaczego adam_mk ma tyle postów na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riderd 13.02.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Panowie, mam płaską dachówkę w połysku, mega śliska raz na rok trzeba umyć myjką, mopem czy czym? Śniegu nie myślę zgarniać, to mycie też średnio mi się widzi. Generalnie nie chciałbym poswięcać temu wiele czasu. Chodzi oto, żeby dom był maksymalnie bezobsługowy. Mamy sporą działkę, dwa stawy, sadzimy warzywa, beda drzewka, ogród, jest dwojka dzieci, mamy co robić... Dlatego zastanawiam się nad sensem inwestowania w ten system.... koszt niby niewielki w stosunku do rocznych rachunków. A jednak jest to te 8,3 kpln, czyli około 3 lat płacenia rachunków. Moze trochę więcej. Wszystko myślimy zrobić na ledach, sprzęty max energooszczędne, no ale są rolety, brama garażowa, wjazdowa, wszystlo na piloty, więc pobiera prąd w trakcie czuwania. Z tego co rozumiem, usytuowanie jest dobre i raczna produkcja, może okazać się wystarczająca na nasze potrzeby. Czyli jest to kuszące, pozostalyby jedynie rachunki za ogrzewanie i płytę gazową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.02.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Poczytaj o hotpointach.Sraki naptakają, miesiąc deszczu nie będzie, to na kiepskich panelach w pełnym słońcu może się coś zdarzyć.Zimą pod śniegiem, puki nie stopnieje, nie dają nic... Nie chodzi o szorowanie szczotą, tylko o to aby nie były częściowo zasłonięte, bo bardzo tego nie lubią te panele. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts