vr5 24.02.2018 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Ok dzięki myślałem że jak chinol to jakieś gówno a jest ok. Bo szukam legalnych instalacji na chińskich bublach za parę stówek. Witaj! Ja Ci nie tak dawno podesłałem ciekawy inwerter z Ustronia, ale chyba się nie załapałeś. Były chyba 3 sztuki z 2 niezależnymi wyjściami MPTT. Teraz widzę, że z ciekawszych, a tanich ma Afore 2,7 oraz Aurora 2,0. Ja mam Aurorę 3,0 i sobie ją chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.02.2018 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Mój off coraz lepiej po skręcany. Ale co do ON to widzę że robi się coraz większy ustawowy burdel i obawiam się że za jakiś czas to można będzie to sobie o kant d... roztrzaskać..Mógł byś podać linakana do tych inwerterów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 25.02.2018 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Mój off coraz lepiej po skręcany. Ale co do ON to widzę że robi się coraz większy ustawowy burdel i obawiam się że za jakiś czas to można będzie to sobie o kant d... roztrzaskać.. Mógł byś podać linakana do tych inwerterów https://allegro.pl/uzytkownik/sunpower68/przemysl-energetyczny-alternatywne-zrodla-energii-121619?order=p Ta Aurora PVI 2000 UK ma wyświetlacz graficzny i jest przystosowana do montażu w pomieszczeniach, a to 2.0 może być na zewnątrz. Chyba ta 2000 jest nowszej generacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 28.02.2018 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Moje chinole są szczelnie zamknięte, nie posiadają wiatraka,tylko gruby aluminiowy radiator na plecach. Nawet latem w pełnym słońcu były jedynie wyczuwalnie ciepłe. Witam, ciekaw jestem jak tam się mają twoje sprawy o odszkodowanie za to przepiecie. Czy może jeszcze się toczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 01.03.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Witam, ciekaw jestem jak tam się mają twoje sprawy o odszkodowanie za to przepiecie. Czy może jeszcze się toczą? Wszystko już dawno się zakończyło. Teraz już mam doświadczenie w takim wydarzeniu i wiem jak postępować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 02.03.2018 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Wszystko już dawno się zakończyło. Teraz już mam doświadczenie w takim wydarzeniu i wiem jak postępować.Zdradzisz nam jak, każdy może się znaleźć w podobnej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 02.03.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Wszystko już dawno się zakończyło. Teraz już mam doświadczenie w takim wydarzeniu i wiem jak postępować. A podzielisz się tym doświadczeniem, może się przydać w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 02.03.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) Od 1 kwietnia szykują się duże zmiany jeżeli chodzi o instalacje PV on-grid. . pojawiło się więcej szczegółów "Najwcześniej konsultacje zmian w IRiESD przeprowadziła spółka PGE Dystrybucja – w dniach od 12-27 grudnia ub.r. Spółka informuje, że w toku konsultacji nie otrzymała żadnych uwag. Energa Operator prowadziła konsultacje stosownych zmian od 19 stycznia do 2 lutego. W dniu 8 lutego konsultacje zakończyła spółka Tauron Dystrybucja, a najpóźniej konsultacje najnowszej aktualizacji IRiESD przeprowadziła Enea Operator – w dniach 7-21 lutego. " ktoś brał udział ? albo slyszał ,że będą w tych terminach ? Czego dotyczą zmiany? Najwięksi operatorzy zgodnie wskazują, że mikroinstalacje przyłączane do sieci elektroenergetycznej powinny spełniać wymagania aktualnie obowiązujących norm oraz dyrektyw Parlamentu Europejskiego i Rady – niskonapięciowej LVD oraz w zakresie kompatybilności elektromagnetycznej EMC. Proponowane aktualizacje kart IRiESD wprowadzają m.in. nowe wymagania w zakresie pracy mikroinstalacji przy zmianach częstotliwości. Zgodnie z nowymi propozycjami mikroinstalacja przyłączona do sieci elektroenergetycznej ma, w zależności od częstotliwości w sieci, umożliwiać pracę: a) w zakresie częstotliwości od 49 Hz do 51 Hz – praca ciągła z maksymalną mocą czynną osiągalną dla danych warunków środowiskowych (nasłonecznienie, siła wiatru), b) w zakresie częstotliwości od 47,5 Hz do 49 Hz oraz od 51 Hz do 51,5 Hz – praca w czasie minimum 30 minut, c) w zakresie częstotliwości poniżej 47,5 Hz oraz powyżej 51,5 Hz mikroinstalacja musi wyłączyć się z sieci. Zmiany dotyczą też wymogów pracy w zakresie mocy czynnej i biernej. Mikroinstalacja przyłączona do sieci elektroenergetycznej musi posiadać możliwość regulacji generacji mocy czynnej w następującym zakresie częstotliwości: a) f = (47,5 ÷ 49,5) Hz - dopuszczalna redukcja mocy czynnej ze względu na obniżenie częstotliwości ma zawierać się pomiędzy krzywymi wyznaczonymi przez następujące zależności: - poniżej częstotliwości 49,5 Hz dopuszczalny poziom redukcji wynosi 10% mocy maksymalnej (przy częstotliwości 50 Hz) na 1Hz spadku częstotliwości, - poniżej częstotliwości 49 Hz dopuszczalny poziom redukcji wynosi 2% mocy maksymalnej (przy częstotliwości 50 Hz) na 1 Hz spadku częstotliwości, b) f = (50,2 ÷ 51,5) Hz – wszystkie regulowane jednostki generacji muszą redukować (przy wzroście częstotliwości) lub zwiększać (przy zmniejszaniu się częstotliwości) moc czynną z szybkością 40% PM (PM - moc czynna realnie wytwarzana przez mikroinstalację w momencie przekroczenia częstotliwości sieciowej 50,2 Hz) na każdy 1 Hz następnego wzrostu częstotliwości. W projektach aktualizacji IRiESD wskazuje się, że „mikroinstalacja ma być zdolna do aktywacji odpowiedzi mocą czynną na zmianę częstotliwości tak szybko, jak to jest technicznie możliwe, z początkowym jak najkrótszym opóźnieniem – maksymalnie 2 s”. – Jeżeli początkowe opóźnienie wynosi poniżej 2 s, to zamierzone opóźnienie odpowiedzi mocą czynną na zmianę częstotliwości powinno być tak programowalne, aby dostosować całkowity czas odpowiedzi do wartości pomiędzy czasem początkowym odpowiedzi a wartością 2 s. Czytamy również, że „w celu uniknięcia całkowitego wyłączenia mikroinstalacji spowodowanego zadziałaniem zabezpieczenia nadnapięciowego mikroinstalacji, zaleca się aby mikroinstalacja posiadała funkcję zmniejszania mocy czynnej generowanej w funkcji wzrostu napięcia”. – Istotne jest, aby funkcja ta działała dopiero po wyczerpaniu możliwości regulacji napięcia poborem mocy biernej w trybie Q(U) tj. powyżej 1,08 Un. Funkcja ta nie może też powodować skokowych zmian mocy generowanej. .... Wszyscy najwięksi operatorzy systemów dystrybucyjnych postulują wprowadzenie zdalnej możliwości odłączania od sieci mikroinstalacji o mocach do 10 kW, a w przypadku przedziału mocy 10-40 kW postulowana jest możliwość zdalnego sterowania mocą czynną. Ponadto dla wszystkich mikroinstalacji proponowana jest automatyczna redukcja mocy czynnej przy f >50,2 Hz według zadanej charakterystyki P(f), a także regulacja mocy biernej według zadanej charakterystyki Q(U) i cos φ (P). http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/30260/szykuja-sie-duze-zmiany-w-zasadach-przylaczania-mikroinstalacji-pv Edytowane 2 Marca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 02.03.2018 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) ... Usunąłem błędny wpis, nie w tym miejscu co trzeba Edytowane 2 Marca 2018 przez zbigmaz01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 02.03.2018 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 ... Usunąłem błędny wpis, nie w tym miejscu co trzeba A wie ktoś o co konkretnie w tym chodzi, bo ja nic z tego nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 02.03.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 pojawiło się więcej szczegółów "Najwcześniej konsultacje zmian w IRiESD przeprowadziła spółka PGE Dystrybucja – w dniach od 12-27 grudnia ub.r. Spółka informuje, że w toku konsultacji nie otrzymała żadnych uwag. Energa Operator prowadziła konsultacje stosownych zmian od 19 stycznia do 2 lutego. W dniu 8 lutego konsultacje zakończyła spółka Tauron Dystrybucja, a najpóźniej konsultacje najnowszej aktualizacji IRiESD przeprowadziła Enea Operator – w dniach 7-21 lutego. " ktoś brał udział ? albo slyszał ,że będą w tych terminach ? Czego dotyczą zmiany? Najwięksi operatorzy zgodnie wskazują, że mikroinstalacje przyłączane do sieci elektroenergetycznej powinny spełniać wymagania aktualnie obowiązujących norm oraz dyrektyw Parlamentu Europejskiego i Rady – niskonapięciowej LVD oraz w zakresie kompatybilności elektromagnetycznej EMC. Proponowane aktualizacje kart IRiESD wprowadzają m.in. nowe wymagania w zakresie pracy mikroinstalacji przy zmianach częstotliwości. Zgodnie z nowymi propozycjami mikroinstalacja przyłączona do sieci elektroenergetycznej ma, w zależności od częstotliwości w sieci, umożliwiać pracę: a) w zakresie częstotliwości od 49 Hz do 51 Hz – praca ciągła z maksymalną mocą czynną osiągalną dla danych warunków środowiskowych (nasłonecznienie, siła wiatru), b) w zakresie częstotliwości od 47,5 Hz do 49 Hz oraz od 51 Hz do 51,5 Hz – praca w czasie minimum 30 minut, c) w zakresie częstotliwości poniżej 47,5 Hz oraz powyżej 51,5 Hz mikroinstalacja musi wyłączyć się z sieci. Zmiany dotyczą też wymogów pracy w zakresie mocy czynnej i biernej. Mikroinstalacja przyłączona do sieci elektroenergetycznej musi posiadać możliwość regulacji generacji mocy czynnej w następującym zakresie częstotliwości: a) f = (47,5 ÷ 49,5) Hz - dopuszczalna redukcja mocy czynnej ze względu na obniżenie częstotliwości ma zawierać się pomiędzy krzywymi wyznaczonymi przez następujące zależności: - poniżej częstotliwości 49,5 Hz dopuszczalny poziom redukcji wynosi 10% mocy maksymalnej (przy częstotliwości 50 Hz) na 1Hz spadku częstotliwości, - poniżej częstotliwości 49 Hz dopuszczalny poziom redukcji wynosi 2% mocy maksymalnej (przy częstotliwości 50 Hz) na 1 Hz spadku częstotliwości, b) f = (50,2 ÷ 51,5) Hz – wszystkie regulowane jednostki generacji muszą redukować (przy wzroście częstotliwości) lub zwiększać (przy zmniejszaniu się częstotliwości) moc czynną z szybkością 40% PM (PM - moc czynna realnie wytwarzana przez mikroinstalację w momencie przekroczenia częstotliwości sieciowej 50,2 Hz) na każdy 1 Hz następnego wzrostu częstotliwości. W projektach aktualizacji IRiESD wskazuje się, że „mikroinstalacja ma być zdolna do aktywacji odpowiedzi mocą czynną na zmianę częstotliwości tak szybko, jak to jest technicznie możliwe, z początkowym jak najkrótszym opóźnieniem – maksymalnie 2 s”. – Jeżeli początkowe opóźnienie wynosi poniżej 2 s, to zamierzone opóźnienie odpowiedzi mocą czynną na zmianę częstotliwości powinno być tak programowalne, aby dostosować całkowity czas odpowiedzi do wartości pomiędzy czasem początkowym odpowiedzi a wartością 2 s. Czytamy również, że „w celu uniknięcia całkowitego wyłączenia mikroinstalacji spowodowanego zadziałaniem zabezpieczenia nadnapięciowego mikroinstalacji, zaleca się aby mikroinstalacja posiadała funkcję zmniejszania mocy czynnej generowanej w funkcji wzrostu napięcia”. – Istotne jest, aby funkcja ta działała dopiero po wyczerpaniu możliwości regulacji napięcia poborem mocy biernej w trybie Q(U) tj. powyżej 1,08 Un. Funkcja ta nie może też powodować skokowych zmian mocy generowanej. .... Wszyscy najwięksi operatorzy systemów dystrybucyjnych postulują wprowadzenie zdalnej możliwości odłączania od sieci mikroinstalacji o mocach do 10 kW, a w przypadku przedziału mocy 10-40 kW postulowana jest możliwość zdalnego sterowania mocą czynną. Ponadto dla wszystkich mikroinstalacji proponowana jest automatyczna redukcja mocy czynnej przy f >50,2 Hz według zadanej charakterystyki P(f), a także regulacja mocy biernej według zadanej charakterystyki Q(U) i cos φ (P). http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/30260/szykuja-sie-duze-zmiany-w-zasadach-przylaczania-mikroinstalacji-pv Ni hu hu nie jaze o co w tym chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 02.03.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Dodałem tutaj wpis i go usunąłem bo miał być gdzie indziej a jednocześnie oglądałem kilka stron i pomyliłem się. Śledzę ten (i podobne) temat bo jestem zainteresowany montażem u siebie, uczę się by nie wdepnąć w coś co bym nie chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 02.03.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) trochę się musiałem naszukać ale znalazłem , że można zgłaszać uwagi do 21 lutego https://www.operator.enea.pl/oeneioperator/komunikaty/2018/57-komunikat-enea-operator-sp.-z-o.o.-dotyczacy-instrukcji-ruchu-i-eksploatacji-sieci-dystrybucyjnej--07.02.2018-r. może by ich zasypać uwagami ? gdyby coś ktoś wiedział o tym Karta aktualizacji nr 10/2018 uzupełnia Załącznik nr 1 do IRiESD „szczegółowe wymagania techniczne dla jednostek wytwórczych przyłączonych i przyłączanych do sieci dystrybucyjnej”, w zakresie wymagań technicznych dla mikroinstalacji, jak również dostosowuje zapisy do wymagań najnowszych norm polskich. Stosownie do powyższego ENEA Operator Sp. z o.o. opracowała projekt Karty aktualizacji nr 10/2018 IRiESD – wersja 1.0., który został opublikowany w dniu 7 lutego 2018 r. na stronie internetowej Spółki: http://www.operator.enea.pl. Wypełniając obowiązek wynikający z art. 9g ust. 2 ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. Prawo energetyczne, ENEA Operator Sp. z o.o. niniejszym informuje o publicznym dostępie do zmian IRiESD planowanych do wprowadzenia Kartą aktualizacji nr 10/2018 IRiESD – wersja 1.0. oraz poddaje ten projekt procesowi konsultacji. Karta aktualizacji nr 10/2018 IRiESD Formularz zgłoszeniowy – Karta aktualizacji nr 10/2018 Zapraszamy do zgłaszania ewentualnych uwag do przedstawionego projektu Karty aktualizacji nr 10/2018 IRiESD na przygotowanym wzorze formularza zgłoszeniowego. Uwagi należy zgłaszać w okresie 14 dni od daty opublikowania projektu Karty aktualizacji nr 10/2018 IRiESD, tj. do 21 lutego 2018 r. w jeden z następujących sposobów: e-mail: [email protected] na adres: ENEA Operator Sp. z o.o. Departament Usług Dystrybucyjnych i Taryf ul. Strzeszyńska 58 60-479 Poznań podobnie do zmian kiedyś wprowadzanych w innych dziedzinach - słynne "lub czasopisma" zmienią pod siebie zapisy paragrafów " "Zmienia się pkt. II.1.1. poprzez usunięcie kropki na końcu zdania oraz dodanie następującej treści: ..." https://www.operator.enea.pl/operator/o-enei-operator/iriesd-komunikaty/2018/07.02.2018/iriesd_ened_ka_10_2018_1.0_20180131.pdf często powtarzają zmianę z słów „mocy osiągalnej” na słowa „mocy maksymalnej”. 26) Dodaje się nowy pkt. VI.8.8. o następującym brzmieniu: VI.8.8. ENEA Operator może ograniczyć pracę lub odłączyć od sieci mikroinstalację o mocy zainstalowanej większej niż 10 kW przyłączoną do sieci ENEA Operator, w przypadku, gdy wytwarzanie energii elektrycznej w tej mikroinstalacji stanowi zagrożenie bezpieczeństwa pracy tej sieci. Edytowane 2 Marca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 02.03.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) Pamiętajcie, że każdy inwerter aby mógł być sprzedany na terenie EU musi posiadać CE, który przyznawany jest wtedy, gdy produkt jest zgodny z wszystkimi wymaganymi wytycznymi. To, co chce np. PGE, instalator dostarczał już w czerwcu zeszłego roku (wyzsze harmoniczne inwerterów itd). Każdy producent produkujący inwertery do UE, takowe posiada.Wątpię, że będzie zgoda na możliwości wyłączania małych instalacji. Będą za to pozwy o odszkodowania za poniesione straty do URE. Z dużymi prosumentami to i owszem energetyka może negocjować kwotę pienieżną za wyłączanie instalacji.W prawie musi być równowaga. Prosument nie może ponosic strat na rzecz zakładów energetycznych. To ze muszą się dostosować do zielonej energii. Edytowane 2 Marca 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.03.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Pamiętajcie, że każdy inwerter aby mógł być sprzedany na terenie EU musi posiadać CE, który przyznawany jest wtedy, gdy produkt jest zgodny z wszystkimi wymaganymi wytycznymi. To, co chce np. PGE, instalator dostarczał już w czerwcu zeszłego roku (wyzsze harmoniczne inwerterów itd). Każdy producent produkujący inwertery do UE, takowe posiada. Wątpię, że będzie zgoda na możliwości wyłączania małych instalacji. Będą za to pozwy o odszkodowania za poniesione straty do URE. Z dużymi prosumentami to i owszem energetyka może negocjować kwotę pienieżną za wyłączanie instalacji. A jakież to poniesione straty aby trzeba było pozwami straszyć...? Ile będziesz w plecy jak ci czasami na chwilę wyłączą instalację o mocy kilku kWp...? 5zł..., 10zł...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 02.03.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) A jakież to poniesione straty aby trzeba było pozwami straszyć...? Ile będziesz w plecy jak ci czasami na chwilę wyłączą instalację o mocy kilku kWp...? 5zł..., 10zł...? Wiesz, mogę w ogóle iść na rękę ze i wyłączyć wszystko a oni niech dadzą roczny rabacik w wysokości 5000 kwh. Poza tym wniosek do URE to nie jest pozew. Sprawy o wartościach do 50.000 PLN załatwia koordynator URE. Wpisujesz kwotę poniesionej straty i wysyłasz. Edytowane 2 Marca 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.03.2018 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Wiesz, mogę w ogóle iść na rękę ze i wyłączyć wszystko a oni niech dadzą roczny rabacik w wysokości 5000 kwh. Poza tym wniosek do URE to nie jest pozew. Sprawy o wartościach do 50.000 PLN załatwia koordynator URE. Wpisujesz kwotę poniesionej straty i wysyłasz. Będziesz widział rabacik... Będziesz jadł... tylko łykał nie będziesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 02.03.2018 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Jest jeszcze coś takiego jak samokonsumpcja. Własną energię zawsze można w jakiś sposób zagospodarować, ale najkorzystniejszym rozwiązaniem jest właśnie praca sieciowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 02.03.2018 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) A podzielisz się tym doświadczeniem, może się przydać w przyszłości. Na wypadek takiego doomsday należy być przygotowanym przede wszystkim finansowo. Takie urządzenia jak płyta indukcyjna i router wi-fi kupiłem jeszcze tego samego dnia. Rozmiar strat rósł w miarę upływu czasu. W sumie z tego co pamiętam na liście było 18 urządzeń. Do urządzeń typowo drogich podchodzą w sposób niekorzystny dla poszkodowanego ale w końcowym rozrachunku kwota ubezpieczenia pokrywa straty w całości. Kolejna sprawa to znalezienie odpowiednich fachowców do tak zwanych ekspertyz. Miałem oddzielną na pompę ciepła i klimakonwektor, kolejną na centralę wentylacyjną i ostatnią na pozostały sprzęt. Trochę to wszystko trwa w czasie i trzeba uzbroić się w cierpliwość. Na miejscu w piotrkowskiej wsi nie znalazłem nikogo, kto potrafiłby ogarnąć sprawę przepięcia. Był jeden od rtv agd i pompy ciepła ale prosił mnie abym zrezygnował z niego. Bo z rodziny pracują w PGE i boją się ewentualnych późniejszych reperkusji sic! Jankowski z CNC także zawiódł przy pompie ciepła, bo najpierw zapewnił przyjechać, potem zrobić ekspertyzę, a suma sumarum zaginął w akcji. Może rodzina również w resorcie energetycznym. Harmonogram: Szkoda 27 lipca Ekspertyzy przekazane do 10 października Decyzja 19 października Środki na koncie 20 października Pomiędzy datami wysłałem kilka listów do PGE. Przepięciówki nie miałem i nie zamierzam mieć. Edytowane 2 Marca 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2018 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Jest jeszcze coś takiego jak samokonsumpcja. Własną energię zawsze można w jakiś sposób zagospodarować, ale najkorzystniejszym rozwiązaniem jest właśnie praca sieciowa. Najkorzystniejsze dla kogo...? W lecie pchać wszystko jak leci do sieci energetycznej a w zimie odbierać w godzinach drogiej energii...?? W lecie robi się nadmiar energii elektrycznej w sieci a w zimie spalać dodatkowy węgiel aby oddać to co się w lecie zmarnowało...? Zmiany w ustawach stopniowo zaczną uczyć ludzi szanować energię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts