adam_mk 03.03.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Możecie mi przystępnie wyjaśnić co się stanie, jak operator zdalnie wyłączy taką mikroinstalację?Będzie możliwość samokonsumpcji czy wszystko stanie i lecicie na sieci przez licznik za opłatą? Bardzo fajny zabieg zrobili, chyba, ze się mylę...Macie mikroinstalację i JESTEŚCIE producentami energii do sieci.W efekcie PODLEGACIE określonym wymogom i nakazom prawa.MACIE PRAWO zgłaszać uwagi do proponowanych zmian.Czyli?Wszystkie wymogi spełnione...Macie jakieś uwagi co do mocy czynnej, biernej, modulowania częstotliwości i mocy w czasie 2 sek ?No, takie MERYTORYCZNE uwagi... Zrobią co będą chcieli aby ochronić WŁASNE interesy.Mnie to jakoś nie dziwi... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.03.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 A kto podetnie gałąź na której siedzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.03.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 @Adam to będzie tak: inwerter produkuje (może wyprodukować) w danej chwili 4 kW. Ty włączasz bojler i cieszysz się, że grzejesz wodę swoim prądem i jeszcze nadmiar wysłany do sieci kiedyś odbierzesz razy 0,8. Ale ZE robi "pstryk" i bierzesz z sieci 100 %, a o upustach zapominasz. Tak na marginesie: Niemcy w 2014 roku mieli 2 miliony mikroinstalacji PV, my mamy obecnie 2 tysiące. http://odnawialnezrodlaenergii.pl/oze-aktualnosci/item/1228-w-niemczech-jest-juz-2-mln-prosumentow-w-polsce-zaledwie-kilkuset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 03.03.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 (edytowane) @Adam to będzie tak: inwerter produkuje (może wyprodukować) w danej chwili 4 kW. Ty włączasz bojler i cieszysz się, że grzejesz wodę swoim prądem i jeszcze nadmiar wysłany do sieci kiedyś odbierzesz razy 0,8. Ale ZE robi "pstryk" i bierzesz z sieci 100 %, a o upustach zapominasz. Tak na marginesie: Niemcy w 2014 roku mieli 2 miliony mikroinstalacji PV, my mamy obecnie 2 tysiące. http://odnawialnezrodlaenergii.pl/oze-aktualnosci/item/1228-w-niemczech-jest-juz-2-mln-prosumentow-w-polsce-zaledwie-kilkuset Żyjesz w głębokiej niewiedzy , wrzuć te dane do kosza http://m.gramwzielone.pl/trendy/29631/w-pierwszych-trzech-kwartalach-2017-r-przybylo-w-polsce-ponad-9-tys-prosumentow Tutaj piszą http://m.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/25391/moc-elektrowni-fotowoltaicznych-w-polsce-przekroczyla-190-mw o większych instalacjach Edytowane 3 Marca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 03.03.2018 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 A mi dzisiaj na Facebooku pojawiła się reklama Taurona zachęcająca do założenia instalacji fotowoltaicznej https://www.tauron.pl/dla-domu/urzadzenia/Fotowoltaika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.03.2018 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 @Adam to będzie tak: inwerter produkuje (może wyprodukować) w danej chwili 4 kW. Ty włączasz bojler i cieszysz się, że grzejesz wodę swoim prądem i jeszcze nadmiar wysłany do sieci kiedyś odbierzesz razy 0,8. Ale ZE robi "pstryk" i bierzesz z sieci 100 %, a o upustach zapominasz. Tak na marginesie: Niemcy w 2014 roku mieli 2 miliony mikroinstalacji PV, my mamy obecnie 2 tysiące. http://odnawialnezrodlaenergii.pl/oze-aktualnosci/item/1228-w-niemczech-jest-juz-2-mln-prosumentow-w-polsce-zaledwie-kilkuset Rozumiem. Dzięki. Czyli normalny pożar w burdelu będzie... No bo... jeszcze naliczanie lub nie za moc bierną... Czyli... Jak IM niewygodnie - stoisz z PV i bierzesz z sieci. Potem dajesz do sieci (jak pozwolą) i płacisz im za moc bierną. Czyli 1kWh kosztuje około 1,2zł. No i... możesz sobie odebrać 0,8kWh mocy czynnej za 1kWh wprowadzoną, jak już opłacisz tę bierną. To ja idę do warsztatu dalej uszczelniać moje wiaderko na prąd... Na razie - idzie dobrze to uszczelnianie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.03.2018 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Żyjesz w głębokiej niewiedzy , wrzuć te dane do kosza Ależ Kolego, jak się ma te 2, czy 3 tysiące instalacji o śmiesznie niskiej mocy do kilku milionów instalacji prosumenckich u Niemców?. Na dodatek sieci osiedlowe NN w większości w Polsce są stare, nie modernizowane od lat. Czy to normalne - masz w gniazdku 231 V, włączasz żelazko i bojler i już masz 200 V? Kiedyś czytałem o badaniu licznika analogowego - przez licznik przepuszczano prąd o stałej wartości, lecz przy różnych napięciach. Otóż tarcza licznika kręciła się praktycznie z taką samą prędkością. Czyli za straty na sieci płaci klient a nie ZE. Przy takich założeniach to bez sensu modernizować sieć (powie każdy z ZE) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.03.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Rozumiem. Dzięki. Czyli normalny pożar w burdelu będzie... No bo... jeszcze naliczanie lub nie za moc bierną... Czyli... Jak IM niewygodnie - stoisz z PV i bierzesz z sieci. Potem dajesz do sieci (jak pozwolą) i płacisz im za moc bierną. Czyli 1kWh kosztuje około 1,2zł. No i... możesz sobie odebrać 0,8kWh mocy czynnej za 1kWh wprowadzoną, jak już opłacisz tę bierną. To ja idę do warsztatu dalej uszczelniać moje wiaderko na prąd... Na razie - idzie dobrze to uszczelnianie. Adam M. Wiemy.To i inne osiągnięcia trwają już od 3 lat. Przynajmniej na tym forum. A efektów ni ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 03.03.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Ależ Kolego, jak się ma te 2, czy 3 tysiące instalacji o śmiesznie niskiej mocy do kilku milionów instalacji prosumenckich u Niemców?. Na dodatek sieci osiedlowe NN w większości w Polsce są stare, nie modernizowane od lat. Czy to normalne - masz w gniazdku 231 V, włączasz żelazko i bojler i już masz 200 V? Kiedyś czytałem o badaniu licznika analogowego - przez licznik przepuszczano prąd o stałej wartości, lecz przy różnych napięciach. Otóż tarcza licznika kręciła się praktycznie z taką samą prędkością. Czyli za straty na sieci płaci klient a nie ZE. Przy takich założeniach to bez sensu modernizować sieć (powie każdy z ZE) Ma się nijak , ale oni zaczęli inwestować w OZE wcześniej , są liczniejszym 2x i bogatszym krajem , u nas jest sporo chętnych ale państwo nie pomaga żeby nie powiedzieć , że przeszkadza w rozwoju oze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.03.2018 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Rozumiem. Dzięki. Czyli normalny pożar w burdelu będzie... No bo... jeszcze naliczanie lub nie za moc bierną... Czyli... Jak IM niewygodnie - stoisz z PV i bierzesz z sieci. Potem dajesz do sieci (jak pozwolą) i płacisz im za moc bierną. Czyli 1kWh kosztuje około 1,2zł. No i... możesz sobie odebrać 0,8kWh mocy czynnej za 1kWh wprowadzoną, jak już opłacisz tę bierną. To ja idę do warsztatu dalej uszczelniać moje wiaderko na prąd... Na razie - idzie dobrze to uszczelnianie. Adam M. A mi się moja zabawka coraz bardziej podoba I coraz lepiej działa:) Chińskie klocki są w drodze a dwa panele jeszcze czekają na założenie. Teraz tylko czekać na letnie zerwanie lini w połowie województwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.03.2018 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 A mi się moja zabawka coraz bardziej podoba I coraz lepiej działa:) Chińskie klocki są w drodze a dwa panele jeszcze czekają na założenie. Teraz tylko czekać na letnie zerwanie lini w połowie województwa To tylko się cieszyć,,, A te klocki to będą do off, czy on? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.03.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 off. Przyleci grzałka 3x300 24V, drugi regulator ładowania, radiatory do ssr, kilka bezpieczników, diody już w MC4 i parę dupereli. Podniosłem napięcie ładowania poprawiło to uzyski bo przetwornice DCDC które używałem jako ładowarki zastępcze kilka dziesiątych przed zadanym voltarzem dość znacznie wyhamowują Ampery. .Pozwoliłem przetwornicy startować w automacie niestety popołudniu muszę ręcznie przejść na sieć. Chiński offgrid ze śmietnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.03.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Wiemy.To i inne osiągnięcia trwają już od 3 lat. Przynajmniej na tym forum. A efektów ni ma. Radośnie uszczypliwy - jak zawsze... Są efekty. Są. Nie muszę się chwalić wszędzie i wszystkim. Może Ty się pochwal czymś co zrobiłeś skutecznie? Ale nie tym, że ZAPŁACIŁEŚ i masz, tylko ZROBIŁEŚ. WYKONAŁEŚ. Bo tego co ja już zrobiłem nie musisz daleko szukać. Jest trochę tu, na tym forum. I... nie jest to wszystko... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.03.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 off. Chiński offgrid ze śmietnika Przy mocy paneli 1-1,5 kWp to właściwie skonsumujesz całą pozyskaną energię na bieżące potrzeby. A jeśli nie jesteś "wyrobnikiem" i masz czas, to i nie problem przełączyć ręcznie jedną, czy drugą dźwignię... Jedynie może czasem zapomnisz... Co do on grid, pewnie się wszystko za jakiś czas wyjaśni. Ty chyba się przymierzałeś, ale ostrożnie. Powyżej 2 - 3 kWp nie da się za bardzo wszystkiego wykorzystać na bieżąco. Trzeba podłączyć do ZE. Mnie to wcale nie dziwi @Adam, że Ci przygadują.. Taka jest ludzka natura. Ważne, żeby robić swoje, a prześmiewców mieć (nie powiem, gdzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.03.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 (edytowane) Radośnie uszczypliwy - jak zawsze... Są efekty. Są. Nie muszę się chwalić wszędzie i wszystkim. Może Ty się pochwal czymś co zrobiłeś skutecznie? Ale nie tym, że ZAPŁACIŁEŚ i masz, tylko ZROBIŁEŚ. WYKONAŁEŚ. Bo tego co ja już zrobiłem nie musisz daleko szukać. Jest trochę tu, na tym forum. I... nie jest to wszystko... Adam M. W tym roku jeszcze nic szczególnego Targi OZE Kielce parę namiarów na wystawców pomp ciepła, przygotowania do rozbudowy PV do 10 kW. W 2017r ogrodzenie działki 600mb , Altana+ dębowe meble. tunel + nawadnianie , wprowadzenie zasilania i PE 32 od studni do domu jako dodatkowe źródło ( darmowe) do WC pralni i CWU.(tymi rencami) 2 bramy przesuwne 6.5mb każda + piec elektryczny do CO własnej konstrukcji, sorry ale automatykę do niego już kupiłem gotową + bezpieczniki i całą skrzynkę .Grzałek też nie robiłem. Podłączenie już tak , I tyle reszta Hobby to pielęgnacja ogrodu i trawnika. Kosztowo jak już pytasz 1firma chciała za ogrodzenie ogrodu 8k zrobiłem za 1k 2 bramy 4,5k -zrobiłem za 1.5k 3 altana 15k zrobiłem za 2,5k 4 meble 4 k zrobiłem za zero piec 3,5 -4k zrobiłem za 1k itd. Edytowane 3 Marca 2018 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.03.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 (edytowane) Przy mocy paneli 1-1,5 kWp to właściwie skonsumujesz całą pozyskaną energię na bieżące potrzeby. A jeśli nie jesteś "wyrobnikiem" i masz czas, to i nie problem przełączyć ręcznie jedną, czy drugą dźwignię... Jedynie może czasem zapomnisz... Co do on grid, pewnie się wszystko za jakiś czas wyjaśni. Ty chyba się przymierzałeś, ale ostrożnie. Powyżej 2 - 3 kWp nie da się za bardzo wszystkiego wykorzystać na bieżąco. Trzeba podłączyć do ZE. Mnie to wcale nie dziwi @Adam, że Ci przygadują.. Taka jest ludzka natura. Ważne, żeby robić swoje, a prześmiewców mieć (nie powiem, gdzie). Podłączone mam 1,2kWp +0,47 w garażu. Tylko że w pełnym słońcu nie widziałem więcej jak 25-30A pewnie przez to że panele używane i rozbieżność w kątach jedne 90* drugie ok 30* Raz iść dziennie pstryknąć to nie problem. Co do "on" tobym chciał ale znowu po kosztach. Tylko ciśnienia na prąd nie mam to tylko 1500rocznie off to pewnie trochę zbije i przekieruje energie tam gdzie do końca jej nie potrzebuje. P.S Nawet zwierzakom olejaka 450W w taniej taryfie nie żałowałem w te mrozy Edytowane 3 Marca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.03.2018 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Podłączone mam 1,2kWp +0,47 w garażu. Tylko że w pełnym słońcu nie widziałem więcej jak 25-30A pewnie przez to że panele używane Co do "on" tobym chciał ale znowu po kosztach. Tylko ciśnienia na prąd nie mam to tylko 1500rocznie off to pewnie trochę zbije i przekieruje energie tam gdzie do końca jej nie potrzebuje. W zimie nie należy się spodziewać zbyt dużych osiągów. To że panele są używane nie ma znaczenia. Owszem mniej produkują niż nowe, ale nie wiele mniej. Ja porównuję swoje osiągi z instalacją 8,7 kWp w Dąbrowie Górniczej. Jest tak, że w pochmurne dni potrafię uzyskać lepszy wynik, a w słoneczne nieco słabszy. W styczniu miałem 157 kWh, a w lutym 233 kWh, a ta wzorcowa instalacja odpowiednio 131 kWh i 193 kWh. W marcu były 3 w miarę słoneczne dni i wyniki były bardzo podobne. Co do on po kosztach, to w Twoim przypadku jako że jesteś po szkole o profilu elektrycznym jest to wysoce prawdopodobne. Jeśli kupisz falownik "z drugiej ręki" za kilkaset złotych to czeka cię jeszcze zakup wyłącznika 2P dla inwertera 1-fazowego i trochę drutów (ale te pewnie już masz). Ważne - musisz kupić taki inwerter, który ma certyfikaty dopuszczające do pracy w sieci ZE (najlepiej w języku polskim)! Pewnie zapłacisz parę stówek za sprawdzenie, czy wszystko wykonałeś zgodnie z przepisami (jeśli nie masz kogoś, kto zrobi to za parę jajek z Twojego kurnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.03.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Dużo nie dużo... ale 46kWh w marcu upchnąć w akumulatory 46 / 2kWh = 23 akumulatory z czego aku odda tylko 60% swojej pojemności = 9 akumulatorów. I to tylko z tej 3kW instalacji. Przerost formy nad treścią, nawet gdyby raz w miesiącu wyłączali prąd na 4h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 [ATTACH=CONFIG]408538[/ATTACH] Dużo nie dużo... ale 46kWh w marcu upchnąć w akumulatory 46 / 2kWh = 23 akumulatory z czego aku odda tylko 60% swojej pojemności = 9 akumulatorów. I to tylko z tej 3kW instalacji. Przerost formy nad treścią, nawet gdyby raz w miesiącu wyłączali prąd na 4h. Ja przez te trzy dni zużyłem 300kWh głównie na ogrzewanie więc o jakim pakowaniu w baterie piszesz...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.03.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) Więc przypomnijmy z Twojej stopki 15 cm podłoga, 30 cm dach, GWC rekuperacja a później dowiadujemy się że Ja przez te trzy dni zużyłem 300kWh głównie na ogrzewanie więc o jakim pakowaniu w baterie piszesz...??? To Ty chyba w stodole bez okien mieszkasz, 100kWh/doba za ogrzewanie. 1kWh = 0,6PLN 100*0,6PLN = 60 PLN 60 PLN to około 60kg węgla Przepraszam to nie stodoła bez okien ale mieszkasz pod chmurką a w ziemi masz zakopane te kable? 13kg/doba przez ostatnie 7 DNI Edytowane 4 Marca 2018 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts