kerad85 04.03.2018 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) Ja przez te trzy dni zużyłem 300kWh głównie na ogrzewanie więc o jakim pakowaniu w baterie piszesz...??? lol, a w co będziesz pakował od maja. W przydomowy basen ogrzewany? Z kolei jak nadejdzie zima i nie będzie słońca, to z czego wyciągniesz te 300 kWh w kilka dni? Edytowane 4 Marca 2018 przez kerad85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.03.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) .. 13kg/doba przez ostatnie 7 DNI [ATTACH=CONFIG]408540[/ATTACH] Ładny wynik tylko twoje CO i CWU to nie tylko węgiel?? Nawet ja od 1-3.03 mam dobowe 14,5kg 23MJ Możesz podlinkować kocioł? Znalazłem na e sterach ale coś w statystyki nie mogę wejść Edytowane 4 Marca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.03.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 https://esterownik.pl/device/13085 tu masz gówniany pellet 18MJ jednak mam mniejszą chałupę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.03.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 @kulibob na efekt końcowy instalacji ma wpływ sprawność poszczególnych urządzeń. Szczególnie, te o czystej sinusojdzie. Na przykład mój Orwaldi 1000JP w stanie jałowym zużywa na dobę około 0,6 kWh. Nie mierzyłem ile w czasie pracy, ale skoro się grzeje więc więcej. Dla mnie był to wystarczający powód by go nie używać. Nie mówię o sprawności akumulatorów. Pomijam cenę akumulatorów, bo pewnie masz b. tanie.Co do inwerterów on grid, to ich sprawność jest sporo powyżej 90 %. Jak na razie "Niewidzialna Ręka" nie dowaliła akcyzy, czy innego podatku, więc korzystam z tego co dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.03.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Zmiany w ustawach stopniowo zaczną uczyć ludzi szanować energię... Po co? Jaki sens ma szanowanie energii jeżeli można ją tanio pozyskać? Właśnie ustawiłem 28°C na klimatyzatorze. Bo nie szanuję... Teraz: Produkcja Pobór 4260 W 2660 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.03.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 To ja idę do warsztatu dalej uszczelniać moje wiaderko na prąd... Na razie - idzie dobrze to uszczelnianie. Na razie to my już mamy niższe rachunki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.03.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Na razie to my już mamy niższe rachunki... Zgadza się: Duży dach: 2.468 kW Mały dach 1,22kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 lol, a w co będziesz pakował od maja. W przydomowy basen ogrzewany? Z kolei jak nadejdzie zima i nie będzie słońca, to z czego wyciągniesz te 300 kWh w kilka dni? Chłopie pomacaj najpierw ile ci potrzeba energii na podstawowe cele bytowe, potem nałóż to na produkcję z fotowoltaiki dzień po dniu i dopiero wtedy pisz ile ci się zmarnuje ...( Nie zapomnij że praktycznie w każdym słonecznym dniu " kroją" was na 20% urobku...) Ja zmarnuję czy raczej nie wykorzystam a wam i tak zabiorą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Więc przypomnijmy z Twojej stopki 15 cm podłoga, 30 cm dach, GWC rekuperacja a później dowiadujemy się że To Ty chyba w stodole bez okien mieszkasz, 100kWh/doba za ogrzewanie. 1kWh = 0,6PLN 100*0,6PLN = 60 PLN 60 PLN to około 60kg węgla Przepraszam to nie stodoła bez okien ale mieszkasz pod chmurką a w ziemi masz zakopane te kable? 13kg/doba przez ostatnie 7 DNI [ATTACH=CONFIG]408540[/ATTACH] Policz po 1zł jak nie wiesz co to taryfa G12... A tak swoją drogą to my mamy zimę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.03.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 @marcinbb to co Ty robisz zz tym prądem jak grzejesz węglem/peletem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Po co? Jaki sens ma szanowanie energii jeżeli można ją tanio pozyskać? Właśnie ustawiłem 28°C na klimatyzatorze. Bo nie szanuję... Teraz: Produkcja Pobór 4260 W 2660 W Jeszcze otwórz okna będzie większa konsumpcja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 @marcinbb to co Ty robisz zz tym prądem jak grzejesz węglem/peletem?? Marnuje... Jak nie miał fotowoltaiki to tyle mi zużywał... To takie błędne koło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.03.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 To moje Gargamele. Dzisiaj dowiesiłem jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.03.2018 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Głupie pytanie instaluje aby w końcu przesiąść się z kociołka na jakąś pompę ciepła. Na razie są 2 klimatyzacje które w okresach przejściowych grzeją i chłodzą chałupę. Do tego tunel foliowy będzie też dogrzewany prądem jakiś termowentylator. 5kW to naprawdę niewiele na koniec stycznia miałem do odebrania tylko 360kWh marnuje to prąd jasiek71 pomyśl 100kWh/doba na ogrzewanie i to niby ja marnuje prąd? Przez tydzień tyle prądu zużywam co on dobowo. 3MWh prądu na ogrzewanie u jaśka * 0,6PLN = 3000MWh * 0,6PLN = 1800 PLN/miesięcznie za prąd (ogrzewanie ) * 6 miesięcy okres grzewczy = 10800PLN Buhehehehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Głupie pytanie instaluje aby w końcu przesiąść się z kociołka na jakąś pompę ciepła. Na razie są 2 klimatyzacje które w okresach przejściowych grzeją i chłodzą chałupę. Do tego tunel foliowy będzie też dogrzewany prądem jakiś termowentylator. 5kW to naprawdę niewiele na koniec stycznia miałem do odebrania tylko 360kWh marnuje to prąd jasiek71 pomyśl 100kWh/doba na ogrzewanie i to niby ja marnuje prąd? Przez tydzień tyle prądu zużywam co on dobowo. 3MWh prądu na ogrzewanie u jaśka * 0,6PLN = 3000MWh * 0,6PLN = 1800 PLN/miesięcznie za prąd (ogrzewanie ) * 6 miesięcy okres grzewczy = 10800PLN Buhehehehehehe Jak zwykle kreatywna matematyka... Cały sezon grzewczy od 15 września do końca maja to 10 tys kWh taniej taryfy po 33gr brutto co daje 3,3 tys zł.... Mieszkam już kilkanaście lat w tym domu i rok w rok jest ok 10tys kWh na ogrzewanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.03.2018 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 A wystarczyły 3 dni zimna aby dom pokazał swoje możliwości konsumpcyjne I jakie ubytki ciepła maty musiały uzupełniać. I znów wracamy do punktu wyjścia 100kWh/doba tak czy srak to jakiś KOSMOS! Jeszcze lepiej policz jak będziesz miał swój prąd po 0,04PLN/kWh wtedy jeszcze Ci dopłacą za ogrzewanie prundem. Jasiek już każdy zapamięta jak tanie jest ogrzewanie domu prądu w COP=1 na Twoim przykładzie więc nie pokazuj mojej kreatywnej matematyki bo tych co mają G12 znam tylko z takich wypowiedzi jak twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.03.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Chłopie pomacaj najpierw ile ci potrzeba energii na podstawowe cele bytowe, potem nałóż to na produkcję z fotowoltaiki dzień po dniu i dopiero wtedy pisz ile ci się zmarnuje ...( Nie zapomnij że praktycznie w każdym słonecznym dniu " kroją" was na 20% urobku...) Ja zmarnuję czy raczej nie wykorzystam a wam i tak zabiorą... A podatków nie płacisz? Traktuję to jak podatek od dochodu. Temat wałkowany od wieków większości ON nad OFF ,czy odwrotnie. Każdy dobrze wie i ten ON i OFF że większy zysk daje ON ale jakoś trudno się przyznać i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 A wystarczyły 3 dni zimna aby dom pokazał swoje możliwości konsumpcyjne I jakie ubytki ciepła maty musiały uzupełniać. I znów wracamy do punktu wyjścia 100kWh/doba tak czy srak to jakiś KOSMOS! Jeszcze lepiej policz jak będziesz miał swój prąd po 0,04PLN/kWh wtedy jeszcze Ci dopłacą za ogrzewanie prundem. Jasiek już każdy zapamięta jak tanie jest ogrzewanie domu prądu w COP=1 na Twoim przykładzie więc nie pokazuj mojej kreatywnej matematyki bo tych co mają G12 znam tylko z takich wypowiedzi jak twoja. Ostatnie cztery doby... Mam opisać...? Może chcesz zdjęcia dzień po dniu ostatnich sześciu lat...? Policz nam ile energii z twojego ekogrocha musiałeś dostarczyć do swojego superoszczędnego domu w tym samym okresie... Nie zapomnij tylko doliczyć jeszcze to co zużyłeś jako energii elektrycznej i energii cieplnej z solarów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.03.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 ...( Nie zapomnij że praktycznie w każdym słonecznym dniu " kroją" was na 20% urobku...) Ja zmarnuję czy raczej nie wykorzystam a wam i tak zabiorą... Ja mam świadomość, że "kroją", ale godzę się na to. W większości przypadków 2 kWp jest wartością graniczną opłacalności off grid. Chociaż pokusił bym się o przesunięcie tej granicy w pobliże 1 kWp , gdyż inwertery on spadły w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.03.2018 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Szukam w necie jakiegoś sensownego kalkulator podający uzysk miesięczny zależny od konta ustawienia paneli, miesiąca itp. Ponieważ te co mam na elewacji mógłbym podnieść o te kilka kilkanaście stopni i zastanawiam się czy warto.Zna ktoś jakiegoś linka ja nic sensownego nie wygrzebałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts