Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szukam w necie jakiegoś sensownego kalkulator podający uzysk miesięczny zależny od konta ustawienia paneli, miesiąca itp. Ponieważ te co mam na elewacji mógłbym podnieść o te kilka kilkanaście stopni i zastanawiam się czy warto.

Zna ktoś jakiegoś linka ja nic sensownego nie wygrzebałem.

Tutaj masz wszystko.

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP

Zaczynasz od postawienia znacznika na mapie Twojej loklizacji.

Wybierz baze ERA5

Power - tyle ile chcesz policzyć - jeden panel np. 280 W

Najpewniej masz panele "silicon"

Straty pzostaw na 14%

Wybierz sobie kąt (Slope), który chcesz zbadać

Azymut - na południe = 0

Dalej - visualize results

Na wykresie otrzymasz czego potrzebujesz

Do tych 100kWh jeszcze jest potrzebny metraż

Ślepy?? W stopce nie widzi?? 150m2:

:Chałupa 154m2 z klocków styropianowych U-0,28, podłoga 15cm, dach ok 30cm wełny, bez izolacji fundamentów, okna zwykłe dwu szybowe, ogrzewanie kable Elektra 10,6kw, GWC rurowe,reku, fotowoltaika obecnie 2,5kWp inwerter solarny z UPS zasilającym oświetlenie,telewizję,wentylację, lodówkę, CWU..."

Ślepy?? W stopce nie widzi?? 150m2:

:Chałupa 154m2 z klocków styropianowych U-0,28, podłoga 15cm, dach ok 30cm wełny, bez izolacji fundamentów, okna zwykłe dwu szybowe, ogrzewanie kable Elektra 10,6kw, GWC rurowe,reku, fotowoltaika obecnie 2,5kWp inwerter solarny z UPS zasilającym oświetlenie,telewizję,wentylację, lodówkę, CWU..."

A u ciebie co widzi...?

Zużyję w większości na bieżąco a braki w zimie idą z licznika ...

Ty wykorzystasz w zimie 80% tego z nadwyżki a ja stracę ze 20% na bieżąco w lecie...

Powiesz może na co zużyjesz takie ilości energii latem? Bardzo wymijająco odpowiadasz na konkretne pytania. Nagle żadnych obliczeń, kartek, itd.

Jak rozumiem, mój strzał z ogrzewanym basenem jest prawidłowy?

Jak można tyle energii latem wykorzystać i to tak nieregularnie jak świeci słońce (raz słońce, jak deszcze ...).

Powiesz może na co zużyjesz takie ilości energii latem? Bardzo wymijająco odpowiadasz na konkretne pytania. Nagle żadnych obliczeń, kartek, itd.

Jak rozumiem, mój strzał z ogrzewanym basenem jest prawidłowy?

Jak można tyle energii latem wykorzystać i to tak nieregularnie jak świeci słońce (raz słońce, jak deszcze ...).

He he..., A czym ty chcesz basen ogrzewać...?

Ile niby tej energii masz z 2,5kWp fotowoltaiki...?

Samo CWU to ok 6 kWh dodaj sobie lodówkę, oświetlenie, telewizję, jakiś drobny sprzęt elektroniczny i wentylację pracującą na większej wydajności latem i zaczynasz zastanawiać się nad tym z kąd nabrać tej energii...

Ogrzewanie w moim domu jest aktywne od września do końca maja więc w tym okresie każda ilość energii jest zużyta na bieżąco...

Zostaje nam okres czerwiec sierpień a w tym czasie jest u mnie ok 30dni z pełnym słońcem więc tylko w tych dniach będzie nadwyżka energii ale tylko ponad to co i tak zużywamy dzień w dzień...