kulibob 04.03.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Ile kWh jest z 1 kg węgla...? Gówniany węgiel: U mnie wychodzi 6,66kwh po uwzględnieniu sprawności "teoretycznie realnej" 4,33kwh. Co w mrozowym szczycie na CO i CWU dało średnio 65kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.03.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Idź i napisz to w wątku węglowym... Zadałeś pytanie w tym wątku, więc CI odpowiedziałem. Ot i wszystko... Jest takie biblijne powiedzenie: "źdźbło w oku bliźniego widzisz, a belki w swoim nie dostrzegasz"... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.03.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Z grzeczności przypomnę że ja produkując prąd ,opał i marnotrawię energię wg. Jaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.03.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 ......... W całym lutym wzięło mi na CO/CWU dokładnie 326 kWh. ...! Chyba po zCOPowaniu a nie realne zapotrzebowanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.03.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Szukam w necie jakiegoś sensownego kalkulator podający uzysk miesięczny zależny od konta ustawienia paneli, miesiąca itp. Ponieważ te co mam na elewacji mógłbym podnieść o te kilka kilkanaście stopni i zastanawiam się czy warto. Zna ktoś jakiegoś linka ja nic sensownego nie wygrzebałem. Tutaj masz wszystko. http://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP Zaczynasz od postawienia znacznika na mapie Twojej loklizacji. Wybierz baze ERA5 Power - tyle ile chcesz policzyć - jeden panel np. 280 W Najpewniej masz panele "silicon" Straty pzostaw na 14% Wybierz sobie kąt (Slope), który chcesz zbadać Azymut - na południe = 0 Dalej - visualize results Na wykresie otrzymasz czego potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.03.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Nazwijmy rzeczy po imieniu 100kWh/doba to nazwijcie sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.03.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 T............... Wielkie dzięki tego szukałem i nie mogłem znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.03.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Nazwijmy rzeczy po imieniu 100kWh/doba to nazwijcie sami Do tych 100kWh jeszcze jest potrzebny metraż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Nazwijmy rzeczy po imieniu 100kWh/doba to nazwijcie sami Ale 25 kWh na pompie ciepła to już super domek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Zadałeś pytanie w tym wątku, więc CI odpowiedziałem. Ot i wszystko... Jest takie biblijne powiedzenie: "źdźbło w oku bliźniego widzisz, a belki w swoim nie dostrzegasz"... Pozdrawiam. Stosując taką kreatywną matematykę wszystkie domy opalane węglem są bardzo energooszczędne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Gówniany węgiel: U mnie wychodzi 6,66kwh po uwzględnieniu sprawności "teoretycznie realnej" 4,33kwh. Co w mrozowym szczycie na CO i CWU dało średnio 65kwh Czyli masz bardzo energooszczędny dom... U nas takich nie ma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.03.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Stosując taką kreatywną matematykę wszystkie domy opalane węglem są bardzo energooszczędne ... Pewnie nie są ale pozyskanie 1 kWh jest duuużo tańsze. I pewnie w tym tkwi cały problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Pewnie nie są ale pozyskanie 1 kWh jest duuużo tańsze. I pewnie w tym tkwi cały problem. Ale my tu nie rozmawiamy o cenie kWh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.03.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Do tych 100kWh jeszcze jest potrzebny metraż Ślepy?? W stopce nie widzi?? 150m2: :Chałupa 154m2 z klocków styropianowych U-0,28, podłoga 15cm, dach ok 30cm wełny, bez izolacji fundamentów, okna zwykłe dwu szybowe, ogrzewanie kable Elektra 10,6kw, GWC rurowe,reku, fotowoltaika obecnie 2,5kWp inwerter solarny z UPS zasilającym oświetlenie,telewizję,wentylację, lodówkę, CWU..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Ślepy?? W stopce nie widzi?? 150m2: :Chałupa 154m2 z klocków styropianowych U-0,28, podłoga 15cm, dach ok 30cm wełny, bez izolacji fundamentów, okna zwykłe dwu szybowe, ogrzewanie kable Elektra 10,6kw, GWC rurowe,reku, fotowoltaika obecnie 2,5kWp inwerter solarny z UPS zasilającym oświetlenie,telewizję,wentylację, lodówkę, CWU..." A u ciebie co widzi...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 04.03.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Zużyję w większości na bieżąco a braki w zimie idą z licznika ... Ty wykorzystasz w zimie 80% tego z nadwyżki a ja stracę ze 20% na bieżąco w lecie... Powiesz może na co zużyjesz takie ilości energii latem? Bardzo wymijająco odpowiadasz na konkretne pytania. Nagle żadnych obliczeń, kartek, itd. Jak rozumiem, mój strzał z ogrzewanym basenem jest prawidłowy? Jak można tyle energii latem wykorzystać i to tak nieregularnie jak świeci słońce (raz słońce, jak deszcze ...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2018 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Powiesz może na co zużyjesz takie ilości energii latem? Bardzo wymijająco odpowiadasz na konkretne pytania. Nagle żadnych obliczeń, kartek, itd. Jak rozumiem, mój strzał z ogrzewanym basenem jest prawidłowy? Jak można tyle energii latem wykorzystać i to tak nieregularnie jak świeci słońce (raz słońce, jak deszcze ...). He he..., A czym ty chcesz basen ogrzewać...? Ile niby tej energii masz z 2,5kWp fotowoltaiki...? Samo CWU to ok 6 kWh dodaj sobie lodówkę, oświetlenie, telewizję, jakiś drobny sprzęt elektroniczny i wentylację pracującą na większej wydajności latem i zaczynasz zastanawiać się nad tym z kąd nabrać tej energii... Ogrzewanie w moim domu jest aktywne od września do końca maja więc w tym okresie każda ilość energii jest zużyta na bieżąco... Zostaje nam okres czerwiec sierpień a w tym czasie jest u mnie ok 30dni z pełnym słońcem więc tylko w tych dniach będzie nadwyżka energii ale tylko ponad to co i tak zużywamy dzień w dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.03.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Wygląda na to że jak te panele na elewacji podniosę o 5*. A to odchylenie dolnej krawędzi o ok 9cm to rocznie zyskam ok 40kwh więc chyba warto coś podłożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.03.2018 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Ogrzewanie w moim domu jest aktywne od września do końca maja więc w tym okresie każda ilość energii jest zużyta na bieżąco... Nie ogrzewanie tylko wiadro bez dna 100kWh/doba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Nie ogrzewanie tylko wiadro bez dna 100kWh/doba! Dzisiaj poszło 80,4 kWh więc jakieś dno jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts