Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Przypominam, że 20% koszt stosowania opustów jest błędnie interpretowany, ponieważ nie uwzględniacie bieżącego zużycia.

W moim przypadku: za okres sierpień - grudzień ZE za funkcjonowanie opustów pobrał 173 kwh. Dokupiłem 2247 kwh, w związku z czym realny procentowy koszt opustu wyniósł 7,7 %.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie!

Dlatego pytam Jaśka co on chce latem zrobić z tą energią i jaki będzie ewentualny koszt magazynowania energii :D Najpewniej po prostu zmarnuje setki jak nie tysiące kWh.

A co ma zrobić. Czego nie wykorzysta na bieżąco i doładuje akumulatory po nocy pójdzie w bojler.2,5 kWp ile szczytowo wyprodukuje 15kwh/dzień? Jak dla mnie trochę dużo ale jak ma wszystko przemyślane to to przerobi.

A co ma zrobić. Czego nie wykorzysta na bieżąco i doładuje akumulatory po nocy pójdzie w bojler.2,5 kWp ile szczytowo wyprodukuje 15kwh/dzień? Jak dla mnie trochę dużo ale jak ma wszystko przemyślane to to przerobi.

Jeśli ma przerabiać w bojler, to czy nie lepsze będą tutaj kolektory słoneczne?

No i stało się. Będzie podatek od "PV", szybciej niż się spodziewałem.

To co pisałem o podatku w tym wątku i nie tylko w tym:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=7565602&viewfull=1#post7565602

Ustawa: http:// http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12299905/12442301/12442302/dokument330373.pdf

I potwierdzenie

http://odnawialny.blogspot.com/2018/03/rzadowy-projekt-nowelizacji-ustawy-o.html

Po prowadzeniu nowych warunków dla mikroinstalacji (też o tym pisałem), jeszcze brakuje tylko płatności za energię bierną i będzie pozamiatane

Dziękuje.

Podatek od zielonej energii juz płacimy od kilku lat. Na rachunku nazywa się to opłata OZE. W tym roku wynosi 0.

Poza tym takie wybryki polskich ZE jak z energią bierną ( które miały już miejsce) już się nie powtórzą.

Jeśli system opustów jest niby mało opłacalny, to po nowelizacji można się spodziewać korzystniejszych warunków dla prosumentów.

Edytowane przez Tomek B..

Jeśli panele znalazło się na ulicy i nikt nie zgłosił ich zaginięcia, to można sobie podłączyć.

Inaczej cała kalkulacja kosztowa bierze w łeb.

Czyli zamiast na bieżąco grzać wodę lepiej jest pchać energię do sieci a odbierać ją w nocy z opustem do grzania tej samej wody...

Tak samo z ogrzewaniem...

Dziękuję postoję...

Wolę po swojemu...

Ty umiesz czytać ze zrozumieniem. Kurcze chyba dziennikarz jesteś?

Przeczytaj wszystko co wkleiłeś jeszcze raz.

Skoro wklejasz to chciałbym przeczytać o czymś nowym w UE. Nic takiego nie znalazłem.

Jedynym znanym podatkiem jest opłata na odnawialne źródła energii - pozycja na każdym rachunku za energię elektryczną.

Jeśli ma być jakaś nowelizacja i zastąpienie opustów taryfami gwarantowanymi, to oczywiste jest, że od sprzedaży energii elektrycznej należy zapłacić podatek dochodowy i akcyzę.

W niektórych krajach UE fajnie jest to rozwiązane, ponieważ ZE rozliczają również podatki do US a finalnie wysyłają do prosumenta czeki.

Ja nie potrafię. Pomożesz?

Przyjmij powierzchnię czynną 1m2, na ktorą pada słońce z określoną mocą.

Sprawność paneli pv z górnej półki 20%

Sprawność kolektora słonecznego próżniowego 60-70-80%?

Teraz policz ile energii uzyskasz z założonej powierzchni, na którą padają promienie słoneczne.

Jeśli słonce świeci z mocą 1KW/1m2, to moc 1m2 ogniwa fotowoltaicznego o sprawności 20% wynosi 200W. Grzałka grzeje wodę w zbiorniku z mocą 200W.

W przypadku kolektora słonecznego jest to moc 600W-700W-800W - w zależności od sprawności.

Na koniec należy porównać koszty inwestycyjne.

Tylko kolektory są celową inwestycją a CWU z PV to prąd odpadowy ,zagospodarowanie nadwyżek.

Można tak uznać, ale przyjmując mozliwości również wspomagania ogrzewania w okresach przejściowych, to zamiast zbyt dużej instalacji fotowoltaicznej, lepiej zainwestować w kolektory słoneczne.

Jeśli u siebie zmniejszę ilość zużywanych kwh poprzez uruchomienie kolektorów słonecznych to będę musiał rozważyć przejście z taryfy G12 na G11.

Tylko kolektory są celową inwestycją a CWU z PV to prąd odpadowy ,zagospodarowanie nadwyżek.

Zgadza się, kolektory są celowo do produkcji cwu. PV do produkcji cwu mozna wykorzystać bardzo efektywnie - np przy wykorzystaniu pompy ciepła! To układ bardzo dobrze się uzupełniający! Ktoś może ma taki system?

Viessmann ma pompy ciepła dedykowane własnie pod współpracę z fotowoltaiką! Sprawdźcie ofertę na Vitocal 060-A

Pozdrawiam!

Czyli zamiast na bieżąco grzać wodę lepiej jest pchać energię do sieci a odbierać ją w nocy z opustem do grzania tej samej wody...

Tak samo z ogrzewaniem...

Dziękuję postoję...

Wolę po swojemu...

Nie, lepiej wykorzystać na bieżąco oraz odbierać ją zimą do grzania domu ;)

Na pewno nie jest lepiej marnować energię wyprodukowaną w okresach silnego słońca i pobierać po cenach ZE wtedy, kiedy jest potrzebna jak to ma miejsce u Ciebie ;)

Edytowane przez kerad85

Nie, lepiej wykorzystać na bieżąco oraz odbierać ją zimą do grzania domu ;)

Na pewno nie jest lepiej marnować energię wyprodukowaną w okresach silnego słońca i pobierać po cenach ZE wtedy, kiedy jest potrzebna jak to ma miejsce u Ciebie ;)

Ten forumowicz ma swoje zdanie. Trzeba je uszanować i niech tak zostanie. Ja zrezygnowałem z dyskusji z jasiek71 z prostego względu: nie wato zaśmiecać wątku o PV. Tak na prawdę to nasz Kolega często dyskutuje o DM, a nie o fotowoltanice. Błędem było, że odpowiedziałem mu wczoraj na konkretne pytanie. Wjęcej tego nie zrobię.