cuuube 07.03.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Chyba trochę im zmiękła rura "stanowisku PTPiREE czytamy, że operatorzy zrzeszeni w tej instytucji postanowili ponownie przeprowadzić proces konsultacji Karty Aktualizacji IRiESD, z uwzględnieniem uwag zgłoszonych i zaakceptowanych w zakończonych właśnie konsultacjach społecznych, a karty aktualizacji zostaną złożone do Urzędu Regulacji Energetyki po dokonaniu powtórnego procesu konsultacji. Tym samym branża fotowoltaiczna ma dostać dodatkową możliwość na zgłoszenie swoich uwag do projektów aktualizacji IRiESD, które poszczególni OSD opublikowali na swoich stronach internetowych. Wkrótce powinny się na nich pojawić również terminy planowanych konsultacji." http://m.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/30336/zmiany-w-zasadach-przylaczania-mikroinstalacji-beda-nowe-konsultacje-w-osd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.03.2018 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Chciałem się uczyć o obciążeniu kaskadowym, i sterownikach kaskadowych ale nauczyciel się poddał i przestał nauczać. Może nauczyciel poszedł się leczyć? Co ty chłopie znowu pieprzysz ?? masz za dużo słońca włącza się grzałka jeszcze więcej druga grzałka itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.03.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Jakie grzałki chłopie cwu grzejesz kociołkiem co doskonale widać na wykresach. Może w lato Ci się grzałka włączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.03.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Teraz mam grzałki 3x100W i w okresie słonecznym załączały się teraz będę wymieniał na 3 x 300. Za ok miesiąc powoli czas kociołek wygaszać. CWU załatwi słońce ewentualnie druga taryfa. Na wykresach nie wszystko widać mam dwa bojlery połączone szeregowo. Wstępny podłączony do solara i grzałki sieciowej oraz ten bliżej kranu do kotła i grzałki kaskadowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.03.2018 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Mam kolektory słoneczne normalnie a nie z grzejników 7,2m2 netto i 400l wody bez problemu grzeją do 85*c, w letnie dni muszę dodatkowo ogrzewać garaż aby pozbyć się nadmiaru ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.03.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) Czego to ma dowodzić?? Że kupiony kolektor jest lepszy od grzejnikowego pomalowanego matową jedynką? Edytowane 8 Marca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.03.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Widziałem jak działają te grzejnikowe i jak wyglądają wstyd było by mi to postawić przed domem - chyba że na płaskim dachu aby nikt tego nie widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.03.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) A jakie to ma znaczenia jak coś wygląda? Ważne że było tanie i spełnia swoją funkcje. Znajduje się za domem a nie przed. [ATTACH=CONFIG]408564[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]408565[/ATTACH] W pewnym sensie mas racje teraz bym się nie bawił i kupił chinola. Edytowane 8 Marca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.03.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Ja na ziemi bym nawet chinoli nie położył mam 6 letnią córę która często zaprasza koleżanki/kolegów któreś by dotknęło w słoneczny dzień i poparzenie gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.03.2018 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Tam średnio o co jest się oparzyć wszystko albo za szybą albo zaizolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 08.03.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Ja na ziemi bym nawet chinoli nie położył mam 6 letnią córę która często zaprasza koleżanki/kolegów któreś by dotknęło w słoneczny dzień i poparzenie gotowe. Co to za panele by były, nawet samoróbki, jakby się można było oparzyć. Znaczyłoby to tylko, że straty są duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 08.03.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) Z samoróbkami dałbym sobie spokój. Kupiłem 2 kolektory 30 - rurowe za 3000 zł z transportem. Kolektory słoneczne bardzo staniały i zrobił się znaczny ruch w interesie. Edytowane 8 Marca 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 08.03.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Z samoróbkami dałbym sobie spokój. Kupiłem 2 kolektory 30 - rurowe za 3000 zł z transportem. Kolektory słoneczne bardzo staniały i zrobił się znaczny ruch w interesie. A jakie mają napięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.03.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 A jakie mają napięcie Zależy jak podłączyć szeregowo czy równolegle jednak pewnie w słoneczny dzień napięcie nie przekracza 50*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 08.03.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Czy ktoś wie, czy zasilacz 12V 2A podłączony w jednym ukladzie ze sterownikiem i akumulatorem 12V 24 ah nie będzie przeładowywał tegoż akumulatora? Akumulator ma być źrodłem rezerwowym na wypadek zaniku napięcia sieciowego.Czy muszę dokupić regulator ładowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.03.2018 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Ile ma napięcia na wyjściu? Bo 12V akumulator normalnie ma 13,6V Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 08.03.2018 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 13,6 - 13,8 v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.03.2018 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Zapnij na żywioł i nie martw się.Aku dojdzie do 13,6 i więcej SAM nie weźmie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 08.03.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Czy ktoś wie, czy zasilacz 12V 2A podłączony w jednym ukladzie ze sterownikiem i akumulatorem 12V 24 ah nie będzie przeładowywał tegoż akumulatora? Akumulator ma być źrodłem rezerwowym na wypadek zaniku napięcia sieciowego. Czy muszę dokupić regulator ładowania? Hasło na dziś: zasilacz buforowy http://bfy.tw/H0Ii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 08.03.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Zapnij na żywioł i nie martw się. Aku dojdzie do 13,6 i więcej SAM nie weźmie. Adam M. Brawo TY! Za takie porady to należy się ostrzeżenie. Narażasz ludzi na szkody materialne i w najgorszym wypadku na zdrowiu lub życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts