Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam kilka pytań

1. Co myślicie o daniu jednego panelu od wschodu aby przyspieszyć start swojego offgrida tzn. wydłuż dzień świetlny od zachodu niestety się nie da.

2. Ostatnio wybuchłem swoją smorobioną ładowarkę do akumulatorów 24V która miała robić za awaryjną ładowarkę z agregatu. Stara miała 10-12A teraz coś mocniejszego by się przydało.coś po taniości polecacie może?

To nie problem kupić 10A PWMa od żółtych za 25zł. Tylko chodzi mi bardziej o samą koncepcje.

Koncepcja jest słuszna...

Można np zrobić taki wachlarz z paneli fotowoltaicznych w którym każdy element będzie ustawiony pod odpowiednim kątem dla danej pory dnia... wyjdzie dość równomierne rozłożenie mocy w przeciągu dnia...

Tyle że większy sens będzie przy układzie typowo nadążnym ...

Panelami można obłożyć każdą stronę świata aby z w ciągu dnia mieć jak najwięcej prądu, tylko po co jak poprawne ustawienie robi doskonałą robotę

[ATTACH=CONFIG]410677[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]410678[/ATTACH]

I nie trzeba myśleć jak zużyć to na bieżąco, i 30kWh ciężko upchnąć w akumulatorach.

A u mnie dziś równe 40 kWh

A u mnie dziś równe 40 kWh

Jak już akumulatory potanieją (dziś bateria do nissana 24 kWh kosztuje 25000 zł, co daje 1000 zł/kWh) to będzie można takie 40-50 kWh zmagazynować i przez 4-5 dni jechać na swoim prądzie, włącznie z grzaniem PC.

My mamy jakieś 30 000 instalacji PV, Niemcy ponad 500 000 sztuk, nie wiem ile u nas jest domowych magazynów, ale u sąsiadów mają ich już 100 000.

Co to znaczy dla systemu energetycznego, jeśli setki tysięcy domów w godzinach szczytu nie potrzebują ani grama energii mówić nie trzeba.

To, że będzie tak wszędzie jest pewne, nie wiadomo tylko kiedy także u nas będzie to powszechne (ja takie liczby w naszym kraju spodziewam się zobaczyć za około 8 lat).

rzeczywiście ,ale babole , zweryfikuj dokładnie w gminie i najlepiej niech to poprawią , by nie wprowadzać w błąd innych

wszystko już wyjaśnione, można przewymiarować, ten zapis został - bo taki był w pierwotnej wersji, a konsultacje trwały do samego końca. Już to zostało poprawione na stromie UM. Pozostaje złożyć wniosek i liczyć na to, że całej puli nie zgarną ci co zdecydują się na pelet+PV (ta opcja jest najwyżej punktowana)

• 2 weeks później...
Lepiej na zachód, strata 20% z powodu odchyłu na południe częściowo jest niwelowana przez mniejsze korzystanie z magazynu który kosztuje też 20%. Wszystko przy założeniu zostania prosumentem. A panele cienkowarstwowe są droższe w montażu, więcej elementów. Czy więcej wyprodukują? Nie wiem czy to mit nie jest i szybsza degradacja.

Mam pytanko odnośnie tych przepisów co od 1-ego kwietnia miały wejść, wie ktoś co się pozmienialo???

Witaj, na dzień dzisiejszy wszystko jest tak jak było... trwają ponowne konsultacje z operatorów sieci zrzeszonych w PTPiREE, z branżą PV. Prezes URE dość mocno wypowiedział się w tym temacie - to on musi zatwierdzić zmiany, a w takiej formie jak zaproponowano były one nie do zaakceptowania.

Pozdrawiam!

Lepiej na zachód, strata 20% z powodu odchyłu na południe częściowo jest niwelowana przez mniejsze korzystanie z magazynu który kosztuje też 20%. Wszystko przy założeniu zostania prosumentem. A panele cienkowarstwowe są droższe w montażu, więcej elementów. Czy więcej wyprodukują? Nie wiem czy to mit nie jest i szybsza degradacja.

Czy jednak nie lepiej rozłożyć produkcję na cały dzień? U mnie w domu zawsze ktoś jest, więc ustawienie na dwie strony co prawda zmniejsza zyski ale mocno poprawia auto-konsumpcję.