Hans Kloss 10.03.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) Hans (jezu, jak to brzmi), przecież są moce, do których nie dopasujesz perfekcyjnie inwertera. Przykładowo jeśli nie masz miejsca (albo kasy) na panele. Ja akurat (i kilka innych osób też) podejście, że lepiej więcej niż mniej Hans jest imię chrześcijańskie, choć niemieckie, i nie łam 2 przykazania, w dodatku pisząc imię Mesjasza z małej litery:) mitch (to dopiero ksywka:)), czy Ty zamierzasz dla siebie kupować PV na wagę i obkleić sobie nimi dach po brzegi? A potem jakiś falownik dać też "na wagę"? "Ważne, żeby dać więcej, niż mniej". Masz w ogóle pojęcie jak to się projektuje? Jak się kończy danie "mocniejszego inwertera"? Kończy się przepłaceniem za falownik oraz, co gorsze, mniejszą wydajnością całego PV (w tym przypadku, przy słabszych nat. światła), bo będzie on miał za wysokie dolne nap. śledzenia. Koledze kwarti powinni albo zaproponować 26 modułów plus falownik 6kW (min. nap śledzenia 195V), albo 22 moduły (bo, np. 26 nie wejdzie i/lub za drogo) i falownik mniejszy (tańszy) 5kW np. z tej samej rodziny (min. nap śledzenia 163V). I będzie cacy hulać. A tak zestaw, który mu proponują i tak nie wyciągnie wiele więcej, niż 5kW, a będzie droższy i gorzej pracujący. PV to naprawdę dziedzina albo dla dobrze przeszkolonego amatora, albo dla dobrego fachowca, albo wręcz inżyniera. Warto o tym pamiętać. Edytowane 10 Marca 2015 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 10.03.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Hans (jezu, jak to brzmi), przecież są moce, do których nie dopasujesz perfekcyjnie inwertera. Przykładowo jeśli nie masz miejsca (albo kasy) na panele. Ja akurat (i kilka innych osób też) podejście, że lepiej więcej niż mniej Podobnie sądzę. Dlatego bardziej przymierzam się do instalacji z 20 paneli o mocy 5,1 kw lub 5 kw ( ze względu na ułożenie na dachu) i falownik o mocy 4,5 kw. . Tylko ja mam roczne zużycie 5300 kw?. Upychać na silę czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 10.03.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Dlatego bardziej przymierzam się do instalacji z 20 paneli o mocy 5,1 kw lub 5 kw ( ze względu na ułożenie na dachu) i falownik o mocy 4,5 kw. . Tylko ja mam roczne zużycie 5300 kw?. Upychać na silę czy nie. Prawidłowo, 20 modułów i falownik 4,5kW, będzie ładnie działać. Ale czy, i jak Ci się będzie to opłacać to inna bajka, w tym wątku też wałkowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 10.03.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 mitch (to dopiero ksywka:)), czy Ty zamierzasz dla siebie kupować PV na wagę i obkleić sobie nimi dach po brzegi? A potem jakiś falownik dać też "na wagę"? "Ważne, żeby dać więcej, niż mniej". Masz w ogóle pojęcie jak to się projektuje? Jak się kończy danie "mocniejszego inwertera"? Kończy się przepłaceniem za falownik oraz, co gorsze, mniejszą wydajnością całego PV (w tym przypadku, przy słabszych nat. światła), bo będzie on miał za wysokie dolne nap. śledzenia. Mea culpa. Ja o swojej sytuacji myślałem. Więc prostuję: jeśli ktoś traktuje docelowo system, to powinien kierować się jak najbardziej optymalnymi ustawieniami - masz rację. Nie zamierzam sobie dachu oklejać po brzegi. Rozbudowywać system - tak. Widzisz, jeden lubi palić (niekoniecznie węglem), drugi lubi pić. Zakładając 400 pln miesięcznie na te przyjemności, wychodzi blisko 5 tys rocznie. I tu dochodzimy do sedna problemu. Ja taką kasę wolałbym przeznaczyć na zakup paru paneli. Różni ludzie mają różne hobby. Jeśli potraktujesz to jako hobby, to zmieni postać rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 10.03.2015 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Ja też kocham fotowoltaikę Ale najłatwiej, co można zrobić to tylko wydać pieniądze. A ja jestem z tych co liczą, kombinują, ponownie liczą, sprawdzają. I nijak, k....a m..ć, nie chce mi się domknąć business case przy obecnych regułach rozliczeń dla naiwnych. A jak już ma być drogo to przynajmniej porządnie. Najprostsza rozbudowa PV jest na mikroinwerterach, ale drożej wychodzi. Projektów z falownikami stringowymi raczej nie da się rozbudowywać "panel po panelu". Na 99% to będzie kijowo działać, albo przed, albo po rozbudowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.03.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) Wg mnie podyktowali Ci zestaw z czapy. Za mało modułów, lub za mocny falownik. Ten falownik ma 2 tzw. punkty śledzenia MPPT o identycznych parametrach (po 3kW na MPPT), więc ilość modułów powinna być parzysta. Z Niekoniecznie. Inwerter umożliwia też pracę w trybie pojedynczego MPPT i wtedy można bez problemów połączyć 23 panele. Może nie ma miejsca na więcej? Z drugiej strony skoro są 2 MMPT, to wcale nie musi być do nich podłączona taka sama ilość paneli, lecz mogą być różne. Mogą też być na różnych kątach i kierunkach, po prostu jak się chce. Gdyby był tylko 1MPPT, to rzeczywiście w każdym stringu powinno być po tyle samo paneli. Dostałem ofertę... Inna sprawa, to rzeczywiście paneli można uznać, że jest nieco za mało, albo inwerter za ciut duży, ale nie jest to dramat, bo optymalna ilość takich paneli to 24-28. Najlepiej ściągnąć sobie oprogramowanie do wyliczania instalacji i posprawdzać samemu. Soft jest dostępny np. tu http://www.fronius.com/cps/rde/xbcr/SID-8B1F175B-0ED34DAF/fronius_international/SE_SW_Fronius_Solar.configurator_MULTI_85521_snapshot.zip jest też wersja online, ale ja jej nie lubię, bo u mnie jakoś kiepsko działa: http://www.solarconfigurator.solarweb.com/ Co do ceny, to już sam musisz policzyć czy to dla Ciebie dużo, czy mało. Edytowane 10 Marca 2015 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 10.03.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Panowie może jakiś fajny zestawik polecicie na 5kw który by był alternatywą dla drogich propozycji pod prosumenta z dotacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.03.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Nie da się polecić fajnego, taniego zestawiku, trzeba po prostu poszukać. Z tego co mogę polecić, to na pewno kupno inwertera dobrej firmy, a nie no-name. Może być np. Fronius, SMA, ABB dawne Power-One Aurora, czy coś tego typu i dopasowanie do niego paneli korzystając z oprogramowania do doboru udostępnianego przez producenta inwertera. Albo odwrotnie, kupujemy panele i szukamy inwertera, który je obsłuży. Kolejność w sumie dowolna. Obowiązuje podstawowa zasada: może być tanio, szybko i dobrze, ale niestety można naraz wybrać tylko 2 z tych 3 opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yanex 10.03.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Obowiązuje podstawowa zasada: może być tanio, szybko i dobrze, ale niestety można naraz wybrać tylko 2 z tych 3 opcji To ja proszę TANIO i DOBRZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 11.03.2015 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 To ja proszę TANIO i DOBRZE W takim razie polecam Google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.03.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 W takim razie polecam Google. I duuuuużo cierpliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 11.03.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 ...pytanie techniczne, czy są jakieś przeciwwskazania techniczne do takiego rozmieszczenia paneli jak na poniższym rysunku? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308064&d=1426061060 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 11.03.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Niekoniecznie. Inwerter umożliwia też pracę w trybie pojedynczego MPPT i wtedy można bez problemów połączyć 23 panele. rwxw, albo konfiguracji 23 panele plus Fronius 6kW nie przepuściłeś przez swoje oprogramowanie i twierdzisz tak w ciemno, albo jest ono po prostu do bani (może złe parametry). Pojedynczy moduł (dokładnie ten oferowany koledze kwarti) w ekstremalnych warunkach (tu -10st.C i oświetlenie wg NOCT 800 W/m2) wygeneruje napięcie na wyjściu 46V. W stringu 23 paneli będzie to więc 1058V. I co? I pójdzie dymek z Froniusa, bo graniczne napięcie wejściowe DC w tym modelu jest 1000V. DLATEGO MAX LICZBA MODUŁÓW W STRINGU TO 21!!! Od razu uprzedzę pomysły łączenia równoległego. Nie da się , bo nieparzysta liczba modułów. Jak damy np. 22, czyli 2 x 11, będzie działać, ale kijowo (za niska moc generatora PV w stosunku do falownika). Skąd to wiem? Bo liczę to na piechotę w Excelu i od razu wiem, ile może być modułów i stringów na MPPT, żeby nie poszedł dym i żeby działało optymalnie. rwxw - może Ty miałeś akurat szczęście i u Ciebie wszystko działa cacy (może program Ci akurat dobrze policzył). Ale błagam, nie opowiadajcie tu herezji w ciemno takim doradztwem. Z drugiej strony skoro są 2 MMPT, to wcale nie musi być do nich podłączona taka sama ilość paneli, lecz mogą być różne. Mogą też być na różnych kątach i kierunkach, po prostu jak się chce. Tak, ale oba MPPT mają dokładnie te same parametry. Zakres optymalnego dopasowania jest bardzo wąski, więc to się sprowadza praktycznie do tego, że na obu MPPT powinno wisieć tyle samo paneli. Chyba, że na jednym MPPT powiesimy generator PV z modułami o innych parametrach (np. mocy). Rozumiem, że zdanie o kątach i kierunkach dotyczy tylko tego, że sekcje PV wiszące na różnych MPPT, mogą być całkiem różnie zorientowane. Inna sprawa, to rzeczywiście paneli można uznać, że jest nieco za mało, albo inwerter za ciut duży, ale nie jest to dramat, bo optymalna ilość takich paneli to 24-28. Optymalna ilość tych modułów w tym zestawie dla tego inwertera to 26, ani więcej, ani mniej. Obowiązuje podstawowa zasada: może być tanio, szybko i dobrze, ale niestety można naraz wybrać tylko 2 z tych 3 opcji Dodałbym kolejną zasadę: najtaniej w inwestycji PV kosztuje dobry, prawidłowy i optymalny projekt:) Edytowane 11 Marca 2015 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 11.03.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 ...pytanie techniczne, czy są jakieś przeciwwskazania techniczne do takiego rozmieszczenia paneli jak na poniższym rysunku? Po pierwsze sprawdzenie, czy dach wytrzyma (jak w każdej instalacji dachowej). Jak te moduły są ułożone? Poziomo, czy jakoś pochylone? Gdzie jest południe względem tego dachu? Dlaczego część modułów jest ułożona tak, a część siak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 11.03.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Po pierwsze sprawdzenie, czy dach wytrzyma (jak w każdej instalacji dachowej). Jak te moduły są ułożone? Poziomo, czy jakoś pochylone? Gdzie jest południe względem tego dachu? Dlaczego część modułów jest ułożona tak, a część siak? ...dach wytrzyma, zaprojektowany pod to ...pochylone 30* nie zacieniają się ...ustawione idealnie na południe ...w takim układzie można zmieścić więcej modułów i stad pytanie czy sa jakies przeciwwskazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 11.03.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Dlaczego część modułów jest ułożona tak, a część siak? Na to jeszcze nie odpowiedziałeś. Teraz masz w projekcie 22 moduły. Jeśli takie ułożenie to wynik rzetelnej analizy, oznacza to, że południe masz od dołu rysunku. Pytanie, czy da się bez wzajemnego zacienienia położyć 3 rzędy leżące na dachu krótszymi bokami. Wtedy mamy 3 x 10 = 30. Albo, czy da się zmieścić 4 rzędy ułożone dłuższymi bokami. Wtedy mamy 4 x 6 = 24. Jeśli wierzyć proporcjom rysunku, to prawdopodobne, że drugi wariant powinien się zmieścić. Ale można by też pokombinować kątem pochylenia - nieco go zmniejszyć (np. do 25st), skracając cień za modułami. Wydajność instalacji PV nie jest tak bardzo czuła na kąt pochylenia modułów. Wtedy może da się zrobić wariant 1. Ogólnie to zadanie matematyczne dla konkretnych wymiarów dachu i modułów. PS: a tak w ogóle, to jak odpuścisz 2 moduły, to chyba możesz mieć zaledwie 2 rzędy po 10 ustawione prawdopodobnie pod optymalnym kątem 35st. Będzie dużo taniej i mniej roboty w montażu, a produkcja PV pewnie niewiele mniejsza, niż przy 22 modułach pod kątem 30st. Edytowane 11 Marca 2015 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 11.03.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Pytanie z innej beczki. Na co zwrócić uwagę w projektowaniu instalacji tak by można było wykorzystywać jak najlepiej wyprodukowaną energię w urządzeniach pracujących w dzień. Mam urządzenia podłączme 3 f i podłączone 1f. Słyszałem ze trzeba przepinać urządzenia na 1 f, stosować jakieś dodatkowe urządzenia. Czyli na jakiej zasadzie w pierwszej kolejności jest zasilany dom ? Nie wiem co wymagać od instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 11.03.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 ... ...mogę odpuścić, po to pytania by zoptymalizować układ, 3x10 odpada przy 30st nie zmieści się, 4x6 chyba również się nie zmieściło, musze jeszcze raz sprawdzić, pomogłeś mi dzięki teraz tygodniowy urlop i po urlopie start z inwestycją, na PV jeszcze przyjdzie czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.03.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 rwxw, albo konfiguracji 23 panele plus Fronius 6kW nie przepuściłeś przez swoje oprogramowanie i twierdzisz tak w ciemno, albo jest ono po prostu do bani (może złe parametry). Pojedynczy moduł (dokładnie ten oferowany koledze kwarti) w ekstremalnych warunkach (tu -10st.C i oświetlenie wg NOCT 800 W/m2) wygeneruje napięcie na wyjściu 46V. W stringu 23 paneli będzie to więc 1058V. I co? Jakoś mam zaufanie do Froniusa. No to napisz jak to policzyłeś, bo mnie licząc ręcznie wychodzi tyle samo co w aplikacji Froniusa i dla 23 sztuk napięcie wynosi 978V czyli nieco ponad 42,5V dla jednej sztuki. Mówimy o tych samych panelach Polysol 255vm?: http://www.bk-solar.de/fileadmin/user_upload/Produktseite/PDF/solarmodule/IBC_PolySol_250_-_260_VM.pdf Tak, ale oba MPPT mają dokładnie te same parametry. Zakres optymalnego dopasowania jest bardzo wąski, więc to się sprowadza praktycznie do tego, że na obu MPPT powinno wisieć tyle samo paneli. No cóż, to już jest Twoja interpretacja, natomiast nie widzę, żeby producent to potwierdzał. Optymalna ilość tych modułów w tym zestawie dla tego inwertera to 26, ani więcej, ani mniej. To nie apteka i zakres 100-115% można jak najbardziej przyjąć za optymalny, aczkolwiek odstępstwa od niego w minimalnym stopniu będą wpływać na całkowite uzyski instalacji. Większy wpływ będzie miał np. ptak, któremu przelatując nad instalacją zachce się załatwić pewną potrzebę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 11.03.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 ...mogę odpuścić, po to pytania by zoptymalizować układ, 3x10 odpada przy 30st nie zmieści się, 4x6 chyba również się nie zmieściło, musze jeszcze raz sprawdzić, pomogłeś mi dzięki teraz tygodniowy urlop i po urlopie start z inwestycją, na PV jeszcze przyjdzie czas I słusznie, liczyć kombinować zanim się cokolwiek zdecyduje:) Co do dachu płaskiego, jak zaczynasz budować to warto pamiętać o jednym. Twój dach ma wytrzymać obciążenie samych PV, ale również (a może przede wszystkim), mocowanie PV ma wytrzymać możliwy potężny wiatr (od tyłu), kiedy te moduły będą się zachowywać jak żagiel i podrywać do góry. Na dachu pochyłym to stosunkowo nie problem, a u Ciebie będzie kluczowy. Słyszałem ze trzeba przepinać urządzenia na 1 f, stosować jakieś dodatkowe urządzenia. Czyli na jakiej zasadzie w pierwszej kolejności jest zasilany dom ? Z tego co wiem, nie ma potrzeby żadnego przepinania, bo licznik, który to będzie wykazywał i rozliczał, liczy energię netto z trzech faz (jak się mylę, to niech ktoś poprawi). Czyli jeśli Ty jedną fazą pchasz np. 500W do sieci, a z drugiej fazy pobierasz 900W, to w efekcie licznik pokazuje Twój pobór netto 400W i wg tego nalicza Ci kWh zużywanej energii. Przy większych mocach ZE woli 3f, bo wtedy PV "obciąża" równo wszystkie fazy. Mniemam, że Twój instalator powinien to wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts