miloszenko 19.04.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Moje dzienne zapotrzebowanie to średnio 8kWh, bez trzymania reżimu jakięś 4 jestem w stanie dobrać z paneli reszta idzie w wirtualny magazyn. Zakładam że powinienem mieć około 40% autokonsumpcji. Czy twój inwerter jest w stanie to jakoś zliczać czy pokazać? Stosunek zużytej energii na miejscu do oddanej do sieci? Jest tu ktoś z instalacją wschód zachód kto może takie coś pokazać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 19.04.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Mój tego nie potrafi, wszystko opieram na arytmetyce z rachunków i inwertera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 19.04.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Czy twój inwerter jest w stanie to jakoś zliczać czy pokazać? Stosunek zużytej energii na miejscu do oddanej do sieci? Jest tu ktoś z instalacją wschód zachód kto może takie coś pokazać? https://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPage.aspx?page=dc3eac22-9cac-4c78-9208-712ff6f126be# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.04.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Wyniki daje jakieś dodatkowe pudełko czy sam konkretny inwerter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 19.04.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Wyniki daje jakieś dodatkowe pudełko czy sam konkretny inwerter? Nie wiem, zapytaj użytkownika. Prawdopodobnie sam falownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.04.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 To jest SMA to pewnie jakiś moduł za 2000 zł A tego użytkownika jak namierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 19.04.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Akurat np. w Sunny Boy moduł jest wbudowany. Dostęp do portalu jest obecnie "darmowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 19.04.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Witaj, na dzień dzisiejszy wszystko jest tak jak było... trwają ponowne konsultacje z operatorów sieci zrzeszonych w PTPiREE, z branżą PV. Prezes URE dość mocno wypowiedział się w tym temacie - to on musi zatwierdzić zmiany, a w takiej formie jak zaproponowano były one nie do zaakceptowania. Pozdrawiam! Dzięki, to daje nadzieje ze Adam może się mylić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.04.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Czy twój inwerter jest w stanie to jakoś zliczać czy pokazać? Stosunek zużytej energii na miejscu do oddanej do sieci? Jest tu ktoś z instalacją wschód zachód kto może takie coś pokazać? 72 panele canadian slolar 270w, inwerter growatt 20000eu, 36 paneli na wschodniej połaci dachu i 36 na zachodniej połaci. http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=10211 . http://pvmonitor.pl/user_zuzycie.php?idinst=10211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.04.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Witaj, na dzień dzisiejszy wszystko jest tak jak było... trwają ponowne konsultacje z operatorów sieci zrzeszonych w PTPiREE, z branżą PV. Prezes URE dość mocno wypowiedział się w tym temacie - to on musi zatwierdzić zmiany, a w takiej formie jak zaproponowano były one nie do zaakceptowania. Pozdrawiam! Pan Bando, zapomniał , że jego byt zależy od prezesa Kłamczyńskiego i to on decyduje co wejdzie w życie . Jeśli guru dostanie sugestie od lobby energetycznego, to pan Bando spadnie że stołka , na rzecz bardziej przychylnej owieczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.04.2018 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Czy jednak nie lepiej rozłożyć produkcję na cały dzień? U mnie w domu zawsze ktoś jest, więc ustawienie na dwie strony co prawda zmniejsza zyski ale mocno poprawia auto-konsumpcję. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3034056.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 20.04.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Pan Bando, zapomniał , że jego byt zależy od prezesa Kłamczyńskiego i to on decyduje co wejdzie w życie . Jeśli guru dostanie sugestie od lobby energetycznego, to pan Bando spadnie że stołka , na rzecz bardziej przychylnej owieczki Myślę że guru lobby energetyczne ma w czterech literah. Zrobi jak mu sumienie podyktuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.04.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Ciekawy film U!NB o panelach PV, szczególnie rzuciło się w oczy 18m50s. Wg przytoczonego prawa Swansona za trzy lata instalowanie w nowym domu innego ogrzewania niż opartego na panelach PV będzie zwykłym szaleństwem. Już dzisiaj się to opłaca jeśli przygotuje się do tego dom, z dopłatami tym bardziej, za 10 lat to będzie musiał być standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 27.04.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Ciekawy film U!NB o panelach PV, szczególnie rzuciło się w oczy 18m50s. Wg przytoczonego prawa Swansona za trzy lata instalowanie w nowym domu innego ogrzewania niż opartego na panelach PV będzie zwykłym szaleństwem. Już dzisiaj się to opłaca jeśli przygotuje się do tego dom, z dopłatami tym bardziej, za 10 lat to będzie musiał być standard. Wytłumacz to szaleńcom co karzą budować dom pasywny i wsadzać do niego PC, OP, solary i nie wiadomo co jeszcze. Skoro dom przestaje potrzebować większych mocy a prąd bytowy zaczyna kosztować więcej niż CO/CWU to droga na przyszłość tylko poprzez PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 28.04.2018 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Tylko z tą opłacalnością nie jest jeszcze tak super. Z dopłatą wychodzi 13 lat zwrotu, a przecież w międzyczasie może się coś zepsuć. Edit. Pisałem z telefonu stąd zamiast 13 było 1e. Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez kerad85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.04.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Co to jest 1e lat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.04.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Tylko z tą opłacalnością nie jest jeszcze tak super. Z dopłatą wychodzi 1e lat zwrotu, a przecież w międzyczasie może się coś zepsuć. Bo masz źle założenia. Nie instalujesz w domu systemu CO, więc PV masz w jego cenie, amortyzujesz tylko nadwyżkę PV wykraczającą poza koszt CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 28.04.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Panelami można obłożyć każdą stronę świata aby z w ciągu dnia mieć jak najwięcej prądu, tylko po co jak poprawne ustawienie robi doskonałą robotę [ATTACH=CONFIG]410677[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]410678[/ATTACH] I nie trzeba myśleć jak zużyć to na bieżąco, i 30kWh ciężko upchnąć w akumulatorach. A u mnie dziś równe 40 kWh to i ja sie pochwalę pierwszym wynikiem . Bez rewelacji bo max produkcji doszedł pod 4900 W , ale co moje to moje z 6,05 kWp , autokonsumpcja cirka 14 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 28.04.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 To prawie połowa, super wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 29.04.2018 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Bo masz źle założenia. Nie instalujesz w domu systemu CO, więc PV masz w jego cenie, amortyzujesz tylko nadwyżkę PV wykraczającą poza koszt CO. Jakie zatem powinny być dobre założenia? Wyliczone wg przygotowanego przeze mnie arkusza Excel: https://drive.google.com/file/d/0BxH6ORdsTu_SdmxldFBDbU1RUDg/view?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts