miloszenko 29.04.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Jakie zatem powinny być dobre założenia? Wyliczone wg przygotowanego przeze mnie arkusza Excel: https://drive.google.com/file/d/0BxH6ORdsTu_SdmxldFBDbU1RUDg/view?usp=sharing Excel to Twoje OZC, na początek wystarczy. Pytanie na ile wiarygodne są dane o planowanym zużyciu energii, np. bytowe rzędu 2000 kWh to trochę mało. Czy ten arkusz nie powinien po zmianie w szarych komórkach przerysować wykresów i przeliczyć danych po prawej stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.04.2018 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Ja opłacalność inwestycji w PV liczę inaczej. Mam 50k leżące w banku które daje mi średnio 4% rocznie. Buduję 10kWp instalację za te 50k która oszczędza mi ok 5k rocznie w opłatach za prąd. W ten sposób te 50k generuje mi 10% dochodu rocznie. Trochę inaczej powinieneś to liczyć - masz 50k i albo 25k pakujesz w system CO albo w PV. Pozostałe 25k możesz wpakować w auto elektryczne, tam stopa zwrotu to 3/4 lata dla używki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 30.04.2018 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Pan Bando, zapomniał , że jego byt zależy od prezesa Kłamczyńskiego i to on decyduje co wejdzie w życie . Jeśli guru dostanie sugestie od lobby energetycznego, to pan Bando spadnie że stołka , na rzecz bardziej przychylnej owieczki A ja bym nie wiązał tego z polityką Fakt jest taki, że na dzień dzisiejszy sprawa wróciła do punktu wyjścia i to jest istotna informacja dla inwestorów i branży. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 30.04.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Excel to Twoje OZC, na początek wystarczy. Pytanie na ile wiarygodne są dane o planowanym zużyciu energii, np. bytowe rzędu 2000 kWh to trochę mało. Czy ten arkusz nie powinien po zmianie w szarych komórkach przerysować wykresów i przeliczyć danych po prawej stronie? Powinien i u mnie to robi (dla tych danych, co są potrzebne). Po aktualizacji danych mam zwrot po 11 latach. Masz rację bytowe jest za niskie, z kolei na CO wyszło mi za dużo. Ile to bytowe powinno wynieść? Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez kerad85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.05.2018 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Jakiego elektryka kupisz za 25k? I jak policzyłeś te 3/4 lata zwrotu? Mówię o różnicy w cenie. Jako drugie auto w domu, miejsce można mieć nissan leafa, używki są po 60, jazda za 4.5 zł/100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.05.2018 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Mówię o różnicy w cenie. Jako drugie auto w domu, miejsce można mieć nissan leafa, używki są po 60, jazda za 4.5 zł/100 km. Mówisz o różnicy w cenie... To miłe lat masz zamiar jeździć tym samochodem....? Kupiliśmy dwa lata temu Megane "żelazko" za 14k razem z LPG... Żona od tamtej pory przejechała 40 tys km czyli wydała na paliwo ok 6-7k... Pojeździ jeszcze ze dwa lata i się wymieni na jakiś kolejny z LPG... Czyli mniej więcej tyle ile chcesz dołożyć do używki elektryka a przez cztery lata sam spadek wartości takiego auta jest znacznie większy niż zakup kolejnej " megi" w moim przypadku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.05.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Mówisz o różnicy w cenie... To miłe lat masz zamiar jeździć tym samochodem....? Kupiliśmy dwa lata temu Megane "żelazko" za 14k razem z LPG... Żona od tamtej pory przejechała 40 tys km czyli wydała na paliwo ok 6-7k... Pojeździ jeszcze ze dwa lata i się wymieni na jakiś kolejny z LPG... Czyli mniej więcej tyle ile chcesz dołożyć do używki elektryka a przez cztery lata sam spadek wartości takiego auta jest znacznie większy niż zakup kolejnej " megi" w moim przypadku... Ja wiem, można i tak, EV nie jest dla każdego, ja bym ponad 10 letniego auta nie zaakceptował, ostatnie które miało spory przebieg wygenerowało ponad 10000 zł kosztów samych napraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.05.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Ja wiem, można i tak, EV nie jest dla każdego, ja bym ponad 10 letniego auta nie zaakceptował, ostatnie które miało spory przebieg wygenerowało ponad 10000 zł kosztów samych napraw. EV na dzień dzisiejszy to takie trochę udowadnianie że się da... Uważasz że EV nie będzie generował żadnych kosztów napraw...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 01.05.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Ekologia w motoryzacji jest dla ekologów, bo na pewno nie dla ludzi którzy liczą pieniądze. Co innego fotowoltaika która przynosi spore oszczędności w rachunkach. I znowu jeśli instalator cię nie wydoi przy montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.05.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 EV na dzień dzisiejszy to takie trochę udowadnianie że się da... Uważasz że EV nie będzie generował żadnych kosztów napraw...? Dane z ostatnich lat pokazują, że to co w nich jest nie wymaga zbyt częstego zaglądania, tylko, że w nich jest setki części mniej, które się zapychają, wycierają, czy wymagają regularnej wymiany. Przegląd takiego auta to jakieś 150 zł, parkowanie w centrum za darmo, buspasy dostępne. A hamulce starczają na ponad 150 tys. km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.05.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 No, zatrzymasz... te hamulce...Co z popychaniem do przodu?Darmo jest? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 01.05.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Witam,założyli mi 9 paneli,zgłosiłem do energi i czekam na wymianę licznika.Po wymianie mam zgłosić się osobiście lub przez www i uzyskać aneks do umowy.Wymagane dokumenty to między innymi certyfikaty - co to jest? to są certyfikaty na urządzenia czy co...?czy można to zgłosić przed wymianą licznika bo wszystkie dane prócz certyfikatów mam.ktoś? coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.05.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Dane z ostatnich lat pokazują, że to co w nich jest nie wymaga zbyt częstego zaglądania, tylko, że w nich jest setki części mniej, które się zapychają, wycierają, czy wymagają regularnej wymiany. Przegląd takiego auta to jakieś 150 zł, parkowanie w centrum za darmo, buspasy dostępne. A hamulce starczają na ponad 150 tys. km. Proszę cię... Przecież to taki sam pojazd mechaniczny jak każdy inny ... Koszty wymiany oleju, filtra powietrza, oleju czy częstsza wymiana klocków hamulcowych nie są jakimś gwoździem do trumny... Powiedz mi jak ma wyglądać eksploatacja EV kiedy właściciel mieszka w bloku ...? Nawet jak przybędzie ogromną ilość szybkich ładowarek to koszt energii z nich będzie z kosmosu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.05.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Proszę cię... Przecież to taki sam pojazd mechaniczny jak każdy inny ... Koszty wymiany oleju, filtra powietrza, oleju czy częstsza wymiana klocków hamulcowych nie są jakimś gwoździem do trumny... Powiedz mi jak ma wyglądać eksploatacja EV kiedy właściciel mieszka w bloku ...? Nawet jak przybędzie ogromną ilość szybkich ładowarek to koszt energii z nich będzie z kosmosu... Nigdzie nie mówi się, że to auto dla każdego. Szybka ładowarka - potrzebna tylko w długiej trasie, pod domem zbędna. Koszty - 25 zł tygodniowo oszczędzam na darmowym parkowaniu, z godzinę na korzystaniu z buspasów, przegląd min. 500 zł taniej, 100 km za 4,50 zł, roczny przebieg ok. 30000 km, mi się opłaca elektryk, ale nie wszystkim musi. Tylko jak widzę wydawanie 50000 zł żeby w domu automatyka umiała opuścić rolety albo włączyć światło to śmieszy mnie twierdzenie, że PV czy EV są nieopłacalne i się nigdy nie zwrócą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 01.05.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Witam, założyli mi 9 paneli, zgłosiłem do energi i czekam na wymianę licznika. Po wymianie mam zgłosić się osobiście lub przez www i uzyskać aneks do umowy. Wymagane dokumenty to między innymi certyfikaty - co to jest? to są certyfikaty na urządzenia czy co...? czy można to zgłosić przed wymianą licznika bo wszystkie dane prócz certyfikatów mam. ktoś? coś? Wysyłasz zgłoszenie, kartę katalogową paneli, certyfikat zgodności inwertera z dyrektywą niskonapięciową, schemat instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 01.05.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Schematu instalacji nie mam, ale tego nie wymagają (chyba)a czy moge to zgłosić zanim zmienią mi licznik na dwukierunkowy?potrzebuję tylko: Data pierwszego wprowadzenia do sieci - mogę wpisać że data pierwszego wprowadzenia to 4 maja, nikt tego nie sprawdzi, dziś już mogę pompować w sieć, ale licznik mi tą energię policzy jako zużytą przeze mnie.Numer PPE - to się nie zmienia więc mam.No i skan certyfikatu - jeśli to są certyfikaty na panele i na inverter to mam. czy tak sie da... Jak długo czekaliście na aneks do umowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 01.05.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Schemat rysuje wykonawca i pod nim się podpisuje. W momencie założenia licznika dwukierunkowego podpisuje się aneks do umowy kompleksowej. Tak jest w Enerdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 01.05.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 u nas przychodzą technicy a że licznik jest w ulicy na nawet mnie nie poinformują kiedy zmieniony, kazali mi zaglądać do skrzynki i patrzeć czy licznik się nie zmienił.dla tego po aneks występuje się osobno "po założeniu" licznika, ale można zamiast stać w kolejkach to zrobić to przez internet, a wtedy tak jak pisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.05.2018 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Jasne. Drugie. Może trzecie? Zresztą to co widzisz na portalach to 60k to na pewna byś kupił, ale nie o to chodzi. Dobrą benzynę jako drugie auto nawet z LPG mozna mieć za ok 20k, więc różnica trochę więcej. No tak ale nie masz bus pasów. Teraz je masz za jak będzie więcej EV to już nie będą dostępne. Ale zakładając nawet tą różnicę 25k to jak zaoszczędzisz ponad 500 zł miesięcznie na EV aby się to zwróciło w 4 lat? Ja nie mam zamiaru wszystkim wciskać EV, niech każdy sobie sam liczy. W tamtym roku auto dostawcze zjadało paliwa za 12000 zł, teraz zapłacę około 1200 zł z tanszyk przeglądem, bezpłatnym parkingiem i buspasem. Roczne oszczędności sięgną 14000 zł. Drugie auto to dla wszystkich mieszkających w okolicy jedyne wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-b 02.05.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 A ile płaciłeś za instalację jeżeli można spytać? I na jakim sprzęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts