funky_koval 14.05.2018 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Zero info na stronie czyli model sprzedaży opiera się na przyduszeniu klienta w domu. W ofertach konkuręcji polega to na abonamencie płaconym przez 15 lat w wysokości mniej więcej kosztów energii bez opłat stałych. Gwarancja na instalację do 5 lat a na liniowość produkcji 15. Tyle albo więcej uzyskasz od producenta podzespołów. Wg. mojej instalacji te oforty są o 2,5 raza droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.05.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Nie wiem czy dobrze liczę zwrot ewentualnej instalacji :- zużycie roczne mam na poziomie 5200 kW, taryfa G12W, dach płaski- wydaje mi się że potrzebuję instalację około 6,2 kWw tym momencie prąd kosztuje mnie rocznie około 2500 zł, zakładam koszt 1 kW instalacji na poziomie 5 tyś. czyli jakieś 30 tyś. Wychodzi mi zwrot na poziomie 12 lat, jeśli nie otrzymam żadnej dotacji lub innego wsparcia, pod warunkiem że w tym czasie nie będzie żadnej awarii / usterki. Gdzie w moich kalkulacjach popełniłem błąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.05.2018 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Nie wiem czy dobrze liczę zwrot ewentualnej instalacji : - zużycie roczne mam na poziomie 5200 kW, taryfa G12W, dach płaski - wydaje mi się że potrzebuję instalację około 6,2 kW w tym momencie prąd kosztuje mnie rocznie około 2500 zł, zakładam koszt 1 kW instalacji na poziomie 5 tyś. czyli jakieś 30 tyś. Wychodzi mi zwrot na poziomie 12 lat, jeśli nie otrzymam żadnej dotacji lub innego wsparcia, pod warunkiem że w tym czasie nie będzie żadnej awarii / usterki. Gdzie w moich kalkulacjach popełniłem błąd ? Przyjmij sobie 4 tys za 1kWp i ceny energii w taryfie całodobowej tak szybciej ci się "zwróci"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.05.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Nie wiem czy dobrze liczę zwrot ewentualnej instalacji : - zużycie roczne mam na poziomie 5200 kW, taryfa G12W, dach płaski - wydaje mi się że potrzebuję instalację około 6,2 kW w tym momencie prąd kosztuje mnie rocznie około 2500 zł, zakładam koszt 1 kW instalacji na poziomie 5 tyś. czyli jakieś 30 tyś. Wychodzi mi zwrot na poziomie 12 lat, jeśli nie otrzymam żadnej dotacji lub innego wsparcia, pod warunkiem że w tym czasie nie będzie żadnej awarii / usterki. Gdzie w moich kalkulacjach popełniłem błąd ? Przyjrzyj się dobrze rachunkom za energię elektryczną. Wszystkie opłaty stałe i tak będziesz ponosił. Skoro masz G12W, to ile tej energii zużywasz w szczycie, a ile poza szczytem? Policz dobrze okres amortyzacji instalacji dla energii szczytowej i oddzielnie dla pozaszczytowej. Wyjdzie naprawdę ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.05.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Przyjrzyj się dobrze rachunkom za energię elektryczną. Wszystkie opłaty stałe i tak będziesz ponosił. Skoro masz G12W, to ile tej energii zużywasz w szczycie, a ile poza szczytem? Policz dobrze okres amortyzacji instalacji dla energii szczytowej i oddzielnie dla pozaszczytowej. Wyjdzie naprawdę ciekawie. Czy dobrze myślę, że wszystkie pozycje z faktury poza " za energię czynną " i tak pozostaną ? Czy produkcja dzienna może być odbierana tylko w dzień ? Na razie wychodzi, że nie ma to sensu ekonomicznego, chyba że bardzo dużo będę zużywał na bierząco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 15.05.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 1kWp licz po 4,3 tys. (gdyby łunia nie zablokowała chin, to pewnie by było już 2x taniej) na gotowo z instalacją przez firmę. Energię produkujesz i zużywasz na bieżąco, resztę wprowadzasz do sieci. Dzięki producentowi odbierasz ją w dowolnej chwili w 80%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.05.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Czy dobrze myślę, że wszystkie pozycje z faktury poza " za energię czynną " i tak pozostaną ? Czy produkcja dzienna może być odbierana tylko w dzień ? Nie. Art. 4 ustawy OZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.05.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 (edytowane) Czy dobrze myślę, że wszystkie pozycje z faktury poza " za energię czynną " i tak pozostaną ? Czy produkcja dzienna może być odbierana tylko w dzień ? Na razie wychodzi, że nie ma to sensu ekonomicznego, chyba że bardzo dużo będę zużywał na bierząco. Na fakturze płacisz za wszystkie opłaty licznikowe + energia zużyta powyżej tego co wyprodukowałeś sam i zużyłeś na bieżąco. Liczniki liczą zużycie oraz produkcję w strefach czasowych, w zależności od wybranej taryfy. Jeśli oddasz do sieci więcej niż jesteś w stanie skonsumować, po 12 miesiącach energia elektryczna staje się własnością zakładu energetycznego. W okresie sierpień - grudzień, zużyłem na bieżąco ponad 50% energii z 5.1KW instalacji. Z końcem czerwca będę mógł oszacować kolejne pół roku. W komentarzu zasugerowałem, że inwestycja w fotowoltaikę nie zamortyzuje się dla strefy pozaszczytowej. Rozważać najlepiej jest całkowite zbilansowanie bieżącego zużycia w strefie szczytowej. Bilans między zakładem energetycznym musi wyjść na 0 zanim zaczną naliczać kwh do zapłaty. Edytowane 15 Maja 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.05.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 (edytowane) U ciebie ktoś spisywał coś z inwertera? Większość ludzi dowiaduje się telefonicznie o wymianie licznika bądź organoleptycznie przez otwarcie szafki. Co nie zmienia faktu że liczniki z tarczą to tylko w starych instalacjach się ostały.[/Q U mnie tak było spisywali z inwentera. Ja instalowałem na nowym sprzęcie, 2016r marzec, dlatego piszę. W tym roku będę dokładal do 10kW PV to zobaczymy jak jest teraz. Ponoć procedura krótsza .Wtedy papierologia trwała 2 miechy. Edytowane 17 Maja 2018 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 17.05.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Jak sprawdzacie ile jest energii pobieranej z sieci a ile z pv.Ktoś tu jest kto ma prąd z Energi i może podpowiedzieć znaczenie kodów w liczniku. Wiem że do inwertera SMA jest jakiś moduł pokazujący wszystkie dane włącznie z tym ile pobieram z sieci, ma ktoś, przydatne jest? Pokrywa się to z rachunkami za prąd? I ile to kosztuje i czy montaż samemu jest skomplikowany? Zientas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.05.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Jak sprawdzacie ile jest energii pobieranej z sieci a ile z pv. Ktoś tu jest kto ma prąd z Energi i może podpowiedzieć znaczenie kodów w liczniku. Wiem że do inwertera SMA jest jakiś moduł pokazujący wszystkie dane włącznie z tym ile pobieram z sieci, ma ktoś, przydatne jest? Pokrywa się to z rachunkami za prąd? I ile to kosztuje i czy montaż samemu jest skomplikowany? Zientas Sporo można monitorować tutaj http://pvmonitor.pl/zaawansowani.php na dole strony jest rozpiska , nikt jednak raczej nie monitoruje zbyt wiele. To u jakiego operatora jestes nie ma raczej znaczenia , istotny jest licznik jaki masz , choć i tu poszczególne kody są raczej takie same . iskra mt 382 1.8.0 energia pobrana 2.8.0 energia oddana 1.7.0 chwilowy pobór 2.7.0 chwilowe oddawanie 0.9.1 godzina 0.9.2 data 0.2.2 taryfa 5.8.0 6.8.0 7.8.0 kvarh 32.7.0 52.7.0 72.7.0 napięcie na fazach 31.7.0 51.7.0 71.7.0 natężenie prądu na fazach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 18.05.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Dodam jeszcze, że w dwutaryfowym to:1.81 energia pobrana w I taryfie1.82 energia pobrana w II taryfie2.81 energia "wtłoczona" do ZE w I taryfie2.82 energia "wtłoczona do ZE w II taryfieWiększość inwerterów ma możliwość odczytu ile wyprodukowały panele - można więc wyliczyć ile energii skonsumowano bez straty 20 % lub 30 % (to samo można mieć zakładając własny nawet najtańszy licznik między inwerterami a siecią). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 19.05.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 O dodatkowym liczniku nie pomyślałem, chodziły mi po głowie urządzenia do SMA w cenie 1200, ale to kupa kasy lepiej za to kupić dodatkowy panel. Operator to Energa a licznik to Apator Smart emu3, i mogę a raczej będę mógł podglądać parametry pracy przez internet, ale jeszcze nie ma na moim koncie aktualizacji o liczniku.Inwerter 1 fazowy. Teraz jak sprawdzić że wszystko działa jak należy. Mam 9 paneli mocy 285Czyli 2565A największe chwilowe uzyski są na poziomie 2100-2200Moze po prostu jakiś panel nie działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 19.05.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Jest bardzo ok . Nominał osiągniesz w słoneczny zimowy dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.05.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 (edytowane) Jeśli masz panele odchylone od południa i kąta 30 * to sprawność spada jeśli panele są przy dachówce zamiast stelaża na płaskim dachu są gorzej wentylowane - sprawność spada , zimą jak napisał funky_koval będzie pod tym względem lepiej , oczywiście jeśli będzie słońce Ja np doczytałem w zeszłym tygodniu o inwerterze tej firmy którą mam ( z radiatorem) , że ogranicza moc przy wzroście jego temperatury otoczenia . Wcisnąłem mu termometr i np dziś podchodził pod 50 * , niby nie dużo ale ... już blisko ograniczenia , pytanie na ile pomiar był wiarygodny . Jutro zapodam mu wiatraczek... jest jeszcze wiele innych czynników mających wpływ na sprawność , niektórzy twierdzą ,że pomijalne np odległość paneli od inwertera .itp Wydajność na poziomie powyżej 100% osiągaja chyba tylko ludziska z przewymiarowanymi panelami do inwertera . . tutaj np 2600 do 1800(max moc inwertera 2000) Edytowane 19 Maja 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.05.2018 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Wymiana licznika jest bezpłatna. Więc po co kombinować?. Przypuśćmy, że jest licznik analogowy i może się kręcić w obie strony. Pozornie "zyskuje się" 20 %. Dlatego pozornie, gdyż jeśli instalacja jest dość duża, to w słoneczne dni licznik "kręci" w tył. To stwarza zagrożenie, że w przypadku kontroli (szczególnie wyrywkowej, a takie się zdarzają) wskazanie prawdopodobnie będzie niższe od poprzedniego odczytu - i nie ma "zmiłuj się", będzie kara i to "słona". Nie będzie bo brak sankcji. Przeczytaj swój regulamin usług. Nikt w Polsce nie został za to ukarany. Przy małej instalacji PV w większości "zjemy" prawie całą wyprodukowaną energię, czyli do 100 % odzysku. Dodatową korzyścią ze zgłoszenia do ZE jest pewność, że instalacja jest wykonana prawidłowo i jest bezpieczna. Nie ma takiej pewności że jest wykonana prawidłowo. Jest tylko weryfikacja pewnych minimów. Nikt tego później nie sprawdza. Chyba że coś się stanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.05.2018 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 (edytowane) Tak mogą 1) Opust jest wtedy 1:1- kradniesz oszukujesz ZE 2) Każdy inwenter zlicza produkcję ,a jak jest odbiór i ZE wymienia licznik też patrzą ,spisują inwenter. Nie wiem jak będziesz tłumaczył kWh z inewntera.Ponowna kradzież . PS Nie wiem jak to się ma do urządzeń używanych (Inwenterów)- no chyba że pracownik ZE to znajomy i to dobry znajomy to wtedy OK 1. Nieprawda. Przeciwnie. Wspomagam ZE, bo w czasie kiedy jest szczyt produkcji, to oni często muszą importować energię za 1000 zł/MWh. 2. Nie spisywali. Nawet nikt nie spojrzał czy mam fotowoltaikę i jaki sprzęt. Nowy licznik od ZE sam sobie zamontowałem. Nie wiem czy dobrze liczę zwrot ewentualnej instalacji : - zużycie roczne mam na poziomie 5200 kW, taryfa G12W, dach płaski - wydaje mi się że potrzebuję instalację około 6,2 kW w tym momencie prąd kosztuje mnie rocznie około 2500 zł, zakładam koszt 1 kW instalacji na poziomie 5 tyś. czyli jakieś 30 tyś. Wychodzi mi zwrot na poziomie 12 lat, jeśli nie otrzymam żadnej dotacji lub innego wsparcia, pod warunkiem że w tym czasie nie będzie żadnej awarii / usterki. Gdzie w moich kalkulacjach popełniłem błąd ? Jeżeli chcesz mieć średnią lub niską rentowność to wyjdziesz na zero z instalacją 6kW przy optymalnym kącie i braku cienia lub np. 10kW przy płaskim montażu i lekkim cieniu. Dla idealnego położenia paneli, moich taryf Enei i Twojej ceny PV 5000 zł oznacza to zwrot w >9 lat. Mniej idealne położenie >14 lat. Jeżeli chcesz mieć maksymalną rentowność. Nie zależy Ci na obniżeniu rachunków do zera ale otrzymaniu największego "bang for the buck", to przechodzisz na G12 i budujesz PV pokrywającą 100% I taryfy, a za zużycie w II płacisz. W takiej sytuacji możesz uzyskać rentowność >7 lat. Prawdopodobna wielkość instalacji to 3kW. Mniej idealne położenie >10 lat. Z powyższego wynika prosty wniosek. Po zbudowaniu połowy instalacji pokrywającej I taryfę budowanie jej drugiej połowy dla pokrycia II taryfy jest nieopłacalne bo rentowność krańcowa to >19 lat, a przy mniej idealnym położeniu >27 lat. Zakładając że nic się nie zepsuje przez te lata... Jak sprawdzacie ile jest energii pobieranej z sieci a ile z pv. Ktoś tu jest kto ma prąd z Energi i może podpowiedzieć znaczenie kodów w liczniku. Wiem że do inwertera SMA jest jakiś moduł pokazujący wszystkie dane włącznie z tym ile pobieram z sieci, ma ktoś, przydatne jest? Pokrywa się to z rachunkami za prąd? I ile to kosztuje i czy montaż samemu jest skomplikowany? Zientas To proste. Liczysz różnice stanu liczydeł. Energia pobrana z sieci 1.8.0 Energia oddana 2.8.0 PV odczytasz z falownika. Zużycie własne = PV - 2.8.0 Zużycie z sieci = 1.8.0 U siebie liczę to tak: ISKRA z ZE, 2x ORNO na zużyciu domu i produkcji podpięte do pvmonitor.pl, rejestry falowników odczytywane z wyświetlacza oraz wysyłane zdalnie na Sunny Portal, przekładniki prądowe Wattroutera liczą z grubsza, analizator sieci SDM630 wpięty szeregowo z licznikiem ZE. Wszystko się z grubsza licząc pokrywa, ale dokładnie jeszcze nie sprawdzałem. Największą wartość przy najmniejszej cenie dla samodzielnych statystyk ma 2x ORNO z LK i wysyłanie na pvmonitor.pl. 500 zł i sprawa załatwiona. Albo spisywanie liczydeł co miesiąc. Mam 9 paneli mocy 285 Czyli 2565 A największe chwilowe uzyski są na poziomie 2100-2200 Moze po prostu jakiś panel nie działać? To zależy pod jakim kątem masz panele i czy są zacienione. W przypadku kiedy Słońce będzie otoczone cumulusami możesz spodziewać się przekroczenia mocy nominalnej np. 2,7kW. Ostatecznym potwierdzeniem sprawnego działania instalacji jest jej roczna produkcja. Nic innego się nie liczy. Tak się zastanawiam, czy warto wejść w instalację 3,24kW z opcją jej rozbudowy w przyszłości ? Czy są falowniki, które obsługują 3,24 i 6,48 kW ? Kto z Was ma taką sytuację jak moja i instalację ? Jak wam to wychodzi, jakiej wysokości macie rachunki ? Zrób instalację na pokrycie 100% I taryfy. Potem dołożysz drugą jeśli rentowność się zwiększy. Są falowniki 2kW, 3 kW i większe. Moje rachunki roczne spadły z 5000 do 650. Wkrótce spadną do 250. TAK sam zamontowałeś i zaplombowałeś, a jak pobierzesz za dużo z ZE energii to zdemontujesz cofniesz i na nowo zamontujesz. SUPER Ja pisałem jak odbiór wyglądał u mnie w 2016r, 1 założyli licznik dwukierunkowy 2. Spisali stan z inwentera 3 Sporządzili protokół Ludziska pytają to odpowiadam na swoim przykładzie . Nie wiem jak było lub będzie u innych podczas odbiorów. Sam zamontowałem. Nic nie pisałem o plombowaniu. U mnie. 1. Zdemontowaliśmy stary licznik. Sprawdzenie plomb itp. 2. Pozostawili nowy licznik. 3. Zrobiłem modernizację instalacji skrzynki licznikowej. 4. Zamontowałem nowy licznik. 5 Sprawdzenie połączeń. 6. Plombowanie i kwit do podpisu. Nikt nie zaglądał do falowników. Edytowane 22 Maja 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 20.05.2018 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Jeśli masz panele odchylone od południa i kąta 30 * to sprawność spada jeśli panele są przy dachówce zamiast stelaża na płaskim dachu są gorzej wentylowane - sprawność spada , zimą jak napisał funky_koval będzie pod tym względem lepiej , oczywiście jeśli będzie słońce Ja np doczytałem w zeszłym tygodniu o inwerterze tej firmy którą mam ( z radiatorem) , że ogranicza moc przy wzroście jego temperatury otoczenia . Wcisnąłem mu termometr i np dziś podchodził pod 50 * , niby nie dużo ale ... już blisko ograniczenia , pytanie na ile pomiar był wiarygodny . Jutro zapodam mu wiatraczek... jest jeszcze wiele innych czynników mających wpływ na sprawność , niektórzy twierdzą ,że pomijalne np odległość paneli od inwertera .itp Wydajność na poziomie powyżej 100% osiągaja chyba tylko ludziska z przewymiarowanymi panelami do inwertera . . tutaj np 2600 do 1800(max moc inwertera 2000) Widzę tam móc chwilowa Max 3250kw z paneli i mocy 2600kw. Jakim cudem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 20.05.2018 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Np.słońce wychodzi z zachmury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.05.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 (edytowane) edit - powielenie Edytowane 20 Maja 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts