Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

To śpij spokojnie bez ubezpieczenia ,bez emerytury , renty chorobowej ,bo to się nie opłaca.Pracując jesteśmy zmuszeni do tych opłat.

A odnośnie paneli to w tym ubezpieczeniu mam też kradzież + wszystkie anomalia i przepięcia. Fakt u ubezpieczyciela nie ma takich ubezpieczeń. To umowa między firmą ubezpieczeniową a bankiem tak mi powiedział agent ubezpieczeniowy. Panie kolego co będzie jak w Polsce sąsiedzi ze wschodu zaczną atakować nasze PV jak to robili Polacy w Niemczech tez będziesz spał spokojnie ? Obudzisz się a produkcji ni ma Ukradli.

Ile procent wartości majątku płacicie za ubezpieczenie wszystkiego?

Za AC na motocykl wyliczono mi w PZU 20% składki przy maksymalnej zniżce. Czyli nie ubezpieczając się po 5 latach mam nowy.

Ile % trzeba zapłacić za panele?

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co i na ile masz ubezpieczone że tak tanio?? Ja ma dom na 500k i płace ok 450zł. Też się zastanwiam czy warto pewnie jak chałupa się rozleci to znajd a100 paragrafów aby nie wypłacić lub wypłacić część

450 to jest składka na dobre samopoczucie. W tej cenie nie dostaniesz nic albo jakieś grosze.

Moim zdanie cala ta propozycja jest całkowicie nieopłacalna.

Lepiej zaoszczędzić trochę kasy i założyć swoją. Na początek jakiś 1kWp a potem go rozwijać wraz z zaoszędzonymi z niego pieniędzmi.

Pierwszy etap zrobi Ci firma a następnie na jego bazie powiększysz już samemu.

Zgadza się. Ta oferta nie ma sensu.

Zamiast płacić 41 groszy przejdź na G12 i będziesz płacił np. 27 groszy w II taryfie bez żadnych paneli.

Potem sobie założysz swoje własne i pokryjesz zużycie w I taryfie.

Tak robię z AC dla samochodów.

Tylko jest jedno ale w tym co sam napisałem i w Twojej odpowiedzi. Z życia wzięte, w rodzinie mieli ubezpieczenie AC samochodu od nowości, kolejnego roku, już chyba 8 lat od nowości, nie opłacili AC. Pech chciał, że gdy nie opłacili AC mieli w sumie niezbyt groźny wypadek, zjechali do rowu, niestety dachowali, auto do kasacji, z ubezpieczenia nici, nic nie dostali, bo go nie było. Tak by mieli z 15 tyś zł, a tak lipa. Także z ubezpieczeniem jest różnie.

Sporo ludzi tutaj pisze o cenach poniżej 5000 PLN (a nawet 4000) na 1kWP. Czy macie na myśli samą cenę paneli czy też całość inwestycji: panele, inwerter oraz instalacji?

Dostałem właśnie ofertę na całościową instalację - moc 3,85 kWp: FRONIUS SYMO 3.7-3-S, 14 paneli Selfa 275Wp - całość 23,5 tys. brutto. Wychodzi powyżej 6 tys. za kWp.

Czy w waszych kalkulacjach rentowności inwestycji uwzględniacie efekt PID(Potential Induced Degradation), tzn. spadek mocy MODUŁU PV?

Ta instalacja ma być na dachu domu mieszkalnego (VAT 8%) czy na ziemi bądź na budynku gospodarczym (VAT 23%)?

4300 to za kWp przy VAT 8% z montażem.

Ta na szybko z Alledrogo: Obie z montażem i dużo taniej niż Twoja oferta.

http://allegro.pl/fotowoltaika-zestaw-fotowoltaiczny-4-12-kw-raty-i6825586119.html

http://allegro.pl/panele-fotowoltaiczne-elektrownia-sloneczna-3kw-i7189426453.html

Na dachu budynku mieszkalnego (VAT 8%).

Hmm, wygląda na to, że będzie można ponegocjować cenę.

Poza cenę ważna jest obsługa pogwarancyjna. Firmy 'krzak' z allegro może za pół roku nie być. W przypadku większych firm prawdopodobieństwo mniejsze.

A jak wygląda gwarancja na panele Sharp - czy jest w Polsce producent/dystrybutor który bierze na siebie roszczenia gwarancyjne?

Sporo ludzi tutaj pisze o cenach poniżej 5000 PLN (a nawet 4000) na 1kWP. Czy macie na myśli samą cenę paneli czy też całość inwestycji: panele, inwerter oraz instalacji?

Dostałem właśnie ofertę na całościową instalację - moc 3,85 kWp: FRONIUS SYMO 3.7-3-S, 14 paneli Selfa 275Wp - całość 23,5 tys. brutto. Wychodzi powyżej 6 tys. za kWp.

Czy w waszych kalkulacjach rentowności inwestycji uwzględniacie efekt PID(Potential Induced Degradation), tzn. spadek mocy MODUŁU PV?

PID dotyczy paneli cienkowarstwowych i zabezpiecza się przed tym np. uziemiając minus jak u mnie.

Naturalny spadek mocy np. 20% przez 20 lat to zupełnie inne zjawisko.

Uziemienie minusa jest prawdopodobnie niemożliwe w przypadku falowników beztransformatorowych. Nowe transformatorowe praktycznie nie są obecne na rynku.

Dostałeś drogą ofertę. Poszukaj tańszej.

U mnie wyszło <3100/kW bez robocizny, narzędzi i gadżetów. Po dodaniu ww i układów sterowania itp jest więcej. Piszę 4000 bo tyle mniej więcej kosztuje realnie kW bez nadmiernego komplikowania i z montażem. Takie ceny są osiągalne komercyjnie, na gotowo, na fakturę. Po zsumowaniu wszystkich kosztów bez robocizny wychodzi mi nawet więcej niż 4000. Czy koszt zakupu mierników i narzędzi używanych także do innych celów mam liczyć do kosztu PV?

Edytowane przez JanWerbinski

Na dachu budynku mieszkalnego (VAT 8%).

Hmm, wygląda na to, że będzie można ponegocjować cenę.

W razie problemów jak np. afera z PID kilka lat temu każda firma jest firmą krzak. Wszystkie firmy montujące te panele w Niemczech i innych krajach zbankrutowały. Podobnie jak producenci np. Q.Cells. Gwarantowały działanie 20 lat nie wiedząc o zjawisku PID. I wszystkie poszły z torbami. Dlatego trzeba patrzeć na cenę i to co się otrzymuje, a nie na obietnice.

Używasz argumentu z osobistego doświadczenia w temacie dyskusji o opłacalności ubezpieczeń. Wiesz na czym polega błąd?

Przytoczyłem ten argument, bo świetnie pasował do sytuacji. Ubezpieczenie było opłacane długo, akurat jak nie zostało opłacone, dosłownie po 3 miesiącach, samochód uległ wypadkowi. Ot i tyle. Tylko dalej nie rozumiem na czym polega błąd.

Ile procent wartości majątku płacicie za ubezpieczenie wszystkiego?

Za AC na motocykl wyliczono mi w PZU 20% składki przy maksymalnej zniżce. Czyli nie ubezpieczając się po 5 latach mam nowy.

Ile % trzeba zapłacić za panele?

Podawałem parę postów wyżej koszt . PV 40k za 140 zeta. Kolego jak nie umiesz przeliczyć ile to % to gratuluję matematyki.

Edytowane przez -voymar-

Szczęściarz!

Na idiotów trafił...

Za 0,35% (opłaty) chcą mu refundować straty w 100%

No, chyba, że się mylę....

Może refundują też 0,35% straty?

A to "drobnym druczkiem" w umowie to czytał?

Adam M.

Wykupilem teraz ubezpieczenie domu o wartości 480tyś od wszelkich kataklizmow i kradzieży w tym instalacja pv ,pc i całą resztą co się w domu znajduje.dodatkowo oc dla domowników i zapłaciłem 420zł składki rocznej i mam spokojny sen. I powiedz mi czy nie warto? Kozystalem już z tego ubezpieczenia jak mi przepiecie uszkodzilo trochę elelektroniki i wyplacili bez problemu około 90% wartości sprzętu uszkodzonego.

Przytoczyłem ten argument, bo świetnie pasował do sytuacji. Ubezpieczenie było opłacane długo, akurat jak nie zostało opłacone, dosłownie po 3 miesiącach, samochód uległ wypadkowi. Ot i tyle. Tylko dalej nie rozumiem na czym polega błąd.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dow%C3%B3d_anegdotyczny

Wykupilem teraz ubezpieczenie domu o wartości 480tyś od wszelkich kataklizmow i kradzieży w tym instalacja pv ,pc i całą resztą co się w domu znajduje.dodatkowo oc dla domowników i zapłaciłem 420zł składki rocznej i mam spokojny sen. I powiedz mi czy nie warto? Kozystalem już z tego ubezpieczenia jak mi przepiecie uszkodzilo trochę elelektroniki i wyplacili bez problemu około 90% wartości sprzętu uszkodzonego.

Nie warto.

Ten sam efekt masz odkładając pieniądze na kupkę i tworząc fundusz awaryjny.

Potem w razie "w" bierzesz po prostu z kupki.

Ubezpieczenia się opłacają tylko dla spokojnej głowy i jeśli jesteśmy w grupie wysokiego ryzyka a ubezpieczyciel o tym nie wie.

Za zaoszczędzone na ubezpieczeniach pieniądze kupiłem przepięciówki. Nie mam żadnych uszkodzeń elektroniki. Mam 100% wartości sprzętu, a Ty tylko 90%. :)

Edytowane przez JanWerbinski

Za zaoszczędzone na ubezpieczeniach pieniądze kupiłem przepięciówki. Nie mam żadnych uszkodzeń elektroniki. Mam 100% wartości sprzętu, a Ty tylko 90%. :)

Pewno i tak masz źle dobrane. Obyś nie musiał się kiedyś o tym boleśnie przekonać. Pamiętajcie również że nawet najlepsze ochronniki wam 100% ochrony nie zapewnią.

To tak samo jak z ubezpieczeniem.

Ubezpieczasz auto rano.

Okazuje się, że masz unikat niezwykle cenny, za który "rynek" oferuje krocie i którego ubezpieczenie jest drogie.

W południe ktoś Ci wjeżdża w bagażnik.

Wieczorem ubezpieczyciel tłumaczy Ci, że za rzęcha, jakiego masz to te 100zł refundacji szkody, jaką oferuje to i tak bardzo dużo...

Znacie to?

Adam M.