JanWerbinski 26.05.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 To śpij spokojnie bez ubezpieczenia ,bez emerytury , renty chorobowej ,bo to się nie opłaca.Pracując jesteśmy zmuszeni do tych opłat. A odnośnie paneli to w tym ubezpieczeniu mam też kradzież + wszystkie anomalia i przepięcia. Fakt u ubezpieczyciela nie ma takich ubezpieczeń. To umowa między firmą ubezpieczeniową a bankiem tak mi powiedział agent ubezpieczeniowy. Panie kolego co będzie jak w Polsce sąsiedzi ze wschodu zaczną atakować nasze PV jak to robili Polacy w Niemczech tez będziesz spał spokojnie ? Obudzisz się a produkcji ni ma Ukradli. Ile procent wartości majątku płacicie za ubezpieczenie wszystkiego? Za AC na motocykl wyliczono mi w PZU 20% składki przy maksymalnej zniżce. Czyli nie ubezpieczając się po 5 latach mam nowy. Ile % trzeba zapłacić za panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 26.05.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Co i na ile masz ubezpieczone że tak tanio?? Ja ma dom na 500k i płace ok 450zł. Też się zastanwiam czy warto pewnie jak chałupa się rozleci to znajd a100 paragrafów aby nie wypłacić lub wypłacić część 450 to jest składka na dobre samopoczucie. W tej cenie nie dostaniesz nic albo jakieś grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 26.05.2018 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Moim zdanie cala ta propozycja jest całkowicie nieopłacalna. Lepiej zaoszczędzić trochę kasy i założyć swoją. Na początek jakiś 1kWp a potem go rozwijać wraz z zaoszędzonymi z niego pieniędzmi. Pierwszy etap zrobi Ci firma a następnie na jego bazie powiększysz już samemu. Zgadza się. Ta oferta nie ma sensu. Zamiast płacić 41 groszy przejdź na G12 i będziesz płacił np. 27 groszy w II taryfie bez żadnych paneli. Potem sobie założysz swoje własne i pokryjesz zużycie w I taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 28.05.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Tak robię z AC dla samochodów. Tylko jest jedno ale w tym co sam napisałem i w Twojej odpowiedzi. Z życia wzięte, w rodzinie mieli ubezpieczenie AC samochodu od nowości, kolejnego roku, już chyba 8 lat od nowości, nie opłacili AC. Pech chciał, że gdy nie opłacili AC mieli w sumie niezbyt groźny wypadek, zjechali do rowu, niestety dachowali, auto do kasacji, z ubezpieczenia nici, nic nie dostali, bo go nie było. Tak by mieli z 15 tyś zł, a tak lipa. Także z ubezpieczeniem jest różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 28.05.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Sporo ludzi tutaj pisze o cenach poniżej 5000 PLN (a nawet 4000) na 1kWP. Czy macie na myśli samą cenę paneli czy też całość inwestycji: panele, inwerter oraz instalacji?Dostałem właśnie ofertę na całościową instalację - moc 3,85 kWp: FRONIUS SYMO 3.7-3-S, 14 paneli Selfa 275Wp - całość 23,5 tys. brutto. Wychodzi powyżej 6 tys. za kWp.Czy w waszych kalkulacjach rentowności inwestycji uwzględniacie efekt PID(Potential Induced Degradation), tzn. spadek mocy MODUŁU PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 28.05.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Ale gdyby przez 8 lat tego AC nie płacili większość z tych 15 tyś mieliby w kieszeni. Owszem, ale jakby ten wypadek mieli w pierwszym bądź drugim roku użytkowania, to co wtedy? Dlatego ubezpieczenie to taki "kupiony spokojny sen":D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 28.05.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Ta instalacja ma być na dachu domu mieszkalnego (VAT 8%) czy na ziemi bądź na budynku gospodarczym (VAT 23%)? 4300 to za kWp przy VAT 8% z montażem. Ta na szybko z Alledrogo: Obie z montażem i dużo taniej niż Twoja oferta. http://allegro.pl/fotowoltaika-zestaw-fotowoltaiczny-4-12-kw-raty-i6825586119.html http://allegro.pl/panele-fotowoltaiczne-elektrownia-sloneczna-3kw-i7189426453.html Na dachu budynku mieszkalnego (VAT 8%). Hmm, wygląda na to, że będzie można ponegocjować cenę. Poza cenę ważna jest obsługa pogwarancyjna. Firmy 'krzak' z allegro może za pół roku nie być. W przypadku większych firm prawdopodobieństwo mniejsze. A jak wygląda gwarancja na panele Sharp - czy jest w Polsce producent/dystrybutor który bierze na siebie roszczenia gwarancyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 29.05.2018 03:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 o. Tak by mieli z 15 tyś zł, a tak lipa. Także z ubezpieczeniem jest różnie. Używasz argumentu z osobistego doświadczenia w temacie dyskusji o opłacalności ubezpieczeń. Wiesz na czym polega błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 29.05.2018 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 (edytowane) Sporo ludzi tutaj pisze o cenach poniżej 5000 PLN (a nawet 4000) na 1kWP. Czy macie na myśli samą cenę paneli czy też całość inwestycji: panele, inwerter oraz instalacji? Dostałem właśnie ofertę na całościową instalację - moc 3,85 kWp: FRONIUS SYMO 3.7-3-S, 14 paneli Selfa 275Wp - całość 23,5 tys. brutto. Wychodzi powyżej 6 tys. za kWp. Czy w waszych kalkulacjach rentowności inwestycji uwzględniacie efekt PID(Potential Induced Degradation), tzn. spadek mocy MODUŁU PV? PID dotyczy paneli cienkowarstwowych i zabezpiecza się przed tym np. uziemiając minus jak u mnie. Naturalny spadek mocy np. 20% przez 20 lat to zupełnie inne zjawisko. Uziemienie minusa jest prawdopodobnie niemożliwe w przypadku falowników beztransformatorowych. Nowe transformatorowe praktycznie nie są obecne na rynku. Dostałeś drogą ofertę. Poszukaj tańszej. U mnie wyszło <3100/kW bez robocizny, narzędzi i gadżetów. Po dodaniu ww i układów sterowania itp jest więcej. Piszę 4000 bo tyle mniej więcej kosztuje realnie kW bez nadmiernego komplikowania i z montażem. Takie ceny są osiągalne komercyjnie, na gotowo, na fakturę. Po zsumowaniu wszystkich kosztów bez robocizny wychodzi mi nawet więcej niż 4000. Czy koszt zakupu mierników i narzędzi używanych także do innych celów mam liczyć do kosztu PV? Edytowane 29 Maja 2018 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 29.05.2018 03:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Na dachu budynku mieszkalnego (VAT 8%). Hmm, wygląda na to, że będzie można ponegocjować cenę. W razie problemów jak np. afera z PID kilka lat temu każda firma jest firmą krzak. Wszystkie firmy montujące te panele w Niemczech i innych krajach zbankrutowały. Podobnie jak producenci np. Q.Cells. Gwarantowały działanie 20 lat nie wiedząc o zjawisku PID. I wszystkie poszły z torbami. Dlatego trzeba patrzeć na cenę i to co się otrzymuje, a nie na obietnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 01.06.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Używasz argumentu z osobistego doświadczenia w temacie dyskusji o opłacalności ubezpieczeń. Wiesz na czym polega błąd? Przytoczyłem ten argument, bo świetnie pasował do sytuacji. Ubezpieczenie było opłacane długo, akurat jak nie zostało opłacone, dosłownie po 3 miesiącach, samochód uległ wypadkowi. Ot i tyle. Tylko dalej nie rozumiem na czym polega błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.06.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Ile procent wartości majątku płacicie za ubezpieczenie wszystkiego? Za AC na motocykl wyliczono mi w PZU 20% składki przy maksymalnej zniżce. Czyli nie ubezpieczając się po 5 latach mam nowy. Ile % trzeba zapłacić za panele? Podawałem parę postów wyżej koszt . PV 40k za 140 zeta. Kolego jak nie umiesz przeliczyć ile to % to gratuluję matematyki. Edytowane 1 Czerwca 2018 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.06.2018 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Szczęściarz!Na idiotów trafił...Za 0,35% (opłaty) chcą mu refundować straty w 100% No, chyba, że się mylę....Może refundują też 0,35% straty?A to "drobnym druczkiem" w umowie to czytał? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 02.06.2018 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Szczęściarz! Na idiotów trafił... Za 0,35% (opłaty) chcą mu refundować straty w 100% No, chyba, że się mylę.... Może refundują też 0,35% straty? A to "drobnym druczkiem" w umowie to czytał? Adam M. Wykupilem teraz ubezpieczenie domu o wartości 480tyś od wszelkich kataklizmow i kradzieży w tym instalacja pv ,pc i całą resztą co się w domu znajduje.dodatkowo oc dla domowników i zapłaciłem 420zł składki rocznej i mam spokojny sen. I powiedz mi czy nie warto? Kozystalem już z tego ubezpieczenia jak mi przepiecie uszkodzilo trochę elelektroniki i wyplacili bez problemu około 90% wartości sprzętu uszkodzonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.06.2018 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Przytoczyłem ten argument, bo świetnie pasował do sytuacji. Ubezpieczenie było opłacane długo, akurat jak nie zostało opłacone, dosłownie po 3 miesiącach, samochód uległ wypadkowi. Ot i tyle. Tylko dalej nie rozumiem na czym polega błąd. https://pl.wikipedia.org/wiki/Dow%C3%B3d_anegdotyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.06.2018 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Szczęściarz! Na idiotów trafił... Za 0,35% (opłaty) chcą mu refundować straty w 100% No, chyba, że się mylę.... Może refundują też 0,35% straty? A to "drobnym druczkiem" w umowie to czytał? Adam M. Czysty zysk po prostu. To jest lepsze od perpetuum mobile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.06.2018 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 (edytowane) Wykupilem teraz ubezpieczenie domu o wartości 480tyś od wszelkich kataklizmow i kradzieży w tym instalacja pv ,pc i całą resztą co się w domu znajduje.dodatkowo oc dla domowników i zapłaciłem 420zł składki rocznej i mam spokojny sen. I powiedz mi czy nie warto? Kozystalem już z tego ubezpieczenia jak mi przepiecie uszkodzilo trochę elelektroniki i wyplacili bez problemu około 90% wartości sprzętu uszkodzonego. Nie warto. Ten sam efekt masz odkładając pieniądze na kupkę i tworząc fundusz awaryjny. Potem w razie "w" bierzesz po prostu z kupki. Ubezpieczenia się opłacają tylko dla spokojnej głowy i jeśli jesteśmy w grupie wysokiego ryzyka a ubezpieczyciel o tym nie wie. Za zaoszczędzone na ubezpieczeniach pieniądze kupiłem przepięciówki. Nie mam żadnych uszkodzeń elektroniki. Mam 100% wartości sprzętu, a Ty tylko 90%. Edytowane 2 Czerwca 2018 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.06.2018 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Za zaoszczędzone na ubezpieczeniach pieniądze kupiłem przepięciówki. Nie mam żadnych uszkodzeń elektroniki. Mam 100% wartości sprzętu, a Ty tylko 90%. Pewno i tak masz źle dobrane. Obyś nie musiał się kiedyś o tym boleśnie przekonać. Pamiętajcie również że nawet najlepsze ochronniki wam 100% ochrony nie zapewnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.06.2018 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Zapewne producent tych ochronników jest gdzieś ubezpieczony i jak piorun zniszczy te ochronniki i sprzęt, zwróci 100 % wartości panu W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.06.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 To tak samo jak z ubezpieczeniem. Ubezpieczasz auto rano.Okazuje się, że masz unikat niezwykle cenny, za który "rynek" oferuje krocie i którego ubezpieczenie jest drogie.W południe ktoś Ci wjeżdża w bagażnik.Wieczorem ubezpieczyciel tłumaczy Ci, że za rzęcha, jakiego masz to te 100zł refundacji szkody, jaką oferuje to i tak bardzo dużo...Znacie to? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts