Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Nie warto.

Ten sam efekt masz odkładając pieniądze na kupkę i tworząc fundusz awaryjny.

Potem w razie "w" bierzesz po prostu z kupki.

Ubezpieczenia się opłacają tylko dla spokojnej głowy i jeśli jesteśmy w grupie wysokiego ryzyka a ubezpieczyciel o tym nie wie.

Za zaoszczędzone na ubezpieczeniach pieniądze kupiłem przepięciówki. Nie mam żadnych uszkodzeń elektroniki. Mam 100% wartości sprzętu, a Ty tylko 90%. :)

Mam ochroniki które wiem z doświadczenia bo jestem elektrykiem 100% pewności nie daje. Za spalony sprzęt dostałem ok 10 tyś po płaceniu przez 5lat składek. Czy dalej mi się nie opłacało?

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewno i tak masz źle dobrane. Obyś nie musiał się kiedyś o tym boleśnie przekonać. Pamiętajcie również że nawet najlepsze ochronniki wam 100% ochrony nie zapewnią.

Skąd wiesz że źle dobrane? Od kiedy je założyłem kilka lat temu nie mam żadnych awarii i niczego nie wyłączam w czasie burzy. Wcześniej masowo padały np. zasilacze impulsowe.

Zabezpieczenie przepięciowe prawidłowo działające poznaje się po tym że nic się nie dzieje.

Pamiętaj że najlepsze ubezpieczenie nie zapewni 100% ochrony.

Mam ochroniki które wiem z doświadczenia bo jestem elektrykiem 100% pewności nie daje. Za spalony sprzęt dostałem ok 10 tyś po płaceniu przez 5lat składek. Czy dalej mi się nie opłacało?

Nie ma 100% zabezpieczeń, ochronników i ubezpieczeń. W ogóle w życiu nie ma nic na 100%.

Twój przykład argumentacji to zwykły dowód anegdotyczny i niczego nie udowadnia. Jeżdżę lewą stroną jezdni i nie mam wypadków.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dow%C3%B3d_anegdotyczny

Niby taki mądry a nie wie że liczy się ocena ryzyka i skala. Panowie teraz bierzecie się za odkrywanie tajników ubezpieczeń. Aby wnieść coś do tematu podsumuję maj. Moja instalacja 3,3 kw wyprodukowała 550 kWh. Pewnie nie tylko u mnie będzie rekord, tak słonecznego mają nie pamiętają najstarsi meteorolodzy.

Szczęściarz!

Na idiotów trafił...

Za 0,35% (opłaty) chcą mu refundować straty w 100%

No, chyba, że się mylę....

Może refundują też 0,35% straty?

A to "drobnym druczkiem" w umowie to czytał?

Adam M.

Ja już ciebie pytałem o różne sprawy na które nie otrzymałem odpowiedzi . W temacie ubezpieczeń to akurat (szczęście w nieszczęściu) korzystałem, i powiem że było OK ze strony firmy ubezpieczeniowej.

PS. Proszę nie komentuj jak nie masz podstaw .

To tak samo jak z ubezpieczeniem.

Ubezpieczasz auto rano.

Okazuje się, że masz unikat niezwykle cenny, za który "rynek" oferuje krocie i którego ubezpieczenie jest drogie.

W południe ktoś Ci wjeżdża w bagażnik.

Wieczorem ubezpieczyciel tłumaczy Ci, że za rzęcha, jakiego masz to te 100zł refundacji szkody, jaką oferuje to i tak bardzo dużo...

Znacie to?

Adam M.

Ty kolego nigdy nie miałeś AC na auto ,twierdzę stanowczo po odpowiedzi. Tylko się nasłuchałeś. NIE TO FORUM ALE

PS. W 5 -letnie auto Premium wpadła sarna miałem naprawę serwisową odstawiłem dali zastępcze naprawa 21k wartość auto wtedy 60k

Edytowane przez -voymar-

Niby taki mądry a nie wie że liczy się ocena ryzyka i skala. Panowie teraz bierzecie się za odkrywanie tajników ubezpieczeń. Aby wnieść coś do tematu podsumuję maj. Moja instalacja 3,3 kw wyprodukowała 550 kWh. Pewnie nie tylko u mnie będzie rekord, tak słonecznego mają nie pamiętają najstarsi meteorolodzy.

U mnie 970kWh na czysto zarobiłem przez Maj 500 zeta ( mam ZE oddać do końca czerwca za ogrzewanie w rozliczeniu 1/2 roku)

Ty kolego nigdy nie miałeś AC na auto ,twierdzę stanowczo po odpowiedzi. Tylko się nasłuchałeś. NIE TO FORUM ALE

PS. W 5 -letnie auto Premium wpadła sarna miałem naprawę serwisową odstawiłem dali zastępcze naprawa 21k wartość auto wtedy 60k

Kolejny przykład anegdotyczny, który niczego nie udowadnia.

Ja też miałem kiedyś szkodę całkowitą z AC i to w pierwszym roku ubezpieczenia!

Kilka lat później kwota wpłaconych przeze mnie składek AC przewyższyła kwotę odszkodowań.

Na ubezpieczeniach się nie zarabia. Nie do tego są.

Witam!

Czy Wam ZE wystawia prognozy zużycia?

Przedostatnia prognoza była od 01.02.2018 do 30.06.2018 r. Prognoza, jak prognoza,wiadomo, nie musi się pokrywać z rzeczywistym zużyciem i oddaniem, ważne, że comiesięczne wpłaty w wysokości 14,94 zł pokrywały opłaty stałe, więc dla mnie było to O.K.

Teraz dostałem nową prognozę (z 21.05.2018 r.) obejmującą okres od 29.03.2018 do 31.10.2018 r.

Jakaś dziwna ta prognoza - podzielona na 3 podokresy w tym pierwszy od 29.03.2018 do 04.06.2018 r.

Chyba jakaś dziwna, bo okres rozliczeniowy zgodnie z Ustawą OZE mija 01.08.2018 r. i powinno być zrobione rozliczenie.

Dodam jeszcze, że prognoza została podzielona na 3 części, gdzie pierwszy podokres to 29.03.2018 do 04.06.2018 r.

ZE ma rzeczywiste odczyty on line. Nie przeszkadzało to ponad trzykrotnie zawyżyć zużycie i dwukrotnie zaniżyć oddanie. I czy to jest przedpłata - ten pierwszy "podokres", to czas przeszły, a może zaprzeszły?

Na dzień dzisiejszy mam już nadpłatę, a tu proponują mi przelanie na konto ZE 362,11 zł .

Nie będę się chwalił z wyników obu moich PV, ale w pełni mnie satysfakcjonują.

Pozdrawiam wszystkich on grid i off grid.

Witam!

Czy Wam ZE wystawia prognozy zużycia?

Przedostatnia prognoza była od 01.02.2018 do 30.06.2018 r. Prognoza, jak prognoza,wiadomo, nie musi się pokrywać z rzeczywistym zużyciem i oddaniem, ważne, że comiesięczne wpłaty w wysokości 14,94 zł pokrywały opłaty stałe, więc dla mnie było to O.K.

Teraz dostałem nową prognozę (z 21.05.2018 r.) obejmującą okres od 29.03.2018 do 31.10.2018 r.

Jakaś dziwna ta prognoza - podzielona na 3 podokresy w tym pierwszy od 29.03.2018 do 04.06.2018 r.

Chyba jakaś dziwna, bo okres rozliczeniowy zgodnie z Ustawą OZE mija 01.08.2018 r. i powinno być zrobione rozliczenie.

Dodam jeszcze, że prognoza została podzielona na 3 części, gdzie pierwszy podokres to 29.03.2018 do 04.06.2018 r.

ZE ma rzeczywiste odczyty on line. Nie przeszkadzało to ponad trzykrotnie zawyżyć zużycie i dwukrotnie zaniżyć oddanie. I czy to jest przedpłata - ten pierwszy "podokres", to czas przeszły, a może zaprzeszły?

Na dzień dzisiejszy mam już nadpłatę, a tu proponują mi przelanie na konto ZE 362,11 zł .

Nie będę się chwalił z wyników obu moich PV, ale w pełni mnie satysfakcjonują.

Pozdrawiam wszystkich on grid i off grid.

Nie wiem co to za twór. Ja rozliczam się co 1/2 roku 01.01.---30.06 i 01.07---31.12 i płacę lub nie za różnicę pobranie do oddania. A płacę bo ogrzewam grzałkami. Na dzień dzisiejszy za mała PV

Nie wiem co to za twór. Ja rozliczam się co 1/2 roku 01.01.---30.06 i 01.07---31.12 i płacę lub nie za różnicę pobranie do oddania. A płacę bo ogrzewam grzałkami. Na dzień dzisiejszy za mała PV

No właśnie...

Niby miałem mieć rozliczenie co pół roku, ale od początku płaciłem wg prognoz (płatności poprzedzone prognozami). Wystąpiłem o rozliczenie co 12 miesięcy. Dostałem nową prognozę, zmienioną w maju.

Dlaczego dostaję prognozy - nie wiem.

Tak na marginesie - żadna prognoza, ale to żadna nie była trafiona! Nie mieściła się w granicach błędu statystycznego.

Ta ostatnia to chyba liczona na programie dla prosumenta mającego PV na drugiej półkuli...

Edytowane przez vr5

A czy ja mówiłem że się zarabia? Od zarabiania są inne fundusze, giełdy ,własny pomysł na biznes

Można byłoby zarabiać jakby płacili dobrze za koszt wytworzenia czystej energii wtedy każdy by produkował:).

Maj był dobrym miesiącem dużo dni słonecznych, dziennie ok 28kWh(26-32).

Na funduszach też można stracić, własny biznes też ryzyko.

Z drugiej strony to kto nie ryzykuje to nie ma nic;)/

Witam ponownie!

Jak podliczyłem, to by bilans z ZE wyszedł "na zero" na 01.08.2018 r. muszę "wpompować" do sieci 869,3 kWh.

Mam arkusz w Excelu w którym po wstawieniu danych z liczników pokazuje mi się ile muszę jeszcze oddać energii żeby wyjść na zero w I półroczu. Dla II półrocza mam podobny, w którym widzę ile energii w danej taryfie mogę za darmo do końca roku odebrać. Spisy liczników robię co miesiąc.