rwxw 11.03.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Pytanie z innej beczki. Na co zwrócić uwagę w projektowaniu instalacji tak by można było wykorzystywać jak najlepiej wyprodukowaną energię w urządzeniach pracujących w dzień. Na sterowanie tymi urządzeniami w zależności od pojawiających się nadmiarów mocy z pv i do tego na razie są dostępnie rozwiązania własne lub ewentualnie do kupienia wattrouter. Dwukierunkowy licznik zazwyczaj bilansuje chwilowo produkcję i zużycie, więc nic nie trzeba przepinać na jedną fazę. Licznik jednokierunkowy będzie naliczał produkcję jak zużycie, ale po zgłoszeniu instalacji ZE wymieni go na dwykierunkowy, a bez zgłoszenia nie radzę z niej korzystać. Zastanów się dobrze nad terminem uruchomienia-zgłoszenia instalacji, bo taryfy FIT będą prawdopodobnie dotyczyć tych osób, które uruchomią instalację od 2016 roku. Jak Cię obejmie fit, to kompletnie nie będziesz się musiał martwić co gdzie wpinać. Edytowane 11 Marca 2015 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 11.03.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 No to napisz jak to policzyłeś, bo mnie licząc ręcznie wychodzi tyle samo co w aplikacji Froniusa i dla 23 sztuk napięcie wynosi 978V czyli nieco ponad 42,5V dla jednej sztuki. Oooo, przepraszam, muszę się uderzyć w piersi, bo tym razem z rozpędu to mnie się coś źle wstawiło w parametrach. Rzeczywiście z danych wychodzi: U (-10) = Uoc + (Uoc(T) x (-10 - Tnoct) = 37,8 +(-135,4 x (-10 - 25))/1000 = 42,54V Czyli 23 moduły w stringu nie sfajczą falownika i jest to max liczba w stringu. Aktualne jest natomiast niedopasowanie mocy PV do falownika, które jest na poziomie 98% No cóż, to już jest Twoja interpretacja, natomiast nie widzę, żeby producent to potwierdzał. Podaj, co więc potwierdza producent. Podawałeś zakres 24-28, no to więcej, niż 23. A ja twierdzę, że najwydajniej z tym falownikiem będzie pracować 26 modułów, bo jest to ekstremum wydajności i dopasowania. Dla innych zestawów po prostu dobiorę inny falownik i tyle. Większy wpływ będzie miał np. ptak, któremu przelatując nad instalacją zachce się załatwić pewną potrzebę Możliwe, zwłaszcza jak powiesimy sobie całość 23 modułów na jednym stringu, dodatkowo z kiepsko dopasowanym inwerterem:) Ja bym tak po prostu nie zrobił instalacji PV. Będzie ona pracować tak jak najgorszy (czytaj: obsrany, zaśnieżony itp.) moduł w szeregu. To nie apteka i zakres 100-115% można jak najbardziej przyjąć za optymalny, aczkolwiek odstępstwa od niego w minimalnym stopniu będą wpływać na całkowite uzyski instalacji. A ja uważam, że na poziomie projektu powinna być apteka, bo to najmniej kosztuje. Poniżej copy-paste z materiałów z wykładów na politechnice (niektórzy doktoryzują się z tego). Wyjaśnione jest dlaczego tak się robi. Można też domniemać, dlaczego aplikacje Froniusa są "bardziej liberalne" - bo robią te inwertery np. na różne rynki (np. Hiszpański) i w oprogramowaniu może pewne szczegóły uśredniają. "Dopasowanie Inwerter – Generator PV" Zazwyczaj moc generatora PV dobiera sie na poziomie 105 ÷ 115 % max mocy inwertera Dlaczego inwertery sie niedowymiarowuje w stosunku do generatora PV: • aby poprawic sprawnosc (wiekszosc inwerterów TL ma wysoka sprawnosc przy wyzszym obciazeniu) • moc paneli wyznaczona w warunkach STC praktycznie nigdy nie wystepuje w Polsce • w lecie gdy inwerter najbardziej narazony jest na przeciazenia moc generatora PV spada z uwagi na wzrost temperatury (temperaturowy współczynnik mocy) • juz po 2 latach od uruchomienia instalacji moc generatora PV spada o 3-5% (LID + naturalna utrata mocy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 11.03.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Z ostatniej chwili - prezydent podpisał ustawę o OZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 11.03.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Z ostatniej chwili - prezydent podpisał ustawę o OZE. Wierz mi ale to dalej nie rozwiązuje problemów z określeniem opłacalności nowych instalacji pv. Bez rozporządzeń i wykładni ustawy nie ma co ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 11.03.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Wierz mi ale to dalej nie rozwiązuje problemów z określeniem opłacalności nowych instalacji pv. Bez rozporządzeń i wykładni ustawy nie ma co ryzykować. Wiem, wiem, wiem, jak doprowadzić, że PV zacznie się opłacać!!!! Niech Pą Prezidą oraz posłowie, którzy stworzyli i przegłosowali tego wypierdka, pokażą, że nie są kłamcami i hipokrytami. Niech natychmiast zaczną od siebie. Każdemu po PV na dach/działkę i po Prosumencie, i niech se produkują prąd. Zobaczylibyście, że jeszcze w tej kadencji sejmu byłyby komplety rozporządzeń, pełny net metering i prawdziwa gwarantowana FiT:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 11.03.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Wierz mi ale to dalej nie rozwiązuje problemów z określeniem opłacalności nowych instalacji pv. Bez rozporządzeń i wykładni ustawy nie ma co ryzykować. Tak? A ja naiwny myślałem, że lepiej mieć podpisaną ustawę, niż nie. I uwierz mi, że to zmienia sporo. Przynajmniej dla osób, które wiedzą czego chcą. Ja od początku liczyłem wariant z Prosumentem i netmeteringiem oraz wariant z FiT i netmeteringem. Ja niczym nie ryzykuję. PS Hans na prezydenta i premiera w jednej osobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 12.03.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Można też domniemać, dlaczego aplikacje Froniusa są "bardziej liberalne" - bo robią te inwertery np. na różne rynki (np. Hiszpański) i w oprogramowaniu może pewne szczegóły uśredniają. Jeszcze słowo uzupełnienia odnośnie optymalnego projektowania instalacji PV. Fronius (i niektórzy inni producenci) udostępniają aplikacje do doboru generatora PV do konkretnego falownika (zwykle w tą stronę) na zasadzie maszynek, które zapewnią, że zestaw się nie sfajczy i będzie jakoś pracował. Natomiast niczego nie optymalizują. Zakres mocy PV, który czytam w niektórych kartach katalogowych falowników Froniusa, jest z przedziału nawet 80-130% (Galvo 2kW). I mniej więcej tak "doradza" maszynka Froniusa Solar Configurator. Nie ma tam żadnych szczegółowych baz danych meteo (co najwyżej graniczne temperatury zewn) oraz prognozowania produkcji PV na bazie takich danych. Dla Fronius Symo 6kW optymalne dopasowanie jest w przedziale 90-110% (zielony pasek). Optymalizacja wydajności i niezawodności całej instalacji PV (zacienienie!!!) to osobne zagadnienie i do tego jest potrzebne inne podejście i innej klasy aplikacje. Bawiłem się kiedyś PV SOL http://www.valentin-software.com/en/products/photovoltaics/0/pvsol-online-calculation i to jest prawdziwe oprogramowanie do tworzenia optymalnych projektów PV. W wersji full można tam wprowadzić swój zwymiarowany dach z kominami, drzewami obok itp. I ten program, ciągnąc dane z baz meteorolicznych (słońce, chyba też temperatury zewn. ale tego nie jestem pewien) symuluje wędrówkę słońca i cieni od przeszkód wyliczając na wyjściu prognozę produkcji PV dla konkretnej konfiguracji. Jak sądzę, w naszym kraju przedział dopasowania mocy genPV/falownik 105-115% wynika właśnie z tego, że tak dobrana instalacja PV "wyciągnie" najwięcej energii. Pewnie na programach typu PV SOL można to sobie zasymulować i przekonać się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 12.03.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 to może ja troszkę z innej beczki...Czytając różne wypowiedzi o prosumencie doszedł do wniosku: jeśli instalować fotowoltaikę to tylko z własnych pieniążków i w 2016 roku?Czy dobrze zrozumiałem cała istotę dotacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 12.03.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 W kujawsko-pomorskim program Prosument: Osoby fizyczne do 100 tys. zł. (więcej niż jedno to 150 tys.). 7.2 Intensywność dofinansowania 1) dofinansowanie ze środków udostępnionych przez NFOŚiGW udzielane jest w formie pożyczki łącznie z dotacją i wynosi do 100% kosztów kwalifikowanych instalacji wchodzących w skład przedsięwzięcia, w tym w formie dotacji: a) do 15% dofinansowania dla instalacji, o których mowa w ust. 7.5 pkt 2 lit. a, b, c, a w okresie lat 2014 – 2015 do 20% dofinansowania, b) do 30% dofinansowania dla instalacji, o których mowa w ust. 7.5 pkt 2 lit. d, e, f, a w okresie lat 2014 – 2015 do 40% dofinansowania; [...] 7.5 Rodzaje przedsięwzięć: 2) finansowane będą następujące instalacje do produkcji energii elektrycznej lub do produkcji ciepła i energii elektrycznej: a) źródła ciepła opalane biomasą - o zainstalowanej mocy cieplnej do 300 kWt, b) pompy ciepła - o zainstalowanej mocy cieplnej do 300 kWt, c) kolektory słoneczne - o zainstalowanej mocy cieplnej do 300 kWt, d) systemy fotowoltaiczne - o zainstalowanej mocy elektrycznej do 40kWp, e) małe elektrownie wiatrowe - o zainstalowanej mocy elektrycznej do 40kWe, f) mikrokogeneracja - o zainstalowanej mocy elektrycznej do 40 kWe; Może warto pomyśleć o fotowoltaice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wycior 12.03.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 to może ja troszkę z innej beczki... Czytając różne wypowiedzi o prosumencie doszedł do wniosku: jeśli instalować fotowoltaikę to tylko z własnych pieniążków i w 2016 roku? Czy dobrze zrozumiałem cała istotę dotacji ? Mam identyczny dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoll76-76 12.03.2015 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 To ja z jeszcze innej beczki, co mówi podpisana ustawa o bilansowaniu ? Nie ma już wyrażenia netmetering jest bilansowanie.Podobno ustawa traktuje sieć jako wirtualny magazyn energii, w dzień ładujemy z PV a wieczorem wyciągamy i bilansujemy płacimy za nadwyżkę zużytego lub dostajemy te grosze za nadwyżkę wyprodukowanego? Prawda to to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 12.03.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 To ja z jeszcze innej beczki, co mówi podpisana ustawa o bilansowaniu ? Nie ma już wyrażenia netmetering jest bilansowanie. Podobno ustawa traktuje sieć jako wirtualny magazyn energii, w dzień ładujemy z PV a wieczorem wyciągamy i bilansujemy płacimy za nadwyżkę zużytego lub dostajemy te grosze za nadwyżkę wyprodukowanego? Prawda to to jest ? Cofnij się w tym wątku mniej więcej do postu #339, albo jeszcze wcześniej. Juz tu była naparzanka nt. jak to jest i jak może być. A i tak nie do końca wiadomo, taki to gniot prawny uchwalono:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.03.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Bawiłem się kiedyś PV SOL Takie oprogramowanie rzeczywiście może być bardzo przydatne, nawet na tym forum ktoś pokazywał swoją aplikację pod androida, która liczyła instalację z uwzględnieniem zacienienia. Tak, że na pewno warto sobie policzyć co warto, ale nie popadajmy w przesadę. Weźmy np. charakterystykę wałkowanego inwertera Symo 6kW: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308359&d=1426187929 Wykres niestety jest od większego inwertera lecz ładnie pokazuje charakterystykę. Tabelka z właściwego. Widać na niej, że sprawność inwertera w zakresie obciążenia od 30 do 100% waha się w granicach 97,7 do 98%, a spada do 94% poniżej 10% wydajności. Więc jakie będą różnice w uzyskach przy wymiarowaniu na 90% czy na 110% ? W zasadzie żadne. Okazuje się że dużo ważniejsze będzie odpowiednie dobranie napięć pracy i omawiając przykład 23 paneli lepiej je będzie spiąć w 1 string niż w 2, oczywiście o ile się tak da, ale tu różnice też nie będą duże, bo sięgną ze 2,5%, czyli dla instalacji 5kWp koło 50zł/rocznie. Oczywiście nie namawiam nikogo, żeby zakładał instalację "na pałę", lecz jakiś projekt jest potrzebny, choćby zrobiony samemu z wykorzystaniem darmowego oprogramowania, bo to jednak nie apteka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.03.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Czytając różne wypowiedzi o prosumencie doszedł do wniosku: jeśli instalować fotowoltaikę to tylko z własnych pieniążków i w 2016 roku? Czy dobrze zrozumiałem cała istotę dotacji ? Na razie na 100% no nikt Ci nie odpowie na to pytanie, bo po prostu do końca nie wiadomo. Zainstalować można teraz, lecz wydaje się, że bezpieczniej będzie uruchomić - tzn. zgłosić instalację w styczniu 2016 ze względu na słowo "nowobudowane" w ustawie. Wtedy będziesz miał pewność, że załapiesz się na fit bez żadnych kombinacji alpejskich. Co to "Prosumenta" to na razie zdania są podzielone, więc też trudno powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.03.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Ja też kocham fotowoltaikę Ale najłatwiej, co można zrobić to tylko wydać pieniądze. A ja jestem z tych co liczą, kombinują, ponownie liczą, sprawdzają. I nijak, k....a m..ć, nie chce mi się domknąć business case przy obecnych regułach rozliczeń dla naiwnych. A jak już ma być drogo to przynajmniej porządnie. Najprostsza rozbudowa PV jest na mikroinwerterach, ale drożej wychodzi. Projektów z falownikami stringowymi raczej nie da się rozbudowywać "panel po panelu". Na 99% to będzie kijowo działać, albo przed, albo po rozbudowie. A jak liczysz business case przy kupnie samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.03.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 A jak liczysz business case przy kupnie samochodu? Może liczy, może nie. Można kalkulować koszt przeglądów, zużycie paliwa (benzyna vs diesel) i tak dalej. Ale... Ja rozumiem Hansa, samochód (jeśli nie jest na firmę, a do domu) z samego założenia nigdy nie będzie się zwracał. Co najwyżej generował koszty. Ideą zakładania paneli PV jest zwrot w jakimś przewidywalnym okresie. Czyli generowanie zysków. Co ma jedno wspólnego z drugim według Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.03.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Na razie na 100% no nikt Ci nie odpowie na to pytanie, bo po prostu do końca nie wiadomo. Zainstalować można teraz, lecz wydaje się, że bezpieczniej będzie uruchomić - tzn. zgłosić instalację w styczniu 2016 ze względu na słowo "nowobudowane" w ustawie. Wtedy będziesz miał pewność, że załapiesz się na fit bez żadnych kombinacji alpejskich. Co to "Prosumenta" to na razie zdania są podzielone, więc też trudno powiedzieć. Nie wiem czy dobrze tą ustawę pojmuję ,ale było coś o 200 tys. instalacji- Skąd wiecie że się załapiecie w tych 200 tys. szt.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.03.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Może liczy, może nie. Można kalkulować koszt przeglądów, zużycie paliwa (benzyna vs diesel) i tak dalej. Ale... Ja rozumiem Hansa, samochód (jeśli nie jest na firmę, a do domu) z samego założenia nigdy nie będzie się zwracał. Co najwyżej generował koszty. Ideą zakładania paneli PV jest zwrot w jakimś przewidywalnym okresie. Czyli generowanie zysków. Co ma jedno wspólnego z drugim według Ciebie? A to że zakładam i korzystam na własne potrzeby a jak mam nadwyżkę to zarabiam parę groszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 12.03.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 to fajne haloo/// Prezydent podpisał ale nikt nie wie co dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.03.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Skąd wiecie że się załapiecie w tych 200 tys. szt.? 150tys. 800MW.Trzeba się będzie pospieszyć - w ciągu kilku miesięcy tyle nie powstanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts