miloszenko 07.06.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Do znawców tematu: ile wyjść ma typowy inwerter? Chciałbym po jego zamontowaniu móc uchwycić na co idzie energia z PV podpinając różnego typu odbiorniki pod różne wyjścia (chyba, że zasilanie idzie tylko bezpośrednio na instalację domową/sieć jednym drutem). Czy są do tego dedykowane "przystawki" do inwerterów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 07.06.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Znawcą nie jestem ale przeważnie jest wyjście na sieć i ewentualnie styki do uruchomienia np.pompy ciepła podczas wskazanej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.06.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Do znawców tematu: ile wyjść ma typowy inwerter? Chciałbym po jego zamontowaniu móc uchwycić na co idzie energia z PV podpinając różnego typu odbiorniki pod różne wyjścia (chyba, że zasilanie idzie tylko bezpośrednio na instalację domową/sieć jednym drutem). Czy są do tego dedykowane "przystawki" do inwerterów? Można podzielić na te z tylko wyjściem na sieć (przeważnie starsze) oraz z możliwością zasilania zdefiniowanych urządzeń, przeważnie po osiągnięciu określonej mocy. No i mających możliwość "obcinania" mocy przez ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.06.2018 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Do znawców tematu: ile wyjść ma typowy inwerter? Chciałbym po jego zamontowaniu móc uchwycić na co idzie energia z PV podpinając różnego typu odbiorniki pod różne wyjścia (chyba, że zasilanie idzie tylko bezpośrednio na instalację domową/sieć jednym drutem). Czy są do tego dedykowane "przystawki" do inwerterów? Tak, "idzie jednym drutem". Jeśli chcesz wiedzieć co się dzieje to: - pvmonitor.pl -Lan kontroler. 200 zł. - podliczniki np. ORNO z wyjściem impulsowym, 80-150 zł. i masz wykresy dla poszczególnych urzadzeń. Jeśli nie chcesz na bogato, to podliczniki i spisywanie stanu co miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 11.06.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Dziś otrzymałem ostateczną ofertę na mój dom, panele EXE full black 300 W, inwerter Fronius łącznie 7,2 kWs, cena bardzo zadowalająca. Wybór był spowodowany kolorem panela, świetnie będzie się komponował z dachówką, piękne czarne panele z czarną ramką. Nie znalazłem opinii na necie na temat full blacków, mają jakieś minusy do zwykłych paneli oprócz ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 11.06.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Jeszcze przemyśl fotowoltaikę, w czwartek sejm przyjął ustawę o OZC i tam jest mowa o VAT z którego będziemy musieli się rozliczać będąc prosumentem. Jeszcze jak wymyślą że będzie trzeba załóżyć firmę i np. płacić wyższy podatek od nieruchomości to będzie koniec PV dla prosumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.06.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Wykupilem teraz ubezpieczenie domu o wartości 480tyś od wszelkich kataklizmow i kradzieży w tym instalacja pv ,pc i całą resztą co się w domu znajduje.dodatkowo oc dla domowników i zapłaciłem 420zł składki rocznej i mam spokojny sen. I powiedz mi czy nie warto? Kozystalem już z tego ubezpieczenia jak mi przepiecie uszkodzilo trochę elelektroniki i wyplacili bez problemu około 90% wartości sprzętu uszkodzonego. Proponuje wczytać się w waunki ubezpieczenia. Bo w praktyce to nie masz 480tys ubezpieczenia. Ubezpieczyciele stosują rozgraniczenie i maksymslne kwoty *sumujące sie do tych 480tys) na rózne "elementy" domu. Zwróc uwagę na definicję ruchomości i nieruchomości. Jakbyś miał sprzet elektroniczny za 480tys i cały się spalił, to być na pewno całego zrotu nie dostał tylko kwote maksymalną na wyposażenie, pewnie kilkanascie tysięcy max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.06.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Takie coś znalazłem..." od 1 kwietnia zapowiadane są następujące zmiany: • Instalacje fotowoltaiczne o mocy powyżej 3 kWp muszą być przyłączane trójfazowo.• Instalacje fotowoltaiczne o mocy w zakresie 3-10 kWp muszą mieć możliwość odłączenia od sieci przez Operatora.• Instalacje fotowoltaiczne o mocy ponad 10 kWp muszą umożliwiać Operatorom sieci sterowanie mocą czynną." Fajnie...PV to zawsze był wrzód na dupie energetyki.Znaleźli wiec... puder! Znalazłem też coś o tym, że czego nie wykorzystasz - to po prostu PRZEPADA. Adam M. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 11.06.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Zdaje się że na razie to jeszcze nie weszło i są jeszcze konsultacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.06.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Takie coś znalazłem... " od 1 kwietnia zapowiadane są następujące zmiany: • Instalacje fotowoltaiczne o mocy powyżej 3 kWp muszą być przyłączane trójfazowo. • Instalacje fotowoltaiczne o mocy w zakresie 3-10 kWp muszą mieć możliwość odłączenia od sieci przez Operatora. • Instalacje fotowoltaiczne o mocy ponad 10 kWp muszą umożliwiać Operatorom sieci sterowanie mocą czynną." Fajnie... PV to zawsze był wrzód na dupie energetyki. Znaleźli wiec... puder! Znalazłem też coś o tym, że czego nie wykorzystasz - to po prostu PRZEPADA. Adam M. To miało wejść od 1 kwietnia tego roku ale nie weszło. Przepadek nadprodukcji już jest od dawna. U mnie się nic nie marnuje. A gdyby nawet to wystawie grzejniki olejowe na dwór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.06.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Taki jesteś złośliwiec? Ogrzewany tunel foliowy sobie postaw. Tylko mniejszy jak 50m2 bo inaczej będziesz producentem specjalnym (czy cuś tak) z innym podatkiem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.06.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Panowie, Rozważam PV on grid.Mnogość paneli, mnogość inwerterów. Dżungla.Coś tam czytam i jakieś główne informacje walety i zady znam. Ale czy coś przegapiam? Oferty sprzedawców to oferty – kazda sroka swoj ogon chwali. Pojawiaja mi sie q-cells, Jinko Solar, inwertety Fronius, Abb. Czy przy wyborze paneli mono/poli po za mocą trzeba/można coś brać pod uwagę? Estetyka, kolor paneli mi raczje lata. Czy pozostałe parametry dla róznych paneli są zbliżone? Zblizone dla mnie to powiedzmy +/-5% Przykladowo jesli temperaturowy spadek wydajnosci jest dla jakiegoś panelu 5% lepszy od konkurencji to mnie to lata, bo mam 100m2 dachu, nadrobie dokladajac 1 panel. Ale jak któryś ma 15% lepszy taki parametry (przy zachowniu pozostałych) to już się zastanowie i porównam cenę. - Moc to moc., nieważne z jakiego panelu. Dachu mam kawał bo 100m2 choć w kierunku 240stopni. - gwarancji i deklarowanej spadku po 25latach jest generalnie podobnie. Deklarowana bo kto to wie co bedzie za 20lat.- Czy któryś rodzaj panelu będzie sobie radził zawuażalnie gorzej/lepiej przy nieidealnym ustawieniu na poludnie?- Czy temperaturowe spadki sprawnosci jakoś drastycznie się różnią między róznymi panelami?- którzy producenci są na rynku długo? Widze ze przetasowania na rynku są ciągle bardzo duże. Nowe technologię się pojawiają. Firma padaja i sie sprzedaja. Które fime/technologie są najbardziej stabilne i dojrzałe waszym zdaniem? - na co jeszcze zwracac uwage? To samo dotyczy inwertera? Na jaki parametr patrzeć po za mocą maksymalna? Sa jakieś istotne róznice? To czy sprawnosc jest 98% czy 97% uważam za pomijalne. Jakbym miał wybierać, to wezmę produkty/producenta który jest na rynku najdłużej. Na jakich producentów warto patrzec? Czy któryś unikać? I ostatnie, jak obecnie mam prąd 2-taryfowy. Jak to jest rozliczane z ZE? Nadmiar który odprowadzę do sieci w drogiej taryfie musz/mogę pobrać tylko w drogiej taryfie? Mam PC która chętnie pobierze 2000KWh przez cała zimę, ale głównie w taryfie nocnej. Tyle że nadmiar głównie odprowadzę latem w dzień, w taryfie drogiej. Z racji wielkosci dachu celuje w roziwązanie zbliżające zakup energii do 0, wiec spokojnie mógłbym przejsc na prąd 1-taryfowy dla prostoty. Pytanie czy musze. Czy jest jakiś limit mocy zestawu względem mocy przyłącza z ZE? Czy jak mam w tej chwili na papierze przyłącze 16KW, to jest jakieś maksimum? np 50% czy 75% tej wartości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-b 12.06.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Dziś otrzymałem ostateczną ofertę na mój dom, panele EXE full black 300 W, inwerter Fronius łącznie 7,2 kWs, cena bardzo zadowalająca. Wybór był spowodowany kolorem panela, świetnie będzie się komponował z dachówką, piękne czarne panele z czarną ramką. Nie znalazłem opinii na necie na temat full blacków, mają jakieś minusy do zwykłych paneli oprócz ceny? A ile wyniosła wycena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 12.06.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 40 000 + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 12.06.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 40 000 + Jakby było 40 tyś to bym dał sobie spokój, miałem wyceny poniżej 35 tys i też dla mnie były za drogie:-) Kupuje w jeszcze lepszej cenie chociaż gdybym wybrał poli to pewnie by lekko 30 tys przekroczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalleg 12.06.2018 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Szanowni forumowicze, stawiam właśnie swój dom (jestem na poziomie zadaszenia), zamierzam położyć panele na dach, by móc ogrzewać dom prądem (+woda), alternatywnym (d)ogrzewaniem ma być kominek. Zapotrzebowanie to ok 5-6 kW, chcę na dachu mieć ok 8, w razie zużycia po kilku latach, żeby nie odczuć spadku. Co polecacie, jaką firmę, jakie rozwiązania, czy jest to opłacalne? jestem w stanie zapłacić z góry za całość albo też z dotacją - w zależności od kalkulacji, południe Polski, tylko prośba o konkretne odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.06.2018 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Szanowni forumowicze, stawiam właśnie swój dom (jestem na poziomie zadaszenia), zamierzam położyć panele na dach, by móc ogrzewać dom prądem (+woda), alternatywnym (d)ogrzewaniem ma być kominek. Zapotrzebowanie to ok 5-6 kW, chcę na dachu mieć ok 8, w razie zużycia po kilku latach, żeby nie odczuć spadku. Co polecacie, jaką firmę, jakie rozwiązania, czy jest to opłacalne? jestem w stanie zapłacić z góry za całość albo też z dotacją - w zależności od kalkulacji, południe Polski, tylko prośba o konkretne odpowiedzi... Nie wiem jaki dom, jak duzy i jak ocieplony ale to bedzie raczej ogrzewanie kominkowe z dogrzewaniem prądem. Czyli praktycznie codzinne targanie drewan do kominka. Są ludzie którzy taki codzienny obowiązek będą z maniakalną zaciętością nazywali przyjemnym. Większość taka nie jest. Jaki Ty jesteś tego nie wiem. Sprawdź plan zagospodarowania czy mozna u Ciebie palić paliwami stałymi. Jak będziesz dzień w dzień walił w komin, to nie znasz dnia a ni godziny. 150L wody dziennie podgrzanej prądem o 40C, to 2500KWh w skali roku. Dom 150m2 o zapotrzebowaniu nawet 40KWh/m2 to kolejne 6000KWh ciepła. Z tego co piszesz to wersja on-grid, czyli podłączona do zakładu energetycznego, wiec odbierzesz 0.8 nadmiaru letniej produkcji. Przy pesymistycznym ustawieniu w kierunku śwaita, 8KWp wyprodukuje Ci 6400Kwh porądu. Licząc że 0.3 produkcji zuzyjesz na bieżąca, to brakuje Ci na cele grzewcze 3000KWh ciepła. Połowa. Jak dom byłby 60KWh/m2, to brakuje Ci już 6000KWh czyli 2/3. Jak dom 80KWh/m2 to brakuje Ci 9000 na cele grzewcze czyli 3/4! Sorry, taki mamy klimat. Ja mam dom 150m, okolo 15KWh/m2 prądu na cele grzecze potrzebuje. (pompa ciepła bo sam dom chce ze 50-60KWh/m2, nie znam COP) Wszystko w domu na prad. I jakbym nie liczył, potrzebowałbym okolo 15KWp żeby wyjść na 0 z potrzebą kupowania prądu. To takie gdybanie, bo mało detali swojego domju podałes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalleg 13.06.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 pow użytkowa 160m2, zaptrzebowanie na energię pierwotną (budynek oceniany EP) - 108kWh/(m2rok), ogrzewanie wg planu budowy wyliczone na 22kW - paliwem stałym, ale nie wiem czy dobrze znalazłem tę wartość w planach, wszystkie dane mogę podać, wyliczenia które podałeś mogą się nieco zmniejszyć przy dobrym ociepleniu budynku oraz dobrej jakości stolarce okienno-drzwiowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.06.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 pow użytkowa 160m2, zaptrzebowanie na energię pierwotną (budynek oceniany EP) - 108kWh/(m2rok), ogrzewanie wg planu budowy wyliczone na 22kW - paliwem stałym, ale nie wiem czy dobrze znalazłem tę wartość w planach, wszystkie dane mogę podać, wyliczenia które podałeś mogą się nieco zmniejszyć przy dobrym ociepleniu budynku oraz dobrej jakości stolarce okienno-drzwiowej Pomnóż te 160 przez 108. Sporo wychodzi, prawda? Zreszta tyle ma wyjsc. Projekt który trzymasz w ręku to pewnie jakiś standard, więc jest w nim tyle ile być musi, po to żeby klientowi szukającemu projektu oczami, można było napisać: koszt budowy tyle a tyle, hehe Obecnie nowe domy chyba muszą zuzywać 80KWh/m2 na cele grzewcze. Taki standard. 80*160= 12800. Dorzuc do tego ze 2500 na CWU i po 200KWh miesiecznie na rzeczy pozostałe i masz 160*108 = 17300. Zadnej magii tu nie ma. Zbudujesz dom energooszczędny (to te Twoje lepsze okna i ocieplenie), zuzywajacy na potrzeby grzewcze połowe(!) tego co nakazuje prawo i pewnie stoi w Twoim projekcie to nadal Ci brakuje połowe na CO. To są te moje najbardziej optymistyczne szacunki. A czy to się opłaca? Inna para kaloszy. Przy obecnej ustawie się opłaca w perspektywie 8-12 lat. Zalezy od paru czynników których tu nie znamy póki co. Nie kupusz 1000KWh to nie zpałcisz ~500PLN. Zainstalowanie takiego 1.2KWp panela co Ci wyprodukuje takie 1000KWh skali roku bedzie kosztowało Cie jakies 5000PLN. Prosta arytmentyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 13.06.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Zdaje się że na razie to jeszcze nie weszło i są jeszcze konsultacje. Wszystko się zgadza, Prezes URE mocno odniósł się zarówno do trybu wprowadzania tych zmian jak i do samej treści nowych wymagań zapewniając jednocześnie, że taki sposób procedowania nie zyska jego akceptacji, bo nie można z dnia na dzień przekreślać planów biznesowych firm czy doprowadzać do unieważnienia przetargów, a te zmian spowodowały by własnie takie liczne komplikacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts