Jastrząb 05.07.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Kolego @Jastrząb ja jedynie dałem przykład, że jest inna metoda, niż haczenie. Co więcej, przed wyborem metody montażu wspomnianej instalacji dałem na wzór mu 2 hakomocowania. Wybrał wiercenie. Wiem, że jedna mu pękła, a drugą musiał wymienić, bo się pomylił i nawiercił nie tam, gdzie miało być. Instalacja założona na początku czerwca, więc trudno powiedzieć jak się zachowa po latach. A ja tylko głośno rozważam za i przeciw, może ktoś coś mądrego dorzuci o czym nie wiem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 05.07.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 dostałem pierwszą fakturę rozliczenia z Energazmienili mi numer klienta i konto na które wpłacać.czy w u was jest tak samo? instalacja jednofazowa 2,6kWhod 14 05-1 06pobrana 197oddana 153 x 0,8 = 122saldo 72 z dokumentu wynika że od 122 zapłaciłem tylko akcyzęod 72 x 0,2422=17,44i także wszystkie opłaty stałe i przesyłowe od 72kWh też tak macie?za 16 dni poboru prądu (72kWh) i tak zapłaciłem 61pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 05.07.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Raczej w normie z kwiecień-maj zapłaciłem tylko opłaty stałe i było tego 42zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.07.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Próbował może koś wzmocnić wydajność paneli poprzez odbicie w ich kierunku słońca lustrem czy też alu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 07.07.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Mam podobny ale jeszcze nie zrealizowany pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.07.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Prowadziłeś jakieś wstępne testy? mam 3 panele na elewacji prawie przy ziemi kąt ok 85*kładąc coś pod nimi powinienem sporo odbić w ich kierunku zwłaszcza latem. Zimą te 3 sztuki ładnie pracują latem do dupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 07.07.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Nie , może kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 09.07.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Witam!Chciał bym zasygnalizować kolegom zwłaszcza tym, którzy dopiero co mają przyłączoną instalację PV do sieci żeby odnotowali, kiedy po raz pierwszy wprowadzili energię elektryczną do sieci. Otóż, niektóre zakłady energetyczne mimo że Ustawa przewiduję rozliczenie energii pobranej i oddanej z Prosumentem po 356 dniach łamią prawo i nie stosują się do przepisów Ustawy (chodzi o Ustawę OZE – Dz.U. z 2016 roku poz. 925). W moim przypadku dopuszczono się nadużycia, gdyż zamknięto okres rozliczeniowy w marcu tego roku. Fakturę wystawiono pod koniec maja. Okres rozliczeniowy został wybrany nie przypadkowo, gdyż dawało to największe zyski dla ZE.W kolejnych tygodniach produkcja z PV była coraz większa i wybranie późniejszego okresu rozliczeniowego z każdym dniem zmniejszyło by nieuczciwie pozyskane pieniądze. Pikanterii dodaje fakt, że w dniu wystawienia faktury posiadałem już nadpłatę.Czyli przyjęto zasadę: „Nie ważne prawo, nie ważna Umowa Kompleksowa, ważne by się jak najwięcej nachapać”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.07.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Jak widać ze stopki , drugie przyłącze masz właśnie od marca , to pewnie sobie wyrównali by łatwiej im się liczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 09.07.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Jak widać ze stopki , drugie przyłącze masz właśnie od marca , to pewnie sobie wyrównali by łatwiej im się liczyło Nie do końca - to drugie przyłącze jest na mojego syna. Założone wiele lat temu (nawet inna faza). Mimo, że się wyprowadził, to nie zlikwidował i płacił opłaty stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.07.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Witam! Chciał bym zasygnalizować kolegom zwłaszcza tym, którzy dopiero co mają przyłączoną instalację PV do sieci żeby odnotowali, kiedy po raz pierwszy wprowadzili energię elektryczną do sieci. Otóż, niektóre zakłady energetyczne mimo że Ustawa przewiduję rozliczenie energii pobranej i oddanej z Prosumentem po 356 dniach łamią prawo i nie stosują się do przepisów Ustawy (chodzi o Ustawę OZE – Dz.U. z 2016 roku poz. 925). W moim przypadku dopuszczono się nadużycia, gdyż zamknięto okres rozliczeniowy w marcu tego roku. Fakturę wystawiono pod koniec maja. Okres rozliczeniowy został wybrany nie przypadkowo, gdyż dawało to największe zyski dla ZE. W kolejnych tygodniach produkcja z PV była coraz większa i wybranie późniejszego okresu rozliczeniowego z każdym dniem zmniejszyło by nieuczciwie pozyskane pieniądze. Pikanterii dodaje fakt, że w dniu wystawienia faktury posiadałem już nadpłatę. Czyli przyjęto zasadę: „Nie ważne prawo, nie ważna Umowa Kompleksowa, ważne by się jak najwięcej nachapać”. Nie wiem jak u was .Ja rozliczam się 01.01.--30.06 i 01.07 ---31.12 co 1/2 roku i wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 09.07.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Nie wiem jak u was .Ja rozliczam się 01.01.--30.06 i 01.07 ---31.12 co 1/2 roku i wszystko gra. Ja też sądziłem, że będzie wszystko O.K. Były prognozy i płaciłem mając Umowę Kompleksową, z której jednoznacznie wynikało, że rozliczenie, czyli zbilansowanie energii pobranej i oddanej do sieci nastąpi po 365 dniach, jak przewiduje Ustawa. A tu przyszła w maju faktura na kwotę prawie 400 zł. z zamknięciem okresu rozliczeniowego w marcu. Jak napisałem powyżej na dzień wystawienia faktury miałem nadpłatę, gdyż PV w kwietniu i maju "zdrowo się napracowało" dając sporo kWh do sieci. Uruchomiłem aplikację "E-licznik" oferowaną przez mojego operatora i stwierdziłem, że nie przypadkowo zamknięto okres rozrachunkowy w "dołku" pracy PV. Za takie działanie nie jest odpowiedzialny ZE, ale „Pełnomocniczka z Działu Sprzedaży”. W mojej ocenie taki „Pełnomocnik” czyni wiele złego nadszarpując dobre imię swojej firmy. Chyba że się mylę. Celowo nie podałem o jaką firmę chodzi, bo nie podzielam często powtarzanej opinii, że to złxxxieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 09.07.2018 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Witam wszystkich.Czy ktoś może mi doradzić jakiej firmy panele fotowoltaiczne wybrać. Mam do wyboru firmę Bruk-Bet oraz Bauer. I czy lepiej iść w monokrystaliczne czy polikrystaliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.07.2018 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Witam wszystkich. Czy ktoś może mi doradzić jakiej firmy panele fotowoltaiczne wybrać. Mam do wyboru firmę Bruk-Bet oraz Bauer. I czy lepiej iść w monokrystaliczne czy polikrystaliczne. Tańsze. Te które kosztują mniej za W. https://www.facebook.com/groups/329438764201077/ Fotka ostatniej mojej faktury. Zabrakło 894kWh, bo przesadzaliśmy z ogrzewaniem. Roczny koszt energii wzrósł do 680 zł. Edytowane 10 Lipca 2018 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 10.07.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) IRiESD vol 2 "Teraz w nowej wersji Karty Aktualizacji Instrukcji Ruchu i Eksploatacji Sieci Dystrybucyjnych w zakresie obligatoryjnego stosowania falownika trójfazowego zaproponowano podniesienie progu mocy mikroinstalacji z 3 kW do 3,68 kW – jak poinformowali OSD – „z uwagi na krytyczne głosy branży”. PTPiREE ocenia, że konieczność zastosowania falownika trójfazowego w miejsce tańszego falownika jednofazowego może oznaczać wyższy koszt zakupu takiego urządzenia o około 2-10 proc. OSD szacują, że falowniki jednofazowe zastosowano dotąd w około co piątej mikroinstalacji. W nowym projekcie Karty Aktualizacji IRiESD zrezygnowano z postulowanego wcześniej zapisu, który umożliwiłby operatorom zdalne wyłączanie mikroinsalacji o mocy ponad 10 kW. Ta zmiana wynika z wprowadzenia od kwietnia przyszłego roku unijnych wymogów Kodeksu Sieciowego RfG, który i tak umożliwi OSD nadanie sygnału wyłączającego mikroinstalację o mocy wynoszącej nawet tylko 800 W. Obecnie mają trwać dyskusje, w jaki sposób krajowi operatorzy sieci dystrybucyjnych zaimplementują wymagania tego kodeksu. PTiREE uspokaja przy tym, że takie sytuacje będą mogły się pojawiać jedynie w przypadku zagrożenia bezpieczeństwa sieci. Za montaż odpowiednich urządzeń, które umożliwią operatorom sterowanie pracą danego falownika, mają odpowiadać OSD. Komunikacja urządzeń operatora i falownika mikroinstalacji ma następować przez złącze RS 485 z użyciem otwartego protokołu Sunspec – jak ocenia PTPiREE – „dobrze znanego producentom falowników”. To istotna zmiana w stosunku do wcześniejszego projektu, w którym nie wytłumaczono, kto ma odpowiadać za montaż odpowiednich urządzeń, ani w jaki sposób ma następować komunikacja między mikroinstalacją i operatorem. Autorzy aktualizacji IRiESD podkreślają ponadto, że prosument może wykonać swoją instalację tak, aby po otrzymaniu sygnału od OSD skutkującego odłączeniem od sieci, falownik przełączałby się na zasilanie wyłącznie mikroinstalacji prosumenta. Jak pokazała wczorajsza dyskusja, w zakresie nowych propozycji zmian w IRiESD pozostaje kilka nieścisłości. Chodzi m.in. o sposób komunikacji falowników z urządzeniami operatorów. PTPiREE wskazuje, że podobne rozwiązania są stosowane już od lat na niemieckim rynku fotowoltaicznym, gdzie operator może odłączyć mikroinstalacje w sytuacji nadmiernego wzrostu lub spadku napięcia w sieci. Obecnie trwają konsultacje do projektu zmian w IRiESD, które opublikowano na stronach poszczególnych operatorów systemu dystrybucyjnego. Po zakończeniu konsultacji i ewentualnym uwzględnieniu uwag operatorzy skierują wniosek do Urzędu Regulacji Energetyki o zatwierdzenie tych zmian, a po pozytywnej decyzji URE nastąpi ich implementacja. PTPiREE zapewnia, że wprowadzane zmiany obejmą tylko nowe mikroinstalacje, realizowane po zatwierdzeniu zmian w IRiESD. Co więcej, w zakresie regulacji dotyczących minimalnego progu mocy mikroinstalacji, które wprowadzą obowiązek montażu falownika trójfazowego, obowiązywać ma odpowiednie vacatio legis." http://m.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/31745/nowe-wymogi-w-zakresie-przylaczania-mikroinstalacji-drugie-podejscie#comments Edytowane 10 Lipca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 10.07.2018 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Tańsze. Te które kosztują mniej za W ok, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 10.07.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Cytat Napisał JanWerbinski Zobacz post Tańsze. Te które kosztują mniej za W ok, dzieki Najlepiej to używki 2 letnie po 450zł za panel i własny montaż wtedy wróci się najszybciej tak to zwrot po 8-10 latach. Dwa miesiące temu sąsiad dostał dofinansowanie i założył sobie nówki sztuki za całość 24 tyś zapłacił z czego 7 tyś mu dofinansowali reszta kredyt z niskim oprocentowaniem. Moc 4,6kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.07.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Cytat Napisał JanWerbinski Zobacz post Tańsze. Te które kosztują mniej za W Najlepiej to używki 2 letnie po 450zł za panel i własny montaż wtedy wróci się najszybciej tak to zwrot po 8-10 latach. Dwa miesiące temu sąsiad dostał dofinansowanie i założył sobie nówki sztuki za całość 24 tyś zapłacił z czego 7 tyś mu dofinansowali reszta kredyt z niskim oprocentowaniem. Moc 4,6kWp. Nie jestem zwolennikiem używek. Np. cienkowarstwowe 50W/m2 to raczej kiepski interes pomimo dobrej ceny. 17 tys za 4,6 kW to dobra cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 11.07.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Nie jestem zwolennikiem używek. Np. cienkowarstwowe 50W/m2 to raczej kiepski interes pomimo dobrej ceny. 17 tys za 4,6 kW to dobra cena. Zwłaszcza cienkowarstwowe, nawet jeśli są po 50 groszy za 1 W. Chyba że się ma do dyspozycji 1 ha ziemi na której stoi gotowa konstrukcja nadająca się na montaż paneli. Co do zakupu używek, to należy się na tym znać, by nie kupić szmelcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitros 17.07.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 (edytowane) serio rozważacie/zakładacie używki? Ja bym się nie zdecydował... tylko nowy sprzęt wchdził w grę. już nie mówiąc o sprawnosci, ale skąd pewność jak były montowane/demontowane itd.... No ale też ja paneli nie zakładałem sam itd. Za mnie wszystko robiła firma . Nie moja bajka dłubanie w prądzie i bieganie po dachu Edytowane 17 Lipca 2018 przez Tomaszs131 Spam, kolejna = ban. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts