cuuube 06.08.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Więc nie pytaj , tylko złóż reklamację na skracany okres rozliczeniowy. Jeśli nie rozpatrzą w ciągu 30 dni , to znaczy ,że uznają.Niby na pismo powinni też odpowiedzieć , ale reklamacja to reklamacja.Skontaktuj się z osobami , które wskazałem to może coś ustalisz.Zmień też okres rozliczeniowy na normalny dla prosumentów 6 albo 12m-cy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 06.08.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Zmień też okres rozliczeniowy na normalny dla prosumentów 6 albo 12m-cy Zmieniłem. Mam Umowę kompleksową z datą 05.02.2018 r. na 12 miesięcy. Pretekstem do wystawienia kolejnej faktury w dniu 21.05.2018 r. z rozliczeniem 01.01.2018 r. do 29.03.2018 r. była zmiana Umowy. Ja akceptował bym fakturę z 21.05.2018 r., gdyby zbilansowano cały okres od 02.08.2017 r. do 20.05.20.18 r. Tauron chyba celowo zamknął okres na 29.03.2018 r., bo słońce coraz więcej zaczęło produkować energii, więc musieli by zwrócić sporą nadpłatę, a tak "skasowali" prawie 400 złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 06.08.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Witam Po za ofertami inwerterów fronius sma mam też solarmax-użytkuje ktoś taki inwerter? . Mam SolarMax 2000s. Są na rynku o mocy 2000, 3000, 4200 oraz 6000 W jako 1-fazowe. Wszystkie są z wyłącznikiem DC. Mają stosunkowo niskie napięcie startowe (od 100 V), ale 100 % mocy to od około 200 V po DC. Produkcja Szwajcarska. Certyfikaty po polsku do zgłoszenia do ZE. Mój działa dobrze - nie narzekam. Sprawdziłem, na znanym portalu aukcyjnym wystawiany jest przez człowieka z Ustronia za 800 zł. Ja miałem kupiony z wybrzeża za 1500 zł 2 lata temu, ale ceny były wyższe. Jeśli chodzi o inwertery, to do samodzielnego montażu można znaleźć również inne ciekawe. Moja uwaga - kupuj inwerter dopiero, jak będziesz miał panele, by od razu go sprawdzić. Jak kupowałem inwertery, to miałem łańcuch paneli oparty o ścianę, tak, że zaraz sprawdziłem, że chodzi. Co do tego sprzedawcy - drugi inwerter mam od niego. Jest to Aurora 3000. Aurory też uważane są za dobre. AURORA PVI-3.0-OUTD-S-IT jest z Białegostoku za 1674 zł z dłuższą gwarancją i na fakturę. Jeśli zdecydujesz się na Aurorę, to radzę odmianę "S". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 06.08.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Dzięki za zainteresowanie. Odnośnie startu inwertera to mam rozumieć że jeżeli będę miał 3 panele każdy V max 30V to nawet go to nie ruszy przy największym słońcu?Chciałem najpierw kupić inwerter ale masz racje- panele moge miernikiem sprawdzic. Ty masz instalację na dachu czym pokrytym?-ja mam dachówkę betonową i tak nie wiem czy jak wejde to jej za mocno nie połamie. Co do inwertera jak to wygląda z monitorowaniem go np przez telefon lub podłączenie go pod pv monitor-na co zwrócić uwagę? Pytam bo chciałbym jak najmniej gadżetów później dokupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.08.2018 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Dzięki za zainteresowanie. Odnośnie startu inwertera to mam rozumieć że jeżeli będę miał 3 panele każdy V max 30V to nawet go to nie ruszy przy największym słońcu? Chciałem najpierw kupić inwerter ale masz racje- panele moge miernikiem sprawdzic. Ty masz instalację na dachu czym pokrytym?-ja mam dachówkę betonową i tak nie wiem czy jak wejde to jej za mocno nie połamie. Co do inwertera jak to wygląda z monitorowaniem go np przez telefon lub podłączenie go pod pv monitor-na co zwrócić uwagę? Pytam bo chciałbym jak najmniej gadżetów później dokupować. Dla SolarMax, czy Aurora to najlepiej jeśli będziesz miał nie mniej jak 5 paneli. Dla Froniusa 6 sztuk. Mam blachę trapezową. Do mocowania jak jest dachówka są inne sposoby. Było o tym 2, 3 tygodnie temu. Wejdź na pvmonitor.pl . Jeśli będzie Ci odpowiadała ich metoda monitorowania, to zawsze możesz się do tego systemu podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.08.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 @Xesxpox Dzisiaj na znanym portalu aukcyjnym pojawiły się kolejne inwertery z rodziny SolarMax.Co do Aurory, te które mają w nazwie literę "S" mają wyłącznik po stronie DC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 07.08.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 tak tak obserwuje, mam też namiar na froniusa 3kW za 1200zł, 1400kWh przebiegu, ale nie mam paneli a wg Twojej rady chyba najpierw je kupie. Pytałem o panele exe bo można je nowe nabyć po 480zł/szt za 270w czyli około 1,8zł/W cena dobra a nawet powodująca zastanowienie czy jest sens iść w używki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.08.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 480zł/szt za 270w czyli około 1,8zł/W cena dobra a nawet powodująca zastanowienie czy jest sens iść w używki? To oczywiste, jeśli na inwerter jest gwarancja "rozruchowa" trzeba mieć możliwość sprawdzenia. Co do "używek" ja mam wszystkie. Za wyjątkiem 8 sztuk polikrystalicznych wszystkie są monokrystaliczne. Wszystkie działają. Pierwsze zakupy z 2015 roku (wymagały lutowania ). Cena była dobra, jak na tamte czasy, no i informacja, że wymagają naprawy. Za nowe po 1,8 zł za 1 W to cena w miarę dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 07.08.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Chcę jutro podpisać umowę na małą instalację 2,16 kWp, niewiele udało mi się znaleść w sieci na temat paneli, ktoś je może zna ? Podobno 10 lat gwarancji na wady ukryte, 12 lat na sprawność 90% i 25 na 80%. Tylko czy firma będzie istniała z 10 lat. Panel fotowoltaiczny AGROM 270Wp/ moduł polikrystaliczny - http://argom.pl/ Inwenter wydaje mi się w porządku - Inwerter 1fazowy DELTA RPI H2.5 Flex 1ph - 5 lat gwarancji Wykonawca udziela 2 letniej gwarancji na wykonane prace, oraz 5 letnią gwarancję na panele fotowoltaiczne, inwerter, aparaturę kontrolno-pomiarową i automatykę. Na koniec dostaję wszelkie dokumenty niezbędne do zgłoszenia instalacji, zgłoszenia w PGE dokonuję osobiście. Kwota za instalacje nie jest przesadnie duża, mała też nie jest, więc wolę zapytać na forum czy mam się niepokoić. Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.08.2018 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Kwota za instalacje nie jest przesadnie duża, mała też nie jest, więc wolę zapytać na forum czy mam się niepokoić. Nic szczególnego jakieś "chińczyki" pierwszej wody. MPPT ma zakres od 240V a Ty będziesz miał 8 paneli po 30V każdy 8 * 30V = 240V Często gęsto napięcie nie zbliży się do widełek dla MPPT. Jeśli miałbyś za to zapłacić około 8000 PLN możesz brać powyżej tej kwoty odpuść, za niewiele większe pieniądze możesz dostać Qcell`e i inwerter przynajmniej SMA z 10 letnią gwarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.08.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) MPPT ma zakres od 240V a Ty będziesz miał 8 paneli po 30V każdy 8 * 30V = 240V Często gęsto napięcie nie zbliży się do widełek dla MPPT. . Ja już sygnalizowałem Koledze @PaRa w czym problem, ale to do niego nie dotarło. Z jego wypowiedzi wynikało, że będzie miał wpływ na dobór elementów instalacji. Chyba jednak przeważyły argumenty firmy monterskiej. Czy Ty Marcin może masz umowę z Tauronem? Pytam się, bo mi skasowali w skali 365 dni ponad 800 zł. Z bilansu wynika, że powinny być tylko opłaty stałe. Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.08.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Ja już sygnalizowałem Koledze @PaRa w czym problem, ale to do niego nie dotarło. Z jego wypowiedzi wynikało, że będzie miał wpływ na dobór elementów instalacji. Chyba jednak przeważyły argumenty firmy monterskiej. Czy Ty Marcin może masz umowę z Tauronem? Pytam się, bo mi skasowali w skali 365 dni ponad 800 zł. Z bilansu wynika, że powinny być tylko opłaty stałe. Widać jaki ma wpływ na dobór elementów instalacji Zrobi jak chce i kupi co będzie uważał, później będzie narzekał że instalacja nie działa jak powinna. Powiem inaczej mam 12 paneli w 1 stringu każdy panel powinien dawać 30V więc można by powiedzieć 30 * 12 V = 360V a ile jest realnie: około 316-320V tym samym niech kolega PaRa posłucha mądrzejszych. U mnie jest Energa ale z Tauronem są różne klocki, kumpel do mnie dzwonił i opowiadał jakie miał jazdy. Ogólnie rzecz biorąc przez rok chcieli mu wystawiać fv prognozowane po 100 PLN/mc, powiedziałem mu że ma do nich dzwonić i powiedzieć na kiego wała mają licznik z gsm aby nie prognozowali FV tylko brali realne zużycie. Później dzwoniła do niego babka i przekonywała go że po roku może dostać "gigantyczny rachunek za prąd" jeśli źle policzy. Skończyło sie na tym że przysyłają my fv po 5 PLN/mc. A rozliczanie ma jak to w Tauronie roczne. U mnie w Energa mam okres rozliczeniowy 2 miesięczny i co 2 miesiące przysyłają mi FV po 37-45 PLN. I tym samym rocznie do zapłaty około 200 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.08.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 jako, że jestem zdecydowany robić PV w przyszłym roku, a kończy mi się umowa z Fortum(grudzien'18 ), wracam od nowego roku do (sic!) Tauronu. Powiedzcie, na coś trzeba już teraz zwrócić uwagę, czy nie ma to znaczenia i wszystko będzie potem zmienione ankesem jak już będę mieć PV ?Nie ukrywam, że to co piszecie o problemach z tą firmą, bardzo mnie irytuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.08.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Tauron nie jest znów taki zły macie rozliczanie roczne a ja 2 miesięczne:/ Musisz w Tauronie o wszystko się wykłócić i to właściwie tyle, nic więcej nie zrobisz podpisujesz umowę kompleksową i idziesz na żywioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.08.2018 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Tauron nie jest znów taki zły macie rozliczanie roczne a ja 2 miesięczne:/ Musisz w Tauronie o wszystko się wykłócić i to właściwie tyle, nic więcej nie zrobisz podpisujesz umowę kompleksową i idziesz na żywioł Ja na poprzedniej stronie (post #6803) pokazałem jak Tauron zawyżył mi fakturę. Nadprodukcję z dziennej przerzucił do tańszej, czyli nocnej a następnie w rozliczeniach przelicza proporcjonalnie dzień-noc zamiast wstawić w dziennej zero kWh. Ta nadwyżka dziennej to 163 kWh powinna przejść na następne miesiące. Wczoraj rozmawiałem z gościem, który ma PV od maja. Dostał fakturę z opłatami stałymi i informacją, że nadprodukował 400 kWh. 400 kWh to fajnie, jeśli mu nie przepadnie. @JTKirk z Tauronem od razu Umowę podpisuj na 12 miesięczną. Ciekawe, jak Tauron będzie rozliczał w 2020 roku, bo to rok przestępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 08.08.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Widać jaki ma wpływ na dobór elementów instalacji Zrobi jak chce i kupi co będzie uważał, później będzie narzekał że instalacja nie działa jak powinna. Powiem inaczej mam 12 paneli w 1 stringu każdy panel powinien dawać 30V więc można by powiedzieć 30 * 12 V = 360V a ile jest realnie: [ATTACH=CONFIG]417271[/ATTACH] około 316-320V tym samym niech kolega PaRa posłucha mądrzejszych. Chętnie posłucham, ale musicie mi to podać w możliwe prosty sposób, rozumiem że te komponenty są słabe, co w takim razie będzie dobre ? Może jakieś linki z produktami w dobrej cenie ? Nie znam się na tym zupełnie, dlatego pytam. Idealna sytuacja to namiar na ofertę w pakiecie z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.08.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Byś mył trochę bliżej pd. części Polski to bym miał namiar ale nikt nie będzie jechał 400km na montaż.Komponenty nie są słabe są tragiczne, dobre panele to Qcell później długo nic i Suntech, Trinasolar inwerter górna półka to Fronius, SMA, później długo nic i jakieś GoodWe, SolaX. Allegro: aukcja nr. 7464428101 (3kW w Qcell i Fronius za 15,9k PLN ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 08.08.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Marcin wrzucając nr aukcji pokazujesz że w tej cenie można zrobić na dobrych podzespołach ale czy też polecasz tą firme?-masz jakieś doświadczenie z nimi? PaRa masz podobne rozterki jak ja- chcesz instalacje a zbytnio nie mamy wiedzy co i jak ...w swoim zdobywaniu wiedzy na forach można odnieść wrażenie że fronius faktycznie jest mercedesem w swojej klasie ale toyoty, vw, ople też cię dowiozą na miejsce całego. Taki fronius 3kW to koszt w detalu ponad 4k a można mupić coś takiego jak z vr5 wyżej w postach poruszaliśmy(aurora, solarMax) i będą nawet 3 razy tańsze z gwarancją 5l tak jak fronius. Ktoś gdzieś pisał że przy kupnie jest też istotny serwis -fronius ma podobno w polsce. Sma ktoś pisał że trzeba go reklamować za granicą i po angielsku. Nie wiem jak taka aurora czy solarmax. Są też pewnie jakieś inwertery robione w PL. Co do paneli to czytałem że chinole które posiadają certyfikaty są raczej ok. Nie wiem dlaczego trinasolar jezt tak dużo gorszy od qcell ale marcin napewno ma większą wiedzę i coś naskrobie. Tu możesz przeczytać coś o największych producentach paneli:http://m.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/29759/najwieksi-producenci-modulow-fotowoltaicznych-w-roku-2017Po wycenach jakie dostałem widać że każdy sprzedawca ma w jakiejś firmie swoje rabaty i tam gdzie rabat większy taki sprzęt sprzedaje więc oferty trzeba gruntownie analizować i pytać innych doświadczonych czy nam gó...a nie wciskają. Np na znznym portalu aukcyjnym są panele exe w cenie 1.8zł/W ale opini jakoś o nich brak. Znany hawlex też oferuje gotowe zestawy z montażem w przystępnych cenach. Ja skłaniam się coraz bardzie do sprzętu używanego który dużo szybciej się zwróci i będzke kilkukrotnie tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 09.08.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Taki fronius 3kW to koszt w detalu ponad 4k a można mupić coś takiego jak z vr5 wyżej w postach poruszaliśmy(aurora, solarMax) i będą nawet 3 razy tańsze z gwarancją 5l tak jak fronius.. Ja kupiłem SolarMax przez portal aukcyjny dzieś pod Gdańskiem na fakturę z gwarancją 12 miesięcy. Może to i za mała gwarancja. Ja jestem oswojony z elektroniką. Ogólnie sprawdza się powiedzenie, że jak coś takiego pracuje przez pierwsze 3 miesiące, to będzie działać długo. Z inwerterami jest tak, że burze (a właściwie przepięcia) są dużym zagrożeniem. Jak się zajrzy w warunki gwarancji różnych producentów, to nie do końca jest wiadomo, czy naprawią taki po burzy bezpłatnie (naprawiane są z takim swoistym "auto-kasko"). Ja miałem w swych rękach uszkodzonego chińczyka, chyba po burzy. Nie udało się go naprawić podmieniając część z innego, bo uszkodzona płyta była modelu 4000, a podmieniona z 4500. Oprogramowanie "widziało" całość jako 4500, mimo, że mikroprocesor i prawie cała elektronika była z 4000. Aurorę kupiłem w Ustroniu. Kierowałem się zasadą, że trzeba kupować blisko, by w razie czego łatwiej reklamować. Ceny tych inwerterów były dużo niższe od tzw "nówek z salonu". Co do zakupu z Ustronia - syn i sąsiad też mają z tego samego źródła. Odpukać wszystko działa. Ja uważam, że czasem warto sprawę przemyśleć i zaryzykować. Jednak taki zakup powinien być na prawdę przemyślany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.08.2018 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Nie mam doświadczenia z tą firmą i nie polecam bo zawrze korzystam z jednej i tej samej firmy.Jeśli ktoś ma pojęcie o instalacjach wszystko zrobi sam na używanych bądź samodzielnie zakupionych podzespołach. Ale jak ktoś robi pierwszą instalację posłuży się firmą i sporo przepłaci - ale coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts