Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Coraz bardziej się utwierdzam w przekonaniu że fotowoltaikę trzeba będzie zrobić samemu jednak tylko muszę pogadać z dekarzami czy by stelaż zrobili i zamontowali panele na dachu (i za ile oczywiście) . Reszta to nie problem. Póki co wyprowadzę przewody w docelowe miejsca i się jeszcze zastanowię czy w ogóle robić.

Ale montaż stelaża i paneli na dachu to jest w zasadzie 90% roboty i zbliżona ilość kosztów. Wiec jak to maja zrobic dekarze, to ciężko mówić o "robieniu samememu".

Ja osobiście to uważam za prostszą część. Większy mam problem z ustaleniem takich rzeczy jak prawidłowe uziemienie oraz schemat zabezpieczeń. Znależć specjaliste który to zaprojektuje i jeszcze mnie przekona że mnie to nie zabije, jest prawie niemożliwe. Szukam od miesiąca. Firmy PV to kopiuj-wklej uprawiaja :-/

Ja zanabyłem 4sztuki 3m drabiny aluminowej prostej w jakiejś wybitnej promocji wiec kosztowało mnie to 500PLN. Drabinom z płaskowników dorobiłem nózki które wpasowują się w rozstaw dachówek i odsadzaja drabine 10cm od dachówek. Do tego dwa haki kalenicowe za 200PLN. Dwa haki że jedna drabina wisi na drugiej. Powiedzmy że całość 800 PLN i mam dwie 7m drabiny do zaczepienia o kalenice. Do tego jakaś półka/stopień pomiędzy. Mecz tenisa mogę na dachu rozegrać. Cała trudność montazu sprowadza się do ilości, bo to jest 100 dachówek do podszlifowania i 100 haków do przywiercenia. A jak się wdrożę to jeden hak zajmie pewnie z 15minut, czyli 3 dni uczciwej pracy.

Jeden dzień siedzenia na dachu, to pewnie jakieś 2000PLN oszczędności której nie zapłace fachofcom. Wole na jakieś fajne wakacje za to pojechać.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja klima kręci już czwarty rok, żadnego serwisu nie było, chłodzi jak dzika a i na ogrzewaniu duże oszczędności, więc te urządzenia mogą działać i bez serwisu, pytanie czy serwis wydłużyłby żywotność do powiedzmy 10-15 lat czy może wcale?

Nie wykluczone, że by skrócił... A to dlatego, że jeśli by sprawdzali ciśnienie w układzie to wysoce prawdopodobne jest, że w końcu mogło by dojść do rozszczelnienia. Ja miałem klimę na R407c od 2003 roku (bez żadnego serwisu). Zdemontowałem ją tylko dlatego, że założyłem w listopadzie 2017 r. inwerter na R410a.

Ale montaż stelaża i paneli na dachu to jest w zasadzie 90% roboty i zbliżona ilość kosztów. Wiec jak to maja zrobic dekarze, to ciężko mówić o "robieniu samememu".

Ja osobiście to uważam za prostszą część. Większy mam problem z ustaleniem takich rzeczy jak prawidłowe uziemienie oraz schemat zabezpieczeń. Znależć specjaliste który to zaprojektuje i jeszcze mnie przekona że mnie to nie zabije, jest prawie niemożliwe. Szukam od miesiąca. Firmy PV to kopiuj-wklej uprawiaja :-/

Ja zanabyłem 4sztuki 3m drabiny aluminowej prostej w jakiejś wybitnej promocji wiec kosztowało mnie to 500PLN. Drabinom z płaskowników dorobiłem nózki które wpasowują się w rozstaw dachówek i odsadzaja drabine 10cm od dachówek. Do tego dwa haki kalenicowe za 200PLN. Dwa haki że jedna drabina wisi na drugiej. Powiedzmy że całość 800 PLN i mam dwie 7m drabiny do zaczepienia o kalenice. Do tego jakaś półka/stopień pomiędzy. Mecz tenisa mogę na dachu rozegrać. Cała trudność montazu sprowadza się do ilości, bo to jest 100 dachówek do podszlifowania i 100 haków do przywiercenia. A jak się wdrożę to jeden hak zajmie pewnie z 15minut, czyli 3 dni uczciwej pracy.

Jeden dzień siedzenia na dachu, to pewnie jakieś 2000PLN oszczędności której nie zapłace fachofcom. Wole na jakieś fajne wakacje za to pojechać.

Tobie to zajmie 3 dni a doświadczonym dwóm dekarzom 1 dzień . Zresztą ci od fotowoltaiki montują to 1 dzień a dekarzami nie są. Dla mnie największy problem to zamontować to na dachu bo reszta nie jest problemem. Ja kupię materiał zapłacę tylko za robociznę montażu stelaża i paneli na dachu i tyle. Ale to i tak najwcześniej za rok pewno to zobaczę jak się sytuacja na rynku rozwinie.

Znależć specjaliste który to zaprojektuje i jeszcze mnie przekona że mnie to nie zabije, jest prawie niemożliwe. Szukam od miesiąca. Firmy PV to kopiuj-wklej uprawiaja :-/

Przecie to proste jak konstrukcja cepa... poproś by Ci ktoś wkleił co ma zabezpieczenia w skrzynce przy inwerterze i wsio

Tobie to zajmie 3 dni a doświadczonym dwóm dekarzom 1 dzień .
1 dzień warty pewnie z 5000PLN. Pewnie nie zrobię tego TAk szybko jak doświadczony dekarz. Jakiś czas temu rozebrałem w domu kominek, wieci rozebrałem komin. Doświadczeni dekarze go rozwalali. i jako żę się dzień skoczył to tylko kawałkiem membrany dziurę zabezpieczyli na wypadek deszczu. Membranę położyli na, a nie pod. Pewnie nie słyszeli że woda lubi leciec w dół a nie pod góre ;-)

Zresztą ci od fotowoltaiki montują to 1 dzień a dekarzami nie są.

To co wyprawiaja Ci od fotowoltaiki to ja widziałem. I tak zamonowane to ja tego nie chce miec ;-) Ja robię dla siebie a nie na zarobek.

Bardzo bym chciał. Nie wiem komu. Nie umiem znalezc nikogo takiego z kogo byłbym zadowolony.

No ale o co chodzi z tym zadowoleniem. Dzwonisz do 3-4 projektantów inst. elektrycznych i pytasz czy zaprojektują fotowoltaikę. Oni to robią i po sprawie. Fakt , że mało kto ma teraz wolny czas żeby się bawić pierdołami i to jeszcze z upierdliwym klientem a na takiego wyglądasz (bez obrazy).

No ale o co chodzi z tym zadowoleniem. Dzwonisz do 3-4 projektantów inst. elektrycznych i pytasz czy zaprojektują fotowoltaikę. Oni to robią i po sprawie. Fakt , że mało kto ma teraz wolny czas żeby się bawić pierdołami i to jeszcze z upierdliwym klientem a na takiego wyglądasz (bez obrazy).

No wlasnie gadałem z kilkoma. Jak wspomniałem nie jestem elektrykiem i nie mam w tym temacie wiedzy, ale potrafie zidentyfikować moment kiedy mają mi się włosy na głowie zjerzyć :-(

Pisałem tu prostą prośbę. Kontakt do takiego projektanta z okolic Warszawy, lub gdziekolwiek w PL.

No wlasnie gadałem z kilkoma. Jak wspomniałem nie jestem elektrykiem i nie mam w tym temacie wiedzy, ale potrafie zidentyfikować moment kiedy mają mi się włosy na głowie zjerzyć :-(

Pisałem tu prostą prośbę. Kontakt do takiego projektanta z okolic Warszawy, lub gdziekolwiek w PL.

No wiesz, chcesz uprawiać partyzantkę bez papierów, wiedzy i doświadczenia i dziwisz się, że nikt Ci projektu nie narysuje? :)

Jakbyś ten czas na szukanie projektu poświecił na jakąś fuchę to dawno na tą instalację byś zarobił :p

Aha czyli nie wiem, nie znam się ale i tak wiem lepiej :D

Nie wiem lepiej. Tylko wiem, podejrzewam, że człowiek z którym rozmawiam, też na 100% nie wie. Jak padają pewne specyficzne określenia, jak człowiek nie potrafi pewnych rzeczy uzasadnić ponad typowe: my tak zawsze robimy i wszyscy są zadowoleni, to ja się zwijam. I dotyczy to każdej dziedziny.

No wiesz, chcesz uprawiać partyzantkę bez papierów, wiedzy i doświadczenia i dziwisz się, że nikt Ci projektu nie narysuje? :)

Czegoś nie rozumiem, Przecież jasno naspisałem, że chciałbym zlecić wykonanie projektu komuś kto tą wiedzę i papiery i doświadczenie posiada. Podłączał i tak będzie to elektryk, ale mój się przyznał chociaż że instalacji PV i inwertera nigdy nie podłączał, wieć chciałbym mieć projekt a nie inwestować w jego samokształcenie i uczenie na błędach.

Co w tym złego?

Czegoś nie rozumiem, Przecież jasno naspisałem, że chciałbym zlecić wykonanie projektu komuś kto tą wiedzę i papiery i doświadczenie posiada. Podłączał i tak będzie to elektryk, ale mój się przyznał chociaż że instalacji PV i inwertera nigdy nie podłączał, wieć chciałbym mieć projekt a nie inwestować w jego samokształcenie i uczenie na błędach.

Co w tym złego?

Słuchaj, może zmień elektryka?

Czy to jest dla niego wiedza tajemna jakie zabezpieczenia po jakiej stronie muszą być?

Czy tego nie ma w instrukcjach/dokumentach?

To trochę tak jak murarz patrzy na projekt płyty fundamentowej i mówi, że nigdy takiej nie robił. Ale gość zrobił z 200 stropów żelbetowych będących w wykonaniu 3-4 trudniejszych. Niestety wygrał strach przed nieznanym i kiepskie rozumienie rysunków.

Czy warto w instalacji z falownikiem 3 kW warto dać np. 11, 12 paneli 285 W ? Myślałem o lekkim przewymiarowaniu paneli do 11x285 = 3,14 lub nawet 12 x 285 = 3,42. Podobno taki układ nie ma sensu przy idealnych warunkach bo falownik ograniczy moc do 3 kW ale z drugiej strony takie idealne warunki nie występują często i wtedy produkcja przy np. zachmurzeniu będzie lepsza. W internecie znalazłem różne opinie na temat doboru falownika, jakie macie doświadczenia ?

Mam 3,3kW (12 x 275W) dla inwereta 3kW w zimowe dni w optymalnych warunkach leci max 3020W i 1 panel mam "ucieka", jednak w pochmurne dni ten panel daje swoje 10%. Zamiast 10% z 3300W daje około 400-450W.

Ale to bardzo zależy od falownika i zakresu MPPT.

Edytowane przez marcinbbb

Czy warto w instalacji z falownikiem 3 kW warto dać np. 11, 12 paneli 285 W ? W internecie znalazłem różne opinie na temat doboru falownika, jakie macie doświadczenia ?

Co do mocy oddanej do sieci zależy od falownika. Taki SolarMax 2000S daje maksymalnie 1980 W, a Aurora 3,0 maksymalnie 3,3 kW skonfigurowana na GB.

Często producenci falowników podają maksymalną zalecaną moc paneli. To dotyczyć może optymalnego kierunek na południe oraz kąta (dla Polski 35, 36 stopni).

Panele z czasem tracą na mocy. Więc i Twoje 285 W po trzech latach mogą mieć o 5 % mniej.