Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli planujesz rozbudowę instalacji, warto zastanowić się nad większej mocy falownikiem.

Oczywiście, warto zastanowić się nad większym falownikiem, dołożyć jeszcze pare paneli, tylko po zastanowieniu wyszło mi, że nie mam na to kasy, a staram się nie wydawać pieniędzy ( kredyt, pożyczka ) których nie mam.

Plan na dziś to nie płacić za prąd w taryfie dziennej / drogiej.

Oczywiście, warto zastanowić się nad większym falownikiem, dołożyć jeszcze pare paneli, tylko po zastanowieniu wyszło mi, że nie mam na to kasy, a staram się nie wydawać pieniędzy ( kredyt, pożyczka ) których nie mam.

Plan na dziś to nie płacić za prąd w taryfie dziennej / drogiej.

Porównaj ceny falowników na choćby na portalu aukcyjnym, mocniejszy model jest niewiele droższy. Sorry 5k za kw to zdzierstwo. Bez rabatów instalacja na takich podzespołach wyjdzie 13k bez montażu. Producent twoich paneli złożył wniosek o upadłość.

Porównaj ceny falowników na choćby na portalu aukcyjnym, mocniejszy model jest niewiele droższy. Sorry 5k za kw to zdzierstwo. Bez rabatów instalacja na takich podzespołach wyjdzie 13k bez montażu. Producent twoich paneli złożył wniosek o upadłość.

Rozumiem, że zrobisz to taniej ?

Taka opinia to tylko sianie fermentu. Daj sobie sposób z portalami aukcyjnymi, nowe auto też kupujesz na nich? Jeśli 5k to ździerstwo to zaproponuj zestaw z gwarancją za połowę tej ceny, bo jeśli ta jest zawyżona to pewnie o połowę byś taniej zrobił.

Parę lat emu ktoś mówił, że mu majster murował ściany za 20zł od metra na zaprawie, ale nikt tego majstra znaleźć nie mógł.

Najpierw doczytaj jaką gwarancję otrzymujesz zamawiając w firmie. Albo ci powiem 2 lata na montaż + to co daje producent podzespołów po samodzielnej rejestracji. Nawet bez własnego zaangażowania znajdziesz tańszą ofertę niż 5k/kw. Nikomu nie każę montować we własnym zakresie za 3,3 k/kw.

Ps.doczytaj mój post tam napisałem ile warte są wszystkie potrzebne do montażu podzespoły .

Edytowane przez funky_koval

Ja nie zrobię ale jak dołożysz do falownika 300-400 zł i kupisz z 1 kw mocniejszy, to po obejrzeniu montażu i uświadomieniu sobie jakie to proste, sam kiedyś tanio rozbudujesz instalację taniej.

Nie warto niektórych przekonywać. Strata czasu. Jeśli podstawowym kryterium jest założenie, że jeśli coś jest mniejsze i do tego droższe, to tym lepsze...

Proszę mi wytłumaczyć... Im więcej przedstawicieli widzę u siebie na podwórku tym więcej wątpliwości. Jak to jest z falownkiem do instalacji 3.5 kwp. Lepiej jednorazowe czy 3fazy. Dziś ktos mnie przekonywał że przy tak małej instalacji lepiej brać 1 fazowy bo niby taki wcześniej zacznie produkcję prądu i jest bilansownie między fazowye itp Jest to prawda? złącza to że niby wcześniej zacznie działać.

Ktoś wcześnie pisał o 5tyz za kwp że to zdzierstwo. Jak nazwać to że dzis dostałem wycenę 6.2tys za kwp instalacja na dach prosty plus wat 23.

Tak pytałem o to twierdzł że taki zabieg można stosować w przypadku gdy garaż styka się z domem. Ktoś inny mówil iż napisać pismo do US o opinię jaki wat moża zastosować w takim przypadku. Myślałem iż że 4tys/kwp jest w zasięgu... Jestem jeszcze umówiony na 2 audyty w tym tyg, okaże się co i jak.

Czy ktoś miał do czynienia z mikroinwerterami WVC-260W i może coś o nich powiedzieć? Rozmyślam nad samodzielną budową małej instalacji on-grid, około 2 kWp (7-10 paneli na stelażu na gruncie) i brałem pod uwagę inwertery Solarmax 2000p lub Aurora PVI-2000, które widywałem nowe na znanym portalu aukcyjnym za około 1500 pln. Zwykle pojedynczy inwerter wychodzi taniej niż stadko mikroinwerterów, jednak pojawiła się możliwość zakupu wspomnianych mikroinwerów WVC po 160 pln za sztukę (nówki), co przy ośmiu sztukach (2 kWp) daje 1280 pln, czyli całkiem sensownie. Niestety sprzedawca odpisał, że nie posiada dokumentów niezbędnych dla zakładu energetycznego. Pytanie, czy ten model jest kompatybilny z normami wymaganymi przez ZE? Przetłumaczenie angielskiej dokumentacji nie stanowiłoby dla mnie problemu, ale jeśli się okaże że ten sprzęt w ogóle nie spełnia norm, no to lipa.

Chyba już dojrzałem do fotovoltaiki.

Chce popełnić taki zestaw 9,72 kw za 35 tys. z montażem dojazdem i uziemieniem zewnętrznym (koszt całkowity), co daje 3600 zł za 1 kw.

Inwerter SOFAR 8.8 KTL-X - Wi FI, 3 fazy, sprawnosć 98,2%, start 160v, MPPT - 2 sztuki - gwarancja 10 lat.

Panele 36 sztuk poli BOVIET 270W gwarancja 12 lat i 25 na wydajnośc liniową - , sprawnośc 16,6%.

Wiem że to panele chińskie ale parametrami nie odbiegaja od scharpów i innych - co w na to warto.

Krytyka mile widziana ale konstruktywna :)

Jeszcze inny dylemat. Wychodzi mi ze przy bilansującej się instalacji - tj jak będzie pokrywać całość zużytej energii chyba bez sensu jest bawienie się w dwie taryfy, bo ilość kw będzie taka sama tylko rozliczenie pieniężne inne i chyba odbiór z magazynu też proporcjonalny. Aktualnie za ostatni rok mam proporcje zużycia I taryfa 22%, II taryfa 78%. jak na to patrzycie i jak to u Was wychodzi.